Sakarya'da 103. Başörtüsü Eylemi

Sakarya'da 103. Başörtüsü Eylemi

Sakarya Başörtüsü Platformu Başörtüsü Eylemlerinde 103 haftayı geride bıraktı. Eylemde, askeri bürokrasinin Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında izlemiş olduğu siyaset, kürt sorunu karşısında Müslümanları "yedeklerine almak" olarak değerlendirildi.

Sakarya Başörtüsü Platformu Başörtüsü Eylemlerinde 103 haftayı geride bıraktı. Eylemde, askeri bürokrasinin Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında izlemiş olduğu siyaset, kürt sorunu karşısında Müslümanları "yedeklerine almak" olarak değerlendirildi.

Sakarya Başörtüsü Platformu 103. Başörtüsü eylemini saat 12:30 da AKM önünde gerçekleştirdi. Basın açıklamasını SBP adına Özgür-Der Sakarya Şubesi Başkanı Kadrican Mendi okudu.

Mendi, Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında askeri bürokrasinin izlemiş olduğu siyaseti "Kürtler karşısında Müslümanları yedeklerine almak" olarak değerlendirirken açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:"Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk katıldığı resmi tören olan GATA'nın mezuniyet töreninde askerlerin belirgin tavır ve tepkilerine maruz kalan Abdullah Gül 30 Ağustos törenlerinde bu sefer aynı tabloyu yaşamadı. Kendisi asla kabullenilmeyen ve hatta GATA'nın diploma töreninde kendisine selam dahi verilmeyen Abdullah Gül ertesi gün ki 30 Ağustos törenlerinde sık sık Büyükanıt'ın selamını almak zorunda kaldı. Büyükanıt'ın şahsında askerin böylesi açık bir tavır değişikliği içerisine girmesi hiç de hayra alamet bir durum olarak gözükmüyor. Dükkanı kapattığını söyleyen Genelkurmay, ya dükkanda tadilat yapmayı düşünüyor ya da müslümanlardan önce onlar tarafından diğer büyük tehdit olarak görülen Kürtleri aradan çıkarmanın ince hesaplarını yapıyor."

Mendi, açıklamasını "Bugün başkasına yapılan zulüm veya haksızlığın bir gün bize de gelmeyeceğini kimse iddia edemez. O halde; hak ve özgürlüklerimizi kazanana kadar tevhid ve adaletten ayrılmadan sürdürdüğümüz mücadele devam edecektir." sözleriyle sonlandırdı.

"Zulme Karşı Direneceğiz; Başörtüsüne Özgürlük" ve "Tevhid Adalet Özgürlük" yazılı pankartlar taşıyan platform mensupları, eylem boyunca "Uyan Diren Özgürleş", "Tevhid Adalet Özgürlük" ve "Yaşasın İslami Direnişimiz" sloganlarını attılar. Eylemde "Yasak Sürüyor (D)uyuyor musunuz", "Tevhid Adalet Özgürlük", "Başörtüne Sahip Çık", "Yaşasın Başörtüsü Direnişimiz" ve "Eğitim Ya Örtümüzle; Ya Örtümüzle" yazılı dövizler de taşındı.

 

Sakarya Başörtüsü Platformu 103. Basın Açıklaması Tam Metni:

 

Abdullah Gül Cumhurbaşkanı  ama yasak sürüyor !

Duy(u)yor musunuz ?

Başörtüsü yasağı sorununu çözmek veya en azından halkın beklentisi üzerinden aldığı oylarla hükümete gelen AKP en sonunda Abdullah Gül'ü Cumhurbaşkanı olarak Çankaya'ya göndermeyi başardı ya da başka bir deyişle askeri bürokrasi Abdullah Gül'ün Çankaya'ya çıkmasına izin verdi. Hükümette olduğu ilk dönemde başörtüsü yasağının kaldırılmasına ilişkin hiçbir adım atamayan AKP'nin halkı oyaladığı söylemlerden birisi ve belki de en belirgini olan Cumhurbaşkanlığı engeli de ortadan kalkmış oldu. Bürokratik dayatmaların laik zorbalıkların baskılarına karşı elde edilmiş önemli bir kazanım gibi görünen Cumhurbaşkanlığına Abdullah Gül'ün seçilmesinin aslında aynı zamanda üzerinde iyi düşünülmesi gereken yönlerde içerdiği açıktır. Aylardır Çankaya'yı son kale olarak görüp bu şekilde propaganda yapan yönetici elitler ile diğer mutlu azınlığında durumu kabullendiği yapmış oldukları açıklamalardan anlaşılıyor.

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk katıldığı resmi tören olan GATA'nın mezuniyet töreninde askerlerin belirgin tavır ve tepkilerine maruz kalan Abdullah Gül 30 Ağustos törenlerinde bu sefer aynı tabloyu yaşamadı. Kendisi asla kabullenilmeyen ve hatta GATA'nın diploma töreninde kendisine selam dahi verilmeyen Abdullah Gül ertesi gün ki 30 Ağustos törenlerinde sık sık Büyükanıt'ın selamını almak zorunda kaldı. Büyükanıt'ın şahsında askerin böylesi açık bir tavır değişikliği içerisine girmesi hiç de hayra alamet bir durum olarak gözükmüyor. Dükkanı kapattığını söyleyen Genelkurmay, ya dükkanda tadilat yapmayı düşünüyor ya da müslümanlardan önce  onlar tarafından diğer büyük tehdit olarak görülen Kürtleri aradan çıkarmanın ince hesaplarını yapıyor.

Kendisine bölücülük ve irtica gibi iki temel hedef seçmiş askeri bürokrasinin böylesi bir hesabın içerisine girmesi hiç de yabana atılacak bir alternatif değil aslında. Çünkü askeri vesayet Kürt meselesi konusunda Abdullah Gül'ü her gördüğü yerde selamlayarak geniş muhafazakar kesimleri yanına çekip Kürtlerin hakkından gelmeyi planlıyor olabilir. Yoksa askeri vesayetin  boş yere selam vermediği, vermeyeceği bu ülkenin kısa tarihini bilenler açısından önemli bir tecrübedir.En azından kendi normları içerisinde çelişki yaşamayan bu yeni sınıfın peş peşe böylesi çelişkili durumlara  düşmesi  gözettiği bir çıkarı olduğu anlamında okunmalıdır.

Çünkü biz ve müslüman halk biliyor ki;

Halen bizzat askeri bürokrasi tarafından İslami duyarlılıkları olan personel YAŞ kararları ile uzaklaştırılmakta ve hiçbir hak talep edememektedir.

Halen başörtüsü ve başörtülüler hiçbir askeri tesis veya birime girememektedir.

Halen İslami hak ve talepler askeri bürokrasi tarafından yok sayılmaktadır.

O halde bizler iddia ediyoruz ki Büyükanıt'ın Gül'ü selamlaması hayra alamet bir gelişme değildir.

Ayrıca yine aylardır örtüsü konusunda bir çok spekülasyon yapılan Hayrünnisa Gül'ün resmi davetlere örtüsü yüzünden katılamayacağı da ve tam bir vebalı muamelesi göreceği de açıktır. Çankaya'da başörtüsüne tahammül edemeyenlere verilen taviz Hayrünnisa Gül'ü görünmez yapmak olmamalıdır.

Bizler Sakarya Başörtüsü Platformu olarak başörtüsüne ve başörtülülere ve onların şahsında tüm müslümanlara uygulanan zulmü asla unutmuyoruz ve unutmayacağız. Müslümanları yedeklerine alıp başkalarının üzerine saldırtmak oyununa figüran arayanların oyununu görüyoruz ve müslüman halkın bu oyuna alet olmamasını tavsiye ediyoruz.

Bugün başkasına yapılan zulüm veya haksızlığın bir gün bize de gelmeyeceğini kimse iddia edemez.

O halde; hak ve özgürlüklerimizi kazanana kadar tevhid ve adaletten ayrılmadan sürdürdüğümüz mücadele devam edecektir.

Önceki ve Sonraki Haberler