Gözaltına Alınanlar Serbest Bırakılmalıdır!

Gözaltına Alınanlar Serbest Bırakılmalıdır!

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi bugün yaptığı basın açıklamasında, KCK yapılanması içinde olma iddiasıyla gözaltına alınan 80 kişinin derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Basın Açıklamasının Tam Metni:

Gözaltılar, Açılımı Baltalamakta ve Muhatapsız Bırakmaktadır!

25 Aralık 2009/Diyarbakır

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen talimatlarla; Barış ve Demokrasi Partisine (BDP) yönelik olarak; Diyarbakır, Siirt, Hakkâri, Dersim, Batman, Urfa, Şırnak ve Van'da sabahın erken saatlerinden itibaren eşzamanlı operasyonlar yapılmıştır. Buna paralel olarak Ankara, İstanbul ve İzmir'de de operasyonlar yürütülmüştür. Operasyonlar sırasında İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay, DTK'nin eş başkanı Hatip Dicle'nin aralarında bulunduğu 80 dolayında kişi gözaltına alınmıştır.

PKK'nin şehir yapılanması KCK'ye yönelik olarak gerçekleştirildiği iddia edilen operasyon sırasında, bazı belediye başkanları ve parti yöneticilerinin evlerinin kapıları kırılmış, evlere girilerek içindeki eşyalar dağıtılmış ve bu insanlar yaka paça gözaltına alınmışlardır.

Kapatılan DTP'nin eski vekillerinin BDP'ye geçmeleri ve sine-i meclise dönmelerinin ardından bu operasyonların yapılması manidardır. Hükümet, adeta silahlı bürokrasinin "Son terörist imha edilinceye kadar" söylemine "son siyasetçi içeriye tıkılıncaya kadar" tutumuyla eşlik etmektedir. Anlaşılan operasyonları da "açılım"ı da koordine eden İçişleri bakanlığı operasyonları "açılım"ın bir parçası olarak görmektedir. Merak ediyoruz; iktidar ne yapmaya çalışmaktadır?

Hükümet bu tutumuyla açılımı muhatapsız bıraktığının ve PKK'ye inisiyatif kazandırdığının farkında mıdır? Aynı şekilde şiddet eylemlerine gerekçe hazırladığını bilmiyor mu? Ve yine hükümet bu operasyonları yaparken bunların açılımı sekteye uğratacak muhtemel olumsuz siyasi sonuçlarının idrakinde midir? Kürtlerin desteğini önemsemeyen bir tavır açılıma desteğin kesilmesine neden olmasının yanında aynı zamanda müstağnice bir tavır değil midir?

Bu noktada AK Parti iktidarına seslenmek istiyoruz; "iyi şeyler olacak" derken bunları mı kastetmiştiniz? Anaların ağlamamasına böyle mi engel olunur? Dağdakileri silahlarını bırakıp aktif siyasete çağırırken, siyasetten kastınız "gözaltında siyaset" midir? Anayasa Mahkemesince engellenmesine rağmen tekrar size uzanan bu eli kırarsanız, hangi eli sıkacaksınız, CHP ve MHP'nin kanlı ellerini mi?

Bizler Özgür-Der olarak, gerçekleştirilen operasyonları; bu kişileri temsilcileri olarak gören milyonlarca kişinin iradesini hiçe sayması, açılımı sekteye uğratması ve haksızlıklar içermesi nedeniyle kınıyoruz. BDP'ye yönelik operasyonları, tıpkı DTP'nin kapatılması gibi "açılıma" vurulan bir darbe olarak görüyoruz. Yaka paça gözaltına alınan bu insanların derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz.

Av. Serdar Bülent Yılmaz

Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı

Önceki ve Sonraki Haberler