Eylül 2007 Hak İhlalleri Değerlendirme Raporu

Eylül 2007 Hak İhlalleri Değerlendirme Raporu

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi her ay periyodik olarak hazırladığı aylık hak ihlalleri değerlendirme raporunu kamuoyuyla paylaştı. Eylül ayı raporu ilginize sunulmuştur.

YARGISIZ İNFAZ-YARGI-CEZASIZLIK

Tunceli'de Bülent Karataş'ın öldürüldüğü ve Ali Rıza Çiçek ile Hıdır Taydaş'ın yaralandığı iki olayda  ve Van'da Ejder Demir'in öldürüldüğü olayda, askerin bu kişileri öldürdüğü yönündeydi. Bu iddialar, operasyonların artmasıyla hak ihlallerinin de arttığını ve artacağını gösteriyordu.

Türkiye, hukuksuzluk ve bu çerçevede yargının aldığı tartışmalı karar örneklerinin sıkça görüldüğü bir ülkedir. Bu hal ne yazık ki Eylül ayında da devam etti.

Bir yandan edilgenliği ispatlanmış yargının özellikle bazı konulara olan ilgisizliği dikkati çekiyordu. Diğer yandan insanların  sadece düşüncelerini ifade etmelerine dahi duyulan tahammülsüzlük, açılan dava ve soruşturmalarla ortaya kondu.

Malatya'daki  Zirve Yayınevi'nin basılması ve üç kişinin öldürülmesiyle ilgili soruşturma tamamlanamadığı için bir türlü dava açılamıyorken, vicdani retçi "Halil Savda ile Dayanışma" amacıyla düzenlenen eylemde; "halkı askerlikten soğutma" suçlamasıyla Serpil Köksal, Murat Dünşen ve İbrahim Kızartıcı hakkında dava açıldı.

Geçtiğimiz aylarda Şemdinli davasından imtina edilerek olay, askeri yargıya havale edilirken, Eylül ayında rahatlıkla Mehmet Pamak ve Yusuf Tanrıverdi hakkında TCK 301'den dava açıldı. İLKAV (İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı)'ın düzenlediği bir panel nedeniyle açılan bu dava yine düşünce özgürlüğüne karşı duyulan rahatsızlığın bir göstergesi konumundadır.

Devlet adına çalışan görevlilerin işledikleri suçların cezalandırılmaması ve Şemdinli davası gibi sembolleşmiş davalar dahi kamuoyunun gözleri önünde sümen altı edilmesi, Türkiye'de yargının ne kadar bağımsız olduğunu göstermektedir. Sistemin ideolojik yapısından kaynaklandığı açık olan bu durum giderilmediği sürece, bu ülkede, insan (kul) haklarına riayetten ve insanca yaşamdan söz edilemez. 

"MAHALLE BASKISI" DEĞİL, LAİK ZORBALIK

Her Ramazan ayında olduğu gibi bu Ramazanda da Müslümanların oruç ibadetlerini huşu içinde geçirmelerini engelleme çabaları devam etti. Bu yıl yine absürd tartışma konularıyla Ramazanın bereketli havası dağıtılmaya çalışılırken, bir de "mahalle baskısı" tartışmaları eklendi. Müslümanlara yapılan baskılarda hiçbir azalma yokken, tersine Müslümanların baskı yaptığı şeklinde bir aldatmacadan ibaret olan "mahalle baskısı" tartışmaları ile halka, aba altından sopa gösteriliyordu. Bu tartışmaların olduğu günlerde, İstanbul Şişli'de bir kişi, başörtülü olduğu için saldırıya uğradı.

Eylül ayında, ülkede oluşturulan havayı fırsat bilen yasakçılar baskılarını arttırdı. Gazi Üniversitesinde derslere perukla girmek dahi engellendi. Yine İslami Kimliğe yapılan saldırılarla ilgili Ankara'da bir basın açıklaması yapan İLKAV Başkanı Mehmet Pamak, Haksöz Dergisi Yazarı Hamza Türkmen, Ahmet Kalkan, Abdurrahman Çeliker ve Emrullah Ayan hakkında savcılık tarafından inceleme başlatıldı.

 Eylül ayında gündemi çokça meşgul eden  konulardan biri de sivil anayasa tartışmaları idi. Her ne kadar henüz net bir taslak ortaya çıkmamışsa da taslağa dair gündeme gelen hazırlıklar, insan hakları ve özgürlükler açısından ilkel bir anayasa olacağını işaret ediyor. Özellikle yeni anayasa tartışmalarıyla gündeme getirilen "Malezyalaşmak", yeni anayasanın, Kemalist şablonla hazırlandığı gerçeğinin gözden kaçmasına sebep oluyor. Yine devletin bekası için insan haklarına getirilen sınırlamalar dikkati çekiyor. Bunlardan özellikle başörtüsü yasağının devam ettirilmesi dikkat çekici. Yıllardır gayri ahlaki ve gayri hukuki bir şekilde sürdürülen ve yasal bir dayanağı olmayan başörtüsü yasağına, hizmet alan-hizmet veren ayırımı ile anayasal bir dayanak da sağlanmış olacak. Üniversitelerde kılık kıyafetin serbest olduğunun bir şekilde anayasaya konulmasıyla, diğer alanlarda  yasağın devamına destek veren bir yaklaşımdır.

 Mevcut ideolojik yapı ve zihinsel takıntılar nedeniyle, adil olacağına dair hiç bir umut ve beklentimizin olmadığı anayasaya dair gündeme gelen şekliyle bir taslağın tartışmaya açılması ve yasalaşmasının insan hak ve hürriyetleri konusunda bir iyileşmenin olmayacağı göstermektedir. Hatta tersine ihlallerin artması söz konusudur.

 

Basından İhlal Bilânçosunun Ayrıntıları:

YAŞAM HAKKI İHLALLERİ

KURŞUNA SUS PAYI

Tunceli'nin Mazgirt ilçesine bağlı Koyunuşağı köyü Gölek mezrasında kardeşiyle birlikte 'HPG'li zannedilerek' askerler tarafından taranan Hıdır Taydaş ölümle pençeleşirken, baba Şahide Taydaş olayın kapatılması için kendisine bir deste para teklif edildiğini iddia etti. Baba Taydaş, "Sivil giyimli 4 kişi, 'Binbaşının selamı var' deyip bir deste para uzattı. Ardından söz konusu binbaşı telefonda bana, 'Sana harçlık gönderdim' dedi" şeklinde konuştu.(06.09.2007-EVRENSEL)

TUNCELİ'DE  KÖYLÜYE " KIZILTEPE" DEKİ GİBİ SALDIRI

Tunceli, Mazgirt'te köy yolunda yürüyen Taydaş kardeşlere Jandarma Özel Harekât Timi'nce ateş açıldığı iddia edildi. Tunceli'nin Mazgirt İlçesi'ne bağlı Koyunuşağı Köyü'nden Seydali Taydaş ve ağabeyi Hıdır Taydaş'ın Jandarma Özel Harekat Timi'nce tarandığı; saldırı sonucu Hıdır Taydaş'ın ağır yaralandığı iddia edildi. (07.09.2007-BİANET)

BİR İNSAN ÖLDÜ, 18 GÜN GEÇTİ. HALA KAPI DUVAR

Polis kurşunuyla ölen Okey'le ilgili soruşturmada savcılık delillere ulaşmakta güçlük çekiyor, yetkililer susuyor. Nijeryalı Festus (Fastos) Okey, Beyoğlu Asayiş Şube Müdürlüğü'nce 20 Ağustos'ta gözaltına alındı ve aynı gün sorgu odasında kurşunlanarak öldürüldü. Devlet, Okey'i öldüren kurşunun hangi polis memuruna ait tabancadan çıktığını biliyor. (07.09.2007-BİANET)

34 YAŞINDAKİ KÖYLÜYÜ ASKERLER Mİ ÖLDÜRDÜ?

Van'ın Özalp ilçesine bağlı Aşağı Koçkıran köyünde askerler tarafından vurulduğu iddia edilen Ejder Demir adlı köylü yaşamını yitirdi. İddialara göre, yaklaşık bir haftadır askerlerin "yasak bölge" ilan ettiği Van'ın Özalp ilçesine bağlı Aşağı Koçkıran köyünde, 34 yaşındaki Ejder Demir evinin önünde askerler tarafından vuruldu. Demir, kaldırıldığı Van Yüzüncü Yıl Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitirirken, olaya tanık olan köylülerden Kasım Kutpınar köylerinin uzun süredir abluka altında olduğunu söyledi. (15.9.2007 EVRENSEL)

TUNCELİ'DE VATANDAŞA İKİNCİ DEFA KURŞUN!

Operasyon ve çatışmaların durmadığı Tunceli'de, askerler son bir ay içinde ikinci defa sivil vatandaşların üzerine ateş açtı. Hozat ilçesinde askerler, "dur" ihtarına uymadıkları gerekçesiyle Bülent Karataş ve Ali Rıza Çiçek'e kurşun yağdırdı. İki çocuk babası Bülent Karataş olay yerinde yaşamını yitirirken, Ali Rıza Çiçek ağır yaralandı. (29.09.2007 -EVRENSEL)

 

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

GENELKURMAY'A 'BÖLÜCÜ' DİYEN TÜRK'E  SORTURMUŞA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, 30 Ağustos resepsiyonuna davet edilmemeleri üzerine söylediği sözler ve DTP tarafından 30 Ağustos'ta "1 Eylül Dünya Barış Günü" nedeniyle yapılan yazılı basın açıklaması ile ilgili soruşturma başlattı. (01.09.2007-YENİŞAFAK)

ORAN'IN BERAAT KARARINA BOZMA

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, "Azınlıklar ve Kültürel Haklar Raporu" ile ilgili davada, eski İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile alt komisyon başkanı Prof. Dr. Baskın Oran'ın "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan beraatlerine ilişkin kararı esastan bozdu. Kararda, "Raporda, yeni bir azınlık tanımının ve uygulamasının yapılması ve yaratılması, etnik ve kültürel çeşitliliği olan üniter devlet ve milletin bölünmezliğini tehlikeye düşürecek bir sonuca ulaşacaktır" ifadesi kullanıldı. (14.09.2007-YENİŞAFAK)

O DA O ZAMAN KÜRTÇE İFADE VERDİ

Savcılığa yazılı verdiği Kürtçe suç duyurusu sebebiyle hakkında dava açılan yayıncı Mehdi Tanrıkulu mahkemeye de Kürtçe ifade verdi. İstanbul 1 Sulh Ceza Mahkemesindeki duruşmada Tanrıkulu hazır bulundu. İfadesini tercüman aracılığıyla Kürtçe verdi. (15.09.2007-BİRGÜN)

VİCDANİ RETÇİYİ DESTEKLEYENE DE DAVA

Ankara'da 18 Nisan 2007'de "Halil Savda ile Dayanışma" amacıyla düzenlenen eylemde basın açıklamasını okuyan Serpil Köksal ve üzerinde "Askere Gitme" yazan pankartı tutan Murat Dünşen ve İbrahim Kızartıcı "halkı askerlikten soğutma" başlıklı TCK'nın 318'nci maddesine göre açılan davada Ankara 4'ncü Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.(21.09.2007-EVRENSEL)

ŞİİRE 10 AY HAPİS

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi geçen yıl Ramazan ayı arifesinde şiir yazarak PKK'ya ateşkes çağrısında bulunan emekli din adamları Mehmet Gönden ve Abdulbari Tiryaki'ye örgüt propagandası yaptıkları gerekçesiyle 10'ar ay hapis cezası verdi. (25.09.2007-YENİŞAFAK)

PAMAK VE TANRIVERDİ'YE 301'DEN DAVA AÇILDI

3 Aralık 2006'da İLKAV'ın düzenlediği panelde yaptıkları konuşmalarda suç işledikleri iddiasıyla Devlet Bakanı M. Ali Şahin'in emri ve tahrikiyle harekete geçen Vakıflar Genel Müdürlüğü bir yandan İLKAV için kapatma davası açmış diğer yandan da savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. AKP'li Bakanın ve aynı çizginin seçilmiş bürokratlarından olan Vakıflar Genel Müdürü'nün gayretleriyle nihayet sonuç alındı ve Mehmet PAMAK ile Yusuf Tanrıverdi hakkında TCK 301'den dava açıldı. Savcı, iddianamesinde "bu konuşmaların içeriğinde suç unsurları bulunduğu gerekçesiyle Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Ankara Bölge Müdürlüğünce ihbarda bulunulduğu" ifadesine yer vererek Devlet Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün muhbirliğini ifşa etmiş oldu. (26.9.2007 HAKSÖZHABER.NET)

BARIŞ İSTEYEN ANNEYE DAVA AÇILDI

Barış Anneleri İnsiyatifî üyesi Lütfıye Gürbüz hakkında 3 yıl ağır hapis istemiyle dava açıldı. İnsiyatif, 25 Nisan 2007 tarihinde Galatasaray Lisesi önünde çatışmaların sona erdirilmesi için gösteri düzenlemiş, gösteride Lütfiye Gürbüz, "Ateşkes tek taraflı olmaz. Türk-Kürt halkları kardeştir. Halklar arasında sorun yoktur. Ancak dağda her gün asker ve gerilla öldürülüyor, her gün cenaze geliyor. Sonunda hepimizin yüreği yanıyor, savaş olmasın, barış istiyoruz" demişti. (27.09.2007-BİRGÜN)

YASAKÇILAR HIZLI ÇIKTI!

İLKAV tarafından 30 Eylül Pazar günü Ankara Abdi İpekçi Parkı'nda gerçekleştirilen "İslami Kimliği Savunma!" başlıklı basın açıklamasına ilişkin olarak Savcılık tarafından inceleme başlatıldı. İLKAV Başkanı Mehmet Pamak, Haksöz Dergisi Yazarı Hamza Türkmen, Ahmet Kalkan, Abdurrahman Çeliker ve Emrullah Ayan 1 Ekim Pazartesi günü saat 11.00'de hızlı bir şekilde sözlü tebligat ile ifadeleri alınmak üzere Adliye'ye çağrıldılar. (30.9.2007 HAKSÖZHABER.NET )

 

 

İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ VE BAŞÖRTÜSÜ

PERUKLU ÖGRENCİLERİ ÜNİVERSİTEYE SOKMADILAR
Hukuksuz başörtüsü yasağına Anayasa'da son verilmesi tartışılırken bazı üniversite yönetimleri daha da azıttı. Gazi Üniversitesi, yönetmeliklere dayandırılan saçma yasak uygulamasının kapsamını daha da genişleterek, derslerin, peruk takılarak takip edilmesini de yasakladı.(26.09.2007-MİLLİ GAZETE)

LAİK YOBAZLARDAN BAŞÖRTÜLÜ KIZA MEYDAN DAYAĞI

'Mahalle baskısı' tartışmalarının yaşandığı bu günlerde İstanbul'da ilginç bir olay yaşandı. Şişli'de üçü erkek, ikisi kız, beş kişilik bir grup, 18-19 yaşlarında başörtülü bir kıza saldırdı. Genç kızdan başörtüsünü çıkarmasını isteyen saldırganlara Fenerbahçe Disiplin Kurulu Başkanı Avukat Tuncer Erdoğan müdahale etti. Polisin ve çevredeki özel güvenlik görevlilerinin seyrettiği olayda Erdoğan, başörtülü kızı saldırganların elinden bir araca bindirerek kurtardı. (26.9.2007 ZAMAN)

METİN KAPLAN'A MÜEBBET İSTEMİ

Metin Kaplan'ın, "anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi. (26.09.2007-YENİŞAFAK)

PAMAK VE TANRIVERDİ'YE 301'DEN DAVA AÇILDI

3 Aralık 2006'da İLKAV'ın düzenlediği panelde yaptıkları konuşmalarda suç işledikleri iddiasıyla Devlet Bakanı M. Ali Şahin'in emri ve tahrikiyle harekete geçen Vakıflar Genel Müdürlüğü bir yandan İLKAV için kapatma davası açmış diğer yandan da savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. AKP'li Bakanın ve aynı çizginin seçilmiş bürokratlarından olan Vakıflar Genel Müdürü'nün gayretleriyle nihayet sonuç alındı ve Mehmet PAMAK ile Yusuf Tanrıverdi hakkında TCK 301'den dava açıldı. Savcı, iddianamesinde "bu konuşmaların içeriğinde suç unsurları bulunduğu gerekçesiyle Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Ankara Bölge Müdürlüğünce ihbarda bulunulduğu" ifadesine yer vererek Devlet Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün muhbirliğini ifşa etmiş oldu. (26.9.2007 HAKSÖZHABER.NET)

APRONDA NAMAZA SORUŞTURMA!       

İstanbul Atatürk Havalimanı'nın apronunda çarşaflı ve sarıklı bir çiftin namaz kıldığının ortaya çıkması üzerine İstanbul Valiliği inceleme başlattı. Vali Yardımcısı M. Ali Ulutaş, ihmali olanlar hakkında soruşturma başlatılacağını söyledi.( 30.09.2007-Haber3)

YASAKÇILAR HIZLI ÇIKTI!

İLKAV tarafından 30 Eylül Pazar günü Ankara Abdi İpekçi Parkı'nda gerçekleştirilen "İslami Kimliği Savunma!" başlıklı basın açıklamasına ilişkin olarak Savcılık tarafından inceleme başlatıldı. İLKAV Başkanı Mehmet Pamak, Haksöz Dergisi Yazarı Hamza Türkmen, Ahmet Kalkan, Abdurrahman Çeliker ve Emrullah Ayan 1 Ekim Pazartesi günü saat 11.00'de hızlı bir şekilde sözlü tebligat ile ifadeleri alınmak üzere Adliye'ye çağrıldılar. (30.9.2007 HAKSÖZHABER.NET )

 

 

SİVİL TOPLUMA VE SİYASİ PARTİLERE YÖNELİK BASKILAR

DTP İLÇE BAŞKANI TUTUKLANDI

Güvenlik güçleriyle girdiği çatışma sonrasında ölü olarak ele geçirilen ve defnedilmek üzere önceki gün Erzurum'un Tekman ilçesine getirilen teröristin cenazesinin ardından gözaltına alınan DTP Tekman İlçe Başkanı Sertaç Öztürk, tutuklandı. (04.09.2007-YENİŞAFAK)

DTP'YE YARGI KUŞATMASI

Meclis'te grup kuran DTP milletvekilleri yargının kuşatması altında. DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'ün açıklamalarına soruşturma açılırken, cezaevindeyken seçilerek milletvekili olan Sebahat Tuncel'in önümüzdeki günlerde yargılanıp yargılanmayacağına karar verilecek. DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Ayla Akat Ata'nın da, "Yasadışı örgüt propagandası yapmak" suçundan haklarında açılan dava kapsamında yargılanmalarına devam edilmesi kararı verildi. (05.09.2007-EVRENSEL)

"PROPAGANDA" SUÇLAMASI TUNÇ'UN PEŞİNİ BIRAKMIYOR!

Sanatçı Ferhat Tunç, ölen PKK ve MKP'lileri de "bu ülkenin evladı" olarak görerek barış istediği için ""terör propagandası" iddiasıyla yargıda. (05.09.2007-BİANET)

DTP İL BAŞKANI GÖZALTINDA

Gaziantep'in Nizip ilçesinde, aralarında DTP Gaziantep İl Başkanı Mustafa Türk'ünde bulunduğu 11 kişi, terör örgütü propagandası yapmak suçundan gözaltına alındı.(07.09.2007-YENİŞAFAK)

'SAYIN ÖCALANA'A 3 YIL HAPİS

Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'a 'Sayın' diye hitap eden DTP Erzincan İl Başkanı Hüseyin Bektaşoğlu, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. (19.09.2007-YENİŞAFAK)

TEMEL HAKLAR DERNEĞİNE 'ÇETE' SALDIRISI

İkitelli Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği, 'çete' oldukları iddia edilen 25-30 kişilik grubun silahlı ve sopalı saldırısına uğradı.(25.09.2007-EVRENSEL)

TUZLA'DA SENDİKA YÖNETİCİSİ "SENDİKAL FAALİYET"TEN İŞTEN ÇIKARILDI

Liman, Tersane Gemi Yapım-Onarım İşçileri Sendikası (LİMTER-İŞ) yöneticisi Kamber Saygılı, çalıştığı tersanenin baskıları sonucu "sendikal faaliyetleri" nedeniyle işten çıkarıldığını söyledi. (28.09.2007-BİANET)

EĞİTİM SEN'LİLERE HAPİS CEZASI

Eğitim Sen tarafından Nisan ayında 7 ilde düzenlenen 'İnsanca Yaşam, Demokratik Türkiye' mitingi nedeniyle yargılanan 7 Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi yöneticisi, hapis cezasına çarptırıldı. (29.09.2007-EVRENSEL)

DEMOKRATİK HALKLAR PLATFORMU'NA POLİS MÜDAHALESİ

Askerler tarafından öldürüldüğü iddia edilen Bülent Karataş hakkında açıklama yapmak isteyen Demokratik Haklar Platformu'na polis müdahale etti. Tunceli'nin Hozat İlçesine bağlı kırsal alanda askerler tarafından öldürüldüğü iddia edilen Bülent Karataş için dün Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelerek açıklama yapmak isteyen Demokratik Haklar Platformu'na polis müdahale etti. (29.09.2007-BİRGÜN)

PAMAK VE TANRIVERDİ'YE 301'DEN DAVA AÇILDI

3 Aralık 2006'da İLKAV'ın düzenlediği panelde yaptıkları konuşmalarda suç işledikleri iddiasıyla Devlet Bakanı M. Ali Şahin'in emri ve tahrikiyle harekete geçen Vakıflar Genel Müdürlüğü bir yandan İLKAV için kapatma davası açmış diğer yandan da savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. AKP'li Bakanın ve aynı çizginin seçilmiş bürokratlarından olan Vakıflar Genel Müdürü'nün gayretleriyle nihayet sonuç alındı ve Mehmet PAMAK ile Yusuf Tanrıverdi hakkında TCK 301'den dava açıldı. Savcı, iddianamesinde "bu konuşmaların içeriğinde suç unsurları bulunduğu gerekçesiyle Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Ankara Bölge Müdürlüğünce ihbarda bulunulduğu" ifadesine yer vererek Devlet Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün muhbirliğini ifşa etmiş oldu. (26.9.2007 HAKSÖZHABER.NET)

YASAKÇILAR HIZLI ÇIKTI!

İLKAV tarafından 30 Eylül Pazar günü Ankara Abdi İpekçi Parkı'nda gerçekleştirilen "İslami Kimliği Savunma!" başlıklı basın açıklamasına ilişkin olarak Savcılık tarafından inceleme başlatıldı. İLKAV Başkanı Mehmet Pamak, Haksöz Dergisi Yazarı Hamza Türkmen, Ahmet Kalkan, Abdurrahman Çeliker ve Emrullah Ayan 1 Ekim Pazartesi günü saat 11.00'de hızlı bir şekilde sözlü tebligat ile ifadeleri alınmak üzere Adliye'ye çağrıldılar. (30.9.2007 HAKSÖZHABER.NET )

 

CEZASIZLIK

ŞEMDİNLİ DAVASI ASKERİ MAHKEMEDE

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Şemdinli Davası duruşmasında mahkeme heyeti, görevsizlik kararı vererek, dosyayı askeri mahkemeye gönderdi.(14.09.2007-YENİŞAFAK)

HRANT DİNK'İN AVUKATINA GİZLİLİK ENGELİ

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in ailesinin avukatı Bahri Belen, Trabzon Valiliği'nin bazı emniyet görevlileri hakkında soruşturma izni vermemesi kararıyla ilgili dosyayı incelemek ve fotokopi almak için valilik makamına dilekçeyle başvurdu. Belen, dosyanın, içindeki bilgiler gizli olduğu gerekçesiyle kendisine verilmediğini söyledi. (14.09.2007-YENİŞAFAK)

MALATYA'DA Kİ "KATLİAM" 6. AYINDA, DAVA YOK

Malatya'da beş ay önce Zirve Yayınevi'nin basılması ve üç kişinin öldürülmesiyle ilgili soruşturma tamamlanamadı. Hıristiyanlıkla ilgili yayın yapan Zirve Yayınevi'ni 18 Nisan'da basarak üç kişiyi öldürenler hakkında aradan beş ay geçmesine karşın henüz dava açılmadı.  (14.09.2007-BİANET)

SUÇUN TEŞHİRİ SUÇ OLDU

Samsun Cumhuriyet Savcısı, Dink'i öldürdükten sonra Samsun'da yakalanan Ogün S'nin Türk bayrağı önünde resmi çekenlere değil görüntüleri basına sızdıran memurlar hakkında dava açtı. (19.09.2007-YENİŞAFAK)

HALKIN İYİLİĞİ İÇİN ŞEMDİNLİ'YE GÜNLERCE ROKET ATMIŞLAR!

Emekli Albay Erdal Sarızeybek, PKK'ya karşı kullandıkları yöntemleri anlattığı 'İhaneti Gördüm' adlı kitabında Şemdinli'de günlerce roket atıp belirledikleri hedefleri makineli tüfekle taradıklarını açıkladı. 1992 yılında gerçekleşen hadisenin gerekçesi ise halkı terörden korumak: "İki üç gecede bir, havan aydınlatma mermisini ilçe üzerine atacaktım. Belirlenmiş hedeflere makineli tüfekle ateş açacak, ardından roketleri ateşleyip, şehir üzerinde çatışma havası yaratacaktık. Ertesi sabah halkı toplayıp muhtemel bir çatışmada ne denli zarar görebileceklerini, bu nedenle teröristlerin şehre girmesine izin vermemeleri gerektiğini anlatacaktık. Dediğimiz gibi de yaptık. Haftada en az bir kez bu uygulama Şemdinli'de yapıldı." "Askerlerden sakallı timler kurduk, PKK kıyafeti giydirdik."  Sarızeybek'in anlattıkları, bölgeyle ilgili ilk itiraflar değil. Emekli Korgeneral Altay Tokat, 'hakim ve savcıları hizaya getirmek için' evlerinin yakınına el bombası attırdığını açıklamıştı. Astsubaylar Ali Kaya ile Özcan İldeniz de Şemdinli'deki Umut Kitapevi'ne el bombası atmıştı. (26.9.2007 ZAMAN)

 

BASINA YÖNELİK BASKILAR

KANDİL RÖPORTAJINDAN ÜÇ GAZETECİYE PARA CEZASI

"Kandil" röportajından Hürriyet gazetesinden Karakurt, Tatlıcan ve Kılıç'a toplam 60 bin 500 YTL ön ödeme çıkartıldı. İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Kandil Dağı'nda Kongra-Gel militanlarıyla röportaj yaptığı için hapisle yargılanan "Hürriyet" gazetesi muhabiri Sebati Karakurt'a, 455 YTL ön ödemeli para cezası verdi.(07.09.2007-BİANET)

GÜNDEM GAZETESİ 4.KEZ KAPATILDI

Kürt basın yayın organları üzerindeki baskılara bir yenisi daha eklendi. Daha önce hakkında 3 kez kapatma kararı verilen, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt tarafından da açık hedef gösterilen Gündem gazetesi, PKK propagandası yaptığı iddiasıyla 30 gün süreyle kapatıldı.(kurdishinfo_08.09.2007)

 

CEZAEVLERİ

ALAMANCA ÖGRENME TALEBİ 'ÖRGÜTSEL FAALİYET' SAYILDI

Almanca öğrenmek için ücretini ödeyerek eğitim seti edinmek isteyen tutukluya, 'Almanca eğitim setiyle örgütsel faaliyet yürüteceği' gerekçesiyle cezaevi yönetimi tarafından olumsuz cevap verildi.(03.09.2007- KURDISHINFO)

'F TİPLERİNDE İŞKENCE SÜRÜYOR'

ESP üyeleri F tipi hapishanelerinde tecrit ve işkencenin sürdüğüne dikkati çekerek, durumdan birinci derecede Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in sorumlu olduğunu ifade ettiler. (27.09.2007-BİRGÜN)

 

 

DİĞER İHLAL HABERLERİ

YARGITAY: TÜRK HUKUKUNDA 'W' HARFİ YOKTUR

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, hem Türk hem de İngiliz vatandaşı olan kişinin nüfus kayıtlarında "Vendi Filiz" diye yazılmış isminin karışıklıklara ve resmi işlemlerde aksamalara neden olması nedeniyle, "Wendy Phyllis" olarak düzeltilmesini kararlaştıran mahalli mahkemenin düzeltme kararı Yargıtay tarafından bozuldu. Temyize giden davayı karara bağlayan Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun hükümleri uyarınca davacının isim ve soy isminin Türkçe okunduğu şekilde nüfus kütüğüne kaydedilmesinin zorunlu olduğunu hatırlatarak "W" harfinin, söz konusu kanunun 1. maddesinde söze edilen cetvelde yer almadığı kaydedildi. (03.09.2007-YENİŞAFAK)

HASTANE KAPISINDA ÖLÜMÜ BEKLİYORLAR

Marmara Üniversitesi Gül Genç Ayakta Tedavi Merkezi'nde kemoterapi tedavisi gören hastalar, personel yetersizliği nedeni ile saatlerce dışarıda bekletiliyor ve tedavi edilmiyor. Torbalar dolusu ilaçları ile hastane kapısına gelen hastalar 3 Eylül 2007'de hastanenin 2 eczacısıyla anlaşmaması ve eczacıların ayrılması nedeniyle ilaçları karıştırılamadığı için kanser hastalarının tedavisi bilinmeyen tarihlere atılıyor.
Ümraniye, Üsküdar, Sultanbeyli gibi yerlerden gelen hastalar, sabahın erken saatlerinden,
kapılar kapanana kadar hastane kapısında bekleyip, elleri boş dönüyor. Morallerinin iyi olması tedavileri açısından önemli olan hastalar, morallerinin bozulduğunu söyleyerek, tedavilerinin gerçekleştirilmemesine tepki gösterdi. .(08.09.2007-EVRENSEL)

POLİS ARTIK DAHA RAHAT

Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nda (PVSK) yapılan değişikliğin ardından yaşanan ve Nijeryalı Festus Okey'in Beyoğlu ilçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki ölümü ile biraz daha gün yüzüne çıkan olaylardan avukatlar da nasiplerini alıyor. İzmir'de Avukat Mustafa Rollas, gözaltındaki müvekkilleri ile görüşmek üzere gittiği Fuar Asayiş Ekipler Amirliği'nde kelepçelenerek tekme tokat gözaltına alındı.(10.09.2007-BİRGÜN)

GENELKURMAY GÜVENLİK BÖLGESİ SÜRESİNİ UZATTI

Genelkurmay Hakkari, Siirt ve Şırnak'ı kapsayan geçici güvenlik bölgesi süresini 10 Aralık'a kadar uzattı. Bu üç ili kapsayan bölgeyi Haziran başında 9 Eylül'e kadar geçici bölge ilan eden Genelkurmay, süreyi 10 Eylül'den 10 Aralık'a kadar uzattığını İnternet sitesinde de duyurdu. (13.09.2007-BİANET)

1,5 YTL'LİK BÖREĞE 4,5 YIL HAPİS

Samsun'da bir börekçi dükkanından, yemek için bıçak zoruyla 1,5 YTL tutarında börek gasp ettiği iddiasıyla tutuklanan gencin yargılandığı mahkemede delillerin toplanmasının ardından mütalaasını açıklayan savcı, sanığın 4,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Börekçi dükkanından bıçak zoruyla 1,5 YTL değerinde börek gasp ettiği iddiasıyla tutuklanan Ramazan A.'dan şikayetçi olan iş yeri sahibi Mehmet N. börek parasını tutuklu sanığın geri ödemesi üzerine şikayetinden vazgeçmişti. (14.09.2007-YENİŞAFAK)

POLİSİN GÖREVİ KABADAYILIK MI?

Beyoğlu'nda sokak ortasında doğum sancısı tutan genç kadın için çağrılan ambulans gelmeyince kadını otomobiline alan yardımsever vatandaş, hastane hastane dolaştıktan sonra geldiği hastanede polis memuru tarafından azarlanınca şaşkına döndü. (19.09.2007-YENİŞAFAK)

MAYINA BASAN ÇOBAN YARALANDI!

Küllüce köyünde yaşayan ve koyunlarını otlatmak üzere dağlık alana çıkan çoban Özkan Atlıağa (26) bu sırada arazide bulunan patlayıcı bir maddeye bastı. Patlamayla sol kolu kopan ve ağır yaralanan Atlıağa'ya ilk müdahale Güroymak Devlet Hastanesinde yapıldı. (26.9.2007 HÜRHABER)

TARIM İŞÇİLERİNE ÇADIRI BİLE ÇOK GÖRDÜLER

Kışın çamur ve soğukta yazın ise bunaltan sıcaklarda çadırlarında ömür tüketen tarım işçilerinin elinden şimdi çadırları da alınıyor. Adana Valisi İlhan Atış'ın "tarım işçilerine kalıcı konut" sözü ile insanca yaşayacak bir ev hayalleri kuran tarım işçilerine, çadırlarını bir hafta içinde boşaltmaları söylendi. (28.09.2007-EVRENSEL)

(Bu rapordaki bilgiler basından taranarak derlenmiştir. Haberler, içeriklerine dokunulmaksızın özetlenmiştir. Tüm haberlerin kaynakları ayrıca gösterilmiştir.)

 

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi İnsan Hakları İzleme Komisyonu

Önceki ve Sonraki Haberler