Özgür-Der Nisan 2010 İnsan Hakları Raporu

Özgür-Der Nisan 2010 İnsan Hakları Raporu

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi tarafından periyodik olarak hazırlanan aylık hak ihlalleri raporu yayınlanmaya devam ediyor. İşte 2010 yılı Nisan ayına ait insan hakları bilançosu ve değerlendirme raporları…

ÖZGÜR-DER

NİSAN 2010 İNSAN HAKLARI DEĞERLENDİRMESİ

Türk'e ve Yıldız'a Atılan Yumruklar, Yükseltilen Faşist Dalganın Habercisidir!

15 Aralık'ta Muş'un Bulanık ilçesinde yaşanan olaylarla ilgili davanın Samsun'da görülmesinin karara bağlanması sonrası, 12 Nisan'da yapılan ilk duruşmaya izleyici olarak katılanlar arasında bulunan kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk'e yönelik ırkçı bir saldırı düzenlendi. Yapılan saldırı sonucu Ahmet Türk'ün burnu kırıldı ve yüzünde darbeye bağlı hasar meydana geldi. Demokratik Açılım Projesi adı altında Kürt sorununun her yönüyle konuşulduğu bir dönemin ardından yükseltilen milliyetçi havanın etkisiyle açılım projelerinin rafa kaldırıldığı bir ortamda Ahmet Türk'e yönelik gerçekleştirilen bu ırkçı saldırı, çözüm için umudunu koruyanları hayal kırıklığına uğratmıştır.

Aynı zamanda Kayseri'de bir askerin cenaze törenine katılan Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın yine yumruklu bir saldırı sonucu burnunun kırılması ve saldırganın milliyetçi/faşist bir geçmişinin bulunması, ülkede ırkçılığın vardığı boyutu gözler önüne sermektedir. Devletin kurulduğu günden bu yana bilinçli biçimde sürdürdüğü inkâr ve imha politikalarının bir sonucu olarak beliren Kürt sorununun çözümüne yönelik her makul girişim maalesef yıllardır militarist atmosferle beslenen faşizme kurban edilmektedir.

Kemalizm, Toplumun Sorunlarını Çözemez; Aksine Toplumu Çürütür, Yozlaştırır!

Çocuklarla ilgili hak ihlallerinin her ay giderek arttığını ve farklı boyutlarıyla gündeme geldiğini görmekteyiz. Yoksulluk nedeniyle gadre uğrayan, taş attıkları için ağır cezalara çarptırılan, havan toplarıyla bedenleri paramparça edilen, ekmek parasının ardında koşarken devletin silahlarıyla kurşunlanan ve bunun gibi nice zulme maruz kalan bunca çocuğun olduğu bir ülkede her 23 Nisan'da "Çocuk Bayramı" adı altında bir bayram tertip edilip çocuklara armağan edilir!

Kaçakçılık yaptığı gerekçesiyle Van'ın Çaldıran ilçesinin Hangedik (Xecixatun) köyünde sırtından kurşunlanarak öldürülen Mehmet Nuri Tamçoban'ın ölümü çocuklara yönelik ihlallerin aldığı son hali özetler niteliktedir. Ceylan Önkol'un cinayetinin faillerinin bir türlü bulunmaması ve o konuyla ilgili ortada onca şahit ve kesin bilgiler bulunmasına rağmen yürütülen soruşturmanın ilerlememesi, devletin katillere sahip çıktığı izlenimini güçlendirmektedir. Ceylan'ın ölümünden sonra yaşananlar hesaba katıldığında ve Tamçoban'ın onca kişinin gözleri önünde kasten öldürülmesine rağmen yetkililerin olayı çarpıtan ifadelerine bakıldığında, bu olayda rol alan katillerin de yine devlet tarafından himaye edileceği endişesi ortaya çıkmaktadır.

Bu ihlallerle birlikte, Siirt'te geçtiğimiz ay yaşanan olaylar, çocukların maruz kaldığı her türlü zulmün kaynağını toplumun anlaması ve tanıması için önemli bir gösterge olmuştur. Yozlaşmış toplum, yozlaştırıcı bir sistemin egemenliği ile gerçekleşebilir ancak. Kurulu paradigma, insanı özünden, bağlı olduğu temel insani değerlerinden kopartıp; tüketimin, hedonizmin ve kendi hevasının kölesi olmaya yönlendirdikçe, tecavüz-cinayet-yozlaşma olayları ne yazık ki devam edecektir.

Batı mukallidi bir "ulus" yetiştirme kaygısıyla hareket eden sistem, okullarda dayattığı karma eğitim anlayışıyla, YİBO gibi asimilasyon amaçlı kurulan merkezlerle, medya vasıtasıyla yaydığı ifsadın her türlü görüntüsüyle, nesneye ve zevke adanmış bir toplum inşa etmektedir. İlahi olanın hayatta görünürlüğüne bile tahammülü olmayan, 28 Şubat darbesiyle topluma ladini bir elbise biçen bu zorba anlayışın gölgesinde yetişen bir toplumdan her türlü kokuşmuşluk türeyebilir. Sistemle her ortamda ve sistemin tüm yönleriyle hesaplaşılmadan, zulüm-ifsad-yozlaşı asla son bulmayacaktır ve adalet böyle bir toplumda hiçbir zaman tecelli etmeyecektir.

İslami Yapılara Yönelik Baskılar, Hukukun Müslümanlar İçin İşlemeyeceğinin İlanıdır!

Resmi ideolojinin muhafızları, İslami karakterli muhalif oluşumlara hayat hakkı tanımamak için ellerinden geleni yapmaya devam etmektedirler. Mustazaf-Der'in kapatılması, Kemalist yargı bürokrasisinin İslami yapılanmalar söz konusu olduğu vakit hukuku katledercesine hareket ettiklerinin açık bir ilanı olmuştur. Söz konusu İslamcı yapılanmalar olunca, mesnetsiz, somut olmayan her türlü iddia doğru kabul edilmekte, Müslümanların yapmış olduğu tüm etkinlikler, organizasyonlar illegal addedilmekte ve okunan tüm neşriyatlar suç delili olarak değerlendirilmektedir.

Bahsi geçen yargılama düzeni bu güne kadar birçok Müslüman'ı mağdur kılmış, 28 Şubat'ın devamı olan ve keyfilikten beslenen yargı despotizmi muhalif İslamcı unsurları tasfiye etmek amacıyla bütün imkânlarını seferber etmiştir. İnsanları toplu halde bombalarla öldürmeyi planlayanları, savaş çıkartıp oluşacak kaos ortamından nemalanarak darbe planları tezgahlayanları yargılamaktan korkan bir yargı sistemi, sistem muhaliflerini yok etmek için şahinleşip, her türlü hukuksuz yönteme başvurmaktan hiç çekinmemektedirler.

Başörtüsü Zulmü Devam Ediyor!

Nisan ayı içinde yapılan Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı'nda (YGS) başörtüsü yasakçıları, başörtülü öğrencileri sınav salonlarına almadıkları gibi, sınav salonuna başörtüsüyle giren öğrencilerin de sınavlarını iptal ederek yasakçılığın doğurduğu hukuksuzluğun ulaştığı boyutu gözler önüne sermişlerdir. Durum artık öyle bir hal almıştır ki, yasakçılar hayatın diğer alanlarında, sokakta, markette vb birçok yerde başörtüsünü yasaklamak için adeta fırsat kollamaktadırlar.

AK Parti hükümeti, 8 yıldır iktidarda olmasına rağmen, keyfi bir uygulamanın eseri olan ve yıllardır nice insanın mağdur edilmesine yol açan bu yasağı görmezden gelmekte ve yasağı sonlandırmak için ısrarcı olmamaktadır. Hatta kimi bakan ve AK Partili yetkililer, Ece Nur Özel ile ilgili sorulan sorulara verdikleri cevaplarda, yürürlükteki kılık-kıyafet yönetmeliklerine vurgu yapıp, yasağın sözde "meşru" bir vasatı olduğu savını ileri sürmektedirler. Bir yönergeye teslim olan hükümet yetkilileri bilmelidirler ki, açık bir hukuksuzluktan başka bir anlamı olmayan bu yasak yürürlükte olduğu müddetçe ve bu sorun çözülmedikçe; hükümetin haktan ve hukuktan bahsetmesi boş sözlerden öte bir anlam ifade etmeyecektir.

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi İnsan Hakları Komisyonu

 

2010 NİSAN AYI HAK İHLALLERİ BİLANÇOSU

 

YAŞAM HAKKI

14 Yaşında Sırtından Vurdular

Van'ın Çaldıran İlçesi'ne bağlı Hangedik Köyü'nde Mehmet Nuri Tançoban isimli bir gencin askerler tarafından öldürüldüğü iddia edildi. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan otopside Tançoban'ın ölümüne ateşli silah çekirdeğinin neden olduğu belirlendi. (İslahhaber.com - 2 Nisan)

 

Polis Yakaladığı Genci Başından Vurdu

Kuşadası'nda, bir sivil polis memuru, hakkında yakalama kararı bulunan 27 yaşındaki Umut Tamaç'ı kaçarken yakaladı. Bu sırada polisin silahından çıkan kurşunla başından vurulan Tamaç ağır yaralandı. Polisin esnafı gezerek 'Tanıklık yapmayın' diye uyardığı öne sürüldü. (İslahhaber.com - 14 Nisan)

 

TİHV: Üç Ayda 12 Kişi Devlet Eliyle Hayatını Kaybetti

İnsan Hakları Vakfı derlemesine göre, 1 Ocak – 31 Mart arasında 5 kişi polis ve jandarmanın yargısız infazla, "dur ihtarı"yla ve rastgele ateş açmasıyla, yedi kişi de cezaevinde ya da gözaltında hayatını kaybetti. Nisanda iki kişi cezaevinde öldü; bir kişi polis ateşiyle ağır yaralandı. (bianet.org – 16 Nisan)

 

Sınırdan Geçerken 'Dur' İhtarına Uymadılar: 1 Ölü

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin sınırdaki Kepezli köyü civarında, gece Suriye tarafından Türkiye'ye geçmek isteyen 2 kişiye ''dur'' ihtarına uymadığı gerekçesiyle güvenlik güçlerince açılması sonucu 1 kişi hayatını kaybederken bir kişide yaralandı. (Zaman – 22 Nisan)

 

Kızıltepe'de Polis 2 Kişiyi Öldürdü

Türkiye'de, Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 1 polisin ölümüne neden olan saldırıyı gerçekleştirdiği öne sürülen 2 kişinin, kolluk güçlerince öldürüldüğü bildirildi. (İslahhaber.com - 23 Nisan)

 

CEZAEVLERİ

Cezaevlerinde Bu Defa Ses İşkencesi

Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Günlük Gazetesi karikatüristi Murat İpek, basına gönderdiği mektubunda görme engelli hücre arkadaşı Gülnaz Akkurt'un maruz kaldığı insanlık dışı durumu gözler önüne serdi. İpek, yüzde yüz görme engelli olan ve sese karşı inanılmaz oranda hassasiyeti gelişen arkadaşının ısrarla cezaevinin en gürültülü hücresinde tutulduğunu belirtti. (Gündem - 4 Nisan)

 

Cezaevinde Ölüm

Sivas E Tipi Cezaevi'nde kalan Mehmet Can B.'nin kendini asarak intihar ettiği 7 Nisan 2010'da öğrenildi. Olayla ilgili cumhuriyet savcılığının inceleme başlattığı öğrenildi.(Zaman - 7 Nisan)

 

F Tipinde Bir Ay

Türkiye'de bulunan 13 F tipi cezaevinde şubat ayı, akla gelebilecek her türlü hak ihlaliyle dolu geçti. Hasta tutuklular kaderlerine terk edildi, telefon hakları engellendi, tutuklu ve hükümlülere TUYAB bülteni verilmedi, işkenceye tepki gösterenler disiplin cezasına çarptırıldı.(Evrensel – 12 Nisan)

 

"Bilinci Kapalı Mahkumu Yoğun Bakımda Kelepçelediler"

İzmir Kırıklar 2 numaralı F Tipi cezaevinde tutulan Mehmet Kılınç, beyin kanaması geçirdiği için Yeşilyurt Devlet Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde yatırıldı. Vücudunda, ayaklarında, sırtında darbe izleri olduğunu iddia edilen ve yoğun bakımda bile kolundan kelepçelenmiş olan Kılınç'ın hayatını kaybettiği kaydedildi. (bianet.org – 12 Nisan)

 

'Hasta Tutuklular Tedavi Edilmiyor'

Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan siyasi tutuklular, cezaevinde yaşanan sorunların artarak devam ettiğini, ağır hastaların doktora götürülmediğini, tarihi geçmiş gıdaların verildiğini bildirdi. (DİHA - 14 Nisan)

 

Felçli, Bakıma Muhtaç... Ama Cezaevinde Kalabilir!

Adli Tıp Kurumu verdiği raporda, 18 yıldır sandalyeye mahkûm olan Fikret Bayram'ın felçli ve bakıma muhtaç olduğunu ve iş gücünü yüzde 90–95 oranında kaybettiğini belirttiği halde, kendi raporu ile çelişerek Bayram'ın cezaevinde tutulmasının uygun olduğu yönünde görüş bildirdi. (İlkha – 16 Nisan)

 

Cezaevlerinde Baskılar

Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Ferhat Tüzer'in 16 Nisan 2010'da tek başına tutulduğu hücresine sayım için gelen gardiyanlarla tartışma yaşaması nedeniyle hücreye giren gardiyanlar tarafından dövüldüğü öğrenildi. Ferhat Tüzer'in aldığı darbeler nedeniyle sağ bacağında ağrı ve aksama olduğu, sol gözünün altında ise çizikler ve morluklar olduğu ifade edildi. (ANF - 19 Nisan)

 

Cezaevinde intihar!

Isparta E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Ferhat Sevinç'in (22), 17 Nisan 2010'da kendini asarak intihar ettiği, 28 Nisan 2010'da öğrenildi. (ANF - 19 Nisan)

 

F Tipinde Tutukluya DÇekme İşkencesi

Kocaeli 2 No'lu F Tipi'nde Hanefi Kuzu'nun 'yanlış teşhis' sonucu 10 dişi çekildi. Dişlerini yaptırmak için Kocaeli Üniversitesi'ne götürüldü. Kuzu'ya, 'Hem devlete karşı çıkın hem de devlet dişlerinizi yapsın' diyerek gerekli raporu vermedi. Kuzu süresiz açlık grevine başladı. (Gündem - 23 Nisan)

 

'Cezaevi Değil, İşkence Evi'

İHD Urfa Şubesi ve Urfa Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu tarafından gündeme getirilen Urfa E Tipi Cezaevi'nde hak ihlalleri devam ediyor. Tutukluların gönderdiği mektuplar ile cezaevindeki barınma, beslenme ve sosyal aktivitelerde yaşanan sorunların hâlâ devam ettiği öğrenildi. Tutuklular İHD ve Urfa Barosu'na gönderdikleri mektuplarda, resmi rakamlara göre 450 kapasiteli olan cezaevinde binin üzerinde tutuklu ve hükümlünün barındığını belirtiyor. (Gündem - 23 Nisan)

 

Adli Tıp, Muhaliflere Karşı Şahinleşiyor!

Türkiye'de idam cezası kalktı ancak mütedeyyin hasta mahkûm ve tutuklulara yönelik işlemler, bir "gizli idam" politikası izlenimi uyandırıyor. Ankara Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan kolon kanseri hasta mahkûm Cahit Durmaz, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 08.12.2009 tarihinde kendisine verdiği cezaevinde kalamaz raporuna rağmen serbest bırakılmıyor. (İslahhaber.com - 24 Nisan)

 

Kürt Tutsağa 'Polislerimizi Öldürdünüz' İşkencesi

Samsun'un Ladik ilçesinde 2 polisin öldüğü olayın ardından Rize Kalkandere L Tipi Cezaevi'nde bulunan tutuklu Mehmet Demirsoy, gardiyanlar tarafından "ziyaretçin var" denilerek hücresinden alınarak, cezaevi idaresinin odasına götürülerek ''polislerimizi siz öldürdünüz' denilerek işkence yapıldı. (ANF - 26 Nisan)

 

Cezaevinde Ölüm

KCK adlı yapılanmaya üye olduğu suçlamasıyla 2009 yılının Ekim ayında Mersin'de DTP üye ve yöneticilerine yönelik düzenlenen operasyon sonucu tutuklanan Osman Yiğit (34), kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.(ANF - 27 Nisan)

 

Muş E Tipi Cezaevinde 10 Tutsak Ölüm Sınırında

Muş E Tipi Cezaevi'nde kalan siyasi tutuklu ve hükümlüler, 350 kişi kapasiteli cezaevinde 800'ü aşkın kişinin kaldığını belirterek, 10 hasta tutuklu ve hükümlünün ölüm sınırında olduğuna dikkat çekti. (ANF - 29 Nisan)

 

Cezaevinde İşkence İntihara Götürdü

Sivas E Tipi Cezaevi'nde bulunduğu koğuşta 6 Nisan'da kendini asarak hayatına son veren 20 yaşındaki Mehmet Can Bulanık'a cezaevi idaresince psikolojik baskı ve işkence yapıldığı, Bulanık'ın da dayanamayarak kendini astığı iddia edildi. (ANF - 30 Nisan)

 

KAYIPLAR VE FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER

Adana'da Faili Meçhul Cinayet

Gazete dağıtımı yapmak için 3 Nisan 2010'da evinden ayrılan ve kendisinden haber alınamayan Azadiya Welat Gazetesi'nin Adana Temsilciliği çalışanı Metin Alataş, 4 Nisan 2010'da Hadırlı Mahallesi'ndeki bir bahçede portakal ağacına asılmış halde bulundu. Sürekli takip edildiğini belirten ve bir süre önce Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) il binası önünde sivil bir araçtan inen üç kişi tarafından darp edilen Metin Alataş, Adana Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. (ANF - 4 Nisan)

 

Avukattan 18 Gündür Haber Alınamıyor

En son 19 Mart akşamı evinden ayrılan Diyarbakır Barosu avukatlarından Hasan Zerdüşt Diken'den 18 gündür haber alınamıyor. (İlkehaber – 6 Nisan)

 

YARGI VE CEZASIZLIK

Yargıda Bir Skandal Daha!

Kaçırdığı küçük yaştaki kızla zorla ilişkiye girdiği iddiasıyla suçlanan 29 yaşındaki S. O. hakkında iki ayrı ağır ceza mahkemesinde dava açıldı. Mağdurun, suçun ve zanlının aynı olduğu olayda İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi S.O.'ya 10 yıl 2 ay 15 gün hapis cezası verdi. Karar üzerine kamyon şoförlüğü yapan S.O. tutuklanıp cezaevine gönderildi. S.O. cezaevinde yatarken 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada ise beraat kararı çıktı. (İslahhaber.com - 1 Nisan)

 

Kürtçe Şarkı Cinayetinde İfade Skandalı

Kürtçe şarkı nedeniyle başlayan bir kavgada Emrah Gezer adlı vatandaşı öldürmekle suçlanan Özel Harekâtçı Polis Memuru Serkan Akbulut ve ağabeyi Levent Akbulut'un polis sorgusunda 'polis dayanışması': Önce Serkan Akbulut'un ifadesini alan polis, ardından bilgisayarda bu ifadeyi 'kesip', ağabey Levent Akbulut'un ifade tutanağına 'yapıştırmış'. (İslahhaber.com - 5 Nisan)

 

Adli Tıp Kurumu Yeni Bir Skandala İmza Attı

İstanbul'da, Öğretmeninin tecavüz girişimine maruz kalan kızın 'psikolojisinin etkilenip etkilenmediği'nin anlaşılması için istenen rapor için Adli Tıp Kurumu 2011'e randevu verdi. İki kez intihara teşebbüs eden kız için daha erken rapor verilmesi istemi 'iş çok' denilerek reddedildi. (ANF - 9 Nisan)

 

"Savcı Değişti, Çeber Davası Cezasızlığa Doğru İlerliyor"

Engin Çeber'in İşkenceyle ölüm davasında yeni atanan savcı Muammer Çalık, 60 sanıktan yalnızca iki gardiyan hakkında ağırlaştırılmış müebbet istedi. İddiaya göre "10 polise beraat, Metris müdürüne görevi kötüye kullanma, 3 polise kasten yaralamayla ertelenebilir, cezasızlığa giden cezalar istendi".(bianet.org – 12 Nisan)

 

Katliam Tanığına Tehdit Telefonları 

Şemdinli Derecik İç Güvenlik Taburu'nda 1994 yılında JİTEM tarafından 12 kişinin öldürülüşüne şahit olan ve öldürülen şahısların taburdaki toplu mezarının krokisini Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir ihbar mektubuyla gönderen şahsın, tehdit telefonları aldığı ortaya çıktı. (Zaman – 19 Nisan)

 

N.Ç. Davası Zamanaşımı Yolunda

Mardin'de 12 yaşındaki N.Ç'ye tecavüz ettikleri gerekçesiyle 2'si kadın 28 kişinin yargılandığı davaya 1 Haziran'da devam edilecek. Zamanaşımı tehlikesi ile karşı karşıya olan davada sanıklara halen tebligat yapılamadı. Zamanaşımı süresi eski TCK'ya göre 7.5 yıl olduğundan, dava Haziran ayında ortadan kalkacak. (ANF - 29 Nisan)

 

ADİL YARGILANMA HAKKI

Baran'ın Annesine, Katilinden Çok Hapis İsteniyor

İzmir'de Baran Tursun'un cinayetinin aydınlanmasını isteyen anne Berrin Tursun'a, 'tehdit, hakaret ve devletin kurumlarını alenen aşağıladıkları' suçlamasıyla 41 ay hapis istenirken, Baran'ı öldüren polise sadece 25 ay hapis ceza verilirdi. (ANF - 26 Nisan)

 

HABER ALMA VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Yürüyüş Dergisine "Dayı" Yayınından Bir Ay Kapatma

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "Kızıldere Yolundayız" yazısıyla "örgüt propagandası yapıldığı" iddiasıyla haftalık "Yürüyüş" dergisinin bir ay süreyle kapatılmasına karar verdi; dergisinin 22. sayısını da toplattı. 12 Ağustos 2008'de ölen Dayı lakaplı DHKPC lideri Dursun Karataş'ın İstanbul Gazi'deki mezarı başında başlayarak Kızıldere'ye uzanan yolculukları aktarılıyordu. Ayrıca derginin sorumlu müdürü Metin Bulut hakkında soruşturma açıldı.(bianet.org – 7 Nisan)

 

Kürtçe Savunma Israrına Tutuklama

Kürtçe yayın yapan günlük Azadiya Welat gazetesi Yazıişleri Müdürü Mehdi Tanrıkulu, "örgüt propagandası yapmak" suçundan yargılandığı davanın duruşmasında Kürtçe savunma yapmak isteyince tutuklandı. (İslahhaber.com - 9 Nisan)

 

Emniyet Binasını Görüntüleyen DHA Muhabiri Gözaltına Alındı

DTP'nin Eski Genel Başkanı Ahmet Türk'e yapılan fiziki saldırı ile ilgili haber takibi yapan Doğan Haber Ajansı Samsun Muhabiri Yaprak Koçer, Emniyet Müdürlüğü binasını görüntülerken öğle saatlerinde gözaltına alındı. (Zaman – 13 Nisan)

 

Şamil Tayyar'a Şok Ceza

Ergenekon'un üzerine giden Şamil Tayyar'a yönelik yargı kuşatması tam gaz devam ediyor. Tayyar'a Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 15 ay hapis cezası verildi. Ceza Tayyar'ın İrticayla Mücadele Eylem Planı'nın altında imzası bulunan Albay Dursun Çiçek'le yaptığı haber nedeniyle verildi. (İslahhaber.com - 15 Nisan)

 

İktibas Yazıdan, Vakit'e 15 Bin TL Ceza

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Vakit Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ahmet Can Karahasanoğlu'nu, Aydın Doğan'ın şeref ve saygınlığına basın yoluyla sövdüğü iddiasıyla 15 bin 750 TL para cezasıyla cezalandırıldı. (İslahhaber.com - 28 Nisan)

 

MİLİTARİZM

Balyoz'da 28 Zanlı Serbest Bırakıldı

Balyoz darbe planı iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında iki gün içerisinde 28 zanlı tahliye edildi. 9 zanlıyı İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti serbest bırakırken 12. Ağır Ceza Mahkemesi üye hâkimi Oktay Kuban, 19 başvurunun tamamını serbest bırakarak tahliye rekoru kırdı. (İslahhaber.com - 2 Nisan)

 

Tutuklanan Vicdani Retçi

Boğaziçi Üniversitesi'nde (İstanbul) 24 Aralık 2009'da gerçekleştirilen "Barış İçin Vicdanî Retçiler Kurultayı"na giderken Kabataş Vapur İskelesi'nde gözaltına alınan ve ardından da tutuklanan vicdanî retçi Enver Aydemir, 29 Mart 2010'da Eskişehir Askerî Mahkemesi'nde yargılandığı davada 10 ay hapis cezasına mahkûm edilmiş ve tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak tahliye edilmişti. Tahliye edildikten sonra Bilecik'teki askerî birliğe teslim edilen Enver Aydemir, "askerî kıyafeti giymemekte ısrar ettiği" gerekçesiyle 1 Nisan 2010'da tekrar tutuklandı. Enver Aydemir'in yargılanmasına, 22 Nisan 2010'da ve 2 Haziran 2010'da devam edilecek. (Radikal - 2 Nisan)

 

'Balyoz Operasyonu' Durduruldu!

Başsavcı vekili Turan Çolakkadı, Balyoz soruşturmasının 3. dalgasında listede bulunan bazı kişilerin gözaltına alınmasının iptal edildiğini belirtti. 'Balyoz Planı'' soruşturması çerçevesinde bugün 14 ilde çok sayıda gözaltı yaşanırken akşam saatlerinde soruşturmayı yürüten savcılar Bilal Bayraktar ile Mehmet Berk görevinden alınarak, yerlerine başka savcılar görevlendirildi. (İslahhaber.com - 5 Nisan)

 

''Personeli, Hastaları, Refakatçileri Fişleyin''

Balyoz Darbe Planı soruşturması 3. Dalga operasyonunda gözaltına alınan emekli Tümgeneral Tuncay Çakan'ın rütbeli subaylara GATA Eğitim ve Araştırma Hastanesi personeli, hastaları ve bunların yakınları hakkında bilgi toplayarak İstihbarat ve İstihbarata Karşı Koyma Şube Müdürlüğü'ne bildirme talimatı verdiği ortaya çıktı. (İslahhaber.com - 6 Nisan)

 

Halkın İstemediği 'Evren' İsmine Yargı Freni

İzmirli Genç Siviller'in, "Kenan Evren" ve "12 Eylül" isimlerinin okullardan kaldırılması için 4. İdare Mahkemesi'nde açtığı dava, Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Kurumlara Ait Açma, Kapama ve Ad Verme Yönetmeliği'nin 8. maddesini gerekçe göstererek talebi geri çevirdi. (Zaman – 7 Nisan)

 

7 Askeri Öldüren Mayınlar TSK'nın

27 Mayıs 2009'da 7 askerin ölmesine sebep olan Çukurca'daki mayın patlamasıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Soruşturmayı yürüten savcılık, mayınların MKE yapımı olduğu ve komutanın emriyle döşendiği sonucuna vardı. 'Taksirle birden çok kişinin ölümüne sebep olmak' suçundan sorumluların cezalandırılması istenirken, dosya Genelkurmay'a gönderildi. (İslahhaber.com - 8 Nisan)

 

Kaçmaz'a Dokunan Yanıyor

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'a Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında verdiği karardan dolayı e-maille tepki gösteren vatandaş, hakaret iddiasıyla mahkûm edildi. Kaçmaz'ın mailine 'Cumhurbaşkanını yargılama hakkınız olamaz, kararınızı yok sayıyorum, siyasi karar, herkes haddini bilmeli.' diyen Ali Kozanoğlu, 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. (İslahhaber.com - 9 Nisan)

 

Konya'da 1500 Kaleşnikof Mermisi Bulundu

Konya'nın Beyşehir ilçesinde bir köprünün altında bin 500 adet kaleşnikof mermisi bulundu.(Zaman – 10 Nisan)

 

Savcı YARSAV Brifinginde Tartaklandı

YARSAV'ın organize ettiği Ankara Adliyesi'ndeki 28 Şubat tarzı yargı brifinginde yaşanan arbede ve tartaklama soruşturma konusu oldu. Toplantının başlamasından önce, "Burası adliye, burada hâkim ve savcıların sorunları konuşulması gerekiyor. Buraya Yargıtay ve Danıştay'dan bindirilmiş kıtalar getirmişsiniz. Hâkim ve savcılar için oturulacak yer bile kalmamış. Burası hiç bir zaman YARSAV'a destek toplantısı olmayacak" diye tepki gösteren ve çıkan arbedede tartaklanan Cumhuriyet savcısı Mustafa Şahin Tanrıöver iki koruma hakkında şikâyetçi oldu. (İslahhaber.com - 12 Nisan)

 

Kırıkkale'de Mühimmat Bulundu 

Kırıkkale'nin Bahşılı ilçesinde, Kızılırmak nehrinde kaybolan kadını arayan ekipler, nehir yatağında, 70'si dolu 100 adet G3 piyade tüfeği mermisi buldu. (Zaman – 12 Nisan)

 

Tanık Er'i Ölümle Tehdit Ettiler

1993 yılında 6 köylünün askerler tarafından işkenceyle öldürülerek tabura gömülmesi olayında tanık olarak ifade veren er Yusuf Özdemir tehdit ediliyor. (İslahhaber.com - 13 Nisan)

 

EMASYA Kalktı Ama Askerin Çalışmaları Devam Ediyor

EMASYA protokolü 4 Şubat'ta kaldırıldı. Fakat bu iptalin sadece kâğıt üzerinde kaldığı ortaya çıktı. 8 Şubat 2010 tarihli ve tüm askeri birliklere gönderilen "GİZLİ" emirde protokolün kalktığı hatırlatılarak "söz konusu iptal işlemi, toplumsal olaylara müdahale planlaması icrası açısından herhangi bir değişiklik getirmemiştir" dendi. (Zaman – 16 Nisan)

 

Seyran Tepe'de G3 Ve Uçak Savar Mermisi Bulundu

TEM Otoyolu Seyrantepe mevkiinde bir ağacın dibinde 130 adet G3 mermisi ve 4 adet uçak savar mermisi bulundu. (Yeni Şafak – 16 Nisan)

 

'Şırnak'ta Sivillerin Üzerine Ateş Açın Emri Verdi' İddiası 

Meçhul bir subay tarafından gönderilen bir ihbar mektubunda, 1994-1995 yılları arasında Dursun Çiçek'in Şırnak'ta tabur komutanı olarak görev yaptığı ve katıldığı bir operasyonda sivillerin üzerine 'ateş edin' emri verdiği öne sürülüyor. (Zaman – 17 Nisan) 

 

Gizli Tanığı JİTEM Tehdit Ediyor

Şemdinli Derecik İç Güvenlik Taburu'nda 1994 yılında JİTEM tarafından 12 kişinin öldürülüşüne şahit olan şahsın, tehdit telefonları aldığı ortaya çıktı. (İslahhaber.com - 19 Nisan)

 

Ders: Milli Güvenlik; Konumuz: Fişleme

Taraf Gazetesinin ulaştığı raporlardan birinde Liselerde Millî Güvenlik Dersleri'ne giren subayların, öğrenci ve öğretmenleri, "solcu, türbanlı, namaz kılıyor, sol görüşlü ve bölücü" olarak fişlediği belirlendi. (Zaman – 21 Nisan)

 

Cinayetin İzlerini "İçerden" Silmişler

Ergenekon'la birleştirilen Danıştay davasında önemli bir gelişme yaşandı. Mahkemeye ulaşan TÜBİTAK raporu, Danıştay'daki güvenlik kameralarının bozuk olmadığını ortaya koydu. OYAK Güvenlik'in daha önce mahkemeye sunduğu 'kameralar arızalı' bilgisini yalanlayan rapora göre, bir kısım görüntüler bilinçli olarak kayıt kodları değiştirilerek silindi. (İslahhaber.com - 22 Nisan)

 

Danıştay Saldırısı Kayıtlarında İkinci Skandal

Danıştay saldırısıyla ilgili TÜBİTAK'ın raporunda gözden kaçan bir detay ikinci bir skandalı ortaya çıkardı... TÜBİTAK, hazırladığı raporda çok önemli bir noktaya dikkat çekiyor ve OYAK Güvenlik tarafından inceleme için gönderilen hard disk'in orijinal olmadığı ısrarla belirtiliyor. (İslahhaber.com - 22 Nisan)

 

Asker, Diyarbakır'da Irkçı Sloganlar Attı

Diyarbakır'da düzenlenen "23 Nisan" törenlerinde askerler, "Ne mutlu Türküm diyene, her Türk asker doğar" şeklinde sloganlar atarak caddelerde yürüdü. (İslahhaber.com - 23 Nisan)

 

E-Muhtırası 3. Yıldönümünde Hâlâ Yayında

Darbeler tarihine e-muhtıra olarak geçen 27 Nisan bildirisi, Genelkurmay Başkanlığı'nın sitesinde hâlâ duruyor. (İslahhaber.com - 27 Nisan)

 

YÖK'ten 'Kürt Öğrencileri Fişleyin' Talimatı

Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi, polisin Dicle Üniversitesi'ni (DÜ) terk etmesini isterken, DÜ Öğretim Görevlisi Ahmet Yıldırım, YÖK'ün üniversite rektörlerine 'Kürt öğrencilerin fişlenmesi' ile ilgili talimat gönderdiğini söyledi. (ANF - 30 Nisan)

 

MİT'ten "Yıkıcı Dini Faaliyetler" Raporu

Vakit Gazetesi, MİT'in hedefindeki "Yıkıcı Dinî Örgütler" listesine ulaştı. MİT'in bu yıl "Yıkıcı Dinî Faaliyetler" kapsamında Fethullah Gülen Cemaatini de "Öncelikli Takip Listesi"ne aldığı ortaya çıktı. Milli İstihbarat Teşkilatı'na bağlı olan Güvenlik İstihbaratı Başkanlığı'nca hazırlanan "Güvenlik İstihbaratı Başkanlığı Yıkıcı Dinî Faaliyetler Daire Başkanlığı 2010 Yılı Hedef Öncelik Tablosu"nda, takip edilecek "yıkıcı dinî örgütler" derecelere ayrılarak sıralanmakta. MİT'in 2010 yılı takip tablosunda "1. Derece Örgütler" listesinde Süleymancılar, Nakşibendîler, İHH ve Nurcu Gruplar, Fethullah Gülen Cemaati gibileri yer alıyor. Tablonun 2. ve 3. derece örgütler bölümlerinde Milli Görüş, Asder, Akder ve Mazlum-Der gibi sivil toplum kuruluşları da bulunuyor. (Haksozhaber – 30 Nisan)

 

KİŞİ ÖZGÜRLÜĞÜ VE GÜVENLİĞİ

Yurt Değil Nazi Kampı

Diyarbakır Dicle Üniversitesi, Ziya Gökalp Öğrenci Yurdu'nda kalan 120 öğrenciye açılan soruşturmalar protesto edildi. 'Güvenlik her şeydir' diyen yurt yönetiminin koşulları düzeltmesini talep eden öğrencilere cevabı ise soruşturma açmak oldu. Soruşturmalık olan öğrencilerin talepleri ise, 'Kameraların kaldırılması, polisin yurda girmemesi, yurdun temizliğinin ve tadilatının yapılması.'(Evrensel – 7 Nisan)

 

Polis, Çadır Kuran Depremzedelere Müdahale Etti: 8 Gözaltı

Kocaeli'de konutların önünde çadır kurmak isteyen depremzedelere polis ekipleri müdahale etti. Çıkan olaylarda 8 kişi gözaltına alındı. (Zaman – 12 Nisan)

 

Lisede Psikopat Öğretmen Dehşeti!

Kahramanmaraş'ta Fatih Çok Programlı Lisesi'nde okuyan 18 yaşındaki Mehmet Açıkgöz, Beden Eğitimi dersinde voleybol topuna ayağıyla vurdu. Beden Eğitimi öğretmeni İsa Bolat, öğrencisinin yüzüne önce sıcak çay döktü, sonra da aynı bardağı yüzünde kırdı. (Star - 16 Nisan)

 

Polis Panzeri 23 Nisan Alanına Daldı

Hozat Öğremenevi'nin önünde güvenlik amaçlı bekletilen polis panzeri, freninin boşalması sonucu 23 Nisan kutlamalarının yapıldığı Cumhuriyet Caddesi'nde töreni alanına girdi. Polis panzeri, kutlamalara katılan Songül Göktürk öldü ve polis memuru olan eşi Mehmet Göktürk ise ağır yaralandı. (Star - 23 Nisan)

 

ŞÜPHELİ ÖLÜMLER

Asker, Nöbette İntihar Etti 

Ankara Elmadağ'a bağlı Yeşildere Harp Karargahı Komutanlığı'nda Van nüfusuna bağlı olduğu öğrenilen bir asker intihar etti. (Zaman – 1 Nisan)

 

Adana'da Azadiya Welat Çalışanı Alataş Ağaca Asılı Bulundu

Azadiya Welat gazetesi Adana çalışanı Metin Alataş (34), bir portakal ağacına asılı halde bulundu. (ANF- 4 Nisan)

 

Diyarbakırlı Asker İntihar Etti

Kıbrıs'ta Lefkoşa 4. Zırhlı Top Tabur Komutanlığı'nda askerlik yapan ve terhisine 3 ay kalan Yılmaz Demiray isimli Diyarbakırlı erin komutanlık binasının kazan dairesinde çarşafla kendini tavana asıp intihar ettiği bildirildi. (İlkehaber – 4 Nisan)

 

Cezaevinde Yaralanan Hükümlü Hastanede Öldü

İzmir'in Buca ilçesinde "PKK'ye yardım ve yataklık" suçundan hükümlü bulunduğu cezaevinde başından yaralanan mahkum, kaldırıldığı hastanede öldü. 2005 yılında mahkemece 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan ve Buca Kırıklar F Tipi Cezaevi'ne konulan hükümlü Mehmet Kılınç (28), hapishanede başından yaralanınca Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastanenin mahkûm koğuşunda tedavi altına alınan Kılınç, kurtarılamadı. İzmir Adli Tıp'taki otopside, Kılınç'ın 'kafa travması' sonucu öldüğü belirlendi. Kılınç'ın cenazesi, ailesi tarafından alınarak toprağa verilmek üzere Mardin'e götürüldü. (Haksozhaber.net - 11 Nisan)

 

Kılınç'ı Gardiyanlar Mı Öldürdü?

İzmir Buca'daki Kırıklar F Tipi Cezaevi'nde kalan Mehmet Kılınç adı siyasi hükümlü, 'beyin kanaması' iddiasıyla getirildiği hastanede öldü. Cezaevi idaresi ailesini arayarak, Kılınç'ın intihar girişiminde bulunduğunu söyledi. Ancak Kılınç'ı hastaneye getiren jandarmaların çelişkili bilgiler vermesinden kuşkulanan aile, 28 yaşındaki oğullarının vücudunda darp izleri gördü. Otopside tüm kuşkuları arttıran şu sonuçlar elde edildi: "Kafası alnından itibaren arkasının tamamına yakınına kadar kafatası kırığı, beyin zarının altında ve beyinde ciddi zedelenme, beyincikte kanama, vücudun çeşitli yerlerinde morluk ve kesiler..." (İslahhaber.com - 11 Nisan)

 

Askerde Bir Şüpheli Ölüm Daha

Kars'ta Çakmak Batı kışladaki tuvalette Murat Çelik isimli asker arkadaşları tarafından ölü olarak bulundu. Askerin ölümü sır gibi saklanırken, Muş doğumlu Çelik'in Bursa'da yaşayan ailesine de bronşitten öldüğü bilgisi verildi. Daha sonra da askerin bali çektiği sırada öldüğü iddia edildi. (ANF - 12 Nisan)

 

Bir Şüpheli Ölüm Daha

İzmir'de askerlik yapan Hayrettin Gençarslan adlı gencin, görev yaptığı Askeri Hastane'de intihar ettiği iddia edildi. (ANF - 25 Nisan)

 

HASTA HAKLARI

Yeşil Kartta Çifte Standart

Şanlıurfa'nın Akçakale kaymakamlığının, daha önce yeşil kart verdiği 18–35 yaş arası vatandaşların kartlarını genç ve çalışabilir olduğu gerekçesi ile iptal ettiği yeni başvuruları da ret ettiği iddia edildi. Bazı vatandaşların yeşil kart alamadığı için ikametgâhını başka ilçelere götürerek bir hafta içinde yeşil kart aldığını söyleyen vatandaşlar çifte standart yapıldığını iddia ettiler. (İlkehaber – 5 Nisan)

 

Hastaneler Kanser Hastası Çocuğu Kabul Etmedi İddiası

Mersin'deki hastanelerin, kemik tümör kanseri olan ve kanserden dolayı bir ayağı kesilen 14 yaşındaki 14 yaşındaki Mürsel Sarı isimli çocuğu "yerimiz yok" diyerek kabul etmeği iddia edildi. Şimdiye kadar Ankara'daki hastanede kontrol altında tutulan Sarı doktorlar tarafından ikamet ettikleri Mersine gönderilmişti.(İlkehaber – 6 Nisan)

 

Devletin Kanser Hastasına Yardım Skandalı!

Sakarya'nın Geyve ilçesinde parasızlık yüzünden evlerinden çıkarılan, 3 çocuklu aile aylarca bir evin odunluğunda yaşamak zorunda kaldı. 37 yaşındaki Fahriye Beşikçi'nin ailesi kaymakamlığa başvurup devletten yardım istedi. Kaymakamlık da o aileye bir köy okuluna ait kullanılmayan lojmanı verdi. Ama iddiaya göre o yardım da boş senet karşılığında yapıldı. (İslahhaber.com - 12 Nisan)

 

Özürlü Kızın 3 Yıl Önce Ödenen Maaşı Faiziyle Geri İsteniyor

Malatya'da yaşayan ve yüzde 70 oranında zihinsel engelli olan 19 yaşındaki Hilal Harputlu'ya ödenen özürlü maaşı babasının bir işte sigortalı çalışması nedeniyle kesildi. Genç kıza, 3 yıl önce ödenen 4 aylık maaş da faiziyle geri istendi. (Zaman – 16 Nisan) 

 

'Parası Yok' Diye Hastaneye Alınmadı

Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü İbrahim Karaca, Turgutlu Devlet Hastanesinden sevk edildiği Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde, sosyal güvencesi olmadığı ortaya çıkınca, ailesinin de yaklaşık 8 bin lirayı bulacak tedavi bedelini ödeyemeyeceğini beyan etmesi üzerine, kendisini kabul edecek bir hastane bulmak için yaklaşık 2 saat beklemek zorunda kaldı. (İslahhaber.com - 17 Nisan)

 

Karnında Gazlı Bez Unutulan Kadın Öldü

Meral Karataş yaklaşık 5 ay önce Uşak Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Ünitesi'nde sezeryanla doğum yapmıştı. Doğumdan sonra ağrısı kesilmeyen kadının ağrıların sebebi ortaya karnında unutulan gazlı bezdi. 1 Mart'ta Uşak Devlet Hastanesi'nde genç kadının karnındaki gazlı bez çıkartıldı ancak kurtarılamadı. (Star - 22 Nisan)

 

İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ

Çocuklara Eğitim Veren Alevi Önderler Hapisle Yargılanıyor

Hatay'ın Samandağ ilçesinde, ailelerinin onayıyla çocuklara Alevilik inancı üzerine ders veren 10 kişi hakkında dava açıldı. (Zaman – 1 Nisan)

 

Ece'nin Mağduriyetine Ak Parti'nin Cevabı

Başörtüsü taktığı gerekçesiyle sürgün edilen küçük Ece için Ak Parti Genel Merkezi Halkla İlişkiler Başkanlığı'na yapılan başvurunun cevabı geldi. "Çocuğunuz yasalara göre kılık kıyafet yönetmeliğine uymak zorundadır." Şeklindeki cevabın, son olarak özel kurumlara, ziyaretçilere ve toplantı salonlarına kadar yaygınlaşan başörtülülere yönelik yasağa dayanak olmakla kalmadığı, iktidarın da bu yasağı içselleştirdiği yorumlarına neden oldu. (İslahhaber.com - 1 Nisan)

 

Başörtülüler Yine Sınava Alınmadı

Bugün yapılan Açık Öğretim Fakültesi sınavında başörtülüler yine sınava alınmazken, içeri alınan başörtülü öğrencilerin bazılarının ise sınav başladığı esnada başörtülerini çıkarılmak zorunda kaldığı belirtildi. (İlkehaber – 3 Nisan)

 

Profesörden Sınava Giren İlahiyat Öğrencilerine Hakaret

Çukurova İlçesi Piri Reis Anadolu Lisesinde sınava giren Açık Öğretim Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri sınav salonlarına başörtülü olarak girmek istemeleri nedeniyle hakarete uğradılar. Öğrenciler,  okulda sınav yetkilisi olarak görev yapan Prof.Dr. Sultan Giray tarafından, "Haa! Allah'ın emri mi? O zaman gidin Allah'ınızın yanında başınızı örtün. Sınava girmek istiyorsanız başınızı açacaksınız." diyerek hakarete maruz kaldılar. (İlkehaber – 6 Nisan)

 

Bu Da Diyarbakır Valiliği'nin Ece Cevabı

Ak Parti Genel Merkezinin ardından Diyarbakır Valiliğinden de sürgünde okuyan Ece Nur'un başvurusuyla ilgili cevap geldi. Cevabi yazıda, "İl Kurullarının görevi dışında olduğundan herhangi bir işlem yapılamamıştır."denildi. (İslahhaber.com - 7 Nisan)

 

"Dini Eğitime" 3 Yıl Hapis İstemi

Hatay'ın Samandağ ilçesinde izinsiz dini eğitim verdikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 6'sı Alevi dedesi 10 kişinin duruşması başladı. Evlerinin önündeki ağaçların altında çocuklara Alevilikle ilgili esasları anlattıkları için 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Alevi dedeleri, büyük bir kalabalık eşliğinde Samandağ Hükümet Konağı önüne geldi. Dedeler Ahmet Bilmez, Aziz Tümkaya, Hikmet Özbek, Ahmet Tümkaya, Yusuf Tam (Hatem) ve Zülfikar Çiftçi'ye destek verenler arasında CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun ve Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Ali Yeral da vardı. (Haksozhaber.net - 7 Nisan)

 

Başörtü Düşmanlığı Bitmiyor

Başörtüsünden dolayı uğradığı baskılar nedeniyle 2005 yılında Fırat Üniversitesi'nde kimya bölümünü okurken okuldan ayrılmak zorunda kalan Neslihan Özer, kayıt yaptırdığı açık öğretim fakültesinde 4 Nisanda girdiği sınavı başörtülü olduğu gerekçesiyle iptal edildi. (İlkehaber – 7 Nisan)

 

Özel Dershanede Başörtülülere Hakaret!

Ankara`da faaliyet gösteren Kampüs Dershanesi`nde başörtülü öğrencilere hakaret edildi. KPSS kursuna giden R.K ve B.T isimli 2 başörtülü öğrenci, Vatandaşlık dersi öğretmeninin hakaretlerine maruz kaldı ve dersten atıldı. Hocanın derste bazı siyasetçiler hakkında hakarete varan ifadelerine karşı "Hocam lütfen derste siyaset yapmayın, belki biz sizin hakaret ettiğiniz insanları seviyoruz" şeklindeki tepkileri üzerine ders öğretmeni Erdem Cömert öğrencilere hakaret etmeye başladı. "Siz lanet insanlarsınız, örümcek kafalısınız. Çıkın dersimden. Ben size ders anlatmam" diyerek öğrencileri sınıftan kovdu. Öğrencilerin çıkmaması üzerine sinirlenen ders öğretmeni, diğer öğrencileri de alarak başka bir sınıfta ders işlemeye başladı.  (Özgün Duruş - 9 Nisan)

 

YGS'de Başörtüsü Zulmü!

Kadıköy Leman Kaya İlköğretim Okulu'nda perukla sınava girmek isteyen öğrenciye izin verilmedi. Başındaki peruğun çıkartılarak yere atıldığını belirten Köse, suç duyurusunda bulunacağını söyledi. (Haksozhaber.net - 11 Nisan)

 

Başörtüsüne Özgürlük Yürüyüşü Hazımsızlığı

Sivil toplum kuruluşlarının Kocaeli'nde yapmayı planladığı başörtüsüne özgürlük yürüyüşünün pankartları karanlık odaklar tarafından toplatılınca STK'lar ayağa kalktı. Resmi izinleri alınan yürüyüşün pankartlarının kimler tarafından toplatıldığından emniyet ve zabıtanın haberi yok. Kocaeli emniyetinden mobese kameralarının kayıtlarını isteyen eylem komitesi, afişleri söken karanlık eller hakkında suç duyurusunda bulunacak. (İslahhaber.com - 12 Nisan)

 

Akşam Yazarından Hz. Peygamber'e Hakaret

Akşam Gazetesi yazarı Cemalettin Taşçı bugünkü makalesinde peygamber efendimiz Hz. Muhammed (sav) ile dalga geçen bir yazı kaleme aldı. Taşçı, Hz. Muhammed'e yönelik çeşitli benzetmeler yaparak, Kutlu Doğum haftası etkinliklerinin sonunda Türkiye'de yaşayan Müslümanların kendilerine "Muhammedi" diyeceğini, bunun bir tasarının parçası olduğunu iddia etti. (Özgün Duruş - 20 Nisan)

 

Ders: Millî Güvenlik; Konu: Fişleme!

1998–2008 yılları arasında Milli Güvenlik Dersleri`ne giren muvazzaf ve emekli subay öğretmenlerin, Genelkurmay`ın emriyle öğretmen ve öğrencileri, `solcu`, `türbanlı`, `namaz kılıyor`, `sol görüşlü` ve `bölücü` olarak fişlendikleri ortaya çıktı. Asker öğretmenlerin, rapor haline getirdikleri fişlemeleri bağlı oldukları istihbarat birimlerine sundukları belirlendi. Raporların buradan da silsile yoluyla komutanlıklara kadar gönderildiği tespit edildi. Fişleme raporlarının il ve üçe güvenlik kurulu toplantılarında da gündeme geldiği belirtiliyor. (Özgün Duruş - 21 Nisan)

 

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

İşkenceciye Değil, İşkence Gören Çocuğa Dava

Adana Pozantı Cezaevi'nde bulunan TMK mağduru Ferdi Sertkal'ın 32 çocuğa cezaevi idaresi ile gardiyanlar tarafından işkence ve kötü muamele yapıldığı iddiasıyla Cumhuriyet Savcılığı'na yaptığı başvuru reddedilirken, savcılık Sertkal hakkında 'iftira suçunu' işlediği gerekçesiyle kamu davası açtı. (ANF - 2 Nisan)

 

İzmir'de 7 Öğrenci Gözaltında, DİHA Muhabiri Darp Edildi

İzmir'in Bornova İlçesi Mevlana Mahallesi'nde Ege Üniversitesi'nde (EÜ) okuyan öğrencilerin evlerine baskın düzenlendi. Baskınlar sırasında İHD İzmir Şube Yöneticisi ve aynı zamanda EÜ öğrencisi Mesut Tufan'ın da aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrencilerin darp edildiği bildirildi. (ANF - 2 Nisan)

 

Mersinli Baba Oğlun Karakolda Darp Edildiği İddia Edildi

Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Mersin İl Şubesi'nin Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde yaptığı basın açıklamasında, Partinin gençlik örgütüne üye İbrahim Okutan ve babasının hiçbir gerekçe yokken gözaltına alındıkları Güneykent Karakol'unda darp edildikleri iddia edildi. (İlkehaber – 3 Nisan)

 

Yine Polis, Yine İşkence

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde 2 aile arasında çıkan kavga nedeniyle gözaltına alınan İbrahim Demir, karakolda işkence gördüğünü söyledi. Mahkemede olayla bir ilgisi olmadığını belirten Demir, 4 polisin gözlerini bağladığını ve ağır işkencelere maruz kaldığını ifade etti. Mahkeme, polislere yönelik şikayete ilişkin bir işlem başlatmadı.Serbest kaldıktan sonra evine gelen Demir'in ağrıları dinmedi. Nizip Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Demir'in yapılan tetkikleri sonucunda,  aldığı darbeler nedeniyle kafatasında çatlak oluştuğu belirlendi. (Evrensel - 6 Nisan)

 

Özel Harekât Polisi Masum İnsanları Bastı

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde 2 yıldır aranan zanlıya operasyon düzenleyen Özel Harekât Timleri, olayla ilgileri olmayan 3 evin kapı ve pencerelerini de kırarak, aileleri darp ettiği iddia edildi. (İlkehaber – 7 Nisan)

 

Ajanlık Teklif Edidi

Mersin'de 18 Mart 2010'da gözaltına alınan A.O. (17), kendisini gözaltına alan sivil polis ekibinin Emniyet Müdürlüğü'nde ajanlık teklif ederek adı verilen bazı kişiler hakkında ifade vermeye zorlandığını ileri sürdü. A.O. teklifi reddetmesi üzerine polis memurlarının kendisini dövdüğünü ifade etti. (Gündem - 7 Nisan)

 

Karakolda 'Mardinlisiniz, Teröristsiniz' İşkencesi

Taksim'de bir kafede çıkan kavga 16 yaşındaki S.A'yı gözaltına alan sivil polisler, kavgayla ilişkisi olmamasına rağmen genci önce darp etti, sonra 'yanlışlıkla aldık' dedi. Olaya aile tepki gösterince polisler 'Mardinlisiniz, hepiniz teröristsiniz' tehdidinde bulundu. (DİHA - 14 Nisan)

 

Başına Gaz Bombası İsabet Etti

Hakkâri'de çıkan olaylarda okuldan eve dönerken kafasına gaz bombası isabet eden Şaban Engin, ağır yaralandı. (İslahhaber.com - 15 Nisan)

 

Özel Güvenlik Görevlilerinin Darp Ettiği Öğrenciler

İstanbul Üniversitesi'nde 1 Mayıs İşçi Bayramı'na ilişkin 15 Nisan 2010'da bildiri dağıtan Öğrenci Kolektifleri üyesi beş kişiye üniversitenin özel güvenlik görevlilerinin müdahale etmesi sonucu, darp edilen iki kişinin yaralandığı öğrenildi.(Radikal - 16 Nisan)

 

Azadiya Welat Çalışanı Kaçırılarak Darp Edildi

Mersin'de Azadiya Welat çalışanı Ali Bilen, kaçırılarak darp edildikten sonra bir parkta baygın halde bulundu. (ANF - 19 Nisan)

 

6 Yaşındaki Çocuğa Öğretmen İşkencesi

Hatay, Antakya'da TOBB İlköğretim Okulu'nun ana sınıfında görev yapan öğretmen F.N., sözünü kestiği gerekçesiyle, 6 yaşındaki öğrencisini yere yatırıp tekmeledi. (bianet.org – 20 Nisan)

 

Erzurum'da Çocuğa Müdür Dayağı

Erzurum'da 70'inci Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda eğitim gören 14 yaşındaki çocuk iddiaya göre, arkadaşlarıyla kavga ettiği gerekçesiyle, okul müdürü tarafından şiddetli şekilde dövüldü. (bianet.org – 22 Nisan)

 

Polis Yine Vurdu

Mersin'de "dur" ihtarına karşılık kaçtığı iddia edilen Vahit A. adında bir şahıs polisler tarafından ayağından vuruldu. (İslahhaber.com - 22 Nisan)

 

LİNÇ GİRİŞİMİ ve IRKÇI SALDIRILAR

Ahmet Türk'e Alçak Saldırı!

Samsun'da görülmeye başlanan Bulanık davasını izleyen kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı lideri Ahmet Türk'e adliye önünde saldırı yapıldı. Saldırı'da Ahmet Türk'ün burnu kırıldı. (İslahhaber.com - 12 Nisan)

 

Samsun'da İkinci Irkçı Saldırı!

Samsun'da 'Emek ve Demokrasi Güçleri' adına toplanan 100 kişilik bir grup, Ahmet Türk'e yapılan saldırıyı kınamak istedi, ancak 'Kahrolsun PKK' sloganları atan 50 kişilik ırkçı bir grubun saldırısına uğradı. (İslahhaber.com - 13 Nisan)

 

Denizli'de BDP'lilere Saldırı

BDP Denizli İl Örgütü mensubu bir grup, Ahmet Türk'e Samsun'da yapılan saldırıyı protesto açıklaması yaparken, bir grup tarafından polisin gözleri önünde taşlarla saldırıya uğradı (ANF-13 Nisan)

 

Bakan Yıldız'a da Yumruklu Saldırı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Kayseri'deki cenaze töreninde ırkçı bir kişinin yumruklu saldırısına uğradı. (İslahhaber.com - 19 Nisan)

 

EĞİTİM HAKKI

Öğrencilerden Sınav Giriş Yerlerine Tepki

11 Nisan'da yapılacak Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek adaylara, tercih ettikleri sınav yerlerinin çok uzağında Trabzon, Bolu, Adana, Edirne, Malatya, Kıbrıs, Muğla, Sinop, Edirne ve Eskişehir gibi uzak ve tercih dışı yerler iller çıktı. (İlkehaber – 2 Nisan)

 

Kızıltepe'de Sınav Sürgünleri

Kızıltepeli birçok öğrenciye bu yıl tercih ettiği iller dışında Kıbrıs ile Trabzon, Bolu, Malatya, Adana, Muğla, Sinop, Edirne ve Eskişehir gibi uzak kentlerde sınava girecekleri tebliğ edildi. Öğrenciler şimdi sınav stresinin yanında bu merkezlere gidebilmenin sıkıntısını yaşıyor. (İslahhaber.com - 9 Nisan)

 

Okul Yerinin Değişmesi Öğrencileri Zor Durumda Bıraktı 

Batman'da YGS'ye Ticaret Meslek Lisesi'nde giren öğrenciler, okulun yeni bir adrese taşınmış olması nedeniyle iki okul arasında mekik dokudu. (Zaman – 11 Nisan)

 

Okulda Dansöz Rezaleti

Kocaeli Gölcük Dumlupınar İlköğretim Okulu Aile Birliği yönetimi tarafından, okula gelir sağlamak için düzenlenen "veli kaynaşma çayı" isimli organizasyonda sahneye dansöz çıkartıldı. Yanlarına çocuklarını alarak etkinliğe katılan veliler, yaşanan bu rezalete büyük tepki gösterdiler. Skandala ev sahipliği yapan müdürün ADD'li olduğu ortaya çıktı. (İslahhaber.com - 13 Nisan)

 

Midyatlı Öğrenciler Okullarını İstiyor!

Mardin, Midyat'ta Altı yıldır binası yapılmayan Anadolu Lisesi öğrencileri, öğrenci velileri ve eğitim örgütlerinin temsilcileri valiliğe yürüdü. (bianet.org – 20 Nisan)

 

ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ

Parti Binasına Saldırı

İstanbul'un Tuzla İlçesi'nde bulunan BDP ilçe binasına 9 Nisan 2010'da kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce düzenlenen taşlı saldırı sonucu binada maddî hasar meydana geldi. (Gündem - 10 Nisan)  

 

Dernek Binasına Saldırı

Ankara'nın Keçiören İlçesi'nde Şirvanlılara (Siirt) ait Dişlinar Kültür ve Dayanışma Derneği'ne, 14 Nisan 2010 gecesi molotofkokteyliyle düzenlenen saldırı sonucu binada maddî hasar meydana geldi. Dernek binasına 13 Nisan 2010'da da saldırı düzenlenmiş ve yine binada maddî hasar meydana gelmişti.(Gündem - 14 Nisan)

 

Mustazaf-Der Kapatıldı

Merkezi Diyarbakır'da bulunan ve birçok ilde şubesi bulunan Mustazaf-Der, Hizbullah'a yakınlığı olduğu gerekçesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kapatıldı. (İslahhaber.com - 20 Nisan)

 

İŞÇİ HAKLARI

Tekel İşçilerinin Ankara'ya Girişine İzin Verilmiyor

Çevre illerden Ankara'ya gelerek 1 günlük eylem yapmak isteyen Tekel işçilerini taşıyan otobüslerin kente girmesine izin verilmiyor. (ANF - 1 Nisan)

 

Dün Tuzla, Bugün Yalova: 14 Günde 2 Tersane İşçisi Öldü

Yalova-Altınova tersaneler bölgesinde, iki hafta içinde iki tersane işçisi hayatını kaybetti.

Liman Tersane Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası'nın (LİMTER-İŞ) verdiği bilgiye göre, 36 yaşındaki montaj ustası İsmail Çakır, vinçteki hurda kazanının başına düşmesi sonucu önceki 5 Nisan günü hayatını kaybetti. (bianet.org – 7 Nisan)

 

İşçiye Ceza Var, Maaş Yok!

Altı aydır paralarını alamayan ve sigortaları ödenmeyen Samatya'daki İstanbul Araştırma ve Eğitim Hastanesi işçilerine açtıkları pankartlar yüzünden ceza kesildi. (bianet.org – 9 Nisan)

 

Yolsuzluğu İhbar Etti, Sürgün Edildi 

Mersin'de Yahya Günsür Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi okul aile birliğinde yaşanan yolsuzlukları ihbar eden müdür yardımcısı, hizmet koşulları değiştirilerek düşük ücretle başka bir okula atandı. (Zaman – 20 Nisan) 

 

SORUŞTURMA, GÖZALTI VE TUTUKLAMALAR

Eylem Yapan İşçiye 7 Yıl Hapis

KCK yönelik yapılan operasyonlardada tutuklanan Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi'nin BDP'li Belediye Başkanı Leyla Güven için düzenlenen gösteride PKK lehine slogan atmaktan yargılanan ve savunmasında, "Ekmek parası için gösteriye katıldım ve slogan attım" diyen belediye işçisi Kemal A., 7 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. (ANF - 1 Nisan)

 

Maxmur'dan Gelene 15 Yıl Hapis İstemi

Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, Maxmur'dan gelen Musa Tümeğ'in 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti. (İslahhaber.com - 1 Nisan)

 

Kaçmaz'ı Eleştiren Nazlı Ilıcak'a 11 Ay Hapis

Gazeteci Nazlı Ilıcak'a Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Osman Kaçmaz'a köşe yazısında 'işgüzar' dediği gerekçesiyle 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. (Zaman – 1 Nisan)

 

Aksaray'daki El Kaide Operasyonunda 2 Kişi Tutuklandı

Aksaray'da El Kaide'ye yönelik düzenlenen operasyonda adliyeye sevk edilen 8 kişiden Zeki Kaya ve Mehmet Doğan adlı kişiler örgüt üyesi oldukları iddiasıyla tutuklandı. (Zaman – 1 Nisan)

 

Eskişehir'de 4 Üniversiteli Tutuklandı

Eskişehir'de KCK'ye yönelik operasyonda adliyeye sevk edilen 12 kişiden 4'ü tutuklandı. Alınan bilgiye göre, operasyon kapsamında ''Terör örgütü üyesi olmak, örgüte eleman kazandırmak, örgütün propagandasını yapmak, örgüt adına etkinlik düzenlemek, örgütün talimatını yerine getirmek'' suçlarını işledikleri iddiasıyla gözaltına alınan 12 üniversite öğrencisi adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan zanlılardan R.İ. (24), L.P. (20), D.Y. (20) ve Ş.Ç. (20), tutuklandı, 8 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. (Haber 7 - 1 Nisan)

 

Taş Atan 16 Yaşındaki Ç.B' ye 6 Yıl 3 Ay Hapis Cezası

27 Aralık 2009'da Adana  Ova Mahallesi'nde, DPT'nin kapatılması protesto etmek amacıyla düzenlenen gösteriye katılarak polis taş attığı iddiasıyla tutuklanan Ç.B., 6 yıl 3 ay 11 gün hapis cezasına çarptırıldı. (ANF - 1 Nisan)

 

Tekel İşçilerine Polis Müdahalesi: 15 zaltı

Tekel işçilerine destek amacıyla çeşitli gruplar tarafından gerçekleştirilen ve polisin müdahalesiyle son bulan eylemde 15 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. (Zaman - 2 Nisan)

 

Aydın'da Slogan Atan 10 Kişi Gözaltına Alındı

21 Mart'ta Aydın'ın Nazilli ilçesinde  düzenlenen Newroz kutlamalarında PKK propagandası yaptıkları PKK lideri Abdulah Öcalan lehine slogan attıkları iddia edilen H.E., M.N.O., R.B., Ş.K., M.Ş., M.Ş., A.T., E.E., K.Ç. ve İ.G. gözaltına alındı. (ANF - 2 Nisan)

 

BDP Ankara İl Başkanı Gözaltına Alındı

Ankara'dan Amara'ya doğru yola çıkan otobüs Suruç'ta jandarma tarafından durdurularak yapılan kimlik kontrolü sonucunda BDP Ankara İl Başkanı Hanefi Şelem'in gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınma gerekçesi öğrenilemeyen Şelem'in, Urfa Adliyesi'ne götürüldüğü  kaydedildi.(Gündem - 3 Nisan)

 

Başsavcıya e-posta Gönderdi, 455 Gün Hapis Cezası Aldı 

Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçın-kaya'ya, e-posta ile tepki göstererek 'huzurumuzu bozma' mesajı gönderen Alanyalı esnaf Süleyman Gürses, Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından Başsavcı Yalçınkaya'yı mağdur ettiği ve 'e-posta yoluyla hakaret ettiği' gerekçesiyle 455 gün hapis cezasına çarptırıldı. (islahhaber.com – 4 Nisan)

 

Hakkari'de 6 kişi Gözaltına Alındı 

Hakkâri'de Abdullah Öcalan'ın doğum günü nedeniyle şehrin değişik mahallelerinde çıkan olaylara karıştığı iddia edilen 6 kişi gözaltına alındı. (Zaman – 5 Nisan)

 

"Habur Açılımı" Mahkemede Bitti

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Kandil ve Maxmur'dan gelen 30 kişi hakkında 490 yıl hapis cezası istemiyle dava açtı. (İslahhaber.com - 6 Nisan)

 

İzmir'deki KCK Operasyonunda 6 Kişi Tutuklandı 

İzmir'de, KCK'nin üniversitelerde örgütlenen alt birimi Yurtsever Demokratik Gençlik Meclisi (YDGB) üyesi olduğu iddia edilen 6 öğrenci tutuklandı.(Zaman – 6 Nisan)

 

Zana'ya 3 Yıl Hapis Cezası

DEP eski Milletvekili Leyla Zana'ya, 2008'de yaptığı iki ayrı konuşmada 'örgüt propagandası yapma' suçlamasından 3 yıl hapis cezası verildi. (İslahhaber.com - 8 Nisan)

 

PKK Propagandası Yapan Belediye Başkanına 10 Ay Hapis Cezası

Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, PKK'nin propagandasını yaptığı gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. (Zaman – 13 Nisan)

 

Aydın'da Türk'e Yapılan Saldırıyı Protesto Eden 13 Kişi Gözaltına Alındı

Aydın'ın Didim ilçesinde, kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk'e yönelik yapılan saldırıyı protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenleyen gruba polis müdahale edip 13 kişiyi gözaltına aldı. (Zaman – 13 Nisan)

 

Hakkari'de 'Ahmet Türk' Olayları

Hakkari ve Yüksekova ilçesinde, kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk'ün Samsun'da uğradığı saldırıyı protesto etmek amacıyla eylem yapan grupla polisler arasında çıkan olaylar sonucu 9 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 3'ü tutuklandı. (Haber7 - 13 Nisan)

 

Dayak Yediler Şimdi De Tutuklandılar

Ankara'da Sakarya Caddesinde 11 Nisan pazar günü Dev-Lis ve Dev-Genç'in "Sınavlar Kaldırılsın Dershaneler Kapatılsın" eyleminde gözaltına alınanlardan 10'u tutuklandı. Tutuklanan öğrencilerin isimleri şunlar: Begüm Dadak, Erdal Kozan, Taylan Özden, Cengiz Ferah, Selim Doğan Koç, Ferat Konukçu. (İslahhaber.com - 14 Nisan)

 

Silopi'de 9 Gözaltı

Silopi'de iki çocuğun gözaltına alınmasının ardından yapılan ev baskınlarında aralarında BDP Silopi İlçe Başkanı Bahattin Alkış'ın da bulunduğu 7 kişi daha gözaltına alındı. (İslahhaber.com - 14 Nisan)

 

Hatip Dicle'nin 30 Yıl Hapsi İstendi 

'Terör örgütünün propagandasını yapmak' ve 'terör örgütü adına suç işlemek'ten yargılanan kapatılan DEP'in eski milletvekili Hatip Dicle için 30 yıla kadar hapis cezası istendi. (Zaman – 14 Nisan)

 

Üniversitede Dersi Boykot Eden 5 Öğrenciye 50 Yıl Hapis Cezası

Geçen yıl Abdullah Öcalan'ın doğum günü etkinliklerinde yaşanan olaylarda ölen Mahsum Karaoğlan'ı anmak için öğrencilerin derslere girmesini engelledikleri gerekçesiyle yargılanan 5 üniversiteli, toplam 48 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. (Zaman – 15 Nisan)

 

Aydın'da PKK Operasyonu: 9 Gözaltı

Aydın'da PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan attıkları iddiasıyla R.A, H.D, C.T, H.Ö, Ş.B, A.T, A.Ş, İ.D, ve H.D adlı 9 kişi gözaltına alındı. (Zaman – 19 Nisan)

 

KCK Üyesi 20 Sanığın 556 Yıl Hapsi İsteniyor

Mardin'deki KCK yapılanmasına yönelik soruşturma tamamlandı. Mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede 20 sanık hakkında 'terör örgütü üyesi olmak, örgüt propagandası yapmak, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ve tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak ve kullanmak' suçlarından toplam 556 yıla kadar hapis cezası isteniyor. (Zaman – 20 Nisan)

 

BDP'li İl Başkanı Gözaltına Alındı

BDP Bursa İl Başkanlığı kongresinde PKK ve Abdullah Öcalan'ı övücü mahiyette slogan attıkları belirlenen aralarında BDP Ağrı İl Başkanı Halil Aksoy'un da bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı. (Zaman – 20 Nisan)

 

Saldırıyı Protestoya Soruşturma

Kızıltepe'de kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı Eş Başkanı Ahmet Türk'e Samsun'da yapılan saldırıya ve Roj TV'ye yapılan baskına tepki gösteren 21 kişi hakkında ayrı ayrı 'örgüt propagandası yapmak' ve 'yasadışı slogan atmak' iddiasıyla soruşturma açıldı. Aralarında BDP Mardin İl Başkanı Ali Aslan, BDP Kızıltepe İlçe Başkanı Seyfettin Ateş, Barış Grubu üyesi Hüseyin İpek, Kızıltepe Belediye Meclis Üyesi Adnan Irmak'ın da bulunduğu BDP yönetici ve üyesi 21 kişi, haklarında açılan soruşturma kapmasında Emniyet Müdürlüğü'ne ifadeye çağrıldı. (Evrensel - 20 Nisan)

 

'Hêlin Kürdistan'ın Babasına 8 Yıl Hapis Cezası

Kızına Hêlin Kürdistan ismini verdiği için "Örgüt propagandası yapmak" iddiası ile hakkında dava açılan Ahmet Atış, beraat etti. Atış, 2009 yılında PKK lideri Abdullah Öcalan'ın doğum günü nedeniyle düzenlenen ve çıkan olaylarda 2 kişinin yaşamını yitirdiği yürüyüşte "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve "Gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet etmek", "Örgüt propagandası yapmak" iddiaları ile açılan davada ise 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. (İslahhaber.com - 22 Nisan)

 

Batman'da 14 Tutuklama 

İl Jandarma Komutanlığınca Batman, Siirt, Van ve Ağrı il ve ilçelerinde icra edilen eşzamanlı operasyon neticesinde PKK'ye üye olmak, örgüte yardım ve yataklık etmek suçlarından adliyeye sevk edilen 24 şüpheli şahıstan 14'ü tutuklandı. (Zaman – 22 Nisan)

 

İzinsiz Eyleme Katılan 4 Üniversiteliye 26 Yıl 

Diyarbakır'da Ekim 2008'de Dicle Üniversitesi'nde (DÜ) yapılan izinsiz gösteriye katıldıkları ve suç işledikleri gerekçesiyle yargılanan 4 üniversite öğrencisi Erdal Çetin 1 yıl 8 ay, Harun Turan 6 yıl 8 ay, Sedat Usal 8 yıl 9 ay, Ferhat Yiğit 9 yıl hapis olmak üzere toplam 26 yıl hapis cezasına çarptırıldı. (Zaman – 23 Nisan)

 

Kars'ta KCK Operasyonu: 7 Gözaltı

Kars'ta KCK'ye yönelik yapılan operasyonlar kapsamında 7 eve eş zamanlı operasyon düzenlendi. Yapılan operasyonlar sonucu 7 kişi gözaltına alındı. (Haber7 - 23 Nisan)

 

Bahar Şenliklerine Müdahale: 100 Gözaltı

Dicle Üniversitesi'nde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Bahar Şenlikleri, bu yıl olaylı başladı. Kendilerinden fikir alınmadığını ileri süren öğrenci dernekleri tarafından şenlik alanında yapılan oturma eylemi, polisin müdahalesi ile sona erdi. 100 öğrenci gözaltına alındı. (İslahhaber.com - 27 Nisan)

 

Tarsus'ta PKK Taziyesinde 11 Gözaltı

Kahramanmaraş'ta bir çatışmada ölen PKK mensubu Ömer Şipal'ın Tarsus'un Yenice Beldesinde bulunan ailesinin kurduğu taziye çadırında, PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan atma gerekçesi ile 11 kişi gözaltına alındı. (İlkehaber – 27 Nisan)

 

Dicle'ye 2 Yıl Hapis Cezası

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Hatip Dicle'ye "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davada 2 yıl hapis cezası verdi. (İslahhaber.com - 29 Nisan)

 

Kapatılan DTP'nin Şırnak İl Başkanı Aytu Tutuklandı

Şırnak Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan Sekvan Aytu, Şırnak Emniyet Müdürlüğündeki sorgulamasının ardından, Cumhuriyet Savcılığına sevk edildi. İfadesinin ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye çıkarılan Aytu, ''Terör örgütüne üye olmak ve örgüt adına suç işlemek'' suçundan tutuklandı.(Zaman - 29 Nisan)

 

Slogana 10 Ay Hapis Cezası

Türkiye'ye gelen barış grubu üyelerinin 9 Aralık 2009 tarihinde Urfa'nın Ceylanpınar İlçesinde vatandaşlarla buluştuğu etkinlikte Öcalan için "Kürt Halk Önderi" ve "Sayın Öcalan" ifadelerini kullandığı gerekçesiyle Demokratik Çözüm ve Barış Grubu Üyesi Lütfü Taş hakkında "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasında Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesi uyarıncaca Taş'a 10 ay hapis cezası verildi. (ANF - 30 Nisan)

 

ÇOCUK HAKLARI

Arkadan Çekilmiş Fotoğrafa 6 Yıl Ceza Verildi

Adana'da çocuklara yıllara varan cezalar verilmeye devam ediliyor. Daha önce çocuklara üzerlerinde çıkan yarım limondan dolayı ceza verilirken, şimdi de 15 yaşında bir çocuğa, arkadan çekilmiş bir çocuk fotoğrafı delil gösterilerek 6 yıl iki ay ceza verildi. (Evrensel – 2 Nisan)

 

Bir Annenin Yürek Burkan Feryadı!

Hakkâri'de kapatılan DTP'nin lideri Ahmet Türk'e yönelik saldırıyı kınamak amacıyla yürüyüş düzenlendi. 14 yaşındaki Hatip Kurt'u gözaltına almak isteyen kolluk güçlerine direnen anne Gulê Kurt tüm çabalarına rağmen oğlunu kurtaramadı. Yüzü kanlar içerisinde kalan çocuk, annenin tüm itirazlarına rağmen yerlerde sürüklene sürüklene gözaltına alındı. Polisin darp ettiği çocuk ve annesinin daha sonra Hakkâri Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığı belirtildi. (İslahhaber.com - 13 Nisan)

 

Çocuklara Hapis Cezası

Adana'da 5 çocuğa, "izinsiz gösterilere katıldıkları" gerekçesiyle 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezaları verildi. Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında, 14 Aralık 2009 tarihinde, bazı mahallelerde DTP'nin kapatılmasını protesto etmek amacıyla düzenlenen gösterilere katıldıkları iddiasıyla haklarında 5 ile 15'er yıl arasında dava açılan tutuklu sanıklardan H.Y. (14), A.A. (16), Y.D. (16), V.T. (16), ve Y.D. (16) hazır bulundu. (İslahhaber.com - 17 Nisan)

 

Siirt'te Tecavüz Depremi

Siirt'te küçük yaştaki kızlara tecavüz edildiği iddiasıyla ilgili olarak 15 kişi tutuklanırken, iki kamu görevlisi açığa alındı. Olaya karışanların sayısının 100'ü bulabileceği belirtiliyor. İlköğretim öğrencisi 14 yaşındaki H.T, geçen yıl okulu bırakan 16 yaşındaki ablası S.T. ile birlikte kendilerine tecavüz eden onlarca erkeği şikâyet etti. Kız kardeşlerin maruz kaldığı bu durum, iki yıldır devam ediyordu. Sonunda olay 10 Nisan'da yargıya taşındı. Yaşları 14-70 arasında değişen 100 erkek sorgulandı, 16'sı tutuklandı, 25'i gözaltında. (ntvmsnbc – 21 Nisan)

 

Van Kız Yetiştirme Yurdunda Skandal

Van Kız Yetiştirme Yurdunda kalan ve intihar eğilimi olduğu belirtilen Ş.S. isimli bir kız çocuğu, kaldığı yatakhanenin camını kırınca, psikolojik destek yerine polise teslim edildi. (İlkehaber – 26 Nisan)

 

Pervari YİBO'da Akıl Almaz Vahşet

Siirt'in Pervari ilçesindeki YİBO'da 13–14 yaşlarında 8 erkek öğrenci, çıplak fotoğrafını çektikleri kız öğrenciye şantajla 2 ve 3 yaşında çocuk getirtip tecavüz etti ve birini öldürdü. Bebeklerden birini havuzda boğarak öldürdüler, derede ölüme terk ettikleri diğer bebek ise kurtuldu. Olayla ilgili olarak 1'i kız 9 öğrenci tutuklandı. (İslahhaber.com – 26 Nisan)

 

15 Çocuğa 68 Yıl Hapis Cezası

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümünde yapılan protesto gösterisine katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 15 çocuğa toplam 68 yıl hapis cezası verildi. (ANF - 28 Nisan)

 

TOPLANTI VE GÖSTERİ ÖZGÜRLÜĞÜ

Çocuklara Oyun Alanı İstemek Suç Mu?

Eğitim Sen Samsun Şubesi'nin Atatürk İlköğretim Okulu önünde yaptığı basın açıklaması mahkemelik oldu.(Evrensel – 5 Nisan) 

 

Üniversite Sınavını Protesto Eden 3 Kişi Gözaltına Alındı

Üniversite giriş sınavını protesto etmek isteyen öğrenciler gözaltına alındı. Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen bir grup öğrenci, üniversiteye giriş sınavını protesto etmek istedi. Üç öğrenci meydanda bulunan bir binaya çıkarak sınav karşıtı pankart astı. İzinsiz olan gösteriye polis müdahale etti.(Zaman - 11 Nisan)

 

İşçi Bayramı Kutlaması'na İzin Verilmedi

Bitlis'te 1 Mayıs 2010'da İşçi Bayramı'nı Eski Mutki Durağı'nda veya Cumhuriyet Meydanı'nda kutlamak isteyenlerin yaptığı başvuruyu Bitlis Valiliği'nin kabul etmediği ve kutlamaların il dışında yapılmasını istediği 27 Nisan 2010'da öğrenildi.(Gündem - 27 Nisan)

 

KÜRT SORUNU

Kürtçe Coşkuya Sürgün Cezası!

Kandıra Cezaevi İdaresi'nin, 4 arkadaşıyla beraber Adem Atan'ı 21 Mart Newroz Bayramı'ndan hemen sonra "bilinmeyen bir dilde slogan attıkları" gerekçesiyle Ankara 2 Nolu F Tipi Cezaevi'ne sürgün ettiği belirtildi. (İslahhaber.com - 1 Nisan)

 

Kürtçe Tiyatro Grubuna Sanat Yasağı

Batman Kültür Sanat Festivali (BKM), Newroz kutlaması ve basın açıklamalarına müzik aletleriyle katıldıkları için haklarında 'Gösteri ve Yürüyüş Kanunu'na muhalefet' iddiasıyla Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılan BKM müzik ve tiyatro grubu üyelerinin duruşması karara bağlandı. BKM bağlı Batman'ın ilk Kürtçe müzik grubu ve tek Kürtçe tiyatro grubu üyelerine 5 yıl boyunca etkinliklere katılmama yasağı getirildi. (İslahhaber.com - 10 Nisan)

 

İş Makinesıne 'Amedlim' Yazınca...

DSİ 21'inci Aydın Bölge Müdürlüğü tarafından dört ay önce başlatılan Bodrum Yarımadası İçme Suyu Projesi kapsamında çalışmalarını Ortakent-Yahşi beldesinde sürdüren ve kazı çalışması yapan bir iş makinasının üzerinde "Amedlim" (Diyarbakırlım) yazısı ve sarı zemin üzerine çekilen kırmızı yeşil çizgiler sıkıntıya neden oldu. Bodrumlu mimar E.Ü. jandarmaya şikayette bulunarak, 'Kürdistan' propagandası yapıldığını iddia etti. Olay yerine gelen jandarma ekipleri üzerinde iş makinasını kullanan 29 yaşındaki B.İ.'nin ifadesini ve kimlik bilgilerini aldı. (İslahhaber.com - 14 Nisan)

 

İlköğretim Okulunda Şiddet

Ağrı'nın Patnos İlçesi'nde Atatürk İlköğretim Okulu öğrencisi O.T.'nin, sınıfta Kürtçe konuştuğu için Öğretmen B.Ö. tarafından 1 TL para cezasına çarptırıldığı; O.T.'nin parayı ödeyememesi üzerine B.Ö.'nün, O.T.'yi dövdüğü 16 Nisan 2010'da öğrenildi.(Evrensel - 17 Nisan)

 

Okul Müdürü: Kürtsün 'Kocaya Git'

Van'daki Erciş Cumhuriyet İlköğretim Okulu Müdürü Nedim Bay, okul takımındaki 6 kız öğrenciyi "Siz Kürtsünüz, okumak sizin neyinize" diyerek, takımdan çıkardığı ortaya çıktı. Kız öğrenciler bunun üzerine olayı Erciş Kaymakamlığı'na Erciş Milli Eğitim Müdürlüğü'ne, Van Valiliği'ne ve Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirdi. Hiçbir işlemin yapılmadığını belirten öğrenciler, "Kürt olduğumuz için okuma hakkımız yok mu?" diye tepki gösterdi. (ANF - 21 Nisan)

 

Çöp Konteynırına 'Bölücü' Muamele!

Urfa'nın Viranşehir ilçesinde, üzerinde Viranşehir Belediyesi anlamına gelen `Şaredariya Weranşer' yazılı çöp konteynırları yaptıran BDP'li Viranşehir Belediyesi hakkında soruşturma başlatıldı. (ANF - 22 Nisan)

 

'Çiyaye Bagoke' Şarkısına Soruşturma

Diyarbakır'da Atatürk Stadyumu'nda yapılan 23 Nisan etkinlikleri yapıldığı sırada hoparlörlerden çalınan müzikler arasında 'Çiyaye Bagok'e adlı Kürtçe şarkıyla PKK propagandası yapıldığı iddiasıyla ilgili inceleme başlatıldı. (ANF - 27 Nisan)

 

"Kürdistan" Sözüne 1 Yıl Hapis

Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, "bölgenin adı yüzyıllardır Kürdistan'dır" dediği gerekçesiyle 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. (İslahhaber.com - 27 Nisan)

 

'Kabahati' Kürtçe Müzik Dinlemek!

Kars'ta İdris Ağbaba adlı esnafa işyerinde yüksek sesle Kürtçe müzik dinlediği için, "Kabahatler Kanunu" uyarınca 1450 TL para cezası kesildi. ( Evrensel - 28 Nisan)

 

BDP'nin Kürtçe Yazılı Bildirisine İzin Yok

BDP İzmir İl Başkanlığı, 1 Mayıs'a katılım çağrısında bulunduğu Türkçe yazılmış ancak içinde Kürtçe cümlelerin yer aldığı çağrı bildirgesini esnafa dağıtmak istedi ancak polisten izin çıkmadı. (Haber X - 29 Nisan)

 

MAYIN VE PATLAYICILAR

Oynadıkları Cisim Ellerinde Patlayınca 2 Kardeş Yaralandı

Siirt'in Eruh ilçesi Bilgili köyünde tarlada oynayan Kader Zilan Baytekin (10) ve ablası Hacer Baytekin (14) oynadıkları cismin patlaması sonucu yaralandılar.(Zaman – 3 Nisan)

 

Ergani'de Patlama

Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'nde 5 Nisan 2010'da çöpte buldukları askerî malzemenin patlaması sonucu Mehmet Ali Gülşen (16) ile Mustafa Yıldız (13) yaralandı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirilen yaralı çocukların hayatî tehlikesinin olmadığı öğrenildi.(ANF - 5 Nisan)

 

Edirne'de Patlamamış Top Mermisi Bulundu 

Edirne'nin Keşan ilçesinde bulunan ve daha önce askeri eğitim arazisi olan şehir çöplüğünde vatandaşlar tarafından patlamamış top mermisi bulundu.(Zaman – 6 Nisan)

 

Şanlıurfa'da Çobanlar El Bombası Buldu

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi Altınpınar Köyü'ne bağlı Çomaklı mezrası yakınlarında koyun otlatan çobanlar tarafından iki tane el bombası bulundu.(Zaman – 6 Nisan)

 

Mandalina Bahçesinden Patlayıcı Çıktı 

Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Yeniköy'de, Cengiz Keskin adlı öğretmen, mandalina bahçesinde çapa yaptığı sırada meydana gelen patlama sonucu bir gözünü tamamen kaybetti, diğer gözü de görme yeteneğini büyük ölçüde yitirdi. Daha sonra bahçede yapılan aramalar sonucu, toprağa gömülü vaziyette makineli tüfek mermileri ve boş kovan ile patlayıcı madde yapımında kullanılan bir miktar kimyasal gübre bulundu. (Zaman – 10 Nisan)

 

Siirt Eruh'ta  Patlama

Siirt'in Eruh İlçesi'ne bağlı Meydana (Yokuşlu) Köyü'nde çobanlık yapan Ayhan Bilişkin (19), yol kenarında 14 Nisan 2010'da bulduğu cismin patlaması sonucu ağır yaralandı.(DİHA - 14 Nisan)

 

TSK yasak Mayın Döşüyor

Türkiye'nin de imza attığı Ottowa Sözleşmesi uyarınca anti-personel mayınların döşenmesi yasak. Ancak TSK, 2004'ten itibaren mayınları sökmesi gerekirken, yeni mayınlar döşemiş. (Zaman – 15 Nisan)

 

Başkale'de Patlama

Van'ın Başkale İlçesi'ne bağlı Elerzî (Güvendik) Köyü yakınlarında meydana gelen patlama sonucu Süleyman Demir (33) yaralandı.(ANF-17 Nisan)

 

TSK'nın Patlayıcısı 14 Yaşındaki Çobanın Canını Aldı

Mardin'in Yeşilli İlçesi kırsalında 14 yaşındaki İzzettin Boz, adlı çoban bulduğu bir cismin patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Vatandaşlar patlayıcının askeriyeye ait olduğunu belirttiler. (ANF - 22 Nisan)

 

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi İnsan Hakları Komisyonu

Önceki ve Sonraki Haberler