Diyarbakır Özgür-Der Haziran 2010 Hak İhlalleri Raporu

Diyarbakır Özgür-Der Haziran 2010 Hak İhlalleri Raporu

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi, her aya ait insan hakları ihlallerini tespit edip yayınlamaya devam ediyor. İşte Haziran 2010'a ait hak ihlalleri raporu ve değerlendirme:

HAZİRAN 2010 İNSAN HAKLARI DEĞERLENDİRMESİ

 

Şiddetin Yol Açtığı Akıl Tutulması Sonucu Devlet Eliyle Cinayetler İşleniyor

Çatışmaların yeniden alevlenmesi üzerine sivillerin devlet silahıyla öldürülmesi, savaşın yol açtığı kontrolsüz şiddetin korkutucu boyutlarını yansıtmaktadır. Hatay'ın Hassa ilçesinde kekik toplayan köylülerin PKK'li sanılarak askerler tarafından panzerden ateş açılarak öldürülmesi 90'lı yıllarda devlet eliyle işlenen binlerce cinayeti hatırlatmıştır. PKK'nin yoğun faaliyet alanı içinde bulunmadığı uzmanlarca da belirtilen bu bölgede, devlet silahıyla işlenmiş bu cinayetler açık bir yaşam hakkı ihlalidir.

Aynı şekilde, güvenlik gerekçesiyle bölgenin militarist bir atmosfere büründürülmesi ve kolluk güçlerinin sivillerin yaşam alanlarına dikkat etmeyerek kontrolsüz biçimde hareket etmesinin yol açtığı ölümlere bir yenisi daha eklenmiştir. Şırnak'ta 'akrep' olarak bilinen zırhlı polis aracı Diren Basan (14) adlı çocuğu ezerek ölümüne neden olmuştur. Savaş çılgınlığının yol açtığı akıl tutulmasına her geçen gün yeni çocuklar kurban verilmektedir. Ceylan Önkol'un, Uğur Kaymaz'ın katillerinin sistem tarafından cezalandırılmayarak açık biçimde korunmaları, kolluk güçlerine "güvenlik" gerekçesiyle her türlü hukuksuzluğu icra etme cesareti sunmaktadır. Bölgede bu savaş sürdükçe ve Kürt sorununa güvenlik merkezli yaklaşmaya devam edildikçe; devletin aleni biçimde işlediği bu cinayetlerin önüne geçilemeyecektir.

Militarizmi Beslemeye Yarayan OHAL, Çözümsüzlüğün Diğer Adıdır!

Çatışmalar sonrası artan asker ölümlerini bahane kılarak, milliyetçiliğin özünde bulunan hamasi söylemlerle OHAL çağrısında bulunan MHP liderinin açıklamaları; milliyetçi anlayışla militer söylemin birbirini nasıl beslediğinin kanıtı hüviyetindedir. Kürtler için bir cezaevinden farksız olan OHAL uygulaması ancak militarist odakların palazlanmasına yarayacaktır. Bölge halkının, devlet despotizmi altında süreğen bir hukuksuzluk girdabı içinde boğulmasından başka bir anlama gelmeyen OHAL zulmünün, çözümsüzlüğü derinleştirmek dışında bir fonksiyonu olmamıştır ve olmayacaktır.

Ülkenin asıl sahipleri olduklarını düşünen ve her fırsatta "vatan-millet" retoriğiyle bu pozisyonlarını sağlama almaya gayret eden subay ve paşaların çocuklarının askerlik yaptıkları yerler ayrıntısıyla basında işlenmiştir. Askeri erkânın çocukları risksiz ve rahat biçimde askerliklerini yaparken, birçoğu Anadolu'nun yoksul kesimlerinden gelme gençler bu kirli savaşa fütursuzca kurban verilmektedir. Askeri kışlalarda askerler "intihar" adı verilerek kasten öldürülmekte, PKK'nin saldırıları istihbari yöntemlerle önceden bilinmesine rağmen Aktütün ve Dağlıca'da olduğu gibi askerler bilerek ölüme yollanmaktadır. Askeri vesayetin ta kendisi olan bu uygulamaya yol açanlarla ilgili herhangi bir soruşturmanın açılmaması bile, ülkede gerçek iktidarın kimin elinde olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlatmaktadır.

Ergenekon'un Vesayeti Altında Olan Yargı Sistemi İflas Etmiştir!

Şiddetin tırmandırıldığı her dönemde olduğu gibi yaşadığımız son süreçte de kandan nemalanan odaklar fırsatı kaçırmayarak, Ergenekon davasından yargılanan birçok kişinin keyfi biçimde serbest kalmasını sağlamışlardır. Daha evvel medyaya düşen ses kayıtlarıyla ortaya çıkan bir "kurtarma planı" aşama aşama işletilmiş, İlhan Cihaner ve diğer tutuklu sanıkların tümü Ergenekon vesayeti altında bulunan Yargıtay 11. Ceza Dairesi tarafından tahliye edilmiştir. Bununla birlikte, Ergenekon sanığı Mehmet Haberal'in tahliye talebini reddeden 9 hâkime de Yargıtay 4. Ceza Dairesi tazminat cezaları yağdırmıştır.

Her defasında bağımsızlığından dem vurulan yargı sistemi, güçlüden ve güçlünün hukukundan yana durarak adaleti ayaklar altına almaktan çekinmemiştir. KCK operasyonları bağlamında istediğini tutuklayan, El-Kaide operasyonları ismiyle muhalif Müslümanlara gözdağı vermekten çekinmeyen ve kendisine karşı olan her oluşumu boğmak için türlü zulümlere başvuran bu sistemin, adalet diye bir kaygısı bulunmamaktadır.  

Yine aynı yargı erki, kamuoyunda Barış Grubu olarak bilinen ve Mahmur'dan gelen kişileri konuşmaları nedeniyle tutuklayarak, toplumda çözüme yönelik oluşan güven duygularını yok etmiştir. Barış elçilerinin Mahmur ve Kandil'den gelişi, açılımın olumlu somut adımlarından biri olmakla birlikte, Kürt sorununun çözümü noktasında muhataplara özgüven aşılamıştı. Milliyetçi cenahın, bu grubun karşılanma biçimlerini şiddetle eleştirmesi, "zafer kutlamaları" olarak yorumlayıp hükümeti sıkıştırması sonucu, oluşan olumlu hava birden dağılmış ve tek tek bu şahıslar hakkında davalar açılıp tutuklanmışlardır.

TSK ve PKK Eşzamanlı Olarak Çatışmalara Son Vermeli; Hükümet Derhal Somut Adımlar Atarak Sorunun Çözümünü Öncelemelidir!

"İyi şeyler olacak" sloganıyla duyurulan fakat bir türlü ilerletilemeyen açılım süreci bu tutuklamalar sonucu tamamen bitme noktasına gelmiştir. Her ne kadar AK Parti hükümeti, tutuklamalarla ilişkilerinin bulunmadığını beyan etse de, hükümetin açılım konusunda ürkek ve pasif davranması, zaten militarist vesayet altında bulunan yargının elini güçlendirmiş, Kürt Sorununun çözümünü istemeyen kesimler böyle bir manipülasyonla süreci tam anlamıyla kesintiye uğratmışlardır. Yaşananlardan sonra hükümet, ciddi anlamda güven yitirmiştir ve sivil siyasetin çözüm üretemediği bir vasatta silahlı güçlerin çatışmaları artırması sorunun kangrenleşmesine yol açmıştır.

AK Parti'nin reel zeminden kopması, oy kaygısı ile hareket etmesi ve milliyetçi-şovenist dalgaya ayak uydurması; toplumda, Kürt Sorununun çözümü noktasında hükümetin samimi olmadığı sonucunu doğurmuştur. Hâlbuki açılımın gündemleştirildiği ilk günlerde Başbakanın meclis kürsüsünden yaptığı konuşmalarda sistemin hatalarını tarihi örneklerle işlemesi, yer yer resmi ideolojiyle hesaplaşması ve klasik devlet dilini terk edip, sorunun kökenlerine inmek suretiyle çözümlemelerde bulunması, umut aşılaması, çözüm isteyen tüm kesimler tarafından olumlu bulunmuş ve desteklenmişti. Ama bu olumlu beyanatların ardından takip edilen siyaset de göstermiştir ki hükümet, sorunu çözme adına cesur davranmak bir yere dursun, çatışmalar arttıkça TSK'yle aynı dili konuşmaya başlamıştır.

Öte yandan, PKK'nin çatışmaları artırması, şiddeti her tarafta yaygın kılması, hükümetin açılım siyaseti doğrultusunda yapmak istediklerinin önünü tıkamak anlamına gelmektedir. Cumhuriyet tarihinde ilk defa Kürt Sorununun kapsamlı biçimde gündemleştirilmesi ve siyasi iktidar tarafından çözüm adına girişimlerde bulunulmasına rağmen, PKK sorunun çözümüne katkı sunmak yerine şiddeti tırmandırarak ve milliyetçi-militarist kesimlerin açılımın olumsuzluğuna yaptıkları vurgulara paralel bir söylemi de saldırılarına gerekçe kılarak bir nevi çözümden yana olmadığı izlenimini vermiştir.

Kürt sorunu bu toprakların temel sorunlarının başında gelmektedir. Bu yönüyle TSK ve PKK aynı anda çatışmasızlık kararı almadıkça ve hükümet sorunun çözümü noktasından olumlu, somut adımlar atmadıkça bu sorunun çözüm yoluna girmesi mümkün olmayacaktır. Kürt sorunu çözülmedikçe, insan hakları konusunda bir ilerleme kaydedilmeyecek ve maalesef ki hak ihlalleri atarak devam edecektir.

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi

İnsan Hakları Komisyonu

 

HAZİRAN 2010 İNSAN HAKLARI BİLANÇOSU

YAŞAM HAKKI

Panzerin Çarptığı Çocuk Öldü

Şırnak'ta 'akrep' olarak bilinen zırhlı polis aracı Diren Basan (14) adlı çocuğu ezerek ölümüne neden oldu. Çarpmanın etkisiyle metrelerce uzağa fırlayan Basan, çevredeki vatandaşlar tarafından Şırnak Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, yaşamını yitirdi. Diren Basan'ın ön otopsi raporunda sert bir cismin çarpması sonucu kafatasının parçalandığı ve iç kanamaya bağlı olarak yaşamını yitirdiği belirlendi. (Haksozhaber–4 Haziran)

Van'da Yargısız İnfaz

Van'ın Çaldıran İlçesi'ne bağlı Girêsor (Alakaya) Köyü yakınlarında 14 Haziran 2010 gecesi sigara kaçakçılığı yaptığı iddia edilen Asım Yavrutürk (25), askerî ekibin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. (ANF - 15 Haziran)

Görgü Tanıkları: 70 Yaşındaki Kadını Askerler Taradı

Elazığ'ın Karakoçan ilçesine bağlı bağlı Yoğunağaç köyü kırsalında operasyona çıkan askerlerle HPG gerillaları arasında çıkan çatışmadan bir saat sonra askerlerin köylüleri taradığı ve Zekiye Gezer isimli 70 yaşındaki kadının hayatını kaybettiği iddia edildi. Görgü tanıkları, çatışma ardından askerlerin köy ve mezraları da uzun süre tarayarak maddi zarara yol açtığını bildirdi.(ANF - 25 Haziran)

Erzincan'da Ev Baskını

Erzincan'ın Hürrem Palangası Köyü'nde 25 Haziran 2010'da bir eve baskın düzenleyen kolluk kuvvetleri ile evde bulunanlar arasında çıktığı ileri sürülen çatışma sonunda evde bulunan ve isimleri belirlenemeyen iki kişinin öldürüldüğü öğrenildi (Star - 26 Haziran)

Askerler Kekik Toplayan Köylüleri Taradı!

HATAY'ın Hassa ilçesinde kolluk kuvvetlerinin, kekik toplayan köylüleri PKK'li zannederek ateş açması sonucu Ali Dalmış ile Mustafa Fil ölürken, Mehmet Sak yaralandı. (islahhaber.com- 28 Haziran)

Özalp'te Yargısız İnfaz

Van'ın Özalp İlçesi'ne bağlı Axurka Jorî (Yukarı Turgalı) Köyü'nden 25 Haziran 2010'da kaçakçılık için gittiği İran'dan üç arkadaşıyla birlikte dönen İslam Kesici (26), sınırda askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. (yeniozgurpolitika.com - 28 Haziran)

EĞİTİM HAKKI

BDP'nin Açılışına Katılan Lise Öğrencisi Okuldan Atıldı

BDP Antalya il binası açılışına katılan lise öğrencisi R.E., "PKK siyasi parti açılışına katıldığı" gerekçe gösterilerek, okuldan uzaklaştırıldı. Baba Orhan E., okul ve ilçe milli eğitim müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtti.27 Aralık 2009'da BDP Antalya il binasının açılışına katılan Karatay Lisesi 2. sınıf öğrencisi R.E.' ye açılışa katıldığı gerekçesi ile okul yönetimi tarafından verilen disiplin cezasıyla "Siyasi parti çalışmalarına katıldığı" iddiasıyla tasdikname verilerek okuldan uzaklaştırıldı.(Evrensel - 11 Haziran)

Paran Varsa Karne De Var!

Ülke genelinde öğrenciler karne heyecanı yaşarken Rize'de Ali Metin Kazancı Rize Lisesi'nde öğrenciler karne şoku yaşadı! 80 lirayı veren öğrenciler karnelerini alırken parayı veremeyenler evlerine eli boş döndü.(Evrensel - 21 Haziran)

MAYIN VE PATLAYICILAR

Yüksekova'da Patlama

Hakkâri'nin Yüksekova İlçesi'ne bağlı Heleis Köyü'nün Sülke Mezrası'nın yakınlarında 3 Haziran 2010'da bilinmeyen bir cismin patlaması sonucu O.Y. (12) ve T.Y. (9) yaralandı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen çocuklardan birinin el parmaklarının koptuğu, diğerinin de gözlerini kaybettiği belirtildi.(Milliyet - 3 Haziran)

TOPLANTI VE GÖSTERİ ÖZGÜRLÜĞÜ

Golan'a Giden Konvoya Saldırı

İsrail'i kuşatmak ve Gazze filosuna destek vermek için yola çıkan 300 araçlık konvoy Kiliste Emniyet güçleri tarafından engellendi. 20'nin üzerinde Sivil Toplum Örgütü tarafından organize edilen konvoyda 300 araç bulunuyordu. Kovoydaki 2000 kişi ile polis arasında kavganın meydana geldiği vurgulandı. (Timeturk - 2 Haziran)

Silopi'de Protesto Gösterisine Müdahale

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde bulunan Habur Sınır Kapısı'na 3 Haziran 2010'da askerî operasyonların durdurulması amacıyla düzenlediği yürüyüşe polis ekiplerinin müdahale etmesi sonucu, BDP milletvekilleri Sevahir Bayındır ve Hasip Kaplan'ın da aralarında bulunduğu 14 kişi yaralandı. Kalça kemiğinin kırıldığı belirlenen Sevahir Bayındır'a tıbbî müdahalenin yapılmasının ardından, Sevahir Bayındır'ın Ankara'ya sevk edildiği öğrenildi.(Radikal - 4 Haziran)

Ankara'da Öğrenci Protestosuna Müdahale

Ankara'da 31 Mayıs 2010'da öğrenci harçlarını protesto eden Gençlik Federasyonu üyelerinin topladıkları imzaları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne götürmek istemelerine izin vermeyen polis ekiplerinin gruba cop ve biber gazıyla müdahale etmesi sonucu beş kişi yaralandı. (Radikal - 31 Mayıs)

DÜŞÜNCEYİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Hakkında Toplatma Kararı Verilen Kitap

Belge Yayınları tarafından yayımlanan Yazar Mehmet Güler'in yeni kitabı KCK Dosyası Küresel Devlet Devletsiz Kürtler'de "yasadışı örgüt propagandası yapıldığı"na karar veren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 2 Haziran 2010'da kitabın tüm nüshalarının toplatılmasına hükmetti.(ANF - 2 Haziran)

KÜRT SORUNU

Mecliste Kürtçe Konuşan Türk'e Dava

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, partisinin TBMM'deki Grup Toplantısında Kürtçe konuşma yapan kapatılan DTP'nin eski milletvekili Ahmet Türk hakkında, ''Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefet'' suçundan cezalandırılması istemiyle dava açtı. (islahhaber.com- 8 Haziran)

Türk'e Kürtçe Konuşmadan Dava

Kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı Eşbaşkanı Ahmet Türk ve Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında Roj TV yayınlarına katılmak, çeşitli Newroz etkinliklerinde yaptıkları konuşmalar, Dağlıca baskını sonrası 8 askerin teslim alınması gibi birçok nedenden dolayı haklarında 'örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla açılan davaların duruşması Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmalar 12 Ekim tarihine erteledi. (Gündem - 9 Haziran)

Kürtçe BDP'ye Yasak

Kürtçeye bir engel de Mardin Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'nden geldi. BDP Mardin İl Örgütü tarafından 9-12 Haziran'da şehrin merkezine ve ilçelerine asmak istediği Kürtçe pankart ve dövizler engellendi. Türkçe ve Kürtçe hazırlanan pankart ve afişlere, Mardin Valiliği ve emniyeti izin vermeyerek sakıncalı olduğuna karar verdi.(Evrensel - 12 Haziran)

Kürtçe Müzik Çalınan Düğüne Baskın: 1 Kişi Ağır Yaralı

İstanbul'da Kürtçe müzik çalındığı için bir kına gecesini basan ülkücüler Abdurrahman Tüvenci isimli vatandaşı bıçaklandı. Ağır yaralanan ve ameliyata alınan Tüvenci, yoğun bakıma alındı. (gündem online - 13 Haziran)

'Doğulu Kadınları 2. Eş Alıp Hısım Olalım'

Rize'nin AK Partili Belediye Başkanı Bakırcı "G.Doğu'da ikinci eş yaygın. Bu bölgelerden evlilik ve hısımlıkları artırarak, devletin de teşvikiyle sorunların aza ineceğine ve çözüleceğine inanıyorum" dedi. (islahhaber.com- 30 Haziran)

ÇOCUK HAKLARI

Taş Atan Çocuklara Sürgün

Polise taş attıkları gerekçesiyle tutuklanan ve geçtiğimiz günlerde revire gönderdikleri arkadaşlarının tedavi edilmeden geri getirilmesini protesto için isyan çıkaran 32 çocuk, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nden başka yerlere sevk edildi. (islahhaber.com- 8 Haziran)

Bir Çocuğa Yirmi Yıl Vicdansızlığı

Şanlıurfa'da bir gösteriye katıldıkları için yaşları 14 ila 17 arasında değişen 13 çocuk hakkında 20'şer yıl hapis istemiyle dava açıldı. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi, 14 yaşındaki Fidan K. ve İsmail C.'nin, işledikleri suçun bilincinde olup olmadıklarına dair istediği doktor raporunda, iki çocuğun katıldıkları gösteriyi algılayabilecek olgunlukta olmadığı görüşünü dikkate alarak davayı reddetti. Ancak savcılık iki çocuk hakkında 20'şer yıl hapis istedi. (islahhaber.com- 11 Haziran)

'Oremar' Şarkısına Eşlik Eden Çocuğa Dava

Muş'un Malazgirt İlçesi'nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne katılıp, 'Oremar' isimli şarkıya eşlik ettikleri gerekçesiyle, R.D. (17) ve Özgür Başak (18) hakkında 'Örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla dava açıldı. (gündem online - 16 Haziran)

Polis Müdürüne, Tecavüz Suçlaması

Hakkâri'de tecavüz ettikleri küçük kızlara tehditle fuhuş yaptıran çetenin müşterileri arasında Hakkâri Özel Harekât Şube Müdürü U.B. ile 3 polis memurunun olduğu iddia edildi. (Evrensel - 18 Haziran)

Polise Taş Atan Çocuğa 10 Yıl 8 Ay Hapis Cezası

Şanlıurfa'da 2008 yılında düzenlenen izinsiz gösteride bir iş yerine molotofkokteyli ve polise taş attığı gerekçesiyle yargılanan M.B. 10 yıl 8 ay, DTP'nin Merkez İlçe Başkanı Salih Sağış da çocukları suça azmettirdiği gerekçesiyle 20 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.  (Yeni Şafak - 23 Haziran)

Tutuklanan Çocuklar

Mersin'de 15 Şubat 2010'da düzenlenen protesto gösterisine katıldıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 12 çocuğun yargılanmasına 28 Haziran 2010'da başlandı. Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada çocukların savunmalarını alan mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanan 12 çocuğun tutuklanmasına karar vererek duruşmayı 20 Ağustos 2010'a erteledi. Tutuklanan çocuklar Pozantı M Tipi Kapalı Çocuk Cezaevi'ne gönderildi. (atilim.org - 28 Haziran)

TMK Mağduru Kan Hastası Çocuğa 4 Yıl Hapis

İstanbul'da gösterilere katıldığı gerekçesiyle iki kez hapse atılan kan hastası Hasan Dündar tahliye olmasına ve TMK mağduru çocuklar hakkında düzenlemeler yapılacağı söylenmesine rağmen 4 yıl hapse mahkûm edildi. (ANF - 28 Haziran)

Kreşte Dayağa Çiçekli Yama 

Malatya'da bir kreşte 4 yaşındaki B.N.N' darp ettikten sonra, yaraları gizlemek için yüzüne çiçek çizip eve gönderen yetkili hakkında soruşturma açıldı. (Star - 30 Haziran)

HASTA HAKLARI

Cin Çıkarmadaki Ölüme Şaşırtan Rapor 

Bağcılar'da Mesut Kılıç (23) adlı gencin, cin çıkarma seansı sırasında fenalaşarak kaldırıldığı hastanenin hazırladığı adli raporda, "Vücudunda darp sonucu oluşabilecek izlere rastlandığı" şeklinde ifadelere yer verildi. Ancak Adli Tıp 'darp izi yok' şeklinde rapor verdi. Bu rapor üzerine de 'Cinci Hoca' İsa Şahin serbest kaldı. (Star - 8 Haziran)

Doktorun Gereksiz Yere 2 Organı Aldığı Hasta Öldü 

Mersin'in Tarsus İlçesi'nde apandisit rahatsızlığı nedeniyle yatırıldığı hastanede doktor E.A. tarafından ameliyatla bazı organlarının gereksiz yere alındığı iddia edilen Hatice Koyuncu (63) yaşamını yitirdi. (Star - 10 Haziran)

8 Hastane Elini Dikemedi 

İstanbul'da elini testereyle kesen Selami Canlı'nın, 'yeterli teçhizat yok', 'doktor başka ameliyata girecek' gibi nedenlerle 11 saat boyunca 8 hastane gezdikten sonra 9'uncuda ameliyat edildiği iddia edildi. (Star - 15 Haziran)

'Bebeğimizi Değiştirdiler'

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesi Hasırlı Mahallesi'nde ikamet eden Mamak ailesi, hastalanan bebeklerini tedavi için götürdükleri hastanede çocuklarının ölü bir bebek ile değiştirildiğini iddia etti.(Evrensel - 24 Haziran)

CEZAEVLERİ

41 Çocuğa Hücre Cezası

Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan 37 çocuğa, 4 Mayıs 2010'da hasta arkadaşlarının tedavi edilmemesini ve cezaevi koşullarını protesto etmek amacıyla başlattıkları isyandan dolayı üçer gün hücre cezası, üçer gün havalandırmaya çıkmama cezası ve üçer hafta sosyal etkinliklerden men cezaları verildiği öğrenildi.(TİHV - 4 Haziran)

Mardin E Tipi Cezaevinde Baskı

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan sekiz tutuklu ve hükümlünün, 4 Haziran 2010'da cezaevi yemekhanesinden çıkan yemekten zehirlendiği ve sekiz kişinin hastaneye götürülmediği öğrenildi.(ANF - 7 Haziran)

Tekirdağ F Tipi Cezaevinde Baskı

Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde kalan tutuklu ve hükümlülerin koğuşlarına 11 Haziran 2010 gecesi "arama yapılacağı" gerekçesiyle düzenlenen baskınlara tutuklu ve hükümlülerin itiraz etmesi nedeniyle çıkan arbedede isimleri açıklanmayan iki tutuklunun yaralandığı ileri sürüldü. (atilim.org - 12 Haziran)

Gaziantep H Tipi Cezaevinde Baskı

Gaziantep H Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Reşit Taş'ın kaldığı koğuşun 8 Haziran 2010'da gardiyanlar tarafından basıldığı ve Reşit Taş'ı iple boğarak öldürmeye çalıştıkları ileri sürüldü. (yeniozgurpolitika.com - 12 Haziran)

Bolu F Tipi Cezaevinde Baskı

Bolu F Tipi Cezaevi'nden Sincan (Ankara) 2 Nolu F Tipi Cezaevi'ne nakledilen hükümlü Bayram Yörük'ün cezaevi girişinde "üstünün aranmasına karşı çıktığı" gerekçesiyle jandarma erleri tarafından dövüldüğü; Kurtuluş Atalay'ın ise kamerasız bir odaya götürülerek gardiyanlar tarafından dövüldüğü 13 Haziran 2010'da öğrenildi.(Günlük - 13 Haziran)

Cezaevinde Yine Skandal: Gözlük Zorunlu Değil!

Tekirdağ 1 Nolu F Tipi'nde bulunan Serdar Serbülent Sürücü, 10 Haziran günü muayene olmak için Tekirdağ Devlet Hastanesi Göz Polikliniği'ne giden Sürücü'ye doktor tarafından her iki göze de -1,5 derece miyop teşhisi konuldu. Ancak aynı doktor tarafından tutsağın "gözlük kullanmasının cezaevi yaşamında zorunlu olmadığı" raporu verilerek, gözlük alması engellendi. Sürücü'nün ifade ettiğine göre, kendisine, "ancak -4.0 üzeri göz kusurlarında zorunlu gözlük verildiği" söylendi. (ANF - 23 Haziran)

Cezaevinde Hipnozlu İşkence İddiası

Kayseri'de Hava İkmal Bakım Merkezinde görevli 3 astsubay hipnotize ile işkence uyguladığı iddiasıyla tutuklanan emekli Yarbay Gürol Doğan'ın cezaevinde 2 hükümlüyü de hipnotize ettiği iddia edildi.(Yeni Şafak - 23 Haziran)

Tutsaklara 'Sünger Odasında' 5 Saat İşkence

Tekirdağ 2'nolu F tipinde Ahmet Burak Eryıldırım, Serhat Tüzer ve Kemal Avcı adlı tutsaklara 5 saat boyunca işkence yapıldığı ortaya çıktı. Ahmet Burak Eryıldırm'ın Nişanlısı Birgül Kılıç'ın aktardığı olaya göre, 21 Haziran günü üç kişilik hücrede birlikte kalan Eryıldırım, Tüzer ve Avcı'nın işkenceden sonra başgardiyan ve cezaevi müdürü tarafından revire götürme bahanesiyle havasız, ışıksız, duvarları süngerlerle kaplı 'sünger odası' olarak bilinen işkence odasına zorla sokularak işkenceden geçirildiler. (ANF - 23 Haziran)

Cezaevinde Ölüm

Metris (İstanbul) T Tipi Cezaevi'nde kalan Erçin Ertaş'ın 22 Haziran 2010'da intihar ettiği cezaevi yönetimi tarafından açıklandı.(halkinsesi.tv - 24 Haziran)

420 Kişilik Siirt Cezaevi'nde 850 Kişi Kalıyor

Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan sorunlara dikkat çeken Siirt TUHAD-DER Başkanı Av. Sabır Taş, 420 kişilik cezaevinde 850 kişinin kaldığını belirterek, tutukluların yaşadığı sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi. (gündem online - 25 Haziran)

İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ HAKLARI

4 parmağın bedeli 5 bin lira Tazminat

2004 yılında İzmir'de çalıştığı işyerinde 4 parmağını kaybeden Veysel Çiçek adlı işçinin İzmir 9. İş Mahkemesi'ne açtığı davada, şirketin 5 bin lira tazminat ödemesine hükmedildi.(Zaman-19 Haziran)

Rize'de Kürt Oldukları İçin 37 Kişi İşten Çıkarıldı

Diyarbakır'ın Hani ilçesinden Rize'nin İkizdere ilçesine giderek, baraj inşaatında çalışan 37 Kürt işçinin; önce 'bunlar ahlaksız', sonra 'maaşlarını PKK'ye gönderiyorlar', ardından 'güvenliklerini sağlayamayız' gerekçesi ileri sürülerek işten çıkarıldıkları iddia edildi. (gündem online - 20 Haziran)

Engelli İşçiler Kapı Önüne Kondu

Kocaeli'nin Akmeşe Karaabdülbaki köyü sınırları içinde kurulan ve engellilerin üretime katılması amacıyla faaliyet gösteren Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi'nde çalışan işçiler, iki gün önce ücretlerinin iyileştirilmesi için yaptıkları eylem nedeniyle işten atıldı. (Evrensel - 28 Haziran)

İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ

Ahmet Faruk Ünsal, ABD'ye Gidemedi

Mavi Marmara' gemisinde ölenleri anmak için New York'ta düzenlenen törene katılmak isteyen Ahmet Faruk Ünsal vizesi olduğu halde ABD'ye gidemediğini söyledi. Ünsal ve diğer yolcular hakkında ABD'ye giriş yasağı konulduğu ileri sürüldü.(Radikal - 18 Haziran)

Başörtülü Küçük Ece'ye 'SBS' Zulmü

Diyarbakır Merkez Yenişehir İlçesinde bulunan Mehmetçik İlköğretim Okulu'nda SBS sınavına giren Ece Nur Özel, başörtülü olduğu gerekçesiyle alınmak istenmedi. Velilerin protestosu üzerine Özel sınava alındı. Ece Nur'un babası Murat Özel'in sorunun çözülmesi noktasında muhatap bulamaması üzere Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdurrazak Tekin'i telefonla aradığı, ama Tekin'in telefonu Murat Özel'in yüzüne kapattığı öğrenildi. (islahhaber.com- 12 Haziran)

ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ

BDP Tuzla İlçe Örgütünüe Saldırı

İstanbul'da 1 Haziran 2010'da Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Tuzla İlçe Örgütü'ne düzenlenen taşlı saldırı sonucu binada maddi hasar meydana geldiği bildirildi.(atilim.org - 2 Haziran)

BDP Binasına Saldırı

Mardin'de 5 Haziran 2010'da BDP Nusaybin İlçe Örgütü'nün binasına düzenlenen silahlı saldırıda ölen veya yaralanan olmazken binada maddî hasar meydana geldi.(Gündem - 6 Haziran)

Parti Binasına Saldırı

Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'nde 14 Haziran 2010'da BDP İlçe Örgütü'ne kimliği belirsiz kişi veya kişilerin düzenlediği saldırı sonucunda binanın kapısı kırıldı.(ANF - 15 Haziran)

Parti Binasına Baskın

İstanbul'un Esenler İlçesi'nde 16 Haziran 2010'da BDP İlçe Örgütü binasına baskın düzenleyen polis ekipleri, binada bulunan BDP yöneticileri Nuriye Avşar, Şehmuz Aydın ve Binali Kılıç'ı gözaltına aldı. Baskının ve göz altıların gerekçesi hakkında bir açıklama yapılmadığı öğrenildi.(Gündem - 16 Haziran)

Parti Binasına Saldırı

Ankara'nın Yenimahalle İlçesi'nde 22 Haziran 2010'da Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İlçe Örgütü'ne kimliği belirsiz kişilerin ateşli silahla saldırması sonucu ölen veya yaralanan olmazken binada maddi hasar meydana geldi.(Günlük - 24 Haziran)

Şeyh Said Mevlidine Yasaklama

Diyarbakır Valiliği, Şeyh Said ile arkadaşlarının asıldığı Dağkapı Meydanı'nda bu akşam düzenlenmesi planlanan mevlide izin vermedi. Valiliğin yasakçı tavrı, gerek panel katılımcıları gerekse de Diyarbakır halkı tarafından tepkiyle karşılandı.(ANF - 29 Haziran)

ŞÜPHELİ ÖLÜMLER

İntihar mı Cinayet mi?

İntihar ettiği iddia edilen er Volkan Kamalak'ın 8,5 ay sonra açıklanan raporu soru işaretlerinin daha da artmasına yol açtı. Soruşturmayı yürüten askerî savcılığın talebiyle hazırlanan ve altında Dr. Filiz Erdönmez'in imzası bulunan rapora göre, Kamalak'ın kanında 130 miligram alkol tespit edilmişti. Fakat ailesi oğullarının alkol kullanmadığına dikkat çekiyor. Uzmanlar da bu kadar alkol almış birisinin G3 piyade tüfeğiyle atış yapamayacağına işaret ediyor. Kurşunun giriş-çıkış yerleri gibi raporda yer alan diğer tespitler de intihar iddiasını doğrulamıyor. "Oğlum öldürüldü. Sorumlular hesap versin." diyen baba Hayri Kamalak, olayı yargıya taşımaya hazırlanıyor. (islahhaber.com- 7 Haziran)

Sırtından Vurulan Er İntihar Etmiş!

15 Haziran günü Dersim'in Pülümür İlçesi'ne bağlı Küllü Jandarma Karakolu'nda Metin Ekinci'nin intihar ettiği iddia edildi. Otopsi raporu beklenmeden TSK olaya 'intihar' dedi. Ancak Ekinci'nin ailesi çocuklarının sırtından vurulup, kurşunun göğsünden çıktığını iddia ederek, "Kemer üzerinden vurulmuş ve kurşun göğsünden çıkmış. Otopsi raporunu beklemeden olayın intihar olduğunu söyleyen askerî yetkililerden açıklama bekliyoruz." diyor. (islahhaber.com- 19 Haziran)

TSK'da Şüpheli Bir Ölüm Daha

Mardin nüfusuna kayıtlı Hamza Deniz, Zonguldak Devrek 2. Jandarma Eğitim Komutanlığı'nda askerliğini yaparken intihar ettiği ileri sürüldü. Asılı olarak bulunan Hamza Deniz, 20 günlük askerdi. Deniz'in eniştesi Emin Acar, intihar ettiği söylenen gençlerin çoğunluğunu Kürtlerin oluşturması dikkat çekti, "Hamza'nın hiçbir sorunu yoktu. Cenazeyi morga indirirken baktık bedeninde hiçbir yara yoktu. Boynunda ip izi vardı. Botların bağcıklarıyla kendini astığını söylüyorlar ancak biz buna inanmıyoruz. Adli Tıp sonucunu bekliyoruz" dedi. (ANF - 14 Haziran)

YARGI VE CEZASIZLIK

Siirt'te Tecavüz Davasında 4 Tahliye

Siirt'te 4 ilköğretim öğrencisi kız çocuğuna cinsel istismar davasında, tutuklu 18 kişiden 4'ü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, 14 kişinin tutukluluk halinin devamına karar verildi. Duruşma, 29 Temmuz'a ertelendi. (gündem online - 2 Haziran)

Tacizci Uzman Çavuş Serbest Bırakıldı

Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'nde 6 yaşandaki H.Y. isimli kız çocuğunu kaçırarak, tecavüz etmeye kalkıştığı iddia edilen Uzman Çavuş Mehmet Yekin serbest bırakıldı. (gündem online - 3 Haziran)

AYM CHP'nin Davasını Kabul Etti

Anayasa Mahkemesi, anayasa değişikliğini iptal başvurusunu kabul etti. Anayasa Mahkemesi, anayasa değişiklik paketinin iptaline ilişkin yapılan başvuruyu inceledi. Yüksek Mahkeme, CHP vekilleri başta olmak üzere toplam 111 milletvekilinin açtığı davaya ilişkin davanın şekil yönünden incelenmesine karar verdi. (islahhaber.com- 8 Haziran)

Savcı Öz Üzerinde Baskı 

Ankara 4. İdare Mahkemesi, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'e soruşturma açılmasını reddeden Adalet Bakanlığı kararını iptal etti.(Zaman–10 Haziran)

5 Kilo Kaşara 5 Yıl Hapis Cezası 

Adana'da bir marketten 5 kilogram kaşar peyniri yağmaladığı iddiasıyla yargılanan sanıklar Nevzat Dinkçier 5 yıl 10 ay, eşi Nayime 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. (Zaman–10 Haziran)

Hâkim ve Savcılar Tartıştıkları Doktoru Gözaltına Aldırıyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, muayene ve tedavi olmak için hastanelere gelen hâkim ve savcıların, herhangi bir sebeple tartıştıkları doktorları gözaltına aldırdığını söyledi. (Zaman- 13 Haziran)

Çirkin Saldırıya Tahliye Kararı

Kapatılan DTP nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk'e yumruklu saldırıda bulunan İsmail Çelik bugün ilk kez çıktığı 4'ncü Asliye Ceza mahkemesindeki duruşmada tahliye oldu. (islahhaber.com- 18 Haziran)

Yargıtay, İlhan Cihaner'i Tahliye Etti

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde, ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' suçlamasıyla yargılandığı dava ile ''Görevi kötüye kullanmak'', ''Evrakta sahtecilik'' ve ''İmar kirliliğine neden olmak'' iddialarıyla Yargıtay'da yargılandığı davanın birleştirilmesine karar verdi. Bu kararın ardından Cİhaner tahliye edildi. (islahhaber.com- 18 Haziran)

Göstere Göstere Skandal 

Yargıtay, "AK Parti ve Gülen'i bitirme planı" davasının bütün sanıklarını skandal bir kararla tahliye etti. 11. Ceza Dairesi, dava dosyasının aslını görmeden Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'le birlikte Ergenekon'dan tutuklu 10 sanığı şartsız salıverdi. (Zaman–19 Haziran)

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

KCK Davasına Bakan Avukatlar Savcının Korumalarının Saldırısına Uğradı

BDP'ye gerçekleştirilen operasyonlarda tutuklanan belediye başkanları ile Kürt siyasetçilerin davasına bakan avukatlar, duruşmanın yapılacağı salonun fiziki şartlarının düzenlenmesi için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuru yapmak isterken, savcının korumalarının saldırısına uğradı. Başvuru yapmak için adliyeye gelen yaklaşık 30 avukat saldırıyı adliye binası içinde alkışlarla protesto etti. (gündem online - 3 Haziran)

Gözaltındaki Çocuğun 3 Dişi Kırıldı

Cizre'de dün gözaltına alınan 2 çocuktan 16 yaşındaki O.F.'nin gözaltında yediği dayak sonucu 3 dişinin kırıldığı belirtildi. Cizre Devlet Hastanesi'nde O.F.'nin 3 dişinin kırıldığına dair rapor alan ailenin polisler hakkında yaptığı suç duyurusu üzerine savcılık soruşturma başlatırken, O.F.'nin Diyarbakır'a sevk edilerek tedavi edilmesi için yapılan başvuruya ise, 'Diş kırığı kemik kırığı olarak kabul edilmiyor' denilerek reddedildi. (gündem online - 6 Haziran)

İstanbul'da Kürt Yazara Çuvallı Gözaltı

Türkiye'ye geçtiğimiz ay gelerek 1 Mayıs kutlamalarına katılmak isteyen Urmiye'li Finlandiya vatandaşı Kürt yazar Xalid Ehmedi, 30 Nisan günü Atatürk Havaalanına indikten sonra polis tarafından gözaltına alındığını, ardından da başına çuval geçirilerek önce İstanbul Emniyet'ine, oradan da Ankara'ya daha sonra da Diyarbakır'a götürüldüğünü belirtti. (gündem online - 11 Haziran)

Polis Gözaltına Aldığı Gencin Ayağını Kırdı

İstanbul Arnavutköy İlçesi Şirindere Mahallesi'nde 19 Haziran'da BDP tarafından düzenlenen basın açıklamasına katıldıktan sonra gözaltına alınan Farız Özmen, götürüldüğü Arnavutköy Emniyet Müdürlüğü'nden Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Ameliyat öncesinde DİHA'ya konuşan Özmen, polis şiddetine maruz kaldığını belirterek, ayağının polisler tarafından bilinçli olarak kırıldığını savundu. (ANF - 21 Haziran)

Polis, 'Baksana' Dedi, Gözümü Kör Etti!

Adana Seyhan Gülbahçe Mahallesinde oynayan Ramazan  Aydemir,'' bir aracın yakınında belinde silahı elinde de telsiziyle duran bir sivil polis bana durup dururken 'Senin burada ne işin var' diyerek anneme ve sülaleme ağza alınmayacak küfürler etti'' diye anlatıyor. Bunun üzerine 'küfür etme'' uyarısını yaptığını belirterek sözlerini sürdüren Aydemir: ''Tam arkamı dönmüş giderken bana 'Hey buraya bak' dedi, yüzümü çevirdiğimde plastik mermiyle sol gözümü hedef alıp beni kör etti." (ANF - 22 Haziran)

6 Çocuğu Ve Eşyalarıyla Sokağa Atıldı

Diyarbakır'dan İstanbul'a göç etmek zorunda kalan Işık ailesi işsizlik ve büyük kent duyarsızlığı dramına yakalandı. Birkaç aydır kirasını ödeyemedikleri Küçükçekmece'deki bodrum katındaki evlerinden eşyalarıyla beraber sokağa atıldıktan sonra, kocası Mehmet Salih Işık'ın da çaresizlik ve utançtan kaçmayı tercih etmesi üzerine, anne Müesser Işık en küçüğü on aylık olan 6 çocuğuyla ortada kaldı.(ANF - 25 Haziran)

Gözaltında İşkence ve Kötü Muamele

Ağrı'da Demokratik Yurtsever Gençlik (DYG) üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınan D.A., Ö.F.D., Ö.Y., O.T., A.K. ve F.D.'nin Ağrı Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulandığı; yapılan sorgulamanın ardından mahkeme kararıyla tutuklanan Ö.Y.'nin, gözaltındayken aldığı darbeler nedeniyle burnunun kırıldığı öğrenildi.Ö.Y.'nin kendisini darp eden polis memurunu teşhis etmesi üzerine, Ö.Y.'nin avukatları görevli polis memuru hakkında suç duyurusunda bulundu.(Günlük - 28 Haziran)

KAYIPLAR VE FAİLİ MEÇHULLER

Gercüş'te 11 Kişiye Ait Kemikler Bulundu

Batman'ın Gercüş İlçesi'nde 11 PKK'liye ait olduğu belirtilen toplu mezarın açılmasından sonra, DNA testi için örnek alınan kemikler, Gercüş Belediyesi tarafından açılan 11 ayrı mezara defnedildi. (islahhaber.com- 10 Haziran)

Teğmen Altunoğlu'nun Askerlerce Öldürüldüğü Kesinleşti

Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Abalı Jandarma Karakolu'nda ölen teğmen Ahmet Altunoğlu'nun vücudundan çıkan mermi çekirdeğinde yapılan kriminal inceleme asker silahıyla vurulduğu belirlendi. (ANF - 10 Haziran)

SORUŞTURMA, GÖZALTI VE TUTUKLAMALAR

Samsun'da Gözaltı

Samsun'da 1 Haziran 2010'da Halkevleri üyelerine yönelik düzenlenen ev baskınlarında aralarında Samsun Halkevi Başkanı'nın da bulunduğu 11 kişi "yasadışı örgüt üyesi oldukları" iddiasıyla gözaltına alındı. (kizilbayrak.net - 1 Haziran)

Mahmur'dan Gelenler Tutuklanıyor

Barış ve Demokratik Çözüm Grubu Sözcüsü Mehmet Şerif Gençdal, 21 Mart 2010'da Diyarbakır'da düzenlenen Newroz kutlamasında yaptığı konuşmada "yasadışı örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla tutuklandı.(ANF - 1 Haziran)

Eskişehir'de KCK Operasyonu: 5 Gözaltı 

Eskişehir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince bazı adreslere eş zamanlı yapılan operasyonda, üniversite öğrencileri M.K. (24), R.K. (25) ve R.D. (24), inşaat işçisi Ş.K. (35) ile Y.B. (25) adlı kadın gözaltına alındı.(Zaman–2 Haziran)

Ankara'da PKK Üyesi 18 Kişi Gözaltına Alındı

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği operasyonda, PKK örgütüne mensup oldukları iddiasıyla 18 kişi gözaltına alındı.(Zaman–4 Haziran)

Ağrı'da KCK'den 6 Kişi Tutuklandı 

Ağrı'da KCK'ye yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 10 kişiden 6'sı F.Ç, N.Y, A.A, L.Y, M.E. ve N.M. çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.(Zaman–7 Haziran)

Van'da KCK Operasyonu Kapsamında 6 Kişi Tutuklandı

Van'da KCK'ye yönelik operasyonda, gözaltına alınan 7 kişiden 6'sı O.İ, D.B, Ö.Ş, S.B ve U.M. çıkarıldıkları mahkemece örgüt tutuklandı. (Zaman–8 Haziran)

Yaşlı Kadın Örgüt Üyeliğinden Tutuklandı

İzmir'de 2006, 2007 ve 2008 yıllarında düzenlenen bazı basın açıklamaları ve mitinglere katılarak terör örgütü lehine slogan attırıp konuşma yaptığı iddia edilen Sultani Acıbuca (61), terör örgütü üyesi olmaktan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.(Haber7 - 9 Haziran)

BDP Hakkâri İl Başkanı Gözaltında

Hakkâri'de KCK'ye yönelik yapılan operasyonda, aralarında BDP İl Başkanı Mehmet Sıdık Akış'ın da bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı.(Star - 9 Haziran)

Diyarbakır'da 12 Gözaltı

Diyarbakır'da çeşitli tarihlerde molotof kokteylli, havai fişekli ve taşlı saldırılarda bulundukları iddiasıyla 12 kişi gözaltına alındı. (islahhaber.com - 12 Haziran)

Konya'da El Kaide Operasyonu: 17 Tutuklu 

Konya'da El Kaide örgütüne yönelik olarak düzenlenen operasyonda, gözaltına alınan 17 kişi tutuklandı. ( Zaman – 11 Haziran)

Baydemir'e 36 Yıl Hapis İsteniyor

Mahkemeye gönderilen KCK iddianamesinde 11 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı için de üç ayrı suçtan toplam 36.5 yıl istendi. (islahhaber.com- 13 Haziran)

KCK Operasyonunda 11 Kişi Tutuklandı 

Hakkari'de 9 Haziran'da KCK'ye yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan 11 BDP'li, "Terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.(Zaman–13 Haziran)

Siirt'te KESK Üyesi 20 Kişi Gözaltına Alındı

Siirt AKP İl Binası önüne yürümek isteyen KESK üyelerine polis izin vermeyerek, 20 sendika üyesini gözaltına aldı. KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek'in verdiği bilgiye göre, sendika üyelerinin 10'u adli tıbba sevk edildi. (ANF - 15 Haziran)KCK

Operasyonunda Bir gözaltı Daha

Hakkari'de KCK'ye yönelik düzenlenen operasyon kapsamında arandığı belirtilen Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği (MEYA-DER) Hakkari Şube Başkanı Mikail A, tutuklandı.(Zaman– 15 Haziran)

BDP İl Genel Meclis Üyesi, KCK'dan Tutuklandı 

Kars'ta KCK'ye yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan BDP İl Genel Meclis Üyesi Y.Ş.E, tutuklandı.(Zaman-16 Haziran)

"Barış Grubu"na 10 Tutuklama

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi 2'Sİ Kandil'den gelen olmak üzere 7 kişinin tutuklanmasına karar verdi. 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada tutuklanan 3 kişi ile birlikte tutuklu sayısı 10 oldu. Mahkeme, sanıklardan Kandil Dağı'ndan gelen Mustafa Ayhan, Hüseyin İpek ile Mahmur Kampı'ndan gelen Nurettin Turgut'un atılı suçun vasıf ve mahiyeti göz önüne alarak 'Kaçma şüphesi olduğu' gerekçesiyle tutuklanmasına, diğer sanıkların tutuksuz yargılanmalarına karar vererek duruşmayı erteledi. (islahhaber.com- 17 Haziran)

4 İlde DHKP-C Operasyonunda 30 Gözaltı

Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen operasyonda, çeşitli dernek ev ve işyerlerine düzenlenen baskınlarda aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu Ankara'da 23, İstanbul, İzmir ve Balıkesir'de ise 7 kişi toplam 30 kişi gözaltına alındı. Diğer üç ilde gözaltına alınanlar Ankara'ya götürüldüğü bildirildi.(ANF - 17 Haziran)

'Parasız Eğitim' Pankartına 15 Yıl Hapis İstendi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Roman Açılımı" toplantısında "parasız eğitim" pankartı açan üniversite öğrencileri hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Örgüt üyeliğinden yargılanan öğrencilerin Engin Çeber için yapılan basın açıklamasına katılmaları da suç kapsamında değerlendirildi. Erdoğan'ın konuşması sırasında pankart açarak 'parasız eğitim istiyoruz' diyen Berna Yılmaz, Ferhat Tüzer ve Utku Aykar 'örgütü üyesi olmak ve örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla 6 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezası istendi. (ANF - 17 Haziran)

DHKP-C Operasyonunda 15 Tutuklama

Ankara özel yetkili cumhuriyet savcılığının talimatıyla düzenlenen operasyonda gözaltına alınan, aralarında Büro emekçileri Sendikası (BES) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ile Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) yöneticilerinin de bulunduğu 29 kişiden 6'sı savcılık tarafından serbest bırakılırken 23 kişi tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. (ANF - 19 Haziran)

İstanbul'da Ev Baskınları: 11 Gözaltı

İstanbul'da Küçükçekmece ve Başakşehir'de çok sayıda eve polis tarafından baskın düzenlendi. Aralarında BDP'li üye ve yöneticilerinde bulunduğu en az 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler şöyle: Aytekin Aydemir, Rasim Ağraş, M. Selim Özer, Lütfü Balbal, Yusuf Turan, Reşit Mete, Yeter Akbay, İsmail Özdemir, Mehmet Altıntaş, Behçet Gök, Halit Erik. Gözaltına alınanların Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tutuldukları öğrenildi. (ANF - 23 Haziran)

Hakkari'de 9 Gözaltı

Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın KCK operasyonu kapsamında yürüttüğü soruşturma kapsamında Hakkari Emniyet Müdürlüğü tarafından bu sabaha karşı yapılan ev baskınlarında 9 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 9 kişi halen Hakkari Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde bekletiliyor. (ANF - 23 Haziran)

Konya'da DHKP-C Üyesi 7 Kişi Tutuklandı

Konya'nın Ereğli ilçesinde DHKP-C üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 11 zanlıdan 7'si tutuklandı.(Haber7 - 24 Haziran)

Eski DTP Yöneticilerine Hapis

KCK üyesi oldukları iddiasıyla tutuklanan 1500 siyasetçi için 3 günlük açlık grevi eylemi yapan kapatılan DTP'nin 9 eski il ve ilçe yöneticisine, toplam 11 yıl 7 ay hapis cezası verilirken, 5 yıl da 'siyaset yapma yasağı' getirildi. DTP eski il başkanı ile Akdeniz ilçe başkanı ve ilçe yöneticileri hakkında, 'izinsiz toplantı ve gösteri düzenlemek', 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet etmek', 'suç ve suçluyu övmek' iddialarıyla Mersin 1. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından açılan dava sonuçlandı. Mersin 1. Asliye Ceza Mahkemesi, 9 DTP'liye 1'er yıl 3 ay hapis cezası verdi. Ayrıca her birine 5 yıl siyasetten men cezası verildi.(Evrensel - 28 Haziran)

BDP İlçe Başkanının da Aralarında Bulunduğu 9 Kişi Gözaltına Alındı

Siirt'in Eruh ilçesinde "terör örgütüne yardım ve yataklık yaptıkları" iddiasıyla aralarında BDP Eruh İlçe Başkanı Abdurrahman Elçiçek'in de bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı.(Zaman - 28 Haziran)

MKP  Üyeliğinden 4 Kişi Tutuklandı

Maoist Komünist Partisi (MKP) örgütüne yönelik operasyonda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 6 kişiden 4'ü tutuklandı. Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından sorgulanan 6 kişi, tutuklanma istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kişilerden Hasan Özel'in ''göçmen kaçakçılığı'', Ali Doğan, Serkan Güngör ve Gülabi Yalnız'ın da ''terör örgütüne üye olma'' suçundan tutuklanmasına karar verdi. E.Y. ve R.E. serbest bırakıldı.(Zaman - 29 Haziran)

MİLİTARİZM

Tunceli'de 5 Bölge Sivillere Yasaklandı

Operasyon ve askeri yöntemleri yeniden devreye koyan Genelkurmay Başkanlığı Tunceli'de 5 bölgeyi 4 ay boyunca sivillerin girişine yasakladı.(gündem online - 4 Haziran)

İstiklal Marşına Islığa 2'şer Yıl Hapis

Eskişehir'deki 1 Mayıs Mitingi'nde İstiklal marşı çalarken ıslık çalıp halay çektikleri öne sürülen 35 kişiye dava açıldı. Tutuksuz sanıklar Hamza Abay (61), Enver Tek (56), Eyüp Çelik (21), Nurten Açıkyüz (30), Fatma Küçük (23), Yasemin Bakır (25), Emin Algünerhan (21), İzettin Altun (31), Gökhan Kaplan (22), Ahmet İçen (25), Bayram Demir (30), Mevlüt Taşkın (46), Şaban Sarıca (20), Ali Atlı (23), Sami Geylan (24), Özlem Tunçel (27), Songül Baltacı (24), Tuba Karatoprak (22), İbrahim Kaya (25), Emrullah Barut (23), Mehmet Emin Aksoy (23). Mehmet Teymur (27), Serkan Kılığ (27), Semra Arslan (22), Yağmur Keskin (25), Mehmet Salih Aydemir (20), Hüseyin Karadayı (25), Mehmet Şahin (22), İrfan Uğur (25), Özgür Erbay (23), Mehmet Vefa Zepak (22), Ethem Cagır (27), Esra Çelik (22), Özlem Karahan (25) ve Liyadin Pirbudak'ın (20) yargılanmalarına bugün başlandı. (islahhaber.com- 7 Haziran)

Ya 15 Ay Askerlik, Ya 3 Yıl İşkence!

Vicdani retçi Aydemir muayene dahi edilmeden "çürük raporu" verilip serbest bırakıldı. İnançları nedeniyle askerlik yapmayı reddeden Enver Aydemir üç yıl işkence, baskı ve cezalarla boğuştuktan sonra askeri hastanenin verdiği "çürük raporu"yla serbest kaldı. (islahhaber.com- 10 Haziran)

Gizli Tanık'a Silahlı Tehdit

Ergenekon sanığı emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve Osman Gürbüz hakkında kritik ifadeleri bulunan eski JİTEM'ci gizli tanık Kıskaç'a silahlı tehditte bulunuldu. (islahhaber.com- 15 Haziran)

Hakimlere Haberal Cezası

Yargıtay, Ergenekon sanığı Mahmet Haberal'ın tahliye taleplerini reddeden özel yetkili İstanbul Ağır Ceza Mahkemeleri'nde görevli 9 hâkimi tazminat ödemeye mahkûm etti. (islahhaber.com- 16 Haziran)

Subay Çocuklarına 'Paşalar Gibi' Askerlik Torpili 

Vakit'in ele geçirdiği bilgilere göre çok sayıda üst düzey subayın çocukları ikametgâhının bulunduğu ilde askerlik yapmış. Babasının görevli olduğu ilde bile askerlik görevini yapan şanslı(!)subay çocukları var.(Zaman-18 Haziran)

Bahçeli:"Bölgede Olağanüstü Hal İlan Edilmeli"

Şemdinli'deki saldırıdan sonra yazılı bir açıklama yapan MHP lideri Devlet Bahçeli, olağanüstü halin ilan edilmesini istedi. (islahhaber.com- 19 Haziran)

Jandarmadan Özel `Ezan` Andıcı!

Jandarma Genel Komutanlığı'nın Batı Çalışma Grubu'na sunulmak üzere 'Türkçe İbadet' andıcı hazırladığı ortaya çıktı. Hazırlanan andıç, dönemin Jandarma Genel Komutanı Rasim Betir imzasıyla komuta katına sunulmuş. Askerin 'Türkçe ibadet'e öncülük etmesinin istendiği andıçta, "TSK her türlü yeniliğin ülkeye getirilmesi ve uygulanmasında öncülük etmektedir. İbadetin Türkçe yapılması hususunda da diğer kurum ve kuruluşların harekete geçirilmesinde öncülük yapmasında fayda mütalaa edilmektedir" ifadeleri kullanılıyor. (Özgün Duruş - 16 Haziran)

Silvan'da Askerler Minibüsü Taradı

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde Bağdere Jandarma Karakolundaki askerler bir minibüsü taradı, 4 kişi yaralandı. Yaralılardan ikisi kendi imkanları ile hastaneye ulaşırken, diğer 2 yaralının durumunun ciddi olmasından dolayı Diyarbakır Dicle üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Öte yandan taciz ateşine uğradığı belirtilen Bağdere Jandarma karakolu çevresindeki araziler askerler tarafından ateşe verildi. Yoğun dumanların Silvan ilçe merkezinden de görüldü. (ANF - 21 Haziran)

Sivil Savunma İmam Hatip Mezununu Almadı

Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan (KPSS) 85,649 puan alan Mehmet Akdemir, yerleştirme tercih kılavuzundaki başvuru şartlarını dikkate alarak tercihlerini yaptı. ÖSYM, `KPSS-2010/1: Devlet Personel Başkanlığı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına 1. Yerleştirme Sonuçları`na göre Akdemir`i Afyonkarahisar Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü`ne yerleştirdi. İşe başlamak için gerekli belgeleri öğrenmek amacıyla müdürlüğü arayan Akdemir, aldığı cevapla şaşkına döndü. Yetkililer, 'arama kurtarma teknisyeni' kadrosuna teknik lise mezunu kişilerin atanmasını beklediklerini, bu kadroya yerleştirilen imam hatip lisesi mezunlarını kabul etmeyeceklerini bildirdi. (Özgün Duruş - 22 Haziran)

İskenderun'da Denizde 8 El Bombası Bulundu 

Hatay'ın İskenderun ilçesinde denizin içinde 8 adet kullanıma hazır el bombası bulundu. Yapılan incelemede, bombaların 7'sinin DM 41 modeli Alman yapımı savunma, diğerinin ise MKE yapımı taarruz tipi olduğu belirlendi.(Zaman–22 Haziran)

Osmaniye'de Çöp Kutusunda Mühimmat Bulundu       

Osmaniye'de çöp kutusunda, uçaksavar mermisi ile havan topu ateşleyicisi bulundu.(Zaman–23 Haziran)

MGK Raporu: 3'ten Fazla Çocuk Yapan Kürde Ceza

Demokrat Parti'den (DP) geçen hafta istifa eden Salim Ensarioğlu 1998 yılında imzalamadığı MGK raporunda 2025 yılında Kürt nüfusunun Türkiye'nin yüzde 50'sine yaklaşacağı yönünde ifadeler olduğunu belirterek, 3'ten fazla çocuk yapan Kürte ceza verilmesinin istendiğini kaydetti. Salim Ensarioğlu, 1998 yılında Bakanlar Kurulu'na gelen MGK raporunda Kürtlerin bilinçli olarak çok çocuk yaptığının yazıldığını belirtti. (ANF - 25 Haziran)

İki Köyü Sabah Namazında Yaktılar!

TSK, 1990'lı yılları andıran uygulamalarına geri döndü. Hasankeyf'te iki köy askerler tarafından yakılarak yok edildi. Olay yerinde inceleme yapan insan hakları savunucuları, Batman'ın Hasankeyf İlçesi'ne bağlı Keçeli (Bizinka) ve Palamutlu (Xerbekûr) köylerinin "Güvenlik" gerekçesiyle askerler tarafından ateşe verildiğini belirttiler. Görgü tanıklarına göre Mava Dağı'nın eteklerinde bulunan askeri karakolda sabah namazında başlayan yangın kısa sürede köylere yayıldı. Köy sakinleri tarafından dikilen binlerce fıstık, badem, ceviz ağaçları ile bağların bulunduğu yaklaşık 2 bin dönümlük tapulu arazi ile Mava Dağı'nın eteklerinde bulunan 3 köyün sınırını çizen 3 bin dönüm arazi kül oldu. (ANF - 25 Haziran)

Genelkurmay Deşifre Olan Radyolarını Kapattı!

Bilgi Destek Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan sunumlarda Genelkurmay'ın 5, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın 12, Deniz Kuvvetleri'nin 3, Jandarma'nın 3 ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın 1 radyo kurduğu ortaya çıkmıştı. Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Destek Daire Başkanlığı tarafından kurulan ve Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı'nda yıllardır yayın yapan Diyar FM ile Şırnak`ta kurulan Siirt, Mardin ve Irak`a kadar olan bölgede yayın yapan Güven FM'nin yayınına son verildiği belirtildi. (Özgün Duruş - 26 Haziran)

Türkiye-İran Sınırında Köylüler Tarandı, 3 Yaralı

Türkiye-İran sınırında kaçakçılık yaptıkları iddiasıyla köylüler üzerine ateş açıldı, 3 kişi yaralandı. Van'ın Saray ilçesinin Bakışık köyünde yaşayan ve kaçak akaryakıt getirmek için İran'a geçtiği iddia edilen Fatih Özlener (20), Yaşar İşikay (19) ile Zafer Ö. (13) açılan ateş sonucu yaralandı. (ANF - 30 Haziran)

HABER ALMA VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Mehmet Baransu'ya 10 Yıl Hapis, Karargah Kitabı Hakkında Soruşturma

Hakkâri'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Sınır Karakolu'na 3 Ekim 2008'de yapılan ve 17 askerin öldürüldüğü saldırının ardından "Aktütün Sırları" ve "Genelkurmay'da dakika dakika yaşananlar" başlıklı haberlerden dolayı yargılanan Taraf Gazetesi Muhabiri Mehmet Baransu hakkında Cumhuriyet savcısı " Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Bunun yanı sıra Taraf muhabiri Mehmet Baransu'ya yazdığı Karargah kitabında Balyoz darbe planıyla ilgili belgelere yer verdiği nedeniyle soruşturma açıldı.(Zaman-4 Haziran)

'Terör Örgütü Propagandası' Davasında Karar 

Expres Dergisinin 15 Ekim-16 Kasım 2009 tarihli sayısında yayınlanan ''Mücadele olmazsa çözüm olmaz'' başlıklı yazıda,''Terör örgütü propagandası yapmak'' suçundan yargılanan Expres Dergisi muhabiri İrfan Aktan 1 yıl 3 ay hapis, Yazı İşleri Müdürü Merve Erol ise 16 bin 660 TL adli para cezasına çarptırıldı.(Zaman-4 Haziran)

Kürt Gazeteci Sınır Dışı Edildi

Finlandiya'dan Türkiye'ye gelen ve gözaltına alınarak tutuklanan Kürt gazeteci Xalid Ehmedî, 24 gün tutuklu kaldığı cezaevinden serbest bırakılarak sınır dışı edildi. Ehmedi'nin Türkiye'ye girişi de yasaklandı. 31 Mayıs tarihinde Türkiye gelen Ehmedî, İstanbul Atatürk Hava Limanı'nda polisler tarafından gözaltına alındı. 3 günlük sorgusunun ardından Diyarbakır'a getirilen Ehmedî, haberlerinde 'örgüt propagandası yaptığı' ve 'KCK üyesi' olduğu iddiasıyla tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne konuldu. Finlandiya vatandaşı olan Ehmedî, Finlandiya Başkonsolosluğu'nun girişimleri üzerine 24 gün tutuklu kaldıktan sonra 27 Mayıs'ta serbest bırakıldı. Türkiye'ye girişi yasaklanan Ehmedi, Kapıkule Sınır Kapısı'ndan sınır dışı edildi.(Gündem - 6 Haziran)

Diyarbakır Ve İlçelerinde Roj Tv Engelleniyor

1 Haziran'dan bu yana Diyarbakır ve ilçelerinde Roj Tv yayınları alıcılara yönelik sinyal kırıcıların kullanılması nedeniyle izlenemiyor. (gündem online - 12 Haziran)

Youtube'a Erişim Yasağı 

Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi, ''Youtube'' internet sitesiyle bağlantılı 44 IP adresine erişimin engellenmesine karar verdi. (Star - 17 Haziran)

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi

İnsan Hakları Komisyonu

Önceki ve Sonraki Haberler