Çorum’da Yasakçı Rektör İstemiyoruz!

Çorum’da Yasakçı Rektör İstemiyoruz!

Çorum Hitit Üniversitesinin kayıtları başladı. Kayıtlarla birlikte başörtüsü yasağı da başlamış oldu. Özgür-Der Çorum Şubesi yaptığı basın açıklaması ile Çorum’da yasakçı bir rektör istemediklerini belirtti.

Basın açıklamasının tam metni:

Hitit Üniversitesinde Başörtüsü Yasağı, Kayıtlarda Başladı!

Çorum'da Yasak da, Yasakçı Rektör de İstemiyoruz!

Hitit Üniversitesi 2010-2011 Lisans dönemi için kayıtlar başlamış bulunmakta.31 Ağustos ile 7 Eylül arasında kayıt yaptırılması için duyuruda bulunan üniversite, kayıt için gerekli şartlarını/ dayatmalarını da ilan etti. Üniversitenin web sayfasındaki duyuru ile kayıtta istenen fotoğrafların 4,5*6 cm ebadında ve son altı ay içerisinde önden başı ve boynu açık, erkek öğrenciler için de sakalsız olmaları şartı ileri sürülerek, yasak daha kayıt esnasında başlatılmış oldu.

ÖSYM'nin dayatması olan başı ve boynu açık fotoğraf talebi ilkel ve kabul edilemez bir uygulamadır. Görece özgürlük alanlarının açılmaya, militarizmin ve yargı vesayetinin geriletilmeye çalışıldığı ve toplumun bu konuları tartıştığı bir süreçte, ÖSYM'nin yasakçı tavırlarını devam ettirmeye çalışması,  kesinlikle kabul edilemez ve tavır alınması gereken bir haksızlıktır.

On yılı aşkın bir süredir uygulanan ve salt üniversiteler ile sınırlı kalmayan başörtüsü yasağı, inançlarımızı artık yaşamımızın her alanından mümkünse uzaklaştırmaya, değilse içeriğini sulandırmaya çalışan despotik bir uygulamaya dönüştü. Başörtülü gençleri 'ikna odaları'nda inançlarını yaşamaktan vazgeçirmeye çalışan zihniyet, asimetrik psikolojik savaş tekniklerini kullanarak yüz binlerce gence travmalar yaşattılar. Umutlar, idealler, özlemler, hedefler, emekler, fedakârlıklar İslami değerlere olan düşmanlıktan dolayı, kamusal yalanlarla yok sayıldı, hiç edildi.

Artık bu utanç derhal sona erdirilmelidir. Özellikle de Çorumlular ilkel yasağın pervasızca uygulandığı bir üniversiteyi değil, inançlarından ve kimliklerinden dolayı kimsenin aşağılanmadığı, adil ve fıtri bir vasatın yaşatıldığı üniversiteyi hak ediyor. Mağdur edilmiş gençlerin hakları vakit geçirmeden tazmin edilmeli, onlardan özür dilenmeli ve yasağı uygulayan ya da uygulatanlar da hepimize hesap vermelidirler!

Diğer taraftan rektör seçimlerinin de yaklaştığını, başta Hitit Üniversitesinde görev yapanlar ile Çorum'da duyarlı herkesin; inançların ve pratiklerinin önünü açan, özgürce düşünebilmeyi teşvik eden, özgüven sahibi nesillerin yetişmesine katkıda bulunacak bir rektör talebini yüksek sesle dillendirmeleri gerektiğini de hatırlatmak istiyoruz.

Adil eğitim imkânını sunma sorumluluğunda olan üniversiteler; ayrımcılığın, yasakçılığın, resmi ideoloji dayatmacılığının olmadığı özgün mekânlara dönüştürülmelidirler.

Duyarlı herkesi yasakların dayatmaların karşısında, kararlı bir duruşla tavır alıp tepki göstermeye ve zulüm ortadan kalkıp hesap soruluncaya dek mücadele etmeye davet ediyoruz!

Özgür-Der Çorum Şubesi

Önceki ve Sonraki Haberler