Bağcılar’da “Merhale Anlayışı ve Toplum” Değerlendirmesi

Bağcılar’da “Merhale Anlayışı ve Toplum” Değerlendirmesi

Özgür-Der Bağcılar Temsilciliği’nde “İslami Mücadele Sürecinde Merhale Anlayışı ve Toplum Değerlendirmesi” konusu Mehmet Şahin ve Bahattin Urlu tarafından işlendi.

5 Aralık 2010 tarihinde Bağcılar Özgür-Der dernek binasında gerçekleştirilen "İslami Mücadele Sürecinde Merhale Anlayışı ve Toplum Değerlendirmesi" konulu panelde ilk konuşmacı Mehmet Şahin toplum değerlendirmesinin önemli olduğunu vurgulayarak içerisinde yaşadığımız toplumun değerlendirilmesinde bazıları tarafından birtakım yanlışlıklar yapıldığını söyledi. Şahin, Türkiye toplumunun birileri tarafından ya %99'u Müslümandır diye tanımlandığını ya da birileri tarafından tamamen tekfir edildiğini belirtti. Şahin, Kur'an-ı Kerim'in 23 yılda inmesinin merhale anlayışını kavramamız açısından dikkate almamız gereken bir olgu olduğunu belirtti.

Panelin ikinci konuşmacısı Bahattin Urlu konuşmasına konuyla ilgili ayetler okuyarak başladı. Urlu, bu ayetlerin ışığında merhale anlayışı ve toplum değerlendirmesi ile ilgili tespitlerde bulundu. Urlu, İslami mücadele sürecinde aceleci olmamak gerektiğini, zamanı geldiğinde gerekli adımların atılması gerektiğini, bu mücadelenin süreklilik ve sabrı gerektirdiğini ve içerisinde yaşanılan toplumdan uzaklaşılmaması gerektiğini ve bu şekilde vahyin insanlara ulaştırılabileceğini ve bu vahyi ulaştırırken de güzel bir üslup kullanılması gerektiğini belirtti.

Urlu, toplum değerlendirmesinde bulunurken genellemeci değil tahlil edici bir özelliğe sahip olunması lazım geldiğini belirterek bu şekilde yaklaşımın Müslümanı kolaycılıktan kurtaracağını ve içinde yaşadığı toplumu ıslah etmesine olanak sağlayacağını belirtti. Urlu öncelikle yapılan fiile tanım getirilmesi gerektiğini, faile de bütün uyarılar yapıldıktan sonra ve o tavrını belirttikten sonra bir tanımlama yapılabileceğini ifade etti.

Panel programı dinleyicilerin soru ve katkılarıyla sona erdi.

(Murat Yürükoğulları / Haksöz-Haber)

Önceki ve Sonraki Haberler