Özgür-Der Aralık 2010 Hak İhlalleri Raporu

Özgür-Der Aralık 2010 Hak İhlalleri Raporu

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi İnsan Hakları Komisyonu Aralık ayı Hak İhlalleri raporunu yayınladı. Bilanço ve değerlendirme olarak iki dosya şeklinde sunulan raporu ilginize sunuyoruz...

ARALIK 2010 İNSAN HAKLARI DEĞERLENDİRMESİ

Kürtçe Özgürce Kullanılmadıkça, Kürt Sorunu Çözülemeyecektir

Aralık ayı içinde BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Kürtlerin yaşamın tüm alanlarında iki dilli hayata geçeceklerine dair sözlerinin ardından, inkara dayalı ulusalcı tepkiler verilmeye başlandı. Milliyetçi tabana hitap eden siyasi parti temsilcileri bu konu karşısında tehditvari bir üslubu tercih ederken, Meclis Başkanı M. Ali Şahin, BDP'nin kapatılmasını ima ederek savcıları göreve çağırdı ve ardından anayasaya atıfta bulunup, resmi dil vurgusu yaparak, Kürt sorununun çözümsüzlüğünü ısrarla gündemde tutanlarla aynı safta yer aldı.

Kürt sorunu temelde etnik kimliğin inkârı ve bu bağlamda Kürtçe üzerinde neredeyse bir asırdır süren açık-gizli yasakların bir sonucudur. Bu duruma tepki gösterenlerin, uluslaşma sürecine dâhil olmayıp direnenlerin, asimilasyonu insanlık suçu bilip karşı çıkanların ise inkar ve imha politikalarıyla yok edilmeye çalışılması, sorunun toplumsallaşan diğer boyutuna denk gelmektedir. Bu anlamda Kürt sorunu ile ilgili çözüm önerilerinin merkezinde her zaman için öncelikle Kürtçenin önündeki tüm yasakların kalkması ve Kürtçenin özgür kılınması yer almalıdır. Başta anadilde eğitim olmak üzere Kürtlerin dil taleplerinin tümü karşılanmalıdır. 

TSK'nin Kürtçe İle İlgili Açıklama Yapma Hakkı Yoktur!

İki dil tartışmalarına yazılı bir açıklamayla müdahil olan TSK'nin bu tavrı yasakçı sistemin iflah olmaz despotizmine işaret eder. Genelkurmay'ın Kürtçe ile ilgili açıklama yapma, görüş beyan etme, söz söyleme hakkı yoktur. TSK'nin üstüne vazife olmayan konular hakkında konuşması, tehdit edici bir söyleme başvurması, militarizmin geriletildiği savını zayıflatmakta ve oligarşik düzeni özleyenlerin hali hazırda her an için pusuda beklediğini açıkça göstermektedir. "TSK; ulus devlet, üniter devlet ve laik devletin korunmasında her zaman taraf olmuş ve olmaya da devam edecektir!" gibi ifadeler açık tehdit cümleleridir ve silahlı kuvvetlerin darbe yapmak için her zaman başvurdukları klişe ifadelerdir.

Kürt sorununun muhatapları siyasiler ve yöneticilerle birlikte, çok yönlü bir niteliğe sahip olan bu sorundan dolayı mağdur olanlardır. TSK'nin tehditleri, milliyetçilerin köhnemiş ırkçı beyanları Kürtçenin de diğer diller gibi özgürce kullanılmasını engellemeyecektir. Kürt sorunu ancak Kürtçe önündeki tüm engeller kaldırılınca çözüm yoluna girebilir. Bunu vicdan sahibi herkes bilmektedir. TSK ve siyaseti milliyetçi reflekslerle yapma hastalığına tutulan kesimler de bunu böyle bilmelidirler.

İlköğretimde Başörtüsü Zulmüne Son Verilmelidir

İlköğretimde başörtüsü yasağı tüm hızıyla devam etmekte. Birçok şehirde başörtüsüyle ilköğretime devam etmek isteyen öğrencilere zulmedilmekte ve tecrit başta olmak üzere birçok zorbalığa başvurulmaktadır. Öğrenciler; azarlanma, tecrit edilme, hakaret ve  tehditlerle yıldırılmaya çalışılmakta, bazı öğrenciler ise hukuksuz biçimde okula sokulmamaktadır. Açık bir zulüm, sindirme ve faşist bir uygulamayla öğrencilerin eğitim hakları ihlal edilmektedir.

Bu yasakçı zihniyet derhal terk edilmelidir. İnsanların inançları, düşünceleri ve yaşam biçimleri üzerinde kurulan baskılarla bir yere varılamaz. Milli Eğitim Bakanlığı başlı başına bir insanlık suçu olan başörtüsü yasağı ve and dayatması uygulamalarına son verilmesi için gerekli adımları atmalı ve ilköğretim okullarında isteyen öğrenciler başörtüleriyle okuyabilmelidirler.

19 Aralık Katliamının Hesabı Sorulmalıdır!

Aralık 2000 tarihinde 20 cezaevinde girişilen saldırılar neticesinde 30 siyasi mahpusun katledilişinin, onlarcasının yaralanmasının üzerinden tam 10 yıl geçti. Aradan geçen uzun süreye rağmen bu katliamın sorumluları hakkında hiçbir yasal işlemin yapılmaması yaşam hakkı ihlalleri konusunda devletin duyarsızlığının ve sistemin insan yaşamına önem vermediğinin açık bir kanıtıdır.

"Hayata dönüş operasyonu" emrini verenlerin, katliamın sorumlularının kimler olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Tutsakların cezaevlerinde gazlarla zehirlenip alevler arasında diri diri yakılması insanlık tarihinin utanç sayfalarına büyük harflerle yazılmış, katliamın sorumluları insanlık vicdanında lanetle yer etmiştir. Bununla beraber maalesef ki 19 Aralık katliamıyla halen yüzleşilmiş değildir.

İnsanları dört duvar arasına hapsedip, en ağır silahlarla ve kimyasal bombalarla sistemli biçimde imha edenlerden, diri diri yakanlardan hesap sorulmaması, cezaevlerinde halen devam etmekte olan hak ihlallerine yol açanlara cesaret aşılamış olacak ve tutsaklar üzerinde devam eden baskılar son bulmayacaktır. Hükümet sorumluları derhal yargı önüne çıkartmalıdır. Aradan uzun zaman geçmesi, olayın unutulduğu anlamına gelmemektedir. Bilakis bu gerekçeyle olayın örtbas edilmeye çalışılması istenmekteyse şayet, bu durumda bu hükümet de en az o dönemki failler kadar sorumlu ve suçlu sayılacaktır.

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesinde, katliamda görevli olan 39 Jandarma görevlisinin yargılanması, hayata dönüş operasyonlarını yapanlarla hesaplaşıldığı anlamına gelmeyecektir. Katliamın sorumluluğu sadece bu erlerin üzerine yıkılarak, işin içinden sıyrılmaya çalışılması hesabı tutmayacaktır. Başta dönemin Adalet ve İçişleri Bakanları olmak üzere; operasyonu planlayanlar, emri verenler ve bu katliamın her aşamasından sorumlu olanlar hesap vermedikçe, yargılanıp hak ettikleri cezalara çarptırılmadıkça 19 Aralık Katliamının hesabı sorulmamış olacaktır. Bu yönüyle, dönemin hükümet sorumluları, Jandarma Komutanı ve Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü sanık sandalyesine derhal oturtulmalı, bu katliamın hesabı en ağır biçimde sorulmalıdır.

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi

İnsan Hakları Komisyonu

 

2010 ARALIK AYI HAK İHLALLERİ BİLANÇOSU

 

YAŞAM HAKKI

 

Canan'ın Ölüm Nedeni Asker Kurşunu

Van'da 4,5 ay önce meydana gelen ve 16 yaşındaki Canan Saldık'ın ölümüne neden olan kurşunların, askerin atış talimi sırasında hareketli zırhlı aracın üzerinden atıldığı bilirkişi raporuyla teyit edildi. (islahhaber.com - 6 Aralık)

 

Şehrin Ortasında Kafaya Tek Kursun

Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde Jandarma tarafından durdurulan araçlardan indirilip üst araması yapılmak istenen dokuz kişiden Sedat Karadağ başından vuruldu. Ağır yaralanan Karadağ Van'a sevk edilirken araçtaki tamamı BDP'li 8 kişi gözaltına alındı.(Taraf -12 Aralık)

 

CEZAEVLERİ

 

Cezaevinde 'Şarapnel' İşkencesi!

5 Temmuz 2010 tarihinde Hakkâri'nin Şemdinli ilçesine bağlı Beyyurdu Köyü kırsalında girdiği çatışmada yaralı olarak yakalanan HPG militanı Cihan Öner, tedavi edilmeyerek Bitlis E Tipi Cezaevi'ne konuldu. Öner'in bacağındaki şarapnel parçaları, ailenin savcılık nezdinde yaptığı girişimlere rağmen 42 gün sonra çıkarıldı.(ANF - 1 Aralık)

 

Erzurum Cezaevinde Tutsaklar İsyan Başlattı

Erzurum H Tipi Cezaevi'nde yaşanan baskılardan dolayı tutsakların isyan başlattıkları belirtilirken, olaylara jandarmanın müdahalede bulunduğu belirtildi. Bazı tutukluların yaralandığı belirtilirken, gün boyunca ziyaret için cezaevine gitmek isteyen tutuklu aileleri geri çevrildi.(ANF - 1 Aralık)

 

Ağrı'da Açlık Grevindeki Tutuklular Kütüphanede Tutuluyor

Ağrı M Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan 9 siyasi tutuklu, cezaevi idaresinin itirafçılık dayatmaları ile baskıların son bulması amacıyla başlattıkları açlık grevine devam ederken, cezaevi yönetimi 9 siyasi tutuklunun yerini değiştirdi.(ANF - 4 Aralık)

 

Cezaevinde Bütün Hastalıklar Psikolojik!

Tekirdağ1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde kalan tutuklu Cahit Kırmızızambak, cezaevine girdikten 2 yıl sonra sindirim yollarında sorun yaşamaya başladığını fakat ne zaman doktora gitse "psikolojiktir" yanıtını aldığını belirterek, "Bana sürekli ya 'psikolojik' ya da 'strestendir' diyerek hastalığımı ilerlettiler" dedi.(Evrensel - 6 Aralık)

 

Cezaevlerine Tarafsız Heyet İstendi

Kürkçüler F Tipi Cezaevi'nde "intihar etti" denilerek cenazesi ailesine teslim edilen PKK'li hükümlü Rahmi Öner'in yaşamını yitirmesinden devletin sorumlu olduğunu belirten PKK'li ve PAJK'lı tutuklular, cezaevlerinde yeni katliam denemelerinin yapıldığını belirtti. Tutuklular, Öner'in yaşamını yitirdiği Kürkçüler Cezaevi başta olmak üzere, Ceyhan, Erzurum, Tekirdağ, Edirne, Rize, Kandıra ve Bolu cezaevlerine acilen bağımsız ve tarafsız heyetlerin gönderilerek inceleme yapılmasını istedi.(Evrensel - 6 Aralık)

 

F Tipinde 'Tutuklu Kendini Yaktı' İddiası

Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutulan Adem Karagöz adlı tutuklu, hücresinde vücudunun büyük bir kısmı yanmış olarak bulundu. Hastaneye kaldırılan Karagöz'ün kendisini yaktığı iddia edildi.(ANF - 8 Aralık)

 

Tekirdağ F Tipi'nde 'Hak Aramak' Ceza Gerekçesi

Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nde, özellikle 'ağırlaştırılmış müebbet' hapis cezası alan siyasi hükümlülerin, haklarını aradığı ve baskılara karşı suç duyurusunda bulundukları gerekçesiyle Cezaevi İdaresi tarafından bu kez de 'hak aramak' gerekçesiyle cezalandırıldıkları bildirildi.(ANF - 11 Aralık)

 

Felçli Tutukluya En Ağır Ceza

PKK davasından 9 yıl cezaevinde kaldıktan sonra felç geçirdiği için tahliye edilen Mehmet Emin Akdağ yeniden tutuklandı ve 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Akdağ'ın avukatı Hesin Dursun "Bu açık açık Akdağ'ı ölüme terk etmektir" dedi.(Taraf -13 Aralık)

 

Tekirdağ Cezaevinde Kol Kırma İşkencesi!

Tekirdağ F tipi Cezaevi ikinci müdürü Ali Haydar Ak ve gardiyanlar, mahkûmlara saldırdı. KCK davasından tutuklu Şehmuz Avcı'nın kolu kırıldı. Tutsaklar, havalandırma haklarını kullanmak istediklerini söylediklerinde cezaevi ikinci Müdürü Ak, gardiyanları çağırarak, mahkûmlara saldırdı. 20 gardiyanın saldırısına maruz kalan üç tutsak çeşitli yerlerinden yaralandı.(ANF - 14 Aralık)

 

Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde Baskı

Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde kalan Cemal Bozkurt'un kaldığı koğuş değiştirilirken, gardiyanlar tarafından darp edilmesi sonucu, kaburgalarının kırıldığı ve ayak parmaklarında ezikler oluştuğu, 16 Aralık 2010'da Cemal Bozkurt'un yakınları tarafından açıklandı.(ozgurradyo.com - 16 Aralık)

 

Özgen Cezaevinde Ölüme Terk Edildi

Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevi'nde yatan ve kalp tıkanıklığı ile kronik böbrek yetersizliği çeken PKK davasından hükümlü İbrahim Özgen, tam teşekküllü bir hastanede tedavi edilmesi gerektiği yönünde raporlar verilmesine rağmen ne tahliye ediliyor ne hastaneye yatırılıyor.(ANF - 18 Aralık)

 

15 Yaşındaki Çocuğa Hücre Cezası

Mersin'de düzenlenen operasyon sonucu gözaltına alınan ve "yasadışı örgüt üyesi olduğu", "yasadışı örgüt propagandası yaptığı" suçlamalarıyla tutuklanarak Mersin E Tipi Cezaevi'ne gönderilen S.K.'yi (15), 20 Aralık 2010'da ziyaret eden S.K.'nin ablası G.K., kardeşinin konuşamayacak kadar halsiz olduğunu, hücre cezasına çarptırıldığını ve kendisini darp edilmiş bir halde gördüğünü söyledi.(ANF - 21 Aralık)

 

Kırıklar F Tipi Muhalif Gazeteleri Yasakladı

Kırıklar 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde iki aydır hakkında herhangi bir toplatma kararı olmasa da, Atılım, Azadiye Welat, Devrimci Demokrasi ve Yürüyüş gazeteleri tutuklulara verilmiyor. Cezaevi iradesi, gazetelerin devleti karaladığını ya da örgüt propagandası yaptığını öne sürüyor. Cezaeviyle ilgili eleştirel haberlerin yer aldığı gazeteler de cezaevine sokulmuyor. Tutuklular, telefon görüşmeleri sırasında karşılaştıkları tekmil nedeniyle görüşmelerini gerçekleştiremiyor.(ANF - 21 Aralık)

 

Maltepe Cezaevinde Şüpheli Ölüm

İstanbul Maltepe L Tipi Cezaevi'nde adlî bir suç nedeniyle, 15 Aralık 2010'da tutuklanan T.E. (54), aynı gece gözlem altında tutulduğu odada ölü bulundu. T.E.'nin pantolon kemeriyle kendini astığı iddia edildi.(ozgurradyo.com - 27 Aralık)

 

ŞÜPHELİ ÖLÜMLER

 

Oğlunuz İntihar Etmedi, Susturuldu!

On ay önce, Çandarlı gemisinde askerliğini yaparken hayatını kaybeden Taner Deş'in ailesine çocuklarının intihar ettiği bildirildi. Ancak onunla aynı gemide bulunan bir asker, aileye ulaşarak 5 sayfalık bir mektup teslim etti. Mektupta gemide alkol ve sigara kaçakçılığı yapıldığı, Taner'in de komutanlara 'sizi ihbar edeceğim' dediği için öldürüldüğü anlatılıyor. Taner'in ailesinin otopsi talebi ise cevapsız kaldı.(haksozhaber.net - 5 Aralık)

 

Muş'ta Bir Askerin İntihar Ettiği İddia Edildi

Muş'un Malazgirt ilçesinde bir karakolda görevli E.C isimli askerin intihar ettiği iddia edildi.

(İLKHA - 9 Aralık)

 

Terhis Olunca 'İntihar Değil' Dediler

Tunceli'nin Hozat İlçesi'ne bağlı Sarıtaş Karakolu'nda nöbet tuttuğu sırada alnından tek kurşunla vurulmuş halde bulunan ve ailesine "intihar ettiği" açıklanan Antalyalı Er Murat Oktay Can'ın devre arkadaşları, terhis olduktan sonra soluğu baba Oktay Can'ın yanında aldı. Kendilerine zorla ifade verdirildiğini ve delillerin karartıldığını belirten Can'ın arkadaşları "intihara inanmıyoruz" dedi.(Taraf - 20 Aralık)  

 

Adıyaman'da Şüpheli Asker Ölümü

Adıyaman'da görev yapan 20 yaşındaki jandarma er Cüneyt Kızılarslan, Atatürk Barajı Koruma Bölük Komutanlığı'nda nerden atıldığı henüz belli olmayan bir kurşun sonucu öldürüldü.(ANF - 28 Aralık)

 

Batman'da Kayıp Genç Ölü Bulundu      

Batman'da bir ay önce ortadan kaybolan 19 yaşındaki Faruk Özalp isimli genç, kafasından kurşunlanmış şekilde bir dere yatağında bulundu.(Taraf - 28 Aralık)

 

Görümlü Taburu'nda Şüpheli Asker Ölümü

Şırnak'ın Silopi İlçesi'ndeki Görümlü Taburu'nda görevli Jandarma Er Ömer Eybercioğlu'nun nöbet sırasında intihar ettiği bildirildi. Görevli Jandarma Er Eybercioğlu çenesinden tek kurşunla vurulmuş şekilde bulundu.(Taraf - 29 Aralık)

 

İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ HAKLARI

 

Yine İşten Atılmalar

Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Schneider Elektrik Fabrikası'nda, Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye olan 1 işçi işten atıldı.(Evrensel - 1 Aralık )

 

Kardemir İşçileri Eyleme Devam Ediyor  

İşten çıkarılan Kardemir işçilerinin başlattığı açlık grevi 4 gününe girdi. Açlık grevi nedeniyle rahatsızlanan bazı işçiler hastaneye kaldırıldı.(Evrensel - 3 Aralık) 

 

Belediye Başkanı Meclis Üyesine Saldırdı

İşten atılan taşeron işçilere destek veren Buca Belediyesi Meclis Üyesi, Buca Belediye Başkanı'nın saldırısına uğradı.( Evrensel - 3 Aralık)

 

Çorap İşçileri Zammı Bekliyor!

Bayrampaşa'da bulunan Çelik, Hünkar, Şimşek, Alpin, Ermina, Ortaç Çorap atölyelerinde çalışan işçiler düşük ücretlerinin artırılmasını ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyor.(Evrensel - 4 Aralık)

 

İnsanlık Göçük Altından Çıkmıyor

Zonguldak'ta, 17 Mayıs'ta meydana gelen grizu patlamasında ölen 30 madenciden 31 yaşındaki Engin Düzcük ve 41 yaşındaki Dursun Kartal'ın cenazelerinin çıkarılması çalışmalarına, 6.5 ay geçmesine rağmen başlanamadı.(Taraf - 5 Aralık)

 

Polyplex  İşçileri  Mücadeleyi  Büyütüyor

Polyplex Eropa işçileri, Petrol İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılan beş arkadaşlarını yalnız bırakmıyor. Pazartesi günü öğlen saatlerinde çalışmayan vardiyalardan işçiler fabrika önünde direnen arkadaşlarının yanına gelerek eylem yaptılar. Eyleme, çalışan işçiler de fabrika bahçesine çıkarak destek verdiler.(Evrensel -7 Aralık)  

 

60 Tır Alan Fabrikada İşçiye Ücret Yok

Ücretleri ödenmeyen Hey Tekstil işçilerinin tepkileri büyüyor. Çerkeş, Tosya, Nevşehir, Kırıkkale, İstanbul, Batman ve İzmit'de fabrikaları bulunan Hey Tekstil, işçilerin ücretlerini düzenli ödemiyor.(Evrensel - 7 Aralık) 

 

Tuğla Fabrikalarında Bir 'İş Kazası' Daha

Diyarbakır'da çoğunlukla Bağıvar beldesi etrafında kurulu bulunan tuğla fabrikalarında iki bini aşkın işçi kayıt dışı ve düşük ücretlerle çalıştırılıyor. Sürekli kalıcı sakatlanmaların yaşandığı "iş kazalarının" meydana geldiği tuğla fabrikalarında çalışan işçiler güvencesiz oldukları için hemen kapı önüne konuluyorlar. Bu iş kazalarının sonuncusu işçilerden Sedat Sürücü kamyondan düşerek sakatlandı.(Evrensel -11 Aralık)

 

Belediye Başkanı İstedi, Çevik Kuvvet Saldırdı

Buca Belediyesi'nde sendika ve iş güvencesi istedikleri için direnen taşeron işçilerinin, çadır kurma girişimi bugün de engellendi. CHP'li Belediye Başkanı'nın talebi üzerine, çevik kuvvet ve zabıta ekipleri, işçilere müdahale etti, direniş alanını dağıttı. Şikâyetçi olan işçiler daha sonra, Buca Karakolu'na götürüldü.(ANF - 14 Aralık)

 

Sabiha Gökçen'de Sendika Düşmanlığı

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda sendika düşmanlığı devam ediyor. Geçtiğimiz yıl sendikalı olan 286 işçiyi Hava-İş Sendikası'na üye olduğu için işten atan yetkililer dün de sendikalı 160 işçiyi kapı önüne koydular.(Evrensel -15 Aralık)

 

Silikozis Hastaları Ankara Soğuğunda Çözüm Bekliyor

Tedavisi olmayan silikozis hastalığının pençesinde olan kot kumlama işçilerini temsilen Ankara'ya gelen 30 kot işçisi, sağlık durumları elverişli olmadığı halde çaresizlikten Ankara'ya gelmek zorunda kaldıklarını belirterek, maluliyet haklarını alıncaya kadar Ankara'dan ayrılmayacaklarını söyledi.(Evrensel - 22 Aralık)

 

Frito Lay'ta İşçi Kıyımı!

Ruffles, Doritos, Cheetos, Çerazza gibi cips markalarının üretildiği Friyo Lay Suadiye fabrikasında 20 işçi işten atıldı. Yaklaşık 50 kişilik bir listenin daha işten çıkarılacağını belirten işçiler, bütün işçilere dönük bir ücret düşürme, taşeronlaştırma ve işten atma sürecinin başlangıcında olduklarını söylediler.( Evrensel - 25 Aralık)

 

Otomasyon İşçileri: İşten Çıkarmalara Son Verilsin

Yılbaşında sözleşmeleri yenilenmeyeceği için işten çıkarılacak olan Batman İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı bölge hastanesi ve aile hekimliğinde görev yapan otomasyon çalışanları, sorunlarının çözümü için adım atılmadığı takdirde açlık grevine gireceklerini açıkladı.(Evrensel - 29 Aralık)

 

İşçilerin Silikozis Hastalığına Yakalanmasından Bakanlık Sorumlu    

Danıştay 1. Dairesi, kot kumlama işçisinin silikozis hastalığına yakalanmasında, gerekli denetimi yapmadığı öne sürülen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Grup Başkanını sorumlu tuttu.( Evrensel - 30 Aralık)

 

İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ

 

Bir İlköğretim Öğrencisine Daha Tecrit

İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Yapıcıoğlu İlköğretim Okulu 8. Sınıf öğrencisi Amine Şani, başörtüsü ile okula devam etmek isteyince tam bir tecride maruz bırakıldı.25 Kasım Perşembe günü okula başörtüsüyle giden Amine ilk gün okula alınmadı. Sonraki gün ise baba Hacı Şani'nin kızının inancı gereği başörtüsü ile okuma isteğini dilekçe ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirilmesi üzerine okula alınan Amine, sınıfa alınmamakla birlikte rehberlik odasında tam bir tecride maruz kaldı.(haksozhaber.net - 1 Aralık)

 

Savcı, Başörtüsü Mağdurlarını Başından Savdı

Maruz kaldığı haksızlıktan dolayı hakkını hukuki yollardan arayan Bursa Gürsu İsabey Yüksel Bodur ilköğretim okulu öğrencisi Melek Kayalık ve babası, savcı tarafından azarlandı. Dilekçeleri kabul edilmedi. (İLKHA - 1 Aralık)

           

Başörtülü Öğrenciler İkna Edilemeyince Okula Alınmadılar

Ağrı da başörtüsü ile okumak isteyen Murat Kız YİBO İlköğretim Okulu öğrencileri S.G, E.A adlı öğrenciler, yönetmeliklerde yasaklayıcı bir madde olmadığı halde önce ikna edilmeye çalışıldı, sonra polis zoruyla okuldan çıkarıldı.( İLKHA - 1 Aralık)

 

Tarsus'ta İslami Duyarlılığı Olan Derneklere Resmi Tehdit

Mersin'in Tarsus ilçesinde polisin kaymakamlık ve müftülük personeli ile birlikte ilçede faaliyet gösteren Mustazaf Der ve Çağrı Der'in bazı üye ve gönüllülerinin ailelerine giderek, çocuklarını adı geçen derneklere göndermemeleri yönünde uyarılarda bulunması tepkilere neden oldu. (İLKHA - 1 Aralık)

 

Bölüm Başkanından Öğretim Üyelerine Başörtüsü Baskısı

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nimet Önür Akgündüz, öğretim üyelerine gönderdiği elektronik postada, başörtülü öğrencilere karşı tavır takınılmasını istedi. Bölümündeki öğretim üyelerine örnek bir tutanak metni de gönderen Akgündüz, öğrencilerin derslere şapkayla da giremeyeceğini bildirdi.(Zaman - 1 Aralık)

 

Başörtümle Okumak İstiyorum

Sakarya İlköğretim Okulu 8. Sınıf öğrencisi Maşallah Gül, başörtüsü ile okumak istediği için okul idaresi ve öğretmenler tarafından uygulanan çeşitli baskılarla zorunlu olan eğitim hakkının engellenmek istendiğini söyledi. (İLKHA - 2 Aralık)

 

İki Okuldan Sürgün Edildi Üçüncü Okula Alınmadı

Şırnak'ta başörtülü ilköğretim öğrencisi Fatma Ü., iki okuldan sürgün edildi. Gittiği yeni okulda da derslere alınmadı.( İLKHA - 2 Aralık)

 

Ağrı'da 3 Çocuk 45 Gündür Okula Alınmıyor!

Ağrı'da 3 ilköğretim öğrencisi, başörtülü olarak eğitim almak istemelerinden dolayı kırk beş gündür okula alınmıyorlar. Ülkedeki başörtüsü mağduriyetleri devam ederken, mağduriyetler görmezden geliniyor. Ağrı'da eğitim hakkı elinden alınarak mağdur edilen üç öğrenci, Zeynep, Esma Nur ve Şüheda Babayiğit, 15 Nisan İlköğretim Okulu'ndan kırk beş gündür uzak bırakılmış ve eğitim hakları ellerinden alınmış öğrenciler.(haksozhaber.net - 3 Aralık)

 

Jandarmanın Etek Takıntısı

Bugün Gazetesi'nin 28 Şubat darbesi döneminde "Etek boyunu bile ölçmüşler" manşetiyle duyurduğu skandallar bitmek bilmiyor. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından hazırlanan bir fişleme notunda subay ailelerinin nasıl yakın takibe alındığı ortaya çıktı. Bir subayın ev adresinde 20–31 Mayıs 1999 tarihleri arasında istihbaratçıların yaptığı araştırmada şu notlar dikkat çekiyor: "Personel eşinin üzerinde dizlerinin 10 cm altına kadar uzayan etek ile uzun kollu yakası açık gömlek giydiği, başında mahalli halkın kullandığı oya işlemeli tülbent denilen örtünün bulunduğu tülbendin, yanak ve çene altları açık kalacak şekilde arkadan bağlandığı." (Star - 6 Aralık)

 

Kız Öğrenciler Okulu Bırakmak Zorunda Bırakılıyor

Adana'da İlköğretim öğrencisi Halime Kinay, başörtülü olduğu için okula alınmazken ablasının da aynı gerekçe ile 2 yıl önce okuldan ayrılmak zorunda bırakıldığı ortaya çıktı.

(İLKHA - 7 Aralık)

 

Radikal İlköğretimde Başörtülü Avında!

Radikal gazetesi DHA'ya dayandırdığı haberlerle gönüllü muhbirlik yapmaya devam ediyor. Ali Şen ve Mustafa İnsan imzalı haberde, Mersin'de başörtüsü ile okula gitmek isteyen Mersin Sakarya İlköğretim Okulu öğrencisi M.G.'nin uzun süredir sürdürdüğü mücadele sonrasında derse başörtüsüyle girmesi işlenmiş. Haberin sunuş şekli, haberden ziyade ihbar etme ve hedef göstermenin yeni bir örneği olarak karşımıza çıkıyor. (islahhaber.com - 10 Aralık)

 

Tarsus Eğitim-Sen Şubesi Başörtüsünün İlköğretime İnmesine Tepki Gösterdi  

Mersin'in Tarsus ilçesinde iki ilköğretim okuluna kız öğrencilerin başörtülü olarak derse girmesine Eğitim Sen Tarsus Şubesi tepki gösterdi. İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ve Mersin Valiliğinin konu ile ilgili sıkı bir tedbir almamasını eleştirdi .(Evrensel -14 Aralık)

 

Tutanak Tutsam da Okula Almam!

Seyhan İlçesi Onur Mahallesi Şehit İlbey Gülbey İlköğretim Okulunda 5. Sınıf öğrencisi olan Halime Kinay, başörtülü olduğu için Eylül ayından bu yana okul idaresi tarafından sınıfına alınmayarak eğitim hakkından mahrum bırakılmıştı. Son olarak da okul idaresinden tutanak isteyen baba Nasrettin Kinay, Okul Müdürü tarafından imalı sözlere maruz kaldı.

(İLKHA - 14 Aralık)

 

 

Telefon Operatörü "Sizi Devletin Özel Kurumları Arıyor"

Gaziantep'te İslami faaliyette bulunan Rahmet Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği (Rahmet-Der) üyesi Ahmet Nahırcı, önce askerlik cezası iddiası ile polis tarafından akrabalarına soruşturulduğunu daha sonra cep telefonuna gelen gizli aramalarla tehdit edilip şantaja maruz kaldıklarını ileri sürdü. Ahmet Nahır gizli aramalara kapalı telefonları da ancak özel kurumların arayabildiğini söyledi. (İLKHA - 23 Aralık)

 

Bilirkişi Yeminine Başörtüsü Engeli

Adana'da iki kadın mali müşavir, başörtülü oldukları gerekçesiyle bilirkişi yemini yapamadı. Komisyon başkanının "Başınızı az açarsanız yemin edebilirsiniz." sözleri üzerine büyük şok yaşayan adaylar, bu tuhaf teklifi reddederek salondan ayrıldı.(islahhaber.com - 24 Aralık)

 

Rahibe Afişi Uyarı Cezası İle Geçiştirilecek

CHP'nin, başörtülü kadınları rahibeye benzeten skandal afişi billboardlara astırdığı belirtilen Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci'ye uyarı cezası vereceği öğrenildi.

(islahhaber.com - 26 Aralık)

 

İlköğretim Öğrencisine Tecrit ve Sürgün

İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, Yapıcıoğlu İlköğretim Okulunda okuyan ve okul birincisi olan 8. sınıf öğrencisi Amine Şani (13), başörtüsünü çıkarmadığı için 25 gün boyunca tek başına bir kütüphane odasında yalnız bırakıldıktan sonra Şerife Eczacıbaşı İlköğretim Okuluna sürgün edildi.(islahhaber.com - 30 Aralık)

 

KÜRT SORUNU

 

Kürtçe Savunmaya Red

Mardin'in Nusaybin ilçesinde DTP'nin kapatılmasını protesto etmek amacı ile daha önce BDP Binası önünde oturma eylemi yapan 37 kişinin Kürtçe savunma talepleri reddedildi.( İLKHA - 6 Aralık)

 

TRT 6'da 60 Kürtçe Kelime Yasaklanmış

Kürtçe yayın yapan devlet kanalı TRT 6'da 60 Kürtçe kelimenin kullanılması yasak. Uzun süre kanalda çalışan, ancak bu yasak üzerine ayrılan Rengin Elçi, ANF'ye yaptığı açıklamalarda bu yasağın sebebinin, bir MHP milletvekilinin verdiği soru önergesi olduğunu söyledi. (islahhaber.com - 8 Aralık)

 

Muş'ta Kürtçe İsimlere Yine Valilik Reddi

Muş İl Genel Meclisi, merkez ve ilçelere bağlı köylerin Türkçe isimlerinin yanı sıra Kürtçe isimlerinin de tabelalarda yer alması için aldığı karar, Muş Valiliği tarafından reddedildi.(Evrensel - 8 Aralık)

 

Kürtçe Konuştu, 'Atatürk Ve Türklüğe' Hakaret Sayıldı

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde bir kahvehanede Kürtçe konuşan Rıdvan Önkal adlı Kürt işçiye 'Türklüğe ve Atatürk'e hakaret etmek" suçlaması ile Bodrum 2. ve 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Avukat Mizgin Irat, Önal hakkında suç duyurusunda bulunan kişinin Kürtçe bilmemesine rağmen davanın açılmasını skandal olarak değerlendirdi.(ANF - 8 Aralık)

 

TRT 6 İzledi, İşinden Oldu

Antalya'nın Serik İlçesi'nde çocuk bakıcılığı yapan 6 çocuk annesi Şeriban Kurnazoğlu, TRT 6 izlediği için işinden çıkartıldı. ANF'ye bilgi veren Kurnazoğlu, yaşadıklarını şöyle anlattı. 2 yıl boyunca çocuğuna baktığım aile, kendi dilimden bir TV kanalı izlediğim için beni işimden attı. Bir gün akşam üzeri ben TRT 6'yı açtım. O sırada baktım kapı çalındı ve bakıcılık yaptığım çocuğun annesi ve babası geldi. Salona geçen baba TRT 6'yı görünce hemen bana doğu gelerek 'Burası Türkiye ve sen benim evimdesin. Burada Kürtçe kanallar açarak çocuğumu Türklere karşı zehirliyorsun' diyerek bağırdı. ."(ANF - 9 Aralık)

 

'Sanık Türkçe Dışında İki Kelime Konuştu'…

Atılım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Çiçek ve Genel Yayın Koordinatörü Sedat Şenoğlu ile birlikte 23 sosyalistin yargılandığı davada kimlik tespitinde "Ez livirim" dedi. Mahkeme heyeti, Kürtçeye 'bilinmeyen dil' dışında yeni bir tanım üreterek, 'Türkçe dışında iki kelime kullandı' diye tutanağa geçirdi.(ANF - 10 Aralık)

 

Kürtçe Sağlık Hizmetine Bakanlıktan Ret

Diyarbakır Tabip Odası daha iyi hizmet için Kürtçenin sağlık hizmetlerinde kullanılmasın yönündeki talebi Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından "ihtiyaç yok" denilerek reddedildi.(ANF - 13 Aralık)

 

Kürtçe Konuşmak Kapatma Nedeniymiş

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin; Mecliste Kürtçe konuşmak, "BDP için kapatma nedenidir" dedi. (islahhaber.com -15 Aralık)

 

Sadece Köylerine Dönmek İstiyorlar Ama…

Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Yapraktepe Köyü bölgesinde bulunan ve 1988 yılında baskılardan dolayı köylerini boşaltmak zorunda kalan 29 aile 2003 yılında tekrar döndükleri köylerinde yine baskı ve şiddete maruz kalınca ikinci kez köylerini terk etmek zorunda kaldı. Köylülerin bir daha dönüşünü imkânsız hale getirmek için bu kez de köylülerin arazileri kamulaştırılmak isteniyor.(ANF - 16 Aralık)

 

Ankara'da İngilizce Tabela Serbest, Kürtçesi Yasak!

Türk yetkilileri günlerdir "tek dil" mesajları vererek Kürtçeyi reddederken, Ankara'da esnafın tabelalarında hem Türkçe hem de İngilizce, iki dilli tabelalar yer alıyor. Ankara'nın birçok yerinde dükkanlarda ve resmi tabelalarda Türkçe ve İngilizce birlikte kullanılıyor. Ankara Kale'si civarında bulunan esnaflar ziyarete gelen Turistlerin anlaması için tabelalarında İngilizce kullanırken Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan yol tabelalarında da yerlerin isimleri İngilizce olarak yer alıyor.(ANF - 17 Aralık)

 

'X' Harfi Nedeniyle Cizre'de Bir Dernek Kapanmayla Yüzyüze

Şırnak'ın Cizre ilçesinde kurulan Mir Celadet Bedirxan Kültür-Sanat ve Tarih Derneği, derneğin isminde yer alan 'x' harfi nedeniyle kapanmayla yüzyüze. Cizre'de 6 ay önce kuruluşu yapılan ve tabelası da asılan Mir Celadet Bedirxan Kültür-Sanat ve Tarih Derneği, 5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun 31. maddesi gerekçe gösterilerek dernek isminde yer alan 'x' harfi nedeniyle kapatılmak isteniyor.(ANF - 18 Aralık)

 

BDP'li Kadınlara Hapis Cezası

Urfa'nın Viranşehir ilçesinde BDP'li Belediye Meclis Üyeleri Zühre Tatlı, Servet Kılıç ve Ayşe Sürücü hakkında "Askeri operasyonların durması ve Kürt sorununun diyalog yöntemi ile çözülmesi" istemi ile yapılan basın açıklamasına katıldıkları gerekçesi ile haklarında açılan dava karara bağlandı. Davada BDP'li meclis üyeleri 1'er yıl 3'er ay hapis cezası ile cezalandırıldı.( Evrensel - 23 Aralık)

 

Kaymakam Final Maçı'na Kürtçe Müzik Nedeniyle İzin Vermedi

Merkezi İstanbul'da bulunan KAYY-DER'in her yıl geleneksel olarak düzenlediği İlçe ve Köyler arası Futbol turnuvasının final maçının Kiğı'da yapılmasına İlçe Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, final sonrası yapılacak olarak Kürtçe Müzik dinletisini gerekçe göstererek izin vermedi.(ANF - 26 Aralık)

 

Kürtçe Şiire 1 Yıl Hapis Cezası

Muş'un Bulanık İlçesi'nde Newroz kutlamalarında Kürtçe şiir okuyan Belediye Meclis Üyesi Cevdet Yaşar'a "Örgüt propagandası" yaptığı iddiasıyla 1 yıl hapis cezası verildi.(ANF - 29 Aralık)

 

Broşüre 'Resmî Dil' Yasağı

Adıyaman Milli Eğitim Müdürlüğü, İHD'nin çocuk haklarına ilişkin okullarda dağıtmak istediği Kürkçe broşürlere "Devletin resmî dili Türkçedir" gerekçesiyle izin vermedi.(Taraf -29 Aralık)

 

Kürtçe Selamlamaya 3 Bin TL Para Cezası

Konya'da Newroz kutlaması sırasında Kürtçe konuştukları için haklarında dava açılan BDP Eşbaşkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan ile il yöneticisi Bahattin Yıldız hakkında 6 ay hapis cezası verilerek bunlar 3'er bin TL para cezasına çevrildi.(ANF - 30 Aralık) 

 

BDP'li Milletvekillerini Ulucanlar'a Almadılar

BDP'li milletvekilleri, yıllar önce ellerinde kelepçelerle götürüldükleri şimdi müze yapılan Ulucanlar'a alınmadı. Bunun üzerine BDP milletvekili Sırrı Sakık, Altındağ Belediyesi yetkililerini telefonla aradı ancak taleplerine olumlu yanıt alamadı.(Taraf -31 Aralık)

 

MİLİTARİZM

 

Jandarma Emriyle Fişleme Oyunu

Fişleme kıskacındaki subayların kendi evlerinde dahi ortam dinlemesine maruz kaldıkları ortaya çıktı. Jan. Gen. Komutanlığı'na Ergenekon tutuklusu emekli Albay Hasan Atilla Uğur'un sunduğu rapor, takip sonunda dini hassasiyetleri nedeniyle 'şüpheli' sıfatından kurtulamayan ve aralarında emekli bir generalin de bulunduğu subayların ortam dinlemesine alındığını gözler önüne serdi.(islahhaber.com - 1 Aralık)  

 

19 Yılda 140 Kişi Askerlikten Soğutmaktan Tutuklandı

1989–2008 yılları arasında 590 kişi hakkında halkı askerlikten soğuttuğu, askerleri itaatsizliğe sevk ettiği gerekçesiyle dava açılırken, yine bu gerekçelerden ötürü 140 kişi de tutuklandı.(ANF - 2 Aralık)

 

Kumçatı'da Korucu Baskısı

Şırnak'ın Kumçatı (Dergulê) beldesinde korucuların baskısı nedeniyle Hacı Durak (54) adlı vatandaş, İHD Siirt Şubesine başvurarak hukuki yardım talebinde bulundu.(Evrensel - 2 Aralık)

 

Pazarlamacı Kılığında Eş Fişlemesi

Bin 637 subayın ordudan atıldığı 28 Şubat darbesinde akıl almaz bir fişlemenin yapıldığı ortaya çıktı. Subayların evine, adres sorma ve pazarlamacı kılığında giren istihbaratçıların kadın ve kızların kıyafetlerini en ince detayına kadar rapor ettiği belirlendi. Üstelik tüm bunlar Jandarma Genel Komutanı'nın emriyle yapılmış.(islahhaber.com - 5 Aralık)

 

O Generalden Fişleme Ziyareti

Açığa alınan Balyoz sanığı 3 generalden Halil Helvacıoğlu'nun hasta ziyaretine gittiği subayın eşini fişleyip ordudan attırdığı ortaya çıktı. (islahhaber.com - 7 Aralık)

 

Donanma'nın Kalbinden Darbe Planları Çıktı

Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramada şoke eden belgeler ortaya çıktı. İstihbarat Şube müdürünün odasındaki gizli bölmelerde darbe planları, darbeye karşı çıkan komutanların yurtdışına sürgüne gönderilmesiyle ilgili yazılar ile devletin üst düzey 46 ismine ait özel fişlemelerin bulunduğu belirtiliyor. On çuval delilin arasında 'Kafes ve İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın devamı niteliğinde dokümanlar da var.(islahhaber.com - 10 Aralık)

 

Artık Müdür Yardımcıları Fişleyecek

Her okulda bir müdür yardımcısının polisle çalışarak, polise istihbari bilgi aktarması projesi eğitimcileri ayağa kaldırdı. Eğitimciler, "Muhbir öğretmen uygulamasıyla hiç kimsenin ötekine güveni kalmayacak; herkes, birbirine şüpheyle bakacak." dedi.( İLKHA - 10 Aralık)

 

Darbeye Zemin Hazırlayın 'Emri'

Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yakın dönemin karanlık yüzünü aydınlatacak belgeler çıkmaya devam ediyor. Ele geçirilen 10 çuval arşivin içinden üniversite rektörlerine ve emekli komutanlara "Televizyon programlarına sık sık çıkın. Burada irtica tehdidine değinin, 'Ülke elden gidiyor' imajı oluşturun" emrini ileten belgeler çıktı.(islahhaber.com - 13 Aralık)

 

Hakkâri Yarı Açık Cezaevi!

Hakkâri'de her geçen gün yeni 'güvenlik' önlemleri alınıyor. Sadece bir giriş ve çıkışı olan kentin etrafına yapılan yeni 3 katlı asker nöbet kulübeleri, vatandaşları tedirgin ediyor. Yeni kulelerle Hakkâri adeta yarı açık cezaevine dönüştürülmüş durumda.(Evrensel -13 Aralık)

 

Albay Çiçek'e Emri Kim Verdi?

Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in 'el ürünü' olduğu belirlenen 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı hazırlama emrini bugünkü Ege Deniz Bölge Komutanı Alaettin Sevim'in verdiği iddia edildi.(islahhaber.com - 13 Aralık)

 

Jandarma Emretti Rektörler Yürüdü

Fuhuş ve casusluk çetesine yönelik soruşturma kapsamında arama yapılan Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü odasının zemininden çıkarılan 10 çuval belgenin içinden Cumhuriyet Çalışma Grubu'nun (CÇG) faaliyetlerini ortaya koyan belgeler de yer alıyor. CD'lerin birinde 'Devre Raporları' adlı bir dosyanın içinde 'eylemler' başlığı altında 'görsel', 'yazılı', 'internet', 'akademik', 'afiş' ve 'mektup' şeklinde sıralanan alt başlıklı dosyalarda, CÇG tarafından yürütülen faaliyetlerin darbeye zemin oluşturma amacıyla 'ülkede irtica tehlikesi olduğunu belirten afişler hazırlanması' şeklinde direktiflerin bulunduğu belirtildi. 'Cumhuriyet mitinglerine katılın' emrinin bulunduğu belgelerde bu emir doğrultusunda hazırlanan afişlerin mitinglerde açılması istendiği yer alıyor. (Zaman - 14 Aralık)

 

Polisin 'Kirli Eli' Şimdi Liselerde

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, lise öğrencilerine 'terör örgütleri' başlığıyla seminerler düzenliyor. 30 okuldaki yaklaşık 2 bin öğrenci ve 200 öğretmen, polis tarafından hazırlanan filmlerle ve konuşmalarla etkilenmeye çalışılıyor. Seminerlerde, örgütlenme özgürlüğü 'kötü bir şey'miş gibi anlatılarak, öğrencilerin sorgulamadan kabul etmesi telkin ediliyor.(ANF - 15 Aralık)

 

ÇEV'den Darbeye Lojistik Destek

Ergenekon'un son iddianamesinde, eski ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer'in, Şener Eruygur'la 'örgütsel irtibatlı' olduğu aktarılıyor. Buna göre Yaşer, darbe planında öngörülen mitingler için Eruygur'a 'eleman' desteği veriyor. Dernekten burs alan öğrenciler, mitinge katılmaya zorlanıyor.(islahhaber.com - 15 Aralık)

 

Kitabevlerini Bile İlerici-Gerici Diye Fişlemişler

Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ÇYDD iddianamesinde, Çağdaş Eğitim Vakfı yöneticilerinin ülke genelindeki kitapevlerini bile fişlediği belirtiliyor. (islahhaber.com - 17 Aralık)

 

İki Dil Tartışmasına Genelkurmay da Girdi

Son günlerde kamuoyunda devam eden 'iki dil' tartışmaları ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı'ndan açıklama geldi. "Dil üzerinden tartışmaların endişe ile izlendiği" belirtilen açıklamada Anayasa'nın 3. maddesine atıf yapıldı. Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Son günlerde 'Dilimiz' üzerinde kamuoyunun gündeminde yer alan birtakım tartışmaların, cumhuriyetimizin temel kuruluş felsefesini kökten değiştirecek bir noktaya doğru hızla götürülmeye çalışıldığı endişeyle izlenmektedir'' denildi. Açıklamada, ''Dil, kültür ve ülkü birliği, bir millet olmanın başta gelen vazgeçilmezleridir. Dil birliğinin olmaması durumunda bunun sonuçlarının neler olacağı, tarihteki birçok acı örnekleriyle gözler önündedir'' denildi. (haber7.com – 17 Aralık)

 

Poyrazköy'de Mühimmat Ve Patlayıcı Bulundu

Beykoz'a bağlı Poyrazköy'deki bir arazide güvenlik kuvvetlerince yapılan kazı çalışmasında 30 kalıp plastik patlayıcı ve 900 mermi bulunduğu açıklandı. (islahhaber.com - 19 Aralık)

 

CHP, Haberal İçin Tahliye İstedi

CHP, potansiyel ölüm riski bulunduğu gerekçesiyle yattığı hastaneden Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesine izin verilmeyen Mehmet Haberal için tahliye istedi. (islahhaber - 22 Aralık)

 

Vecdi Gönül'ün Son Skandalı

Komutanların Yüce Divan'da yargılanmasını içeren uyum yasa taslağı şoke etti. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını Yüce Divan'da yargılayacak yasa Milli Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı uyum yasası ile by-pass edilmek istendi.(islahhaber.com - 22 Aralık)

 

Görevden Alınan Komutanlara Terfi Yolu

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Balyoz sanığı 3 generalin terfi ettirilmesi yönünde karar verdi. (islahhaber.com - 24 Aralık)

 

Şüpheli Asker Ölümünde Skandal: Deliller Kayıp!

Dersim'in Hozat ilçesine bağlı Sarıtaş Karakolu'nda nöbet tuttuğu sırada alnından tek kurşunla vurulmuş halde bulunan ve ailesine "intihar ettiği" açıklanan Antalyalı Er Murat Oktay Can'ın davasında skandal bir olay yaşandı. Murat Oktay Can'ın otopsi sırasında çekilmiş kafatası filmleri kayboldu.(ANF - 27 Aralık)

 

Paşa Babanın Dizi Dibinde Askerlik

Üst düzey komutan yakınlarının hep tatil beldelerinde ya da ikametgâhlarına yakın bölgelerde askerlik yaptıkları belgelendi. Yeni Akit Gazetesi'nin edindiği bilgilere göre Orgeneral Erdal Ceylanoğlu'nun Altay Ceylanoğlu isimli oğlu, askerliğini asteğmen olarak Ankara'da, Stratejik Araştırmalar Etüd Merkezi'nde (SAREM) yapıyor. Ağustos ayındaki YAŞ toplantısında "internet andıcı"  nedeniyle terfi ettirilmeyen Hasan Iğsız olayından sonra Ceylanoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atanmıştı. Ceylanoğlu, 28 Şubat sürecinde Sincan'da tankları yürüten komutan olarak biliniyor. (islahhaber.com - 22 Araklık)

 

27 Mayıs'ı Örnek Alan Darbe Planı Hazırlamışlar

ÇYDD genel merkezinde yapılan aramada ele geçen 'Yeniden Aydınlanma Hareketi İçin Sorular' isimli kitapçıkta darbe sonrası yapılacaklar ayrıntılarıyla anlatılıyor. İddianameye delil olarak giren belgelerde, önce 27 Mayıs darbesinde yapılanlar ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor, ardından da benzer projelerin hayata geçirilmesi üzerinde duruluyor. İlk iş olarak Anayasa'nın olmazsa olmazlarının belirlenmesi ve cumhurbaşkanının değiştirilmesinin şart olduğu belirtiliyor. 'Dinde reform' adı altında dinî yayınlara el konulup yayın yasağı getirilebileceğinden söz edilen notlarda, Türkçe ibadet için çalışmaların hızlandırılmasından söz ediliyor. Dinî hayatın bıçakla kesilir gibi kesilmeyeceği, medya araçlarıyla da üstüne gidilerek zaman içinde yok edileceği ifadesi yer alıyor.(islahhaber.com - 24 Aralık)

 

MAYIN VE PATLAYICILAR

 

Yangına Müdahale Edilmiyor!

Hakkari 'nin Şemdinli ilçesine bağlı Meşeli ve Irak sınırında bulunan Dirî köyündeki ormanlık alan askerler tarafından bombalandı. Üç gün önce yapılan bombalama sonrasında çıkan yangın söndürülemedi.(Evrensel - 8 Aralık)

 

Diyarbakır Silvan'da Patlama

Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki Gazi Caddesi'nde BDP'li grubun izinsiz gösterisinde meydana gelen ve 3 kişinin yaralanmasına yol açan patlamaya, grup içerisinde yer alan bir kişinin elindeki ses bombasının neden olduğu öğrenildi. ( Star  - 19 Aralık )

 

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

 

Erdoğan'ı Protesto Eden Öğrencilere Saldırı: 13 Gözaltı

İstanbul Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde rektörlerle ikinci hafta bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto etmek isteyen Genç-Senli öğrenciler Kabataş'ta bir araya geldi. Dolmabahçe'ye yürümek isteyen öğrencilere izin vermeyen polis, cop ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Müdahale sırasında çok sayıda kişi gazdan etkilenirken, 13 kişi gözaltına alındı.(ANF - 4 Aralık)

 

Polis Saldırısında 12 Yaşındaki Çocuk Yaralandı

Şırnak'ın Cizre ilçesinde DTK'nın eş başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un katıldığı mitingin dağılması ardından polis slogan atan bir gruba saldırdı. Polisin müdahalesinde 12 yaşındaki S.A. başına aldığı gaz bombası nedeniyle yaralandı. Cizre Devlet Hastanesi acil servisine kaldırıldı.(ANF - 7 Aralık)

 

Sedat Karadağ Konuştu: Vurdular Beni

Hakkâri'nin Yüksekova İlçesi'nde 10 Aralık gecesi DYG Meclis Sözcüsü Sedat Karadağ'ın vurularak ağır yaralandığı olaydan sonra Karadağ'ın sevk edildiği Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ndeki tedavisi sürüyor. Durumu iyiye giden Karadağ ilk kez ailesiyle konuştu. Dün akşam saatlerinde Karadağ'ın tedavi gördüğü Yoğun Bakım Ünitesi'nde görüştüğünü belirten dayısı Habib Öner, yeğeninin konuşmaya başladığını belirterek, "Sedat ilk kez bizle konuştu. Birkaç kez, 'vurdular beni, kafama vurdular' diyordu.(ANF - 16 Aralık)

 

Diyarbakır'da 19 Aralık Yürüyüşünde Çatışma

Diyarbakır'da, 19 Aralık cezaevleri katliamının yıldönümü nedeniyle TUHAD-FED tarafından düzenlenen yürüyüşe polis gaz bombalarıyla saldırdı.(ANF - 19 Aralık)

 

Silvan Polisinin Ateş Anı

BDP Silvan İlçe Örgütü'nün çağrısıyla yüzlerce kişi, 19 Aralık cezaevleri katliamı ve cezaevlerinde hala süren hak ihlallerine dikkat çekmek için Silvan Lisesi önünde bir araya geldi. BDP İlçe binasına doğru yürüyüşe geçen kitle polisin engellemesiyle karşılaştı. Kitlenin ısrar etmesi üzerine kaldırımda yürüme şartıyla yürüyüşe izin verildi. Kitlenin Silvan İlçe Emniyet Müdürlüğü önüne geçtiği sırada patlama meydana geldi. Patlamanın meydana geldiği esnada polisler halkın üzerine ateş açtığı görüldü. Patlama sonrasında 8 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılar Silvan Devlet Hastanesi'ndeki ilk müdahalenin ardından Diyarbakır'daki hastanelere sevk edildi.(ANF - 19 Aralık)

 

Özel Güvenlik Görevlilerinin Darp Ettiği Öğrenciler

Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi öğrencilerinin 22 Aralık 2010'da, Eğitim Fakültesi'nin kantinine asmak istediği afişlere izin vermeyen üniversitenin özel güvenlik birimiyle, öğrenciler arasında çıkan arbedede bir öğrenci yaralandı.(Vatan - 22 Aralık)

 

ÇOCUK HAKLARI

 

Katliamdan Kurtulan 61 Çocuk Açlıkla Pençeleşiyor

Mardin'in Mazıdağ ilçesine bağlı Bilge köyünde 44 kişinin öldürüldüğü katliamda anne ve babasını kaybeden 61 çocuk, kendilerine herhangi bir yardım yapılmaması nedeniyle açlıkla karşı karşıya. Köy muhtarı Abdurrahman Çelebi, katliamdan geriye anne ve babasını yitiren 61 çocuğun açlık sınavı verdiğini ve devletin 5 aydır gıda yardımını kestiğini söyledi.(ANF - 7 Aralık)

 

Çocuk Cezaevi'nde Çocuklara Müdahale

Maltepe Çocuk Cezaevi'nde kalan çocukların, aileleriyle yaptıkları açık görüşün ardından, koğuşlarına dönerken slogan attıkları gerekçesiyle askerlerin müdahalesiyle karşılaştıkları belirtildi.(Evrensel - 28 Aralık)

 

IRKÇI SALDIRILAR

 

Giresun'da Kürt Öğrencilere Irkçı Saldırı

Giresun Üniversitesi Şebinkarahisar Meslek Yüksek Okulu'nda okuyan Kürt öğrenciler bir grup ülkücü tarafından saldırıya uğradı. Saldırıya maruz kalan 6 Kürt öğrenciden biri olan Levent D. 30 kişilik ülkücü grubun dün akşam ve bugün sabah satır ve sopalarla saldırdığını söyledi.(ANF - 4 Aralık)

 

Manisa'da Irkçı Saldırıya Dava

Manisa'nın Selendi İlçesi'nde 24 Aralık 2009'da başlayan tartışmanın ardından 5 Ocak 2010'da Romanlara yönelik başlatılan ve 15'i çocuk 74 Roman'ın farklı ilçelere sürgün edilmesiyle sonuçlanan ırkçı saldırılarla ilgili olarak açılan davaya, 16 Aralık 2010'da başlandı. Selendi Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki görülmesi beklenen duruşmayı Adalet Bakanlığı, sürgün edilen Romanların avukatı Hilal Küeyt'in talebi üzerine "güvenlik" gerekçesiyle belirsiz bir tarihe erteledi. (atilim.org - 16 Aralık)

 

Ülkücüler Maraş'ta Alevilere Saldırdı

Maraş'ta 500 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın 32. yıl dönümünde, Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından yapılan miting sırasında provokasyon girişimi yaşandı. Bu nedenle, 3 bin kişinin katıldığı miting erken bitirildi. Bozkurt işareti yapıp tekbir getiren ve "Apo'nun p..i", "Burası Maraş buradan çıkış yok" sloganları atan ülkücüler, polis tarafından dağıtılmak istendi. Grubun yürüyüşe devam etmek istemesi üzerine bazı kişiler gözaltına alındı, polis biber gazı kullanarak müdahale etti.(ANF - 19 Aralık)

 

Bahçeli'den Kürtleri 'Asarız, Keseriz' Tehditleri

Partisinin grup toplantısında konuşan MHP Lideri Devlet Bahçeli, iki dilli yaşam ile özerklik taleplerine karşı çıkarken "Türk milletinin pamuk eldiven içindeki çelik yumruğunu mutlaka yiyeceklerdir" tehdidinde bulundu.(ANF - 28 Aralık)

 

Vahşeti İlkokul Çocuklarına İzlettirdiler

Şırnak'ın Cudi Dağı bölgesinde çıkan çatışmada yaşamını yitiren iki HPG'linin cenazesinin askerler tarafından yerlerde sürüklenip tekmelendiği ana dair görüntüler Yalınca İlköğretim Okulu'nda 'askerlerimiz iyi yapıyor' denilerek ilköğretim çocuklarına izletiliyor.(ANF - 30 Aralık)

 

TOPLANTI VE GÖSTERİ ÖZGÜRLÜĞÜ

 

Nusaybin'de Yürüyüşe Müdahale

Mardin'in Nusaybin ve Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde meydana gelen ve 7 kişinin yaralanmasına neden olan olayı protesto etmek için düzenlenen yürüyüşe, polis gaz bombaları ile müdahale etti.(ANF - 20 Aralık)

 

İstanbul'da Protesto Eylemine Müdahale

Osmanlı Ordusu'nun Batı'ya yapacağı seferlerden önce ordunun toplandığı alanda Hünkâr Kasrı olarak inşa edilen Otağ-ı Hümayun, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nin işbirliğiyle onarıldı ve 27 Aralık 2010'da resmî açılış için tören düzenlendi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri ise 12 Eylül 1980 Darbesi'nin ardından söz konusu mekânın işkence merkezi olarak kullanıldığını belirterek, buranın müze yapılması talebiyle Otağ-ı Hümayun'un bulunduğu Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampusu önünde toplandı. Yapılan basın açıklamasının ardından Otağ-ı Hümayun'a doğru ilerlemek isteyen işçilere, copla müdahale eden polis ekipleri işçilerin eylemine son verdi .(ntvmsnbc.com - 27 Aralık)

 

İstanbul'da Öğrenci Eylemine Müdahale

İstanbul'un Sarıyer İlçesi'ndeki Behçet Kemal Çağlar Lisesi'nin kantininde satılan ürünlere yapılan zamları protesto etmek için 27 Aralık 2010'da evlerinden getirdikleri yiyecekleri arkadaşlarıyla paylaşarak okul kantinin boykot eden öğrenicilerin eylemine okul müdürünün çağrısıyla polis ekipleri müdahale etti. Su almak için dışarı çıkan bir öğrenciyi okula girerken darp ederek gözaltına alan polis ekipleri bu durumu engellemek isteyen iki öğrenciyi daha darp ederek gözaltına aldı. İfadeleri alınan üç öğrencinin serbest bırakıldığı öğrenildi.(bianet.org - 28 Aralık)

 

Asgari Ücreti Protesto Eden 6 Kişi Gözaltına Alındı

Asgari ücreti protesto eden DİSK'e bağlı Devrimci Sağlık-İş Sendikası üyesi 6 kişi, gözaltına alındı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kapısında, asgari ücreti protesto eden DİSK'e bağlı Devrimci Sağlık-İş Sendikası üyesi 6 kişi, gözaltına alındı.(ANF - 28 Aralık)

 

DÜŞÜNCEYİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

 

Tutuklu Bir Yazardan Mektup

12 Eylül uygulamaları ve hücrelere karşı direnişi anlattığı kitabı dolayısıyla tutuklanan Nevin Berktaş, kaldığı tutukevinden bir mektup gönderdi.Mektubunun sonuç kısmında" Düşüncenin suç olmadığına dair ve 12 Eylül işkencehanelerinde ne çok haksızlık yapıldığı üzerine çokça konuşulduğu bir dönemde, bunları anlatan kitabım nedeniyle ceza verilmiş olması ve apar-topar yeniden tutuklanmam, bana göre iki yüzlü bir politika yürütüldüğünün göstergesi."diye yazdı.(haksozhaber.net - 3 Aralık)

 

Şamil Tayyar'a Ceza Nedim Şener'e Beraat

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, gazeteci-yazar Nedim Şener ve Şamil Tayyar hakkında aynı davada farklı bir karara imza attı. Mahkeme, "Hrant Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları" kitabında "kamu görevlilerine hakaret, haberleşmenin gizliliğini ihlal" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlamalarıyla yargılanan Nedim Şener'i beraat ettirdi. Aynı mahkeme, Şamil Tayyar'ı "Operasyon Ergenekon" adlı kitabı yüzünden 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırmıştı.(islahhaber.com - 24 Aralık)

 

'Kürt Gazetecilere 304 Yıllık Ceza Utanç Verici'

Günlük Kürtçe yayın yapan tek gazete olan Azadiya Welat Gazetesi'nin iki sorumlu yazı işleri müdürüne dünyada görülmemiş şekilde verilen 304 yıllık cezayı meslek örgütü temsilcileri "utanç" olarak yorumladı. Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, "Deyim yerindeyse bir orta oyunu yaşanıyor. Düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik baskı ve cezalandıralar zulüm ve faşizmden başka bir şey değildir" dedi.(ANF - 31 Aralık)

 

Said Nursi Filmi Hür Adam`a Soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Said Nursi`nin hayatını anlatan "Hür Adam" filmi hakkında henüz sinemalarda gösterime başlamadan soruşturma başlattı. Ankara Barosu avukatlarından Ömer Ediz Yoruz`un suç duyurusu dilekçesinde, yönetmen ve yapımcı Mehmet Tanrısever, senaristler Ahmet Çetin, Mehmet Uyar ile Feza Film Şirketi`nin yargılanması talep edildi. ( Özgün Duruş - 31 Aralık)

 

YARGI VE CEZASIZLIK

 

Türkler Davası Düştü

26 yıldır süren eski DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler'in öldürülmesi davası zaman aşımı nedeniyle düştü. (islahhaber.com - 1 Aaralık)

 

Linççiler Cezalandırılsın!

Hatay-Dörtyol olayları nedeniyle görülen davanın 2. duruşmasında savunma yapan müdafi avukatı Aynur Pınar Acar, olayların organize olmasına rağmen yeterli araştırma yapılmadığını belirtti.( Evrensel -1 Aralık)

 

55 Yıldır Bitmeyen Tapu Davası, 40 Hâkim Eskitti

Bundan 55 yıl önce Muş'un Hoşgeldi köyünde yaşayan Çelik ailesinin açtığı tapu davası 200'ü aşkın duruşmaya rağmen hâlâ sonuçlanmadı. Davaya bakan 40 hâkim arasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya da var.(Zaman - 5 Aralık)

 

Aydın Erdem'in Katilleri Yargılansın!

Dicle Üniversitesi öğrencisi Aydın Erdem'in geçtiğimiz yıl Diyarbakır'da yapılan bir gösteri sırasında polisin müdahalesinin ardından kendisine isabet eden kurşunla yaşamını yitirmesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen failler hala bulunmadı. Olaylar sırasında sıkılan kurşun kovanlarının Polis Evi tuvaletinde çıkması ve görgü tanıklarının ifadelerine rağmen soruşturmaya takipsizlik kararı verildi.(Evrensel - 6 Aralık)

 

Askeri Mahkemede Avukata Soru Yasağı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde, 'Resmi belgede sahtecilik yaptığı' iddiasıyla yargılanan Astsubay Ali Balta'nın avukatları tarafından tanık sıfatıyla ifadesi alınan Korgeneral Rıdvan Ulugüler'e sanık Balta'nın avukatları tarafından sorulan sorular Mahkeme tarafından izin verilmedi. Mahkeme'nin Balta'nın avukatlarının sorularından bazılarını sormasına müsaade ederken bazılarını sordurmamasına avukatlar tepki gösterdi (islahhaber.com - 12 Aralık)

 

Görüntüler 17 Yıl Sonra Ortaya Çıktı

Sanatçı Ahmet Kaya'nın DGM'de yargılanmasına ve yurt dışına gitmesine neden olan Berlin konserinin kayıtları 17 yıl sonra bir belgeselde gün yüzüne çıktı. İlk kez ortaya çıkan görüntülerde Kaya'nın, seslendirdiği şarkıların arasında iddia edildiği gibi "Dağdaki adamın paraya ihtiyacı var" şeklinde bir cümle kurmadığı ve Abdullah Öcalan'ın fotoğrafının yer almadığı görülüyor.(islahhaber.com - 13 Aralık)

 

Danıştay Davası'nda Skandal

17 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay 2. Daire üyelerine yönelik gerçekleştirilen, üye Mustafa Yücel Özbilgin'in ölmesine, Daire Başkanı Mustafa Birden'in de aralarında bulunduğu 4 kişinin yaralanmasına neden olan saldırıyla ilgili yargılamada büyük bir ihmalin yaşandığı ortaya çıktı. Danıştay davasına bakan Ankara'daki mahkemenin, saldırıda yaralanan Danıştay üyelerinin ifadesini almadığı ve Arslan'la yüzleştirme yapmadığı belirlendi. (islahhaber.com - 13 Aralık)

 

Şikâyetçi Gittiler, Şüpheli Oldular

Buca Belediyesi önüne direniş çadırı kurmak isterken polis ve zabıtanın müdahalesiyle karşılaşan işçiler, şikâyetçi olmak için gittikleri Buca Polis Karakolu'nda şüpheli oldu. Bunun üzerine işçiler, susma hakkını kullandı. Sadece, eşyalarına el konulan işçiler, eşyalarla ilgili kısaca bilgiler verdi.(ANF - 15 Aralık)

 

Öğrenciyken Açılan Dava 21 Kişinin Hayatını Kararttı!

Uşak Üniversitesi'nde okudukları dönemde haklarında 'örgüt propagandası yapmak ve örgüt üyesi olmak' suçlamasıyla dava açılan 21 kişi önceki gün mahkûm edildi. Ceza alan sanıklar şu an öğretmen, bankacı ve asker.(ANF - 15 Aralık)

 

Katiller Serbest Mağdurlar Hapis!

Muş 'un Bulanık ilçesinde DTP'nin kapatılmasını protesto edenlere ateş açan ve 2 kişiyi öldüren korucu Turan Bilen serbest dolaşırken, olaylar sırasında tutuklanan 20 Bulanıklı hala cezaevinde.(Evrensel -15 Aralık)

 

İşkenceciye Değil Mağdura Sıfır Tolerans

Mustafa Kürkçe'nin gözaltında işkence ile öldürmekten yargılanan 7 polisin davası savcı değişikliği nedeniyle 18 Şubat 2011 tarihine ertelendi. Tutuksuz yargılanan sanık polisler hakkında savcılığın beraat talep etmesi ise sıfır toleransın işkenceye değil mağdura gösterileceğinin habercisi oldu. Araba lastiği çaldığı iddiasıyla 2007 yılında gözaltına alınan 23 yaşındaki Mustafa Kürkçe tutuklanarak götürüldüğü Ümraniye cezaevinde, fenalaşmış ve hastaneye götürülürken ölmüştü. Sorguya çekildiği ve "kameraların bozuk olduğu" Ümraniye İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı Şehit İsmail Akkoyun, Şehit Salih Sevgican ve Çakmak polis merkezlerinde ağır işkencelerden geçirilmiş ve tıpkı Engin Çeber gibi beyin kanaması sonucu yaşamını yitirmişti.(ANF - 16 Aralık)

 

Yeniden "Yerinden Kalkamaz!" Raporu

Ergenekon sanıklarından Prof. Dr. Mehmet Haberal'a 'yerinden bile kalkamaz' raporu verilerek Adli Tıp'a gönderilmesi engellendi (islahhaber.com - 20 Aralık)

 

2010'da 19 Bin 251 Dosya Zaman Aşımına Uğradı

Meclis Genel Kurulu'na bilgi veren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 2010'da Yargıtay'da 19 bin 251 dosyanın zamanaşımına uğradığını söyleyerek "Sistem tıkanma noktasına geldi. 2014'te zaman aşımına uğrayacak dosya sayısı 55 bine ulaşacak" dedi. Ergin, 12 Eylül darbecilerinin yargılanması ile ilgili başvuruların ise 272 dosyasında toplandığını belirtti.(ANF - 21 Aralık)

 

İşkenceciye Verilen 10 Ay Ceza Bile Ertelendi

Sincan F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Cengiz Kahraman ve Kenan Özyürek, 10 Nisan 2007'de revire götürüldükleri esnada bir başka koğuştaki arkadaşlarına selam verdikleri için işkenceye maruz kaldı. 'İşkence' ile ilgili gardiyanlar hakkında açılan davada, sadece bir gardiyan hakkında 10 ay hapis cezası verildi ama bu da ertelendi.(ANF - 21 Aralık)

 

Alınak'a 14 Ay Hapis Cezası Verildi

Kars Ağır Ceza Mahkemesi, geçen yıl gözaltında Tahsin Orman adlı Digor'lu bir köylünün işkence görmesine ilişkin "İşkencenin hayvani bir uygulama olduğu" şeklinde demeç veren DEP eski Milletvekili Mahmut Alınak'a 14 ay 17 gün hapis cezası verdi.(ANF - 22 Aralık)

 

Beraat Eden Avukat

İstanbul İstinye Muhsin Bodur Polis Merkezi'nde ve Metris T Tipi Cezaevi'nde gördüğü işkence ve kötü muamele yüzünden 11 Ekim 2008'de yaşamını yitiren Engin Çeber'in ölümünden sorumlu oldukları iddiasıyla 60 kamu görevlisinin, Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın duruşmalarının birinde Engin Çeber'in kardeşi Ş.T.'ye fiziksel tacizde bulunan sanıklardan S.G.'ye yumruk attığı gerekçesiyle hakkında dava açılan Avukat Nazan Yaman, Bakırköy 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 23 Aralık 2010'da görülen ilk duruşmada beraat etti. (Radikal - 23 Aralık)

 

28 Şubat ve Yakın Dönem Mağdurları "Biz de mi 30 Yıl Bekleyelim?"

Hükümet 12 Eylül'de cezaevine girip mağdur olanlar için bir iadei itibar mahiyetinde çalışma başlatırken, 28 Şubat post-modern darbesi sonrasında mağdur olanlar da mağduriyetlerinin giderilmesini istediler. (İLKHA - 25 Aralık)

 

Çağdaş'ın Katiline Müjde 

Antalya'da, iki yıl önce 'dur ihtarına uymadığı' gerekçesiyle 18 yaşındaki Çağdaş Gemik'i tabancayla öldürdüğü iddiasıyla tutuklu yargılanan polis memuru Mehmet Ergin'e verilen 16 yıl 8 ay hapis cezası kararını Yargıtay bozdu.(Taraf - 26 Aralık) 

 

9 Kez Müebbet Verseniz De..."

Diyarbakır'da görülen faili meçhuller davasında Temizöz'ün avukatı Özhan, mahkeme heyetine adeta rest çekti. Özhan, mahkeme başkanı Yılmaz'a, "Siz 9 kez müebbet verseniz de Yargıtay bunu 3 yıla indirecek. Onun için bir an önce kararınızı verin." dedi. (islahhaber.com - 26 Aralık)

 

Generallere Ayrı, Astlara Ayrı Hukuk

'Balyoz' sanığı üç generalin terfi ettirilmemeleriyle ilgili işlemin iptaline karar veren AYİM'in, aynı duyarlılığı astlara göstermediği ortaya çıktı  (islahhaber.com - 27 Aralık)

 

Adli Tıp'ın İbrahim Şahin Skandalı

Adli Tıp Kurumu, Ergenekon zanlısı özel harekâtçı İbrahim Şahin için 'cezai ehliyetinin tam olmadığı' yönünde verdiği raporu geri çekti. Kurum, 9 ay sonra Şahin'in dosyasının başka bir sanığın dosyasıyla karıştığını fark etti. (islahhaber.com - 31 Aralık)

SORUŞTURMA, GÖZALTI VE TUTUKLAMALAR

 

17 Kişinin Cezalandırılması Talebi

Barış ve Demokratik Çözüm Grubu üyesi 17 kişinin PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın sağlık koşullarına dikkat çekmek için İHD Diyarbakır Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısı nedeni ile haklarında "Örgüt propagandası yapmak" iddiası ile açılan davanın duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. "Örgüt propagandası yapmak" fiilini işledikleri gerekçesiyle TMK'nın 7/2 maddesi ile cezalandırılmaları talep edildi. (Evrensel - 8 Aralık)

 

Aysel Tuğluk'a 75 Yıl Hapis İstemi

DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk'un çeşitli dönemlerde Kürt sorunun çözüm konusunda fikirlerini açıkladığı 12 konuşmadan dolayı hakkında açılan davadan savcı mütalaa verdi. Savcı mütalaasında Tuğluk'un 12 defa "örgüt propagandası yapmak" ve "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemekten" 15 ile 75 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.(ANF - 16 Aralık)

 

Postane Emekçisi Yargılanmaya Başlandı

Dersim'de 25 Kasım 2009 ile 4 Şubat 2010 tarihleri arasında KESK tarafından düzenlenen eylemlere katılan ve haklarında dava açılan 45 PTT'cinin yargılanmasına başlandı.(Evrensel - 16 Aralık)

 

İki Gazeteciye 13 Yıl 8 Ay Hapis Cezası Verildi

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından aralarında DİHA muhabiri Serkan Demirel ve Elazığ Azadiya Welat Temsilcisi Ali Konar'ın da bulunduğu 12 kişiye toplam 78 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Yaptığı haber takiplerinden dolayı hapis cezasına mahkûm edilen DİHA muhabiri Demirel'e daha önce yine aynı mahkeme tarafından 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı, yeni ceza ile birlikte Demirel'in aldığı toplam hapis cezası 15 yıl 6 aya çıktı.(ANF - 17 Aralık)

 

Siirt'te 17 Kişi Gözaltına Alındı, 5'i Tutuklandı

Siirt'te Terörle Mücadele Şubesi Müdürlüğü'ne bağlı polis ekiplerinin 15 Aralık 2010'da düzenlediği ev baskınlarında gözaltına alınan 17 kişiden beşi, 17 Aralık 2010'da "yasadışı örgüt propagandası yaptıkları" gerekçesiyle tutuklandı.(ANF - 17 Aralık)

 

İstanbul'da Gözaltı

İstanbul'da 19 Aralık 2010'da eşzamanlı düzenlenen operasyonlar sonucu "yasadışı örgüt üyesi oldukları" iddiasıyla 13 kişi gözaltına alındı.(ANF - 20 Aralık)

 

Slogan Atan 11 Kişiye 79 Yıl Hapis!

Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'nde 15 Şubat 2010'da PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye getirilişinin yıldönümü protestosuna katıldıkları ve "Biji Serok Apo" sloganı attıkları gerekçesi ile 11 kişi hakkında "Örgüt üyesi olmakla birlikte örgüt adına suç işlemek", "Örgüt propagandası yapmak" ve "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etmekten" açılan dava sonuçlandı. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde karara bağlanan davada 11 sanığa "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemekten" 5'er yıl, 3'er ay, "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmekten" 1'er yıl, "Örgüt propagandası yapmaktan" 10'ar ay olmak üzere toplam 79 yıl 7 ay hapis cezası ile verildi.(ANF - 21 Aralık)

 

Barış İsteyen STK Temsilcilerine 9 Yıl Hapis

Diyarbakır'da, geçen yıl 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde düzenlenen 'Onurlu Bir Barışa Evet' mitinginde, 'PKK propagandası yapıldığı' gerekçesiyle yargılanan miting tertip komitesi üyeleri Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Galip Ensarioğlu, Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu ve Tabipler Odası Başkanı Dr. Selçuk Mızraklı'nın da aralarında bulunduğu 9 sanık 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.(ANF - 21 Aralık)

 

Dernek Binasına Baskın Ve Gözaltı

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde, 22 Aralık 2010'da Bismil Kültür Sanat Derneği'ne baskın düzenleyen polis ekipleri, dernek binasında yapılan aramanın ardından dört kişiyi gözaltına aldı .(ANF - 23 Aralık)

 

Darbecileri Protesto Eden Öğrenciler Fişlendi

Esenyurt Halil Akkanat Lisesi öğrencileri, 1980 yılında Darbeciler tarafından idam edilen Erdal Ereni anmak için okul çıkışı darbecileri protesto ettiler. Eyleme yaklaşık 50 öğrenci katıldı. Öğrencilerin ve çevre halkının yoğun desteğini alan protestoya okul idaresi soruşturmayla yanıt verdi. Üstelik öğrenciler de fişlendi! (Evrensel - 24 Aralık)

 

Van'da Dokuz Yılda 878 Öğrenciye Soruşturma Açıldı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın YÖK verilerine dayanarak açıkladığı rakamlara göre Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde son dokuz yılda 878 öğrenciye soruşturma açıldı. Bu yıllar arasında öğrenciler hakkında açılan davalarda 182 bin 567 TL mahkeme masrafı ödendi.(ANF - 23 Aralık)

 

Dergi Binasına Baskın:7 Tutuklu

İstanbul'un Şişli İlçesi'nde bulunan Yürüyüş Dergisi'nin ofset hazırlığını yapan Ozan Yayıncılık, 24 Aralık 2010'da helikopter destekli polis ekipleri tarafından düzenlenen baskında gözaltına alınan 12 kişiden Remzi Uçucu, Kaan Ünsal, Naciye Yavuz, Musa Kurt, Halit Güdenoğlu, Cihan Gün, Mehmet Ali Uğurlu 28 Aralık 2010'da tutuklandı.(halkinsesi.tv - 28 Aralık)

 

Terörle Mücadele Yasası Uygulamaları

Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nin Şanlıurfa'da 26 Aralık 2010'da düzenlediği mitingde "yasadışı slogan attıkları" gerekçesiyle gözaltına alınan, 21 kişiden sekizi, 29 Aralık 2010'da çıkarıldıkları mahkeme tarafından "yasadışı örgüt propagandası yaptıkları" iddiasıyla tutuklandı.(ANF - 29 Aralık)

 

Askerlerin Vurduğu Karadağ İfadesi Alınmadan Tutuklandı

Hakkâri'nin Yüksekova İlçesi'nde 10 Aralık gecesi gözaltına alınmak istenirken, askerler tarafından kafasından vurularak yaralanan ve dün hastanede tutuklanan DYG Meclis Sözcüsü Sedat Karadağ'ın ifade vermeden tutuklandığı ortaya çıktı.(ANF - 31 Aralık)

 

Kütahya'da Gözaltına Alınan 5 Kürt Öğrenci Tutuklandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Dumlupınar Üniversitesinin Germiyan Yerleşkesi önünde 9 Kasım'da ülkücü faşist grubun saldırısı sonucu çıkan kavgada bir kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Kütahya'da 1'i kadın 5 Kürt öğrenci gözaltına alındı. Ankara'ya götürülen öğrenciler sevk edildikleri özel yetkili savcı tarafından ifadeleri alındıktan sonra çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.(ANF - 31 Aralık)

 

HASTA HAKLARI

 

Akıl Hastanesinde Delirten İşkence!

Türkiye'nin sayılı hastanelerinden biri olan Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne tedavi olmak amacıyla yatırılan hastalara işkence ve kötü muamele yapıldığı ortaya çıktı. Taburcu olan hastaların anlatımları oldukça ürkütücü: Hasta bakıcılara karşı gelenler falakadan geçiriliyor; 4 kişilik odalarda 30 kişi kalıyor ve yatak yetersizliği gerekçesiyle hastalar beton zeminde yatırılıyor. Bir hasta intihar etti, savcılık takipsizlik kararı verdi.(ANF - 1 Aralık)

 

Çapa'nın 3 Yıl Beklettiği Hilal'i, Bakanlığın Sevk Ettiği Hastane de Ameliyat Etmedi

Üç yıldır İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde sağlığına kavuşmak için bekleyen skolyoz (omurga eğriliği) hastası 15 yaşındaki Hilal Demir, Sağlık Bakanlığı tarafından yönlendirildiği Baltalimanı Kemik Hastanesi'nde de "ameliyatın riskli olduğu ve hastanenin altyapısının operasyon sonrası yetersiz kalabileceği" gerekçesiyle ameliyat edilemiyor.(Zaman - 5 Aralık)

 

Bu Hastane İnsanı Daha da Hasta Eder

İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde skandal: Bozuk kalorifer ve akan tavan yüzünden hastalar dondu. Hasta yakınları hastaneye soba taşıdı.(Taraf -13 Aralık)

 

SES: Yoksul Hastalara Borç Senedi İmzalatılıyor

SES İzmir Şubesi, İzmir'de kimi hastanelerde herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar ile çocuklarının tedavi olabilmek için borç senedi ve icra tehdidi ile karşılaştıklarını ve birikmiş zorunlu sağlık sigorta primini ödemek durumunda olduklarını belgelerle kamuoyuna açıkladı.(ANF - 14 Aralık)

 

Türkçe Bilmeyen 70 Yaşındaki Bayan Hasta Muayene Edilmedi

İstanbul Haseki Hastanesi'ne sağlık raporu için başvuran 70 yaşındaki Ferzi Melek Turanlı adlı kadın Türkçe bilmediği için hastanede görev yapan doktor tarafından muayene edilmedi ve rapor verilmedi. Oğlu Maaz Turanlı'ya vekâlet verebilmesi için sağlık raporu alması gereken 70 yaşındaki Ferzi Melek Turanlı, Türkçe bilmediği için İstanbul Haseki Hastanesi Psikiyatri Bölümü'nden sağlık durumu hakkında rapor alamadı.(ANF - 15 Aralık)

 

Oğluma Bir Raporu Çok Görmeyin!

Mardin'in Nusaybin İlçesinde yaşayan Mahmut Akın, beyin erimesi hastalığı nedeniyle 10 yıldan bu yana iki eli ve iki ayağı işlevsiz olmasına rağmen devletin Ağır özürlülere verdiği bakıcı maaşından yararlanamıyor.( İLKHA - 22 Aralık)

 

Bir Aşıyla Oğlumun Hayatını Elinden Aldılar"

Yapılan bayat aşı sonrası SSPE hastalığına yakalanan Serkan Özgür (11), iki yıldır sürdürdüğü hayat mücadelesinde, amansız hastalıktan kurtulamayarak vefat etti. Baba sorumluların hesap vermesi gerektiğini söyledi. (İLKHA - 23 Aralık)

 

3 Kişilik Odada 9 Hasta Yatıyor

Şanlıurfa Çocuk Hastanesi, kapasitesinin üç katı hastaya bakmaya çalışıyor. 3 kişilik odalarda 6 hatta 9 hasta kalıyor.(Zaman - 23 Aralık)

 

Hastaneden Skandal Rapor

Sabah namazını kıldıktan sonra işe giderken yolda kaza yapan Mustafa Uçar 'a Çukurova Devlet Hastanesi tarafından alkollü raporu verildi. Kendisinin beş vakit namaz kıldığını ve hayatında hiç alkol almadığını belirten kazazede Uçar ," Devlet Hastanesinin vermiş olduğu bu rapor; hem yanlış, hem de tedavi hakkımın elimden alınmasına sebep olan skandal bir rapordur. Bu rapordan dolayı özel sigortamdan faydalanamadım."dedi. (İLKHA - 25 Aralık)

 

Şırnak Devlet Hastanesinde Sağlık Skandalı

Şırnak'ta meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan Halit Sanır adlı genç, kaldırıldığı Şırnak Devlet Hastanesinde, 4 saat boyunca Anestezi uzmanı olmadığı için bekletildi. (İLKHA - 26 Aralık)

 

KİŞİ ÖZGÜRLÜĞÜ VE GÜVENLİĞİ

 

İçişleri'nden Genelge: Cezaevinden Çıkanı Takip Et

KCK Davası sanıklarından Gazeteci Mehmet Güler'in evi güpe gündüz üç polis tarafından basıldı. Polisler, İçişleri Bakanlığı'nın çıkardığı genelge kapsamında, daha önce cezaevinde yatan kişilerin yakın takibe alındığını söyledi. Diyarbakır'da daha önce cezaevinde yatan başka kişilerin de takibe alındığı ortaya çıktı. Mehmet Güler, "Kendimi tehlikede hissediyorum" dedi.(ANF - 2 Aralık)

 

Minik Süleyman'ı Foseptik Yuttu

Adana'da Yumurtalık Aydın Mahallesi'nde arkadaşlarıyla oynarken açık bırakılan foseptik çukuruna düşen 3 yaşındaki Süleyman hayatını kaybetti. Baba Yılmaz Temizel (27), açılan çukurun sorumlusunun Kaldırım Belediye Başkanı Refik Şen olduğunu belirterek "Hesap sorulsun" dedi. ( Star - 6 Aralık )

 

Türkiye 'Teksas' Olacak!

18 yaşındaki pompalı tüfek, hükümlüler ise ruhsat sahibi olacak, her yere silah reklamı asılabilecek, polis ve MİT ağır silah ithal edebilecek. Bir kişi 5 silah alabilirken, 21 yaşına gelene tabanca verilebilecek ve heyet raporu istenmeyecek. Meclis İçişleri Komisyonu'nun Yeni Silah Yasası için oluşturduğu Alt Komisyon, çalışmalarını tamamladı. Önceki gün yapılan alt komisyon toplantısında, daha önce kamuoyundan tepki alan maddeler kabul edilerek çıktı.(ANF - 9 Aralık)

 

Polisin Yaraladığı Çocuğun Durumu Ağır

DTK Eş Başkanları'nın Cizre'ye yaptığı gezi sırasında çıkan olaylarda polisin attığı gaz bombası mermisinin kafasına isabet etmesi sonucu yaralanan 11 yaşındaki  Sıddık Akça'nın durumu ciddiyetini koruyor. Baba Ekrem Akça, sorumlular hakkında suç duyusunda bulunacağını söyledi. Polisin yaraladığı çocuğun durumu ağır.(Evrensel - 9 Aralık)  

 

'Bu Madeni İstemiyoruz'

Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki köylülerin tek geçim kaynağı tarım. Köylülerin deyimiyle rençberlik. İngiliz sermayeli Sardes Madenciliğin işletmek istediği nikel madeninin bu geçim kaynaklarını ellerinden alacağını çok iyi biliyorlar. Zaten daha şimdiden madenin kurulması çalışmalarının olumsuz sonuçlarını görmüşler. Bu nedenle özellikle de kadınlar madenin kapatılmasını istiyor. (ANF - 26 Aralık)

 

EĞİTİM HAKKI

 

KPSS'de Kural Skandalı

Mersin'den gelerek, Batman Kültür mahallesindeki Milli Eğitim Vakfı İlköğretim Okulunda KPSS'ye girmek isteyen Sara Aydın, enfeksiyon kapmaması için deldirdiği kulağına taktırdığı plastik madde yüzünden binada görevli polisler tarafından sınava alınmadı. Aydın'ın ısrarlarına rağmen bina sorumlusu neden sınava girmediğine dair tutanak tutmadı.( Evrensel -1 Aralık)

 

Düşe Kalka Saatlerce Yollarda

Hakkari'de 2005 tarihinde meydana gelen depremden sonra merkez ve köylerde evleri hasar gören ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Otluca yolu üzerindeki Gupsî mevkiinde yaptırılan TOKİ konutlarında kalan afetzede ailelerin çocukları, okul servisi olmaması nedeniyle her gün 5 kilometre yürüyerek kayalıkların arasında düşe kalka okullarına gidip geliyor. 192 konutta kalan ailelerin çocukları, ulaşım konusunda büyük sıkıntılar çekiyor. (Evrensel -7 Aralık)

 

Eğitimleri İçin Kilometrelerce Yolu Yürümek Zorunda Kalıyorlar

Batman'ın Sason ilçesinde bulunan Sason lisesinde okuyan yüzlerce öğrenci evleri köyde olduğu için kilometrelerce yolu yaya olarak kat etmek zorunda kalıyor. Geçen yılarda SODES kapsamında taşımalı veya ev kiralayarak okumalarını yapan öğrenciler bu yıl böyle bir şey olmadığı için onlarca kilometre yaya gitmek zorunda kalıyorlar.( Evrensel - 7 Aralık)

 

Üniversite mi Polis Evi mi?

Son günlerde üniversitelere uygulanan baskılara bir yenisi daha eklendi. Polis mahkemeye İstanbul Üniversitesinde 1 yıl boyunca istediği gibi arama yapmak için başvurdu. Karar mahkeme tarafından kabul edildi. Karara göre polis bir yıl boyunca üniversite ve çevresinde istediği yeri izin almaksızın arayabilecek. Çantalar, ders ve sınav notları, aranacaklar arasında.(Evrensel - 28 Aralık)

 

Gaz, Cop, Gözaltı Yetmedi Üstüne Para İstiyorlar

Eskişehir Anadolu Üniversitesi yönetimi, 4 Kasımda yabancı diller fakültesi kantininde çıkan olaylar sırasında oluşan zararın eylemci öğrenciler tarafından karşılanmasını istedi. İncelemelerini tamamlayan Rektörlük, 17 bin TL'lik zarar tespit etti. Öğrencilere birer yazı gönderen rektörlük, zararın en kısa sürede ödenmesini aksi halde icraya verileceklerini bildirdi. (Evrensel - 30 Aralık)

 

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi

İnsan Hakları Komisyonu

Önceki ve Sonraki Haberler