“Kur'an Ahlakıyla Ahlaklanmak” Semineri

“Kur'an Ahlakıyla Ahlaklanmak” Semineri

Özgür-Der Küçükçekmece temsilciliğinin düzenlediği İslami düşünce konferanslarında bu ay Ramazan Kayan “Kur'an ahlakıyla ahlaklanmak” konusunu sundu.

Program Abdullah Yusufoğlu'nun Kur'anı Kerim ve meal okuması ile başladı.

Ramazan Kayan, Kur'anın öngördüğü kimlik nedir? Biz bu kimliği ne kadar taşıyoruz? Salih bir amelle, yaptığımız eylemlerde Allahın kulları olarak cennete uzanan bu yolda üzerimize düşeni yapabiliyor muyuz?

Hz. Muhammed (sav) üzerinden vahiy nasıl gerçekleşiyor? Kur'anı anlamanın yolu Hz.Muhammedi anlamak. Hz Muhammedi doğru anlamak için Kur'anı iyi anlamak gerekir. Hafızamızdaki Kur'an bizi kurtarmaz; hayalimizdeki Kur'an bizi kurtarmaz; hayatımızdaki Kur'an bizi kurtarır. Aliye İzzet Begoviç derki; "Kur'an edebiyat kitabi değil bir hayat kitabıdır."

Kur'an'ın iniş süreci hayata inmekle tamamlanır. Allahın ayetlerinin kaçı hayatımıza indi diye kendimize sormamız lazım. Biz hayatımızı Allahın kitabına açmadan Allahın kitabı hayatımızı açmaz. Allah ve Resulunun onayından geçmeyen bir hayat bizim hayatımız olamaz. Yaptığımız işlerin meşruiyeti ve makbuliyeti ancak böyle gerçekleşir. Kur'an ahlaki ile ahlaklanabilmek için Allah ile aramıza koyduğumuz mesafeye bakmak lazım. Allah ile aramızdaki ilişkiyi teslimiyet belirler. İslam'ın bir anlamı da teslimiyettir. Allah ve Resulune teslimiyet. Ahlak mevzuunda konuşurken şuna dikkat etmek gerekir; amelden ayrı ahlak eksiktir. Peygambere(sav) ahlakı nasıldı diye soranlara Hz. Aişe validemiz " onun ahlakı Kur'an dı siz hiç kur'an okumuyorsunuz?" derdi. Son yıllarda peygamberimizle alakalı düzenlenen tören ve anmalarda eksik bir peygamber anlayışı oluşturulmaya başlandı ahlak peygamberi evet bu doğrudur ama eksiktir şevkat peygamberi olduğu kadar ahkam peygamberidir aynı zamanda çünkü o İslam peygamberidir. Cüzleri görelim ama bütünü görmeyi ihmal etmemek gerek; sevgi peygamberi, barış peygamberi ve rahmet peygamberi ama aynı zamanda savaş peygamberidir de… salt ahlakı boyutunu almak, salt cihadı almak eksiktir ahlak tan bağımsız bir cihad anlayışı İslam adına katiller yaratabilir. Cihadi boyutunu alıp ta deruni ve ahlaki boyutunu görmezden gelemeyiz. Çünkü İslam bir bütündür.

Ramazan Kayan; daha sonra 4 M den bahisle

1- Merci Kur'an

2- Mimar Resulullah

3- Model Ehli beyt

4- Metot Siyeri nebi :

"onlar ki, ellerindeki Tevratta ve (daha sonra da) İncilde tanımlanmış bulacakları Elçinin, okuması yazması olmayan Habercinin izinden gidecekler; (ve o Elçi ki) onlara yapılması doğru olanı buyurup yapılması yanlış olanı yasaklayacak; yine onlara temiz ve hoş şeyleri helal, kötü ve çirkin şeyleri haram kılacak; onların sırtlarına vurulmuş yükü indirip boyunlarına geçirilmiş zincirleri çözecek. Ve sonuç olarak, ona inanan, onu yüce tutup destekleyen ve yücelerden bahşedilen ışığın ardına onunla birlikte düşenler; işte böyleleri, nihai kurtuluşa, esenliğe erişen kimseler olacak". Araf(157) ayeti üzerine eğilmesi gerektiğini söyleyerek sunumunu dinleyicilerden gelen sorulara verilen cevaplarla sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler