VAN’DA ÖZGÜR-DER COŞKUSU

VAN’DA ÖZGÜR-DER COŞKUSU

Özgür-Der Van Şubesi, dün akşam yapılan bir açılış programı ile etkinliklerine başladı. Yoğun katılımın gözlendiği açılış programında kardeşlik ve dayanışma mesajları ön plana çıktı.

Özgür-Der Van Şubesi titiz ve özverili çabaların ardından çalışmalarına başladı. Dün akşam çeşitli amaçlarla kullanılabilir özelliklerle inşa edilen Özgür-Der Van Şubesi binasında yapılan açılıştan sonra Şamdan Düğün Salonu'nda bir program yapıldı. Grup Yürüyüş'ün bir konser verdiği; Özgür-Der Tatvan Şubesi folklor ekibinin bir gösteri sunduğu programda coşku had safhadaydı. Programa Türkiye'deki tüm Özgür-Der şubelerinden temsilciler, Van ve çevresinden kardeş kuruluş mensupları da katıldı.

Özgür-Der binasındaki programda Özgür-Der Van Şubesi Başkanı Fuat Değer, "İmanımız ve Rabbimize teslim oluşumuz, zulme ve zulmete karşı mücadele etme konusunda bizlere sorumluluk taşımaktadır." diyerek örgütlü zulüm karşısında birbirimize sahip çıkmanın, dayanışmanın gerekliliğine dikkat çekti. Kürt halkının çektiği eziyetleri de anımsatan Değer, tevhid, adalet ve özgürlük mesajını kitlelere ulaştırmanın fedakârlıklar gerektirdiğini ve İslam olmanın bu fedakârlıkları zorunlu kıldığını ifade etti.

Açılış etkinliğinde Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ise vahyin ışığında ve Resulullah'ın önderliğinde kolektif bir çalışmanın Rabbimizin emri olduğunu hatırlatarak sistemin halkları pasifize etme tehlikesine karşı birlikte mücadele etmenin önemine dikkat çekti. Emperyalistlerin hesaplarının boşa çıktığı, firavni zorba sistemlerin halklar tarafından devrilmeye çalışıldığı bir zeminde tüm Müslümanların sorumluluklar taşıdığını belirten Kaya, Özgür-Der Van Şubesi'nin küresel intifadanın yeni bir mevzisi olması için dua etti. Kapitalist kuşatmanın her alanda hissedildiği bir zeminde Van Şubesi'nin açılışında emeği geçenlerin önemli bir fedakârlık örneği sergilediklerini de söyleyen Kaya, konuşmasını hayır duasıyla bitirdi.

PROGRAMDA KARDEŞLİK MESAJLARI

Açılış etkinliğinden sonra 20.00'de Şamdan Düğün Salonu'nda bir program yapıldı. Sunumunu Abdurrahman Çeliker'in yaptığı program, Aziz Arslan'ın Kur'an tilaveti ve Mesut Baran'ın meal okumasıyla başladı. Özgür-Der'in mücadele sürecini anlatan bir sinevizyon gösteriminin ardından Van'da çalışmaları olan dernek temsilcileri kısa kısa selamlama konuşması yaptılar.

Van İnsan-Der'den Cafer Acar, Van Gökkuşağı Derneği'nden Faruk Demir, Van Umut Işığı Derneği'nden Fırat Toprak, İzmir Özgür-Der'den Nurcan Büyük ve Diyarbakır Özgür-Der'den Serdar Bülent Yılmaz yaptıkları selamlama konuşmasında özellikle İslami kuruluşların birlikte çalışmasıyla ilgili mesajlar verdiler. Kardeşlik ve dayanışmanın öneminin altını çizen konuşmacılar Kürt sorunundan Kemalizm'e, kapitalizmden modern dayatmalara kadar hurafelere ve zulme karşı ortak bir zeminde mücadele etmenin gerekliliğine dikkat çektiler.

Program Grup Yürüyüş konseriyle devam etti. Grup Yürüyüş'ün Kürtçe, Arapça ve Türkçe şarkılarına topluluk da hep birlikte eşlik etti. Özgür-Der Tatvan Şubesi folklor ekibinin sunduğu gösteri de ilgiyle izlendi. Folklor gösterisinden sonra program, sahneye yeniden çıkan Grup Yürüyüş'ün marşlarıyla bitti.

Van Özgür-Der Şubesi'nin hayırlara vesile olmasını diliyor; tevhid, adalet, özgürlük çağrısını yükseltmede yeni bir mevzi olması için Rabbimize dua ediyoruz.

HAKSÖZ-HABER

 

AÇILIŞTAN KARELER:

 

PROGRAMDAN KARELER:

 


Fotoğraflar: Necip Erginyürek / Tayfur Bayraklı

Özgür-Der Van Şubesi Başkanı Fuat Değer'in açılış programında yaptığı konuşma:

Bismillahirrahmanirrahim

Allahın ismi ile başladığım sözüme, O'na gönülden kulluk etmeyi seçen tüm mü'minlerine salat ve selamla devam etmek istiyorum.

Kıymetli dostlar ve kardeşler.

Bugün tarihsel bir yürüyüşün yeni bir adımını daha gerçekleştirmek için bize bir araya gelmeyi nasip eden Rabbimize hamd ederim. Bizi dini ile şereflendirdiği ve bu şerefli yürüyüşte sorumluluklarımızın gereklerini yerine getirme bilinci ile önümüze fırsatlar ve imkânlar serdiği için. İnsan isterse imkânı ve mümkünü ortaya koyabilir ve bunun somut örnekliğini gerçekleştirebilir.

Zulmün ve kötülüğün sıfıra inmesini beklemek hakkın ve adaletin tabiatını bilmemek demektir. Zira kıyamete kadar zulüm ve kötülükler de var olacak, buna karşın adalet ve iyilik de aynı şekilde capcanlı ve inançla bunların karşısında olacaktır. Çünkü ikisinin de icracısı insandır. Yaşadığımız çağ sürekli hızlı bir değişim ve dönüşümü yaşasa da, bu temel kavramlar anlam ve içeriklerini muhafaza edecektir. Bu yönüyle de bir tarafta teknolojik gelişmeler, gökdelenler, insanı hayretler içinde bırakan imkanlara tanıklık ederken; hemen yanı başlarında açlar, yoksullar, yetimler, acıya ve yok olmaya terk edilmiş, mahkum edilmiş kitleler de aynı kare içinde yaşamımıza dahil olmaktadır. İnsanlığın tarihsel aklı ve tecrübesi bu uzlaşmaz dünyaları da aynı zamanda ortaya çıkaran bir işlev görmektedir.

İman ettik ve teslim olduk dedik. Bu şerefli ve zor tercih bizi sorumluluk almaya ve alanlar açmaya zorlamaktadır. Bu sebeple adalet ve özgürlük için, tevhid temelli çabaların örgütlenmesi yolunda bunun somut gayretlerini birlikte, paylaşarak ve birbirimizi yüreklendirerek yükselmek durumundayız. Burada bulunuyor olmak da bunun bir sonucu. Müslüman kimliğimiz ve vahyi değerlerimiz için, özgürlük ve adalet için, vicdanlarımızın bizden vazgeçmesi için, açlar, yoksullar, mazlumlar, ezilenler ve tüm mağdurlar için güçlerimizi birleştirmek ve sesimizi yükselterek yaşananlara seyirci kalmamak için niyet ettik ve Allah bize bugünleri nasip etti.

Sorumluluklarımız, imkânlarımız ve değerlerimiz, bizi Özgür-Der ile buluşturdu. Kurulduğu günden bugüne yaşanan haksızlıklara, militarizme, sindirmeye karşı duran; tevhidi değerlere bağlılığa ve zulüm karşısında susmamaya dair ilkelerimizin tanıklığını yapan ve aynı zamanda bunun örgütlü mücadele örnekliğini oluşturan Özgür-Der ile buluşmak ve beraber olmaktan onur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bugün bu yürüyüşün Van ayağını oluşturan şubemizin açılışı; aynı zamanda zihinsel tıkanıklıklarımızı aşmak, birbirimizi olgunlaştırmak, uyaranlardan olmak, inşa ve ıslah çabalarının devamı için halkalara halka katmak sevinci içindeyim.

Özgür-Der'in fikriyatı ve mücadele anlayışı hakkında söz söylemek sanırım huzurda bulunan kurucular dolayısı ile bana düşmez. Ancak yerel ve küresel anlamda tanıklık ettiğimiz zulümler, hepimizin bilincine katkı oluşturan ve varlığımızı gerekli kılan temel sorunlardır. Kürt sorunundan militarizme, kapitalizmin kavurucu yoksullaştırmasından insan hakları ihlaline, yerel ve genel ahlaksızlıktan yalana, talana, yolsuzluk ve her türlü çürümeye karşı vicdan sahibi herkes bir yerde aynı saftadır. Ancak biz bunu İslami bir sorumluluk olarak biliyor ve ahiret bilinci ile donanımlarımızı zenginleştirmeye çalışıyoruz. Hepimizin uyarmaya ve uyarılmaya ihtiyacı var. Gücümüze güç katarak zalim karşısında adaletin omurgasının bir parçası olabilmek için yaptığımız bu tercih umarım hepimiz için hayır ve iyilik getirir. En azından bu niyet ve inançla yola çıktık. Eksiklerimiz, kusurlarımız ve hatalarımız olmadan insan olamadığımız gibi, birbirimize sahip çıkarak ve uyararak, birbirimize 'emri bil maruf ve anil-münker' sorumluluğu dâhilinde yakınlaşarak örgütlü zulüm karşısında bütünleşebiliriz. Sözü fazla uzatmadan bu güzel duygular içinde hepinizi sevgi, saygı ve hürmetlerimle selamlıyor, tekrar hoş geldiniz diyorum.

Fuat Değer (Özgür-Der Van Şubesi Başkanı)

Önceki ve Sonraki Haberler