"Uludere Kaderine Terk Edilmesin!"

"Uludere Kaderine Terk Edilmesin!"

Özgür-Der Bursa Şubesi Uludere-Roboski’de yaşanan vahşetin sorumlularının bir an önce cezalandırılmasını istedi.

Üzerinden 100 gün geçmesine rağmen Uludere katliamının faillerinin hala yargı önüne çıkartılmaması ve sorumlulardan hesap sorulmaması hakkında bir açıklama yapan Özgür-Der Bursa Şubesi, insanların hayatları hakkında endişe ettiği bir ülkede devletin meşruluğundan söz edilemeyeceğini belirtti.

Özgür-Der Bursa Şubesi tarafından yapılan açıklama:

100. GÜNÜNDE ROBOSKİ KADERİNE TERK EDİLMESİN

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyü yakınlarında TSK’ ya ait savaş uçaklarıyla işlenen katliamın 100. günündeyiz. O gün 34 masum insan “sınır dışı kurallarına uygun olarak “ ağır silahlar eşliğinde acımasızca öldürüldü. Henüz insani melekeleri dumura uğramamışların hiçbir şekilde kabul edemeyeceği bu ‘katliam’ maalesef bugün kanıksatılmak istenircesine ilgisizliğe terk edilmiş durumdadır. Yaşananlar hakkında devlet ricali tarafından yapılan, samimiyetten uzak sözler dışında bugüne kadar hiçbir somut adım atılabilmiş değil. Kişi başına biçilen göstermelik tazminat ile yaşanan acıyı satın almaya denk gelen devletlû mantığını saymazsak tabi.

Olayın aydınlatılması için gerekli müdahaleler yapılmadığı gibi, birinci elden sorumlu olan TSK müsebbibi olduğu katliamı örtbas etmenin yollarına başvurmaktadır. Katliamın gerçekleştiği bölgenin, PKK örgütünün geçiş güzergâhı olduğu türünden gerçeklikten uzak manipülatif haberler ile kamuoyu yanıltılmaya çalışılmaktadır. Diğer taraftan Meclis araştırma komisyonuna gönderilen raporda "harekât sınır dışı kurallarına uygun olarak yapılmıştır" türünden cüretkâr ifadeler kullanılabilmektedir. Yapılan bu “savunma” alışagelinen hüküm buyurucu ve sorgulanmazlık tavrından vazgeçmek istenmediğinin bir ispatından başka nedir ki?

Nasıl olur da her şey ayan beyan ortadayken görünmezlik zırhına bürünen suçlular ellerini kollarını sallayarak serbestçe dolaşabilmektedirler? Ülkenin kirli ve karanlık geçmişinde yaşanan faili belli cinayetler cumhuriyetin kuruluş yıllarına uzanan bir araştırma ile ortaya çıkarılmaya başlanmışken Roboski katliamının izleri “neden” kaybettirilmek isteniyor?

TSK bünyesinde yaşanan hukuksuzlukları ortaya çıkarmada gösterilen çaba bugün neden Roboski için gösterilemiyor? Devlet aygıtını elinde tutanlar dünün karanlık dehlizlerini aydınlatma ve mağduriyetleri gidermek konusundaki sorumluluğunu yerine getirirken, bugün kendi iktidarında yaşananları hangi hesaptan ötürü görmezden gelmek istiyorlar?

Cevap bulması gereken bu sorular sadece 34 insanın katillerinin bulunması ile sınırlı bir beklenti değil elbet. Şüphesiz bu önemlidir ancak ondan daha önemlisi katliamın sorumlularının ortaya çıkarılmasının bir devletin meşruiyetiyle bağlantılı olduğu bilinmelidir. Daha doğru bir ifade ile bir devletin meşruluk alameti kendi sorumluluğu altındaki vatandaşların akıbeti ile doğrudan ilişkilidir. İnsanların hayatları hakkında endişe ettiği bir ülkede devletin meşruluğundan söz edilmez.

Sabah evlerinden çıktıklarında akıbetleri hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadan katledilen 34 insanın durumu oldukça vahimdir. Ve 100. gününe girdiğimiz bugünde yapılmak istenenin aksine daha fazla bir duyarlılığı hak etmektedir. Katliamı normalleştirme ve hangi emel adına yapıldığı belli olmayan bir kanıksatma işinin önüne geçilmelidir. Bu hem maktul yakınlarının, hem de vicdan sahibi insanlığın adalet duygusunun tatmininde ve Kürt sorunun çözümünde gerekli olması gereken bir duyarlılıktır.

Adalet doğası gereği gecikmeye ve geçiştirilmeye gelmez. Adaletin stratejik derinliklere kurban edilemeyecek kadar hassas ve önemli olduğunu “kim olursa olsun” bilmek zorundadır. Zira gereğince muamelede bulunulmadığında ortaya çıkanları artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Özgür-Der Bursa şubesi olarak Roboski’de yaşanan vahşetin sorumlularının makam ve mevkisi ne olursa olsun bir an önce ortaya çıkartılması ve cezalandırılmalarını talep ediyoruz.

ÖZGÜR-DER BURSA ŞUBESİ 

Önceki ve Sonraki Haberler