Adana’da Yasakçı Müdüre Protesto

Adana’da Yasakçı Müdüre Protesto

Özgür-Der, Ülfet-Der, Kalem Vakfı gibi derneklerin de aralarında bulunduğu çok sayıda STK, yasakçı müdürü protesto etti.

5 Haziran Salı günü İhsan Sabancı Kız Meslek Lisesinin okul dışında bir mekanda mezuniyet töreni yapıldı. Törende dereceye giren öğrencilere ödülleri verilecekti. Ancak okulunu birincilikle bitiren öğrenci Tuğba Demir ödül almayı beklerken büyük bir şok yaşadı. Diğer dereceye giren öğrencilerin ödülleri verilirken Tuğba Demir’in ödülü verilmedi. Sebebi ise başörtülü olmasıydı. Okul müdürü Ayla Avşar’ın ödülün verilmesini engellemesi ve başörtülü öğrencisini arkadaşlarının önünde rencide etmesinden dolayı diğer öğrencilerle arasında arbede yaşandı.

Olay medyaya yansıyınca dün Adana Valisi Hüseyin Avni Coş okulun müdürü Ayla Avşar’ı açığa aldı. Bununla tatmin olmayan Adana’daki çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşunun yer aldığı AS Platformu (Adana Sivil Toplum Kuruluşları Platformu) ve Eğitim Bir-sen Tuğba Demir’e ödül verme ve okul müdürünü protesto etme kararı aldı.

Bugün gerçekleştirilen eylemde ilk olarak Ali Aygün söz aldı. Toplanma amacını dile getiren Aygün basın açıklamasını okuması için sözü Mehmet Sezer’e verdi. Ardından sözü AS Platform Başkanı Mahmut Eraslan aldı. Eraslan konuşmasında Tuğba Demir’i ödül vermek için çağırdıklarını fakat kendisinin geleceğini beyan etmesine rağmen gelmediğine dikkat çekti. Sebebinin ise üzerindeki baskılardan kaynaklandığını söyledi. Eraslan Halkın yüzde 99’unun Müslüman olduğu bir ülkede İslami açıdan meşru olmayan eşcinsel evliliklerin dahi özgürlük bağlamında ele alındığını ancak Allah’ın emri olan başörtüsüne aynı hakkın tanınmadığının altını çizdi. Eraslan ayrıca protesto kararını aldıklarından beri çeşitli kişilerden baskı oluşturacak telefonlar aldığını da belirtti. Eraslan’ın konuşması sırasında “kamusal alan, büyük yalan” ve “Allahu Ekber” sloganları atıldı.

adana-20120608-2.jpg

adana-20120608-3.jpg

adana-20120608-4.jpg

adana-20120608-5.jpg

adana-20120608-6.jpg

adana-20120608-7.jpg

Basın açıklamasının tam metni:

PROVOKATÖR OKUL MÜDÜRÜ AYLA AVŞAR’I KINIYORUZ!

Adana'da İhsan Sabancı Kız Meslek Lisesinin, öğrencilerin serbest kıyafetle geldikleri mezuniyet töreninde okul birincisi Tuğba Demir’e başörtülü olduğu için okul müdürü Ayla Avşar’ın talimatıyla, hak ettiği birincilik ödülü verilmedi.

Keyfi Uygulama Zulme Dönüştü!

28 Şubat sürecinde tamamen keyfi ve hukuka aykırı bir şekilde, ortak bir noktadan düğmeye basılırcasına, andıçlarla, gizli talimatlarla başlatılan ve vicdanları yaralayan “Cadı Avı”nın bir versiyonu 28 Şubatçıların yargılandığı bir dönemde 05 Haziran 2012 Salı günü Adana'da İhsan Sabancı Kız Meslek Lisesi mezuniyet töreninde yaşandı.

Yılsonu mezuniyet törenlerinde öğrencilerin ve velilerin serbest kıyafetlerle katıldıkları ödül töreni, okul müdürü Ayla Avşar’ın ortaçağ engizisyon mahkemelerinin ruhuna rahmet okutan saldırgan tavırları ve keyfi uygulamaları ile tam bir zulme dönüştü. Okul müdürü Ayla Avşar, okul birincisi olan Tuğba Demir'i ve diğer başı örtülü öğrencileri ödül töreninden men etti. Törende Kılık Kıyafet Serbest Peki Başörtüsü Kılık Kıyafet Değil mi?

Okul Müdürü Ayla Avşar Ne Yapmaya Çalışıyor?

Seyhan Kaymakamı tarafından daha bir ay önce başarı belgesi ile ödüllendirildiği öğrenilen okul müdürü Ayla Avşar, 2023’e doğru yol alan Türkiye’mizde 28 Şubat günlerini anımsatan tamamen keyfi ve hukuksuz olan bu uygulamasıyla neyi amaçlamaktadır?

ÖSYM tarafından başörtülü öğrencilerin sınavlara girmelerinin serbest olduğu, YÖK tarafından üniversitelerde kılık kıyafetin serbest olduğu, askeri tesislere sivil vatandaşların serbest kıyafetlerle girmelerinin önünün açıldığı, açık ilköğretim ve lise sınavlarında kılık kıyafet yasağının olmadığı, dahası Milli Eğitim Bakanı’nın okullarda haftada bir gün serbest kıyafet uygulaması yapılarak öğrencilerin kişisel gelişimlerinde kendilerini gerçekleştirmelerine fırsat tanınmasının teşvik edildiği üstelik okulların sene sonu törenlerinde serbest kıyafete izin verilen uygulamaların teamül haline geldiği bir Türkiye’de böylesine keyfi, insan haysiyetini rencide edici, öğrencileri aşağılayarak onurlarını zedeleyici zalim bir uygulamayı bir okul müdürünün yapmasının izahı var mıdır?

Bu sorunu yaşatanların temel savunma gerekçesi olan yönetmenliklerin kaldırılarak artık yeni anayasa ile kanun haline dönüştürülüp insanların inaçlarından ötürü hiçbir yerde sorun yaşanmayacak hale getirilmesi gerekmektedir.

Okul müdürü Ayla Avşar’ın tamamen keyfi ve hukuksuz bu uygulamasını kınıyoruz. Artık ülkemizde bu tür uygulamaların son bulmasını istiyoruz. Ayla Avşar ve onun gibi keyfi ve hukuksuz uygulamalar yapan yöneticiler hakkında gereğinin yapılmasını istiyoruz.

Bu çerçevede soruşturmanın selameti için Ayla Avşar’ı açığa alan Sayın Adana Valimiz Sayın Hüseyin Avni COŞ’u tebrik ediyor ve sayın bakan Ömer DİNÇER’in ve diğer yetkililerin bu tür sorunların bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz.

Bu Zulüm Artık Bitsin!

Sayın Başbakana başörtüsüne özgürlük için buradan sesleniyoruz; Çanakkale’deki yüz binlerce şehidimizin kemiklerini sızlatan bu zulum artık bitsin! Belçika’da parlamentoda başörtülü milletvekilliği serbest iken TBMM’nde de başı örtülü milletvekilliğinin önü açılsın.

Kamusal alan yalanı son bulsun, kadınlar çalışma hayatında da özgür olsun.

Yapılan bu çağdışı, insan haklarına aykırı, inanç özgürlüklerine aykırı ve insan onurunu zedeleyici muameleyi kınıyor ve artık bu zulmün bitmesini diliyoruz.

08.06.2012

AS PLATFORM

Destek veren kuruluşlar:

1-ADİM-DER

2-ADYAR

3-ASIMIN NESLİ DER

4-ALFABE DER

5-AGD

6-ADANA ENGELLİLER GRUBU

7-ADANATİMES

8-ALPERENLER

9-BİDER

10-EĞİTİM BİRSEN ADANA ŞB

11-FATİH EĞİTİM VE ARIŞTIRMA DERNEĞİ

12-GELİNKAYALILAR DER

13-İHSANİDER

14-KALEM VAKFI

15-MARDAV

16-TOÇBİRSEN

17-YUVA- KUR

18-AKDENİZ AKADEMİ ADANA DERNEĞİ

19-MİLLİ GAZETE

20-TÜGİMDER

21-HİLALDER

22-İ.ALİ EHLİ BEYT

23-TÜKETİCİLER BİRLİĞİ ADANA ŞB

23-ANADOLU PLATFORMU ADANA TEMSİLCİLİĞ

25-ÇUKUROVA MERHABA GAZETESİ

26-Y.ŞAFAK-

27-MEDYA ÇUKUROVA.COM

28-İSLAM MEDYA

29-SÜTUN HABER.COM

30-ANADOLU ÇINARI DER

31-ALDER

32-ANADOLU ÖGENCİ BİRLİGİ

33-RAMAZAN ŞİMŞEK ADANA AKİT GAZETESİ TEMSİLCİSİ

34-ADANAMEDYA

35-ADANAHABERTÜRK.COM

36-ADANA GENÇLİK SPOR DOĞA VE İZCİLİK KLÜBÜ

37-BARIŞ RADYO

38-ÇİDER(ÇUKUROVA İZLEME DERNEGİ)

39-ADANA FİLSTİN DAYANIŞMAPLATFORMU

40-ÇUKUROVA ERDEM DER

41-ÜLFET-DER

42-ÇUKUROVA İLİM VAKFI

43-ÖGDER

44-ÖZGÜR-DER ADANA TEMSİLCİLİĞİ

45-YAZARLAR BİRLİĞİ ADANA TEMSİLCİLİĞİ

46-ADANA KOZA TV

47-ADANA A TV

48-ADANA NURS TV

49- RADYO ÇUKUROVA

50-YARDIMELİ DERNEĞİ ADANA TEMSİLCİLİĞİ

51-MERSİN MAZLUMDER TEMSİLCİLİĞİ  

Önceki ve Sonraki Haberler