Siverek Özgür-Der: Ölümler Dursun!

Siverek Özgür-Der: Ölümler Dursun!

Özgür-Der Siverek: Hem devlet, hem de PKK'nin insan yaşamını her şeyin önüne koyması gerektiğini düşünüyoruz.

Özgür-Der Siverek Temsilciliği, son haftalarda Türkiye Kürdistanı’nda tırmanışa geçen şiddet konusunda bir basın açıklaması yaptı:

Basın Açıklamasının Tam Metni:

Havaların ısınmasıyla beraber dozajı artan çatışmalar sonucunda onlarca genç, aslında herkesin malumu olan ama bir türlü adı konamayan, kirli bir savaşa kurban ediliyor.

Kürdistan coğrafyasındaki bu “savaşta” 30 yıl boyunca yaşanan çatışmalar ne yazık ki; aynı mantıkla devam etmekte ve bu savaşın acı sonuçları toplumun her kesimi tarafından derin bir şekilde hissedilmektedir.

Devlet tarafından başlatılan ve ilk başlarda heyecan verici olan “açılım süreci” gerek pratikteki uygulamaları gerekse de Kürt Meselesine yaklaşımındaki ikircikli tutum sebebiyle tıkanmıştır.

Zira “Kürt Açılımı” olarak başlatılan süreç daha sonra “ulusal birlik projesine” evirilmiştir. Bu evirilmenin bir sonucu olarak, 34 Kürt köylüsünün Roboskide katledilmesinin üzerinden 6 ay gibi bir süreç geçmesine rağmen insanları rahatlatacak bir gelişme olmamış, aksine ölen insanlar haksız gösterilmeye çalışılmıştır. Katledilen 34 insana yönelik bir özrün çok görülmesi, istikbarın bir sonucudur.

Bu tabloda PKK de çatışma ortamını şehre indirmeye çalışmış ve Kürt illeri kaosa çekilmeye çalışmıştır. Sivil halkın ölümü, Öğretmenlerin kaçırılması, Dağlıca Baskını gibi eylemler bölgeyi “korku yumağı” haline getirmiştir.

Kürt Meselesinin TBMM de bile konuşula geldiği bu süreçte benzer eylemler süreci baltalamaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Biz Özgür-Der olarak bu süreçte hem devletin hem de PKK’nin insan yaşamını her şeyin önüne koyması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu bağlamda;

- Kürt Meselesi açısından “turnusol kağıdı” hükmünde olan Roboski Katliamının hesabı adilane bir şekilde bir an önce verilmelidir.

- Binlerce insanın tutuklandığı ve tutuklanmanın her geçen gün devam ettiği KCK soruşturması keyfi uygulamaların odağı haline getirilmemelidir.

- Operasyonlar derhal durmalı ve barış süreci için her türlü devletçi reflekslerden vazgeçilmelidir. Unutulmamalıdır ki; tüm Kürtler PKK’li değildir ancak PKK’lilerde “uzaydan” gelmemişlerdir.

- Düşünce özgürlüğünün önündeki her türlü engel kaldırılmalıdır.,

- Habur süreci iyi okunmalı ve gereken dersler çıkarılmalıdır.

- PKK barış sürecine hizmet etmek istiyorsa “Eylemsizlik” kararı almalıdır.

Özgür-Der Siverek Temsilciliği  

Önceki ve Sonraki Haberler