Arakan’daki Budist Zulmüne Sessiz Kalma!

Arakan’daki Budist Zulmüne Sessiz Kalma!

Arakan’da Müslümanlara yönelik katliamlar konusunda halkı duyarlılığa çağırmak için Özgür-Der Çorum Şubesi bir açıklama yaptı:

Myanmar'ın batısındaki Arakan bölgesinde Budistlerin Müslümanlara yönelik başlattığı katliamlar akıl almaz boyutlara ulaştı. Bölgeden gelen bilgilere göre kadınlar tecavüze uğramakta, çocuklar dâhil yüzlerce Müslüman vahşice katledilmektedir.

Konu ile ilgili Özgür-Der Çorum Şb.bir basın açıklaması yaptı:

Basın Açıklamasının Tam Metni:

Arakan’daki Budist Zulmüne Sessiz Kalma!

Myanmar'ın batısındaki Arakan bölgesinde Budistlerin Müslümanlara yönelik başlattığı katliamlar akıl almaz boyutlara ulaştı. Bölgeden gelen bilgilere göre kadınlar tecavüze uğramakta, çocuklar dâhil yüzlerce Müslüman vahşice katledilmektedir.

Geçmişi uzun yıllara dayanan olayların yaşandığı Arakan’da 3 Haziran 2012 başkent Akyab’dan Maungdav şehrine gitmeye çalışan 10 Müslüman Budist fanatikler tarafından katledilmiş, bu saldırıyı protesto etmek isteyen yüzlerce Müslüman Maungdav Merkez Cami’sin de toplanmış.

Bu girişimi Budistler kendi varlıklarına, Burma polisi de devlete karşı bir ayaklanma olarak nitelemiş ve Müslümanların cezalandırılması emrine veren polisin emrine yerine getiren Budistler tarafından son bir aydır binden fazla Müslüman hayatının kaybetmiş, doksan binden fazla Müslüman da evsiz kalmıştır.

Yönetiminin saldırgan Budist yanlısı tutum sergilemesi ve engelleyici hiçbir girişimde bulunmamasından cesaret alan Budistler katliamlarına devam ediyorlar.

Paylaşılan fotoğraf ve videoların yaşananların vahametini ortaya koymaktadır.

Bu arada Arakan’dan kaçan çok sayıda mülteci Bangladeş’de ki mülteci kamplarına sığınmıştır. En basit insani ihtiyaçların bile karşılamakta zorlanıldığı bu kamplarda yaşamın oldukça zor olduğu görülmektedir. Ve daha da önemlisi artık Arakan’lı mültecilerin sığınma taleplerini geri çeviren Bangladeş, mültecileri kendi hallerine terk etmiştir.

Bölgede Müslümanların izini silmek ve bölgenin çehresini değiştirmek isteyen Myammar yönetimi Budist tapınaklar inşa etmiş ve Müslümanların bulunduğu toprakları Budist yerleşimcileri yerleştirmiştir. Yıllardır sorgusuz sualsiz tutuklama ve işkenceler gibi kötü muamelelere maruz kalan Arakanlı Müslümanların, cemaatler namaz kılmak, kurban kesmek gibi ibadetleri de yasaklanmıştır. Okullarda ve devlet dairelerinde devlet eliyle ayrımcılık yapılmakta, kültürleri, dilleri, tarihleri ve kimlikleri yok edilmeye çalışılmaktadır. Seyahat özgürlükleri de olmayan Müslümanlar, acil hastalıkları da dahil olmak üzere hiçbir şekilde ne Arakan başkenti Akyap’a, nede Burma’nın başkenti Rangoo’a girememekteler. Müslümanların evlenmeleri için birçok şart öne sürülürken, yüksek vergiler ve diğer katı şartlar yüzünden neredeyse evlilikler imkânsız hale getirilmektedir.

Bölgede ciddi bir insani kriz yaşanmaktadır.

Arakanlı Müslümanların muhatap olduğu sayısız kötü muamele ve gayri insani yaşam koşulları insan hakları kuruluşları tarafından BM, Bangladeş hükümeti ve Burma yönetimine iletilmiş olmasına rağmen somut bir gelişme olmamıştır.

İHH tarafından kapsamlı bir şekilde yayınlanan son Arakan Raporu yaşananları detaylı bir şekilde ortaya koymaktadır.

Yardımlaşmanın, paylaşmanın ve kardeşliğin pekişmesine vesilen olan Kur’an ayı Ramazan’ı idrak ettiğimiz şu günlerde Müslümanları kanı ve gözyaşı akmaya devam ediyor.

Dünyanın neresinde olursa olsun hangi dine ve ırka mensup olursa olsun mazlumun yanında durmamız, onların sesini duyurmamız İslami kimliğimizin bir gereğidir.

Müslüman halkları da sanal gündemler yerine dünyada ki zulüm altında ezilen insanlara karşı daha duyarlı olmaya ve ulusal sınırları aşarak ümmet bilinci ile diğer Müslüman halklara sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Ve yaşanan bu trajedinin biran önce son bulması için hükümeti Arakan Müslümanları için daha fazla gayret göstermesini ve uluslararası kamuoyunda girişimlerini sıklaştırmasını talep ediyoruz…

 

Bülent GÖKGÖZ

Özgür-Der Çorum Şb.  

Önceki ve Sonraki Haberler