Sivas'ta Ortadoğu'nun Geleceği Değerlendirildi

Sivas'ta Ortadoğu'nun Geleceği Değerlendirildi

Rıdvan Kaya, Sivas Özgür-Der'de Ortadoğu ve Suriye konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Sivas Özgür-Der Aylık Seminer Programları’nın ikincisi Rıdvan Kaya’nın sunumuyla “Ortadoğu’nun Geleceği ve Suriye İntifadası” konulu program dernek salonunda gerçekleştirildi. Seminerin konu başlıkları şöyle;

Ortadoğu’da İslami Hareketlerin Doğuşu:

Bilinenin aksine Ortadoğu’da direniş çok uzun yıllardır devam etmekte. 60’lı yıllarda başlayan İslami hareket, 70’lerde daha büyük bir ivme kazandı. Ancak bu hareketler rejimleri değiştirmeye yetmedi. Dönemin rejimleri bu direnişleri kanlı yöntemlerle bastırdı. Bu anlamda sadece İran devrimi bir sonuca ulaşabildi. Ancak İran devriminin de sadece İran’a sıkıştırılması Müslümanlar için büyük bir başarı niteliği taşımamasına sebep oldu.

Arap Uyanışı’nın Sebepleri:

Ortadoğu’da baskıcı iktidarlar uzun yıllar boyunca muhalefete nefes aldırmadı. Aynı zamanda bu iktidarlar yolsuzluk yaparak halkı yoksulluğa itti. İktidar ailesi servet içinde yüzerken halkın durumu düşünülmedi. Bu büyük bir tepkinin zeminini hazırladı.Bu iktidarların çoğu Amerika’nın desteği ile ayakta durmayı başardılar. Bu bağlamda Amerikan karşıtı olan Suriye’deki Baas rejimi başka bir emperyalist olan Rusya’nın desteğiyle iktidarda kalmaya devam etti. Mısırda iktidara muhalefet eden İhvan kadrolarının tümü cezaevi sürecinden geçti. Aynı şekilde Suriye’de ihvan üyesi olmak bile idam cezasına sebep oluyordu.

Ortadoğu’daki bu uyanış süreci tek bir olay (Tunus’ta bir gencin kendini yakması) ile değil, uzun yıllardır bastırılmaya çalışılan bir ayaklanmanın artık karşı konulamaz patlaması ile tezahür etti.

Bu uyanışın arkasında büyük bir çaba ve organize var. Diktatörlere tepki gösteren halkın tamamı Müslüman değil ancak direnişi taşıyanların büyük kısmı Müslümanlardır.

Arap Uyanışı’nın İki Yılı:

Aralık 2010’da Tunus’ta halk ayaklanması ile diktatör rejim devrildi.

Mısır’da on sekiz gün süren eylemler sonucunda Mübarek rejimi yıkıldı.
Bu değişimler coğrafyanın tamamını etkiledi.
Fas’ta monarşi yetkilerini devretti ve, normalleşti.
Ürdün’de ciddi hareketlilikler yaşandı.
Yemen’de Abdullah Salih yönetimi terk etti.
Bahreyn ve Kuveyt’te ise hareketlilikler ara ara hala devam etmekte.
Bu Harekete Suriye’de katıldı.

Suriye’de Arap Uyanışı ve Değişim Hareketleri;

Suriye’de bu değişim hareketi ağır can kayıplarına neden oldu. Suriye halkı şuanda dünyanın en onurlu işini yapıyor. Yaklaşık iki yıl önce başlayan bu hareket şu anda en zor günlerini yaşamakta. Un ve fırınlar devlet denetiminde olduğu için halk temel ihtiyacı olan ekmek ihtiyacını karşılayamıyor. Ülkenin büyük kısmına elektrik ulaştırılmıyor, elektrik ihtiyacı jeneratörlerle karşılanıyor, jeneratörlere konulan mazotlar ise mazotun en pahalı olduğu ülkelerden biri olan Türkiye’den temin ediliyor. Ve temel ihtiyaç olan su yetersiz.

Rıdvan  Kaya Konuşmasında Adem Özköse’nin Paylaşımlarından da Bahsetti;

Adem Özköse: “Dera’da yirmi yaşındaki bir gencin sözleri beni çok etkiledi, ‘ben yirmi yaşındayım, ilk kez özgürlüğü bu kadar derinden hissediyorum.’”

Rıdvan Kaya Konuşmasını Şu Sözlerle Bitirdi;

“Müslüman halklar ayağa kalkıyor, direniyor. Bu en büyük kazanımdır. Bu en büyük özgürlüktür. Allah’tan başka hiçbir otorite tanımayan insanlar zaten özgürleşmişlerdir.”

Haksöz-Haber

sivas_ridvan_kaya.jpg

sivas_ridvan_kaya-(3).jpg

sivas_ridvan_kaya-(5).jpg

sivas_ridvan_kaya-(4).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler