Başörtüsü Yasağı Siverek’te Protesto Edildi

Başörtüsü Yasağı Siverek’te Protesto Edildi

Siverek'te Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmelik ile okullardaki başörtüsü yasağı protesto edildi.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde faaliyet gösteren 25 sivil toplum kuruluşu düzenledikleri basın açıklamasıyla, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmelik ile okullardaki başörtüsü yasağını devam ettirmek istemesini protesto etti.

Saat 12.00’de, İlçenin Kanlıkuyu Meydanı’nda bir araya gelen kalabalık grup, attıkları sloganlar ve açtıkları pankartlarla yönetmeliği protesto ederek hükümetin atılan yanlış adımlardan derhal geri dönmesini istedi.

Grup adına ilk konuşmayı Özgür-Der Siverek temsilciliği adına Cemil Yeşildağ yaptı. Yeşildağ basın açıklamasının nedeni ve Siverek halkı olarak başörtüsüne olan duyarlılıklarını dile getirdi.

Grup adına basın açıklamasını geçmişte başörtüsü mağduru olan Özgür-Der üyesi Esma Karahan okudu.

Okunan basın açıklamasında Ak Parti hükümetinin başörtüsü konusundaki yasakçı tavrı eleştirilerek, başörtüsünün Allah’ın emri olduğu hatırlatıldı.

Grup sık sık atılan sloganlarla AK Parti hükümetini ve yeni yönetmeliği protesto etti. Grup; "Uyan, Diren Özgürleş", "Tekbir", "Ak Parti şaşırma sabrımızı taşırma", "Ak Parti şaşırma Adaleti Aşırma", "Başörtü Onurdur Koruyacağız", "Yaşasın Başörtü Mücadelemiz", "Başörtü Hakkımız Söke Söke Alırız", sloganlarını attı. Yaklaşıp 300 kişinin katıldığı eylem, okunan basın açıklamasının ardından, İkra-Der Gönüllüsü Nihat Çam, Eğitim Bir-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Karael birer konuşma yaptı. Program Siyar-Der Başkanı Kasım Bakudan hocanın yaptığı Kürtçe dua ile sona erdi.

siverek-20121209-2.jpg

siverek-20121209-3.jpg

siverek-20121209-4.jpg

siverek-20121209-5.jpg

siverek-20121209-6.jpg

siverek-20121209-8.jpg

siverek-20121209-9.jpg

siverek-20121209-10.jpg

siverek-20121209-11.jpg

siverek-20121209-12.jpg

siverek-20121209-13.jpg

BASIN AÇIKLAMASI TAM METNİ

Milli Eğitim Bakanlığı 27 Kasım tarihinde "Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik” başlığıyla okul içerisinde öğrencilerin kılık-kıyafet durumlarını yeniden düzenleme yoluna gitmiştir.

Yeni düzenlemeyle sözde hak ve özgürlükler alanında bir açılım yapmayı hedefleyen ve öğrencilerin “tek tip” kıyafet giymeye zorlanamayacağını iddia eden bakanlık, aynı yönetmelikte geçen “okul içinde baş açık” ifadesi ile her yönüyle köhnemiş ve gayrı insani bir şekilde sürdürülen başörtüsü yasağının devam etmesi doğrultusunda iradesini belli etmiştir.

Söz konusu yönetmelikte, İmam-Hatip okullarında başörtüsü takmanın serbest hale getirildiği vurgusu da içi boş bir söylemdir, zira 28 Şubat sürecinde bile İmam-Hatip okullarına öğrenciler başörtüleriyle gitmişlerdir ve günümüzde imam-hatip okullarında fiilen bu yasak zaten kalkmıştır.

Ayrıca başörtüsü serbestliğinin sadece imam-hatip okullarıyla sınırlı kalması da imam-hatip okullarında okuyan kızlarımızı rahibe gibi gören bir zihniyetin ürünüdür.

Zaten bu zihniyet “İsteseydik tüm okullarda serbest bırakırdık.” söylemiyle kendini açıkça ortaya koymaktadır.

Buradan Ömer DİNÇER şahsında AK Parti hükümetine soruyoruz: Madem isteseydiniz serbest bırakırdınız, sizi bundan alıkoyan nedir?

Yüce Rabbimizin Ahzab suresinin 59.Ayeti Kerimesinde; “Ey Peygamber, eşlerine, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına dış elbiselerinden üstlerine giymelerini söyle; onların (özgür ve iffetli) tanınması ve eziyet görmemeleri için en uygun olan budur. Allah, çok bağışlayandır, çok esirgeyendir.” diye buyurur.Ayrıca Nur suresinin 31. Ayeti Kerimesinde; “Mü'min kadınlara da söyle: "Gözlerini (harama çevirmekten) kaçındırsınlar ve ırzlarını korusunlar; süslerini açığa vurmasınlar, ancak kendiliğinden görüneni hariç. Başörtülerini, yakalarının üstünü (kapatacak şekilde) koysunlar.”emrettiği başörtüsünü, “isteseydik serbest bırakırdık” aymazlığıyla yasaklamak, Sütçü İmam’ın başörtüsüne saygısızlık yaptıkları için savaştığı Fransızlarla aynı duruma düşmek değil de nedir? Bu yasağı sürdürerek, yıllarca topluma zulmeden yasakçı zihniyetle aynı hale düşmediniz mi?

Her yönüyle gayri insani bulduğumuz başörtüsü yasağını sürdüren, insanların ne giyeceğini, ne düşüneceğini, hangi dili konuşacağını belirleme hakkını kendinde gören ve toplumun büyük kesiminin taleplerine kulaklarını tıkayan bu keyfiyetten bir an önce vazgeçilmelidir.

Unutulmamalıdır ki; Başörtüsü, Allah’ın açık emridir ve Müslümanlar için vazgeçilmezdir.

Bu nedenle öğrenci, öğretmen, doktor, avukat, polis, ayrımı yapılmadan başörtüsü üzerindeki tüm yasaklar derhal kaldırılmalı, tüm özel ve kamusal alanlarda başörtüsü serbest hale getirilmeli ve başörtülülerin uğradığı bu insafsız ayrımcılığa son verilmelidir.

Aksi halde bugün darbeci zihniyetle yüzleştiğini iddia eden hükümetin anlayış olarak darbecilerden bir farkı kalmayacaktır.

Başörtüsü onurumuzdur ve onurumuzu koruyacağız. Yasaklar kalkana kadar direneceğiz, haklıyız ve kazanacağız.

Tüm katılımcılar adına basına ve kamuoyuna duyurulur

BEM BİR SEN - BÜRO MEMUR SEN -DİYANET – SEN- EĞİTİM BİR- SEN- EVİN-DER- FIRAT-DER- FURKAN DER- HAYRAT EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI - İKRA DER- İMAM HATİP MENSUPLARI VE MEZUNLARI DERNEĞİ-MEMUR- SEN- ÖZGÜR-DER- ÖZGÜR EĞİTİM-SEN- SAĞLIK SEN- SİVİL-DER -SİYAR- DER- SİVEREK GIDA MADDELERİ ODASI- SİVEREK MARANGOZLAR ODASI- SİVEREK MUHTARLAR DERNEĞİ- SİVEREK MADENİ EŞYA ESNAF VE SANAATKARLAR ODASI –SİVEREK-DER- SİVEREK İLİM KÜLTÜR DERNEĞİ-TEK-SEN- TÜRK EĞİTİM-SEN ve TOÇBİR–SEN

Önceki ve Sonraki Haberler