Oluşturulan Heyet Roboski'ye Gidiyor

Oluşturulan Heyet Roboski'ye Gidiyor

İçerisinde Özgür-Der, Özgür Eğitim-Sen ve Özgür-Der Üniversite Gençliğinin bulunduğu bir heyet Uludere’ye doğru yola çıktı.

28 Aralık 2011 tarihinde Roboski/Robozık’ta TSK’ya bağlı savaş jetlerince gerçekleştirilen katliam 5 gün sonra birinci yılını dolduracak. Katliam sonucunda hayatını kaybeden 34 insanın ailelerinin acısı hala tazeliğini koruyor. Üzerinden geçen bir yıla rağmen faillerin bulunmamış olması, dahası buna dönük ciddi bir adımın dahi atılmamış olması ailelerin acısını arttırmanın yanı sıra kamuoyu vicdanını yaralamaya devam ediyor.

Meclis İnsan Hakları Araştırma Komisyonu bünyesinde konuyla ilgili oluşturulan Uludere Komisyonunun kamuoyuna sızan raporu da katliama ilişkin oluşan sorulara açıklık getirmekten çok uzak görünüyor. Tam metninin olayın yıl dönümü olan 28 Aralık’ta açıklanacağı söylenen raporun en önemli eksikliği katliamın faillerine ilişkin tek bir cümleye bile yer vermemiş olması.

Öte yandan başta Uludereli acılı aileler olmak üzere sivil toplum örgütleri düzeyinde konuya karşı duyarlılık ortaya koyan kesimlerin adalet arayışları sürüyor.

Bu bağlamda Özgür-Der, Özgür Eğitim-Sen genel merkez ve şubelerinden oluşan bir heyet bu sabah Uludere’ye doğru yola çıkarak olayın peşini bırakmayacaklarını bir kez daha deklare etmiş oldular.

Özgür-Der Üniversite Gençliği'nden bir grubun da yer aldığı heyet, bugün (23 Aralık Cumartesi) sabah saatlerinde Uludere’ye doğru yola çıkarak mağdur ailelerin adalet arayışına desteklerini ortaya koydular.

Konuyla ilgili Islah Haber’e açıklamalarda bulunan Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Yön. Kur. Başkanı Av. Serdar Bülent Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Roboskili ailelerin adalet arayışları bir yıldır devam ediyor. Bizler de birinci yılına girmekte olan katliamla ilgili olarak Roboskili ailelerin yanında olduğumuzu belirtmek ve o günden bu yana yaşanan süreci ve oluşturduğu etkileri bizzat kendilerinden dinlemek amacıyla yola çıktık. Burada inşallah Roboskili ailelerin başta faillerin daha fazla gecikilmeden bulunup gereğinin yapılması olmak üzere taleplerini dinleyip bir açıklama yapmayı planlıyoruz.”

Yılmaz, görüşmeler sonucunda izlenim ve değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.

Konuyla ilgili Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi de Islah Haber’e şu açıklamayı yaptı:

“Roboski’de 28 Aralık’ta geçen yıl bir katliam yaşandı. Bu katliam şu ana kadar yargılanmadı, suçlular yargı önüne çıkartılmadı. Hükümet bu katliamın üstünü örtmeye çalışıyor. Ama şunu soruyoruz: Bir ülkede katliam olursa o ülkenin iktidarı bundan nasıl sorumlu olmaz? Sorumludurlar ve bu zamana kadar Roboski meselesine ilişkin ortaya koymuş oldukları tavır insani ve vicdani bir tavır değildir. Biz bu tavırsızlıklarını da kimi çirkin söylemlerini de şiddetle kınıyoruz.

Geçen yıl bu zamanlar 34 masumun kanları karlar üstündeydi; o kanlar, şimdi karlar altında yatıyor ve hala adalet bekliyor. Adalet yerini bulmadıkça o kanlar da oradan kalkmayacak. Bu kanın üstüne de kimse yatamaz, iktidar da yatamaz. Çünkü kan, insanı tutar. Bu kan adalet bulmadıkça, anaların ciğeri adaletle soğumadıkça bu mesele gündemde kalacaktır.

Ve bizler Özgür Eğitim-Sen olarak bu meselenin gündemde kalmasını sağlayacağız. Çünkü orası adalet bekliyor. Bizim de ödevimiz zaten adalet ve özgürlükten yana tavır almaktır.

Her ne kadar şuana değin Meclis Alt Komisyonunda Roboski meselesi savsaklanmaya, üstü örtülmeye çalışılsa da… Bakın aradan bir yıl geçti ama hala ortaya ciddi bir rapor çıkmadı. Bu, şunu gösteriyor: ‘Unutturalım ve sümen altı yapalım.’ İşi buraya götürmeye çalışıyorlar. Bu, aynı zamanda devletin öteden beri Kürt meselesine, Kürt kimliğine karşı bakış açısının bir kez daha deşifre olduğu bir vakıadır. Nasıl ki Dersim’de, nasıl ki Şeyh Said isyanında, nasıl ki Diyarbakır Cezaevinde Kürtlere karşı bu ülkede işlenen onca cinayetler ‘Pardon! Yanlışlıkla oldu.” gibi bir tutumla geçiştirilip normalleştirildiyse Roboski de aynı türden bir katliamdır, bir vahşettir. Ve orada devlet aklı yine ortaya çıkmıştır. Biz bunu şiddet ve nefretle kınamak için Roboski’ye gidiyoruz. O insanların acılarını paylaşmak ve dualarını almak için Roboski’ye gidiyoruz.”

Islah Haber olarak konuyla Özgür-Der, Özgür Eğitim-Sen ve Özgür Üniversite Gençliğini bu duyarlılıkları dolayısıyla tebrik ediyor ve konunun takipçisi olacağımızı bir kez daha duyuyoruz.

Bu vesileyle daha onca onu aşkın yazar-aktivist ve STK temsilci ile konuyla ilgili yürüttüğümüz soruşturma dosyasını aşağıda okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

Islah Haber 

Önceki ve Sonraki Haberler