Özgür-Der: "Yılbaşı Önemli Bir Gün Gibi Kutlanıyor"

Özgür-Der: "Yılbaşı Önemli Bir Gün Gibi Kutlanıyor"

Özgür-Der Amasya Temsilciliği yılbaşı kutlamaları ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı.

Özgür–Der Amasya Temsilcisi Serdal BENLİ, önemli bir gün ya da bayram gibi görülen ve her sene kutlamalarla karşılanan yılbaşının coğrafyamızda da kutlanması ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Hıristiyanlık kökenli batıl ve batılı bir gelenek olan yılbaşı kutlamalarıyla ilgili bir basın açıklaması yapan Benli halkımızın bu tip ritüel haline gelmiş kutlamalara katılmaktan kaçınması gerektiğini ifade etti.

***

ÖZGÜR DER AMASYA TEMSİLCİLİĞİNİN YILBAŞI KUTLAMALARI İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

Bilindiği gibi 31 Aralık 2012 Pazartesi gecesi miladi güneş takvimine göre 2012 yılı sona eriyor. Bizim açımızdan sadece astronomik ve resmi bir anlamı olan bu gün gelmeden günler öncesinde, maalesef pek çok insanımızı bir heyecan, bir telaş kaplıyor. Sanki çok önemli bir günü, bir bayramı idrak ediyor, kutluyor gibi bu insanlar. Bu kutlamalara çeşitli kesimlerden insanlar çeşitli derecelerde, çeşitli etkinliklerle katılıyorlar.

Yılbaşı yada noel kutlamalarının islamla hiçbir ilişkisinin olmadığı gibi, gerek dini yada gerekse laik bir anlayışla yılbaşı yada noel kutlamanın islamla uyuşmasının mümkün olmadığı da çok açık ve net. Hele yılbaşı dolayısıyla yapılan bir takım kutlamalar, içerik olarakta islamın haram kıldığı bir takım haramları da (kumar, içki, çeşitli derecelerde cinsel günahlar gibi) içeriyor. Bir kesim tarafından da adeta islama ve Müslümanlara nazire olarak yapılıyor bu tür kutlamalar.

İyice batılılaşmış bu elit azınlık kesim, kendi öz bayramlarını kutlar gibi canı gönülden iştirak ediyorlar bu kutlamalara. Bu kesim Ramazan ve Kurban Bayramlarında tatile çıkarken, yılbaşında ise evlerinde kalıp çam hazırlayıp, hindi pişirerek yılbaşı çamının etrafında kutlama yapıyorlar.

Kurban bayramında kurban kesilmesini vahşet olarak vasıflandıran bu kesimin, yılbaşı hindisine itirazları olmadığı gibi, olmazsa olmaz olarak görüyorlar hindi pişirmeyi. Bu kesimin gençleri yeni yılı kutlamak adına, yılbaşı gecesi saat 12’ye yaklaşırken, bulundukları şehrin merkezine doğru yollanıyor ve toplanıyorlar. Ellerde içki şişeleri, kız oğlan karışık ve sarmaş dolaş, onların halini seyrettiğinizde, kendinizi ABD’nin yada Avrupa’nın büyük şehirlerinden birisinin merkezinde zannedebilirsiniz.

Tabi halkımızın tamamı böyle değil. Yılbaşını dini nedenlerle hiç dikkate almayanlar, hatta yılbaşının geldiğinin bile farkında olmayanlarda var bu memlekette. Lakin, yılbaşını kendi öz bayramı olarak kutlayan elit azınlık kadar, ve hatta daha da azınlık durumunda bu kesim.

Halkımızın çoğunluğu ise, kıyısından köşesinden de olsa bir şekilde ve derecede yer alıyor yılbaşı kutlamalarında. Kimisi televizyon ve özellikle yılbaşı dansözü seyrederek, kimisi evinde içkisiz yılbaşı yemekleri hazırlayarak, kimisi yılbaşı bileti alarak. Bir şekilde yılbaşı kültürü etkisi altına alıyor bütün memleketi, en ilgisiz ve tepkililer bile, bir şekilde yılbaşından ve kutlamalardan haberdar oluyor.

Oysa halkımızın bu büyük ve sessiz çoğunluğu, yılbaşının gerek dini anlamda ve gerekse kutlamaların içeriği anlamında islamla kesinlikle bağdaşmadığını, yaptıkları şeylerin haram ve günah olduğunu da biliyor. Buna rağmen sessiz büyük çoğunluğun kıyısından köşesinden de olsa yılbaşı kutlamalarına katılmasını neyle izah edebiliriz?

Yılbaşının köklü bir Hıristiyan geleneği – bayramı olduğu tartışmasız bir gerçek. Bu gelenek, tartışmasız ve katışıksız olarak hıristiyani gelenek üzere yükselmiş olan batı medeniyetinin en önemli gün ve sembollerinden biri haline gelmiş durumda. Bu nedenle yılbaşını kutlayanlar, sadece Hıristiyanlara özenmiş ve çeşitli günahlara bulaşmış olmuyorlar. Aynı zamanda zalim ve sömürgeci batı medeniyetinin büyüklüğünü ve hegemonyasını kabullendiklerini, kendilerinin batı medeniyetinin özentili birer taklitçisi ve takipçisi durumunda olduklarını ortaya koymuş oluyorlar aynı zamanda.

Tüm bu nedenlerle, tüm halkımızı her türlü yılbaşı kutlamasına katılmaktan ve bulaşmaktan uzak durmaya davet ediyoruz.

Serdal BENLİ

Özgür-Der Amasya Temsilcisi 

Önceki ve Sonraki Haberler