"Şeyh Said Kıyamı İslami Bir Kıyamdır"

"Şeyh Said Kıyamı İslami Bir Kıyamdır"

Özgür-Der Siverek Temsilciği tarafından Şeyh Said'in islami mücadelesinin anlatıldığı “Bir Dönemin Siyasal Anatomisi” konulu konferans düzenlendi.

Özgür-Der Siverek Temsilciliği tarafından, Eyüp Cenap Gülpınar Gençlik Merkezi Konferans Salonunda, Şeyh Said'in İslami mücadelesinin anlatıldığı “Bir Dönemin Siyasal Anatomisi” konulu konferans düzenlendi.

Murat Başaran’ın sunumunu yaptığı program, okunan Kur’anı Kerim ve Meali ile başladı. Selamlama konuşması yapmak üzere kürsüye gelen Özgür-Der Siverek Temsilcisi Cemil Yeşildağ, katılımlarından dolayı tüm misafirlere teşekkür ederek şöyle konuştu, “ Şubat ayı İslam aleminde ‘Şehitler Ayı” olarak bilinir. Çünkü dünya müstekbirlerine karşı mücadele veren nice Müslüman ya savaş meydanlarında ya darağaçlarında bu ayda şehit olmuştur. Bizlerde bu geleneğimizi diri tutmak amacıyla Şubat ayında şehit edilen başta Şeyh Sait Hazretleri olmak üzere tüm İslam şehitlerini selamlıyoruz. Şehitlerimizi unutmadığımızı göstermek amacıyla böyle bir etkinliği yapmaya karar verdik”

Şehitler ayı olan Şubat ayında, Şeyh Said ve arkadaşlarını anmadan geçmek akıl karı olmaz diyen Yeşildağ, “Şeyh Said Hz. kıyamında, Siverek’ten de çok değerli insanlar kıyam hareketine katılmış, bunlarda biride Şehit Şeyh Eyüp Gülpınar’dır. Şehidimizi rahmetle yad ediyoruz”

Yeşildağ’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Yazar Bahadır Kurbanoğlu, inkilap tarihi kitaplarında geçen Cumhuriyet 1923 yılında kurulmuş ifadesini kabul etmediğini vurgulayarak, “Cumhuriyet 1923 yılında kurulmamıştır. Cumhuriyet Şeyh Said Kıyamının bastırılmasından sonra kurulmuştur. Şeyh Said kıyamının bastırılmasından sonra aynı dönemde bütün bir ülkedeki muhalefette susturularak, sindirilerek, demokratik yapı değiştirilerek, belli bir kadronun hiç muhalefetsiz iktidarı söz konusu olmuştur. Biz buna siyasi literatürde Cumhuriyet değil, diktatörlük diyoruz. Ortadoğudaki Mübarek rejiminden, Suriye’deki Esad rejiminden farklı olmayan, bir rejimden bahsediyoruz. Benzerlikler o kadar çok ki, bugün mesela Esad kendi uçaklarıyla kendi halkını bombalıyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa uçaklarının kullanımı Şeyh Said Kıyamında olmuştur. Cumhuriyet rejimi İlk defa uçakları kendi halkına karşı Şeyh Said kıyamı esnasında kullanmıştır” dedi.

Şeyh Said Kıyamının başından sonuna kadar İslami bir kıyam olduğunun altını çizen Kurbanoğlu, “ Şeyh Said Kıyamı, şeriat adına, medreselerin kapanması adına, bölgedeki Müslüman Kürt halkına yapılan haksızlara karşı çıkma adına yapılmak zorunda kalınmış bir kıyamdır. Önceden planlanmış bir kıyam değildir” dedi.

Konferansın ardından Yazar Bahadır Kurbanoğlu, salon önünde açılan stantta kitaplarını imzaladı. (A. Uğurlu / İlkha)

siverek-20130215-01.jpg

siverek-20130215-02.jpg

siverek-20130215-03.jpg

siverek-20130215-04.jpg

siverek-20130215-09.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler