Ankara'da "Muhammedi Sünnet" Semineri

Ankara'da "Muhammedi Sünnet" Semineri

Ankara'da ''Muhammedi Sünnet'' başlıklı sunum Hamza Türkmen tarafından gerçekleştirildi.

Ankara Özgür-Der'de İslami Bütünlüğün Kavranmasında Usul'id-Din Dersleri dizisinin bu haftaki bölümünde ''Muhammedi Sünnet'' konusu işlendi.

Türkmen, bizim ölçümüz Kur'an ve Resulün pratiğidir. Resul ve ilk sahabe Kur'anı tertil üzere okuyorlardı ve yaşanan sorunlarla irtibat kuruyorlardı. Kur'an’dan çözümünü arıyorlardı.

Hurafeyle hakikati birbirine karıştırmamamız lazım. İyi niyet yetmiyor maalesef, ölçü ve formül gerekiyor sorunların çözümünde. Rabbimiz devamlı 'tefekkür' edin diyor. Resulün örnekliğine ihtiyacımız var. Hayatın tüm alanında adaletin, hakikatin öncülüğünü yapmamız lazım. Yaşayan şahitler, şehitler olmamız lazım.

Resul ve resulle beraber olanlar Kur'an’ın tanıklığını yaptılar.

Resule verilmiş olan hikmet nedir? Nasıl anlamamız gerekir? Hikmet: basiret sahibi olma, olayları iyi değerlendirme, Kur'anı en iyi şekilde anlama ve uygulama yeteneğidir.

Resulü devreden çıkarttığımız zaman kendimizi resul yerine koyarız.Bu yüzden Kur'anı anlamada ve pratiğe dökmede resule ihtiyaç duyarız örnekliğine muhtacız.

Peygamberimizin hayatı Kur'anın yaşama dönmüş halidir.

Muhammedi Sünnet,aslı Kur'anda olan bir hükmü uygulama pratiğe dökmesidir.Resulün Kur'anın bütünlüğünden çıkarttığı uygulamalardır.İhtilafa düştüğümüz konuları resulün uygulaması,örneklemesidir.

Hadis ise bu yaşanmış vakaların yaşayan kişilerin akıllarında kaldığı kadarıyla rivayet etmesidir.Rivayet hadisler,sünnet gibi kesin değildir ama sünnetten parça taşıyabilir.Hadis sünnetin bir bütünü değildir.Kur'andaki bir hükmü resul nasıl uyguladı bunu yaşanmış sünnetten öğreniriz.

Tesettür olayı,aslı Kur'anda olan ve bize kadar mütevatir olarak gelen bir uygulamadır.

Günümüzde Sünnet ve hadis içiçe geçmiştir ama asl olan sünnettir.

Bizim için sünnet çok önemlidir bile bile sünnete uymamak Kur'ana uymamaktır,kafasına göre dini uygulamak demektir.

Hamza Türkmen son olarak Kur'anla iritbatımızı artırmak,daha iyi anlamak için şu öneride bulundu. Her namazdan sonra en az bir sayfa kur'an okumamız gerektiğini(arapça ve mealini) ve bunu alışkanlık haline getirip yaygınlaştırmamız gerektiğini söyledi.

Haber: Mehmet Tekdemir

Fotoğraf: Seyfullah Arslan

dsc01595.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler