Özgür-Der Ocak 2008 Hak İhlalleri Raporu

Özgür-Der Ocak 2008 Hak İhlalleri Raporu

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi’nin topluma ve çağa tanıklığı sürüyor. Her ay periyodik olarak hazırlanan aylık hak ihlalleri değerlendirme raporunu kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Raporun Tam Metni:

2008'in İlk Ayı Yoğun Hak İhlallerine Sahne Oldu

Yaşam hakkı başta olmak üzere yoğun hak ihlallerine sahne olan 2007'nin ardından 2008'e de ağır hak ihlalleriyle girildi.

Devletin bütün kurum ve kuruluşlarıyla, Kürt sorununda "çözümsüzlükte ısrar" etmesi sonucu derinleşen çatışma ortamı can almaya devam ediyor. Diyarbakır'da yaşanan ve 6 kişinin ölümü, 100 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırı bunun son ve kanlı örneklerinden biri oldu.

Yıllardır acımasızca sürdürülmekte olan başörtüsü yasağının üniversitelerde kaldırılması yolunda atılan yetersiz adımlara dahi bürokrasinin ve laikçi çevrelerin tahammül edemediği görüldü. Kemalist-laik zorbalar, kendilerine rağmen üniversitelerin özgürleştirilme ihtimali karşısında paniğe kapılarak topluma ve toplumun değerlerine hakaretamiz saldırılarda bulundular. Medya ve üniversite yönetimleri adeta başörtülü avı başlattı.

Daima "iç düşman" konseptine göre dayanan ve "cumhuriyet elden gidiyor" paranoyasını yaygınlaştıran ve böylece ayakta kalmaya çalışan baskı rejimi, bu paranoyayı güçlendirmek için örnekler bulmaya, bulamayınca da üretmeye çalışıyor. Bu doğrultuda Van, Konya ve İstanbul başta olmak üzere birçok kentte İslami duyarlılığı olan kişi ve çevrelere karşı baskı ve baskınlar yapıldı.

Kürtçenin sosyal hayatta kullanılmasına yönelik yasak yine hız kesmedi. Kürt dili ve kültürünü savunanlar yine adliyelerde süründü. Diyarbakır ilk kademe Yenişehir Belediyesi Çocuk Korosu'nun, ABD'de katıldığı festivalde Kürtçe marş okuduğu iddiası üzerine 8 çocuk, savcılığa çağrıldı. Kürtçe marş soruşturmasına, Belediye Başkanı Fırat Anlı"nın dâhil edilmesi tahammülsüzlüğün vardığı noktayı gösterdi.

Türkiye'de çıkarılan uyum yasalarına rağmen resmi ideoloji ile bağdaşmayan düşüncelerin ifade edilmesine hala tahammül edilmiyor. Kemalist ideoloji bir tabu olarak topluma dayatılmaya, buna uymayanlar da cezalandırılmaya devam ediyor. Bunun son örneği olarak Mustafa Kemal'den "o adam" diye söz ettiği gerekçesiyle Atilla Yayla ve onun şahsında düşünceyi ifade özgürlüğü tekrar cezalandırıldı.

Bunlara ek olarak, işkence ve kütü muamele olayları da Ocak ayı içerisinde öne çıkan ihlallerdendi. Adil yargılanma hakkına riayet edilmediği gibi devlet adına işlenen suçlar da cezalandırılmadı. Basın ve haber alma özgürlüğü yine kısıtlandı. Ayrıca militer uygulamalar ile sivil toplum ve siyasi partilere dönük baskılarda da bir azalma görülmedi.

Yaşam Hakkı

Kürt sorununun militer kesimlerin inisiyatifine terk edilmiş olması bir yandan kaotik bir ortamın oluşmasına diğer yandan da daha fazla kan akmasına neden oluyor. Diplomasi yerine silahlar devrede. Dialog yerine karşılıklı tehditler tercih ediliyor. Çatışma ortamı giderek derinleşirken sadece çatışan taraflar değil siviller de hedef alınıyor. Bunun yeni bir örneği 3 Ocak günü Diyarbakır'da yaşandı. Diyarbakır'da askeri aracın geçişi sırasında PKK tarafından gerçekleştirilen saldırıda 6 kişi ölürken 100'ün üzerinde kişi de yaralandı. Kentin en kalabalık caddelerinden birine yerleştirilen patlayıcı yüklü bir araç, askerleri taşıyan servis otobüsünün geçişi sırasında patlatıldı. Olay yerindeki dershanede eğitim gören çok sayıda öğrenci sınıflarda patlayan camlardan yaralandı. Bu ve benzeri saldırıların Kürt sorununun çözüme katkı sunmadığı bilakis sorunu ağırlaştırdığı bilinmelidir. Masum insanlara yönelen bu nevi saldırıların makul hiçbir gerekçesi olamaz.

İnsan yaşamının giderek daha da değersizleştiğinin bir başka örneği de Adapazarı Hasırcılar Mahallesi'nde yaşandı. İddialara göre bir tesisatçıya hırsız girdiği ihbarı üzerine olay yerine gelen polisin 'Teslim ol' çağrısı yaptığı şüpheli İbrahim Tınaz ile polis memurları arasında arbede yaşandı. Bu sırada İbrahim Tınaz bir polis memurunun silahından çıkan kurşunun başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi.

Diğer bir ölüm vakası ise Nusaybin'de yaşandı. Pasaport kanununa muhalefetten Nusaybin Jandarma Karakolu'nda tutulan Halil Kılıç 12 Aralık'ta aynı karakolda öldü. İHD tarafından yapılan açıklamada olayın "gözaltında ölüm" olduğu vurgulandı.

Yaşam hakkına yönelen saldırılar karşısında devletin bugüne kadar sergilediği umursamaz tutum bu olaylara karışan kolluğu cesaretlendirmektedir. Bu tür olaylarda genellikle devletin kolluğu kolladığı ve cezalandırmadığı bilinmektedir. Bu gelenek yeni iktidar döneminde de sürmeye devam ediyor.

Gözaltı Zorbalığı

Siyonist İsrail istihbaratından Türkiye'de El Kaide yapılanmasının olduğu yönünde açıklamalar yapılmasının ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ABD'yi ziyaret edişi sırasında Türkiye'nin birçok yerinde Müslümanlara yönelik eşzamanlı olarak operasyonlar yapıldı. Van Terörle Mücadele Şubesi tarafından El Kaide Operasyonu adı altında Van'daki İslami sivil toplum örgütlerine operasyonlar düzenlendi. Operasyonlarda, her hafta cumartesi günleri Van Sanat sokağında "Van Hak ve Özgürlükler Platformu" adı altında başörtüsü eylemleri düzenleyen Gökkuşağı Derneği, Umut-Der ve Mazlumder gibi sivil toplum örgütlerinin yönetici ve üyelerinin de aralarında bulunduğu 43 Müslüman gözaltına alındı. Konya, Mersin, Diyarbakır ve İstanbul'da aynı anda yapılan diğer bir operasyonda ise 40'tan fazla kişi Hizbullah örgütüne üye olmak iddiasıyla gözaltına alındı.

Van'da operasyonda bir hukuksuzluğa da Av. Osman Karahan muhatap oldu. Keyfi bir şekilde gözaltına alınan Müslümanlarla ilgili bilgi almak üzere İstanbul'dan gelen Av. Osman Karahan'a Van TEM Şube Müdürlüğü'nde saldırıldı. Geçirdiği migren ameliyatı nedeniyle kafası dikişli olan bir şahsın gözaltında kafasına yumrukla vurulmasına ve diğer hukuk dışılıklara itirazı sonrasında bir polis amiri tarafından ölümle tehdit edilip saldırıya uğrayan Av. Osman Karahan kendini güçlükle kurtarabildi.

"El-Kaide" Operasyonu Beş Kişi Ölmeden Yapılamaz Mıydı?

Gaziantep"te El Kaide üyelerine ait olduğu iddia edilen 3 eve operasyon düzenlendi. Çıkan silahlı çatışmada, biri polis memuru olmak üzere 5 kişi yaşamını yitirdi.  Çatışmada mahalle sakinlerinden bir vatandaş da yaralandı.

"Örgüt üyesi" iddiasıyla operasyon düzenlenen kişilerin farklı yöntemlerle sağ yakalanmaları mümkün iken ölümcül bir operasyonun yapılması zihinlerde bir takım soru işaretleri uyandırdı.  İlgili haberlerde Karşıyaka Mahallesi Tekel caddesinde çatışmanın devam ettiği evden bir kadının üç kız çocuğunun da olduğu bildiriliyor. Yani kanlı operasyonun yapıldığı evde kadın ve çocukların da olduğu bilinmesine rağmen masumların yaşamını hiçe sayan böyle bir operasyonun düzenlenmesi son derece düşündürücüdür.  

Polislere, çatışmanın sona ermesi için arabuluculuk yapmak isteyen ve "Kan dökülmesin. Beni olay yerine götürün, onları alıp size teslim edeyim" diyerek emniyet müdürü ile görüşmek isteyen kişiden faydalanmayı apar topar gözaltına alınması, bu kişilerin özellikle canlı ele geçirilmek istenmediği ve bu konuda Türkiye'ye istihbarat veren ABD ve İsrail'e mesaj verildiği gibi korkunç bir kuşkuyu akıllara düşürüyor.

Kemalist Medya Başörtülü Avında!

On binlerce mağdur üreten başörtüsü yasağına karşı atılan yetersiz adımlar karşısında yasakçılar tüm ahlaki ve insani değerlerden uzak, saldırgan bir üslupla inançlı kesime ve başörtüsüne saldırıyor. Mantık dışı önermelerle başörtülülerin kendilerine baskı kuracağını savlayan yasakçılar diğer yandan da çıkardıkları gürültüye dayanarak toplumun bu düzenleme karşısında ikiye bölündüğünü ve çatışmaya doğru gidildiğini iddia ediyorlar. Bir nevi örtük bir tehdit olan bu ve benzeri iddiaları desteklemek ve delillendirmek de her zaman olduğu gibi medyanın mahir ellerine kalıyor.

Tek tipçi, ideolojik ve yoz yayın politikasıyla toplumu ahlaki çöküşün eşiğine getiren kemalist medya, bu tartışma sürecinde üniversiteler başta olmak üzere okullarda adeta başörtülü avına çıkarak, başörtülüleri ve idarecileri bir yerlere ihbar ettiler. Radikal gazetesi günlerce okullarda başörtülü avına çıktı. Gazete, başörtülüleri hedef gösterdi. Bunun sonucunda Denizli'de, açık ilköğretim okulu sınavına 40 öğrencinin başörtülü alınması nedeniyle Vali Yardımcısı ve Sınav Tespit Komisyonu Başkanı Halil İbrahim Ertekin hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Yine bunun sonucu olarak, Milli Eğitim Bakanlığı başörtülü öğrencilerin açık lise sınavına alınmasıyla ilgili soruşturma başlatma kararı aldı. Bakanlık yetkilileri, soruşturma sonucunda öğrencilerin "kılık-kıyafet yönetmeliği"ne aykırı sınava girdikleri tespit edilirse sınavlarının iptal edileceğini açıkladılar.

Her gün basın ahlak ilkeleri ve gazetecilik etiği ile bağdaşmayan girişimleriyle, İslami kimliğimize, değerlerimize ve başörtümüze yönelik ağır saldırılar yönelten ve okullarda başörtülü avına çıkan basının bu tavrını kınıyoruz. Ayrıca basın ve haber alma özgürlüğünü savunurken diğer yandan basının yol açtığı bu nevi haksızlıkları da protesto ediyoruz.

YAŞAM HAKKI

İki Askerin Birliğinde Şüpheli İntihar   

Mardin'in Midyat İlçesi askerlik şubesi önünde nöbet tutan er Serdar Akçe, silahıyla kendini vurarak yaşamına son verdi. Derik ilçesinde askerlik yapan Emrah Yücekaya silahıyla intihar ederken, seken kurşunlar bir askerin ölümüne, bir askerin de yaralanmasına neden oldu. (Birgün – 01 Ocak 08)

Diyarbakır'da Patlama: 6 ölü, 100 Yaralı 

Diyarbakır'da askeri aracın geçişi sırasında meydana gelen patlamada, 6 kişi öldü, yaklaşık 100 kişi yaralandı. (haksozhaber – 04 Ocak 08

Halil Kılıç Gözaltında Öldü!

Halil Kılıç Nusaybin Jandarma Karakolu'nda 12 Aralık'ta öldü. Askerler pasaport kanununa muhalefetten orada olduğunu, fenalaşıp öldüğünü söylediler. İHD: "Bize göre olay gözaltında ölüm" dedi. (bianet – 03 Ocak 08)

Polis Yine 'Kazayla' Vurdu

Polis hırsızlık zanlısını 'kaza' ile başından vurdu. Adapazarı Hasırcılar Mahallesi'nde bir tesisatçıya hırsız girdiği ihbarı üzerine olay yerine polis ekibi sevk edildi. Polis memurları M.E. ve H.Ö. koşarak uzaklaşan şüpheliyi Kız Meslek Lisesi sokağında kıstırdı. İddialara göre polisin 'Teslim ol' çağrısı yaptığı İbrahim Tınaz polis memurlarına saldırdı. Polis memuru H.Ö. boğuşmaya başladığı şüpheliyi başından vurdu. (Radikal – 06 Ocak 08)

Polisle Tartıştı Karnından Vuruldu   

İzmir'de bir minibüsü durduran polisler, H.K'nin ehliyet ve ruhsatını isteyince, minibüsten inen H.K. ile kardeşi İ.K polis memuru A.Y ile tartıştı. 2 polis daha olay yerine geldi. Polislerden H.M, kavgayı ayırmak için kardeşlere sprey sıktı. Sprey sıkılması üzerine çıkan kavgada polis C.U. beylik tabancasıyla ateş açarak, H.K.'yi karnından yaraladı. H.K, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. (Birgün – 09 Ocak 08)

Gaziantep'te Kanlı El-Kaide Operasyonu

G.Antep'in çeşitli semtlerinde el-Kaide iddiasıyla düzenlenen operasyonlarda çatışma çıktı. 11 saat boyunca süren çatışmada 1 polis ölürken, örgüt üyesi olduğu iddia edilen 4 kişi öldürüldü. (haksozhaber – 24 Ocak 08)

60 Yaşındaki 14 Yıllık Hükümlü F Tipinde Öldü   

Sincan F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan PKK davası hükümlüsü Hasan Eroğlu, yaşamını yitirdi. 1992 yılında Mardin'in Dargeçit ilçesinde tutuklanarak cezaevine konulan Hasan Eroğlu (60), dün akşam bulunduğu Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde yaşamını yitirdi. (Birgün – 28 Ocak 08)

İŞKENCE VE KÜTÜ MUAMELE

Van Tem Şubede Avukata Saldırıldı

El-Kaide iddiasıyla çeşitli derneklere operasyon düzenleyen Van TEM Şube Müdürlüğü'nde zanlı avukatlarından Av. Osman Karahan'a da saldırıldığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar içerisinde migren ameliyatı geçirmiş olması hasebiyle kafasında üç dikiş bulunan bir şahsın kafasına yumrukla vurulması ve lösemili bir kişinin de üşümesi dolayısıyla Av. Osman Karahan bu şahısların ayrı bir odaya alınmasını polislere söyleyerek oradan ayrıldı. Birkaç saat sonra geri geldiğinde daha önce görmediği ve yetkili olduğu belirtilen bir polis amiri avukata saldırdı. (haksozhaber – 05 Ocak 08)

Gözaltında Kötü Muamele

Ankara'da 7 Ocak sabahı, erken saatlerde evlerine yapılan baskınla gözaltına alınan üniversite öğrencileri, gözaltında yaşadıklarını anlattılar. Öğrenciler, kötü muamele ve hakaretlere maruz kaldıklarını söylediler. Gözaltına alınan 20 öğrenciden 16'sı serbest bırakıldı. (Evrensel – 13 Ocak 08)

Bildiri Dağıtanlara Dayak, Kelepçe ve Suç Duyurusu

Halkoyunları öğretmeni Kıvanç Yıldırım, 4. Levent'te, 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na karşı bildiri dağıtıyordu. Birlikte bildiri dağıttığı iki kızın, üç sivil polisçe saçlarından tutulup çekiştirildiğini görünce üç arkadaşıyla koşup 'Ne oluyor' diye sordular. Yıldırım'ın iddiasına göre: Dövüldüler, elleri kelepçelendi, bir polis havaya ateş etti, dayak polis otosunda ve karakolda sürdü, Yıldırım'ın ağzına silah sokuldu ve en sonunda, 'polise mukavemet' iddiasıyla ve tutuklanmaları istemiyle mahkemeye çıkarıldılar. (Radikal – 15 Ocak 08)

Polisin Elini Tutan Yok!

Feyzullah Ete'nin polis tarafından göğsüne tekme atılarak öldürülmesi ve buna benzer çok sayıda olayın ardından polis, bu kez de İstanbul'un göbeği Taksim'de "dayak mesaisi"ndeydi. Taksim polisi yine bilindik vukuatlarından birini gerçekleştirdi. Evine gitmek isteyen Nejat Değirmenci'yi tekme tokat döverek hastanelik etti. (Evrensel – 18 Ocak 08)

DÜŞÜNCEYİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Ahmet Türk Hakkında Fezleke Hazırlandı   

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP Milletvekili Ahmet Türk'ün dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırladı. Fezlekede, Türk'ün, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığı tarafından düzenlenen resepsiyona DTP'li milletvekillerinin davet edilmemelerine ilişkin "Hep ağızdan düşürülmeyen bölücülük kelimesi, aslında kimin tarafından yapıldığı da açıkça ortaya çıkıyor" yorumunda bulunduğu için fezleke hazırlandı. (Birgün – 02 Ocak 08)

Yerel Gazetedeki "Atatürk" Yazısına 7,5 Yıl Hapis İstendi

Gaziantep "Çoban Ateşi" gazetesi sorumlu müdürü Yasin Yetişgen, "Anne beni askere yollama" başlıklı yazıdaki Atatürk'e yönelik ifadeler nedeniyle 7,5 yıl hapis istemiyle yargılanacak. (Bianet – 08 Ocak 08)

Tercüman, Mağden ve Temelkuran'ı Hedef Gösterdi

Gazete, Genelkurmay'ın parmaklarını kanatarak Türkiye Cumhuriyeti bayrağı yapan çocukları övmesini eleştiren iki yazara hakaret ederek, onları milliyetçilere hedef gösterdi. Aynı gün, benzer şekilde hedef gösterilen Dink'in öldürülmesinin yıldönümüydü. (Bianet – 21 Ocak 08)

Dink'in Katlini Kınayan Yazar Demirer'e de 301'den Dava

Dink cinayetini protesto etmek için "Hrant, Soykırım gerçeğini hepimize kanı canı pahasına anlattı. Suç işliyorum ve suç işlemeye çağırıyorum. Aydınlar, 301 kere 301 suçu işlemezlerse Hrant''ın cinayetine ortak olmuş demektir" diyen Temel Demirer'e de dava açıldı. (bianet  - 24 Ocak 07)

Prof. Dr. Yayla'ya Atatürk'e "Adam" Demekten 15 Ay Hapis

İzmir 8. Asliye Ceza Mahkemesi, bir konuşmasında Atatürk'ten "adam" diye söz ettiği gerekçesiyle Prof. Dr. Atilla Yayla'yı ertelemeli 15 ay hapisle cezalandırdı. Cezayı erteleyerek iki yıl denetime hükmetti. (haksozhaber – 28 Ocak 08)

Taraf Yazarı Miroğlu'na 301'den "İvedi" Soruşturma

Bir gazetede yayımlanan "bekâr Türk askeri ve Kürt kadınının yan yana fotoğrafı"ndan duyduğu rahatsızlığı Taraf gazetesine yazan Orhan Miroğlu hakkında 301. maddeden soruşturma yürütülüyor. (bianet – 25 Ocak 08)

Gazeteci Mağden'e İki Yılda İkinci "Vicdani Ret" Davası

"Vicdani Ret Bir İnsanlık Hakkıdır" yazısından beraat ettikten altı ay sonra gazeteci Perihan Mağden hakkında, Radikal gazetesinde çıkan "Şimdi Vicdani Ret" yazısından yeni bir dava açıldı. (bianet – 25 Ocak 08)

Hüsnü Tuna'ya AK Parti'den İnceleme   

AKP ile MHP arasında türbanın serbest bırakılması için görüşmeler sürerken AKP yönetimi bu konuda 'niyet' açıklaması yapan milletvekiline inceleme başlattı. AKP Yönetim Kurulu, dün TBMM grubunda yaklaşık bir saat süren toplantı yaparak, Konya Milletvekili Hüsnü Tuna'nın türban konusundaki açıklamasını görüştü. Görüşmede, Tuna'nın açıklamalarının incelenmesi ve gelecek hafta yapılacak toplantıda da durumun karara bağlanması benimsendi. Grup Yönetim Kurulu, Tuna'nın parti disiplinine aykırı hareket ettiği sonucuna varırsa, tedbirli olarak Müşterek Disiplin Kuruluna sevk edebilecek. (Birgün – 28 Ocak 08)

DTP'li Demirtaş'a 'Propaganda' Davaları

DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş hakkında DTP Kongresi Sonuç Bildirgesi ve Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşması nedeniyle iki ayrı dava açıldı. (Radikal – 30 Ocak 08)

KÜRT SORUNU

Kürtçe Söyleyen Çocuk Korosu Adliye Yolunda

Diyarbakır ilk kademe Yenişehir Belediyesi Çocuk Korosu'nun, ABD'de katıldığı festivalde Kürtçe marş okuduğu iddiası üzerine 8 çocuk, savcılığa çağrıldı. (haksozhaber – 08 Ocak 08)

Kürtçe Marş Soruşturması Belediye Başkanına Uzandı

Diyarbakır Yenişehir Çocuk Korosu hakkında açılan Kürtçe marş soruşturmasına, Belediye Başkanı Fırat Anlı da dahil edildi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay adına, MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin'in soru önergesine yanıt veren Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, olayla ilgili Anlı hakkında Valilik tarafından inceleme başlatıldığını, İl Emniyet Müdürlüğü tarafından da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti. (Radikal – 10 Ocak 08)

DTP'li Belediyelere Kürtçe Pano Soruşturması

Kurban Bayramı ve Yılbaşı kutlamaları nedeniyle DTP'li belediyelerin beldelerine asmış oldukları Kürtçe, Türkçe ve Zazaca ışıklı panolar hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma açıldı. (Özgürgündem – 19 Ocak 08)

Kürtçe Harfler Bu Kez 'Çoban Ateşi' Gazetesini Toplattırdı

Türkçe'nin korunmasına ilişkin çıkarılan 'Türk Harflerinin Kabulü ve Tatbiki Hakkındaki Kanun' yine 'Kürtçe yasağına' gerekçe oldu. Bir Kürt şairin Kürtçe biyografisini yayımlayan Gaziantep'teki Çoban Ateşi gazetesi, bu kanuna istinaden toplatıldı. (Radikal – 22 Ocak 08)

Kürtçe Terör Dili Mi?

Kürtçe terör dizilerinin dili oldu. Onca ağa dizisinde bu dile hiç rastlanmazken, teröristler, uyuşturucu kaçakçıları ve şehrin kirli adamları bu yeni dizilerde Kürtçe konuşuyor... (haksozhaber – 23 Ocak 08)

Yabancılara Kürtçe Yayın Engeli Geliyor   

RTÜK, hazırladığı yasa taslağında yabancıların Kürtçe ya da yerel dillerde yayın kuruluşu almalarına yasak getiriyor. Taslağa göre, radyo ve televizyondaki yabancı sermaye payı yüzde 50'yi geçemeyecek. Yeni hazırlanan "Radyo Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun Tasarısı Taslağı"na göre yabancılar bölgesel ve yerel yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşlarına ortak olamayacak. (Birgün – 28 Ocak 08)

İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ

Yasak Açık Öğretime De Sıçradı

Erzurum'da Açık İlköğretim Okulu sınavlarında başörtüsü yasağı yaşandı. Sınav gözetmenleri, başörtüsünü açmayan öğrencileri sınava alırken haklarında tutanak tuttu. (haksozhaber – 13 Ocak 08)

İzmir Dokuz Eylül'de Skandal

Rektörlüğünü Prof. Dr. Emin Alıcı'nın yaptığı Dokuz Eylül Üniversitesi kampus girişinde yaşlı velilerin başörtüsünü çıkarmaları için baskı yapıldı. Özel sınav için küçük çocuklarını üniversiteye götüren veliler, başörtülü oldukları için kampusa alınmadı. Başı açık kadın veliler ile erkeklerin kampus alanına girmelerine ise izin verildi. (Zaman  - 19 Ocak 08)

Danıştay da Muhtıra Verdi

Yargıtay Başsavcısı'nın ardından Danıştay da 'türban uyarısı' yaptı: Yargı kararlarının türbanın serbest bırakılmasına izin vermediğini belirten Danıştay, 'Söz konusu girişimler toplumsal barışı zedeleyecektir' dedi. (Radikal  - 19 Ocak 08)

CHP'li Arıtman ve Perinçek'ten İslam'a Hakaret 

Başörtüsü tartışmaları, İslam dinine saygısızlık boyutuna taşındı. CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, başörtüsünün İslam'la ortaya çıkmadığını savunurken, Asurlularda fahişelerin örtündüğünü söyledi. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de 'kara bir bayrak' olarak tanımladığı türbanın rahibe kıyafeti olduğunu ileri sürdü. (Zaman – 20 Ocak 08)

İlköğretimde Türban Serbest Olmuş Bile! (Radikal'den Başörtülü Avı-1)

Eğitim-İş Sendikası Denizli Şubesi, Açık İlköğretim Okulu Sınavı'na 40 öğrencinin türbanla alınması nedeniyle Vali Yardımcısı ve Sınav Tespit Komusyonu Başkanı Halil İbrahim Ertekin hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda öğrencilere türbanlı fotoğraflarla kimlik kartı veren kamu görevlilerinin de cezalandırılmaları istendi. (Radikal – 26 Ocak 08)

Açık lisede Türbanlı Sınava Soruşturma

Milli Eğitim Bakanlığı, peçe ve türbanlı öğrencilerin açık lise sınavına alınmasıyla ilgili soruşturma başlatma kararı aldı. Bakanlık yetkilileri, soruşturma sonucunda öğrencilerin 'kılık-kıyafet yönetmeliği'ne aykırı sınava girdikleri tespit edilirse sınavlarının iptal edileceğini açıkladılar. (Radikal gazetesinin 27 Ocak 08 tarihli ihbarı sonucu. Özgür-Der) (Radikal – 29 Ocak 08)

Düğmeye Basılmış Gibi (Radikal'den Başörtülü Avı -2)

Türkiye'nin dört bir yanında, siyasilerin formülü daha uygulamaya konulmadan, türbanlı öğrenciler açıköğretim lisesi sınavlarına girmeye başladı. Konya'da bir kız öğrenci, peçesini bile açmadı. Açıköğretim liselerinin sınavlarında, türbanlı öğrencilerin çıkarması vardı. Farklı illerde çok sayıda türbanlı öğrenci, gözetmen öğretmenlerin uyarılarına rağmen başlarını açmadan sınavlara girdi. Öğretmenler, öğrencilerin türbanlarını açtıramadıkları için 'Kılık kıyafet yönetmeliğine' uymadıkları gerekçesiyle tutanak tutmak zorunda kaldı. (Radikal – 27 Ocak 08)

Kampanya Sürüyor (Radikal'den Başörtülü Avı -3)

Açık öğretim lisesi sınavlarının ikinci gününde de 'türban şov' devam etti. Bazı öğrencilerin önceki gün sınavlara türbanla girmesinin ardından dün de benzer sahneler tekrarlandı. Başkent Lisesi'nde 15-20 öğrenci sınava türbanla girerken, öğretmenler tutanak tutmakla yetindi. Bir okul yöneticisi, "Ben devlet memuruyum. Yapılması gereken neyse yapıyoruz" dedi. (Radikal – 28 Ocak 08)

Yasakçı Kadın Örgütlerinden Başörtüsüne Hakaret

CHP'nin arka bahçesi gibi çalışan bazı kadın örgütleri dün TBMM'yi ziyaret etti. TBMM Başkan Vekili Güldal Mumcu, "Türban çağdışı, ortaçağ karanlığına doğru Türkiye'yi götüren bir simgedir" diyerek başörtülülere hakaret içeren açıklamalar yaptı. (Milli Gazete – 30 Ocak 08)

ADİL YARGILANMA HAKKI VE CEZASIZLIK

Hrant Dink Soruşturmasında Eksik Yokmuş

Başbakanlık Teftiş Kurulu'na göre, Hrant Dink suikastiyle ilgilisoruşturmaya girmeyen, saklanan ya da gizlenen herhangi bir bilgi ve belge yok. Dink'in avukatı bu saptamaya itiraz etti. (NTV – 01 Ocak 08)

Tekmeyle Ölüm Raporu Şaşırttı

İstanbul Adli Tıp Kurumu, polis tekmesiyle öldüğü ileri sürülen Feyzullah Ete'nin sol göğsündeki morluğun elektroşoktan kaynaklandığını savundu. Ete'ye, elektroşok uygulanmadan önce, ilk müdahalede bulunan doktor, kalp üzerinde morluk olduğunu tespit etmiş, söz konusu travma 'ölü muayene tutanağı'na da geçmişti. İki çocuk babası Feyzullah Ete, 21 Kasım günü arkadaşı ile Avcılar Parkta polis Ali M.'nin göğsüne attığı bir tekme ile yaşamını yitirmişti. (Radikal – 07 Ocak 08)

Malatya Polisi Delilleri 'Yaktı'

Malatya'da Zirve Yayınevi'nin basılıp üç Hıristiyan'ın öldürülmesiyle ilgili davada polisin 'hata'sı 'delillerin kararmasına neden oldu. Cinayetin bir numaralı katil zanlısı Emre Günaydın'ın hastanede kaldığı dönemdeki itiraflarının yer aldığı 42 videokaset, polisin üç gün geç savcılığa ulaştırması nedeniyle delil olmaktan çıktı. (Radikal – 10 Ocak 08)

Mahkeme Baran Tursun'u Vuran Polisi Tahliye Etti

Baran Tursun davasının sanığı polis Oral Emre Atar tahliye edildi. Davayı izleyen İHD İzmir Şube Başkanı Demirkapı "Olayla ilgili delillerin karartıldığını, senaryoya uygun deliller ortaya çıkarıldığını" söyledi.(bianet – 14 Ocak 08)

Sivil Öldüler, Dört Yıl Sonra 'Askeri' Yargılanacaklar

Gümüşhane'nin Elmaçukuru Köyü'nde dört gencin 'terörist' sanılarak yanlışlıkla vurulması, ikisinin ölümü ve ikisinin ağır yaralanmasıyla ilgili dava, dört yılsonunda döndü dolaştı askeri mahkemeye yollandı. Dava sil baştan yeniden görülecek. Dört yıldan beri adaletin tecellisini bekleyen aileler şokta. (Radikal – 18 Ocak 08)

Dink'in Avukatına 301'den Dava   

Dink cinayetinde 'derin bağlantıların' açığa çıkarılması için oluşan beklentiler karşılamadan, müdahil avukat Bülent Akbay hakkında, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nm soruşturma açıldı. (Birgün – 18 Ocak 08)

Yargıtay, Demirel'in Dosyasını Zamanaşımından Sonra Buldu

Demirel'in bir yıl hapis ve 1 milyon 520 bin lira para cezasına çarptırıldığı dosya, aradan iki yıl geçtikten sonra kapatılan Yurtbank'ın sahibi Ali Balkaner'in 23 klasörlük dava dosyalarının içinden çıktı. Demirel'in zamanaşımı nedeniyle kurtulduğu dava dosyasının, Balkaner'in dava dosyalarının bulunduğu çuvala nasıl girdiği ise tespit edilemedi. (Zaman – 21 Ocak 08)

İsim Benzerliğinden 9 Gün Hapis Yattı

Adapazarı'nda evi kurşunlandığı için polis merkezine şikâyete giden Mehmet Çelik, Konya'da mal beyanında bulunmamaktan hapis cezası alan başka bir kişinin yerine hapse atıldı. Çelik, eşinin savcılığa başvurması üzerine 9 gün sonra serbest bırakıldı. (Zaman – 22 Ocak 08)

Girdap'ta Soruşturma İzni Yok   

Vatansever Çetesi davasında adı geçen askerlerle ilgili askeri savcılığa gönderilen dosyaya cevap geldi. Genelkurmay Hukuk Müşavirliği, askerlerin çete elemanlarıyla ihale pazarlığı yaptığı telefon konuşmalarının bulunduğu Girdap Operasyonu'nda adı geçen subaylarla ilgili "Soruşturmaya gerek olmadığı" şeklinde görüş bildirdi. (Birgün – 27 Ocak 08)

Kaymaz'ın Avukatına Dava

Mardin Kızıltepe'de 2004 yılında Ahmet Kaymaz ve 12 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz'ın öldürülmesi olayının müdahil avukatı Tahir Elçi hakkında dava açıldı. "Tarafsız yargılama istiyoruz" dediği için adil yargılamayı etkilemeye çalışmakla suçlanan Tahir Elçi'nin 3 yıla kadar hapsi isteniyor. (Evrensel  - 29 Ocak 08)

CEZAEVLERİ

Yakınları İçeride Onlar Dışarıda Mahkûm

Kimi toplumun 'kader mahkûmu' olarak adlandırdığı oğlunu, kimi de kardeşini görmeye gelmiş Bayrampaşa Cezaevi'ne. Sabahın erken saatlerinde yakınları ile görüşmek için cezaevi girişinde kuyruk olan aileler, saatlerce soğukta bekliyor. Yakınları cezaevinde bulunan aileler saatlerce cezaevi kapısında beklemeye 'mahkûm' ediliyor. (Evrensel – 07 Ocak 08)

Cezaevi'nde İşkence İddiası

Bolu F Tipi Cezaevi'nde bulunan Muzaffer Akengin, Deniz Güzel ve Naif Bal'ın gardiyanların saldırısına uğradıkları ve ciddi biçimde yaralandıkları bildirildi.(Evrensel – 29 Ocak 08)

BASIN VE HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ

DİHA Antep Muhabiri Metin Acet Tutuklandı...

DİHA Antep muhabiri Metin Acet, 2 Ocak'ta akşam saatlerinde DTP Antep İl binasına yapılan polis baskınında DTP İl Başkan Vekili Mehmet Aslanoğlu ile birlikte tutuklandı. (haksozhaber – 03 Ocak 08)

9 Gazeteye Malatya Cezası

Malatya'daki yayınevi davasını haber yapan 9 gazeteye ceza yağdı. Malatya'da Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili bir ihbar mektubunu yayınlayan 9 yerel gazeteye 2'şer bin YTL ceza verildi. Malatya Cumhuriyet Savcılığı, yerel yayınlanan 9 gazetenin sorumlu yazı işleri müdürlerinin ifadelerini aldı. Savcılıktan gazetelerin yazı işlerine gönderilen tebligatta, "yargıyı etkileme" gerekçesiyle 2'şer bin YTL para cezasına çarptırıldıkları belirtildi. (Evrensel – 08 Ocak 08)

DİHA Şırnak Muhabirleri Gözaltına Alındı

DİHA Şırnak muhabirleri Nesrin Yazar ile Haydar Haykır Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde bulundukları evlere yapılan baskın sonucu gözaltına alındı. (ANF – 08 Ocak 08)

Yedinci Gün Gazetesi'ne Jet Kapatma

Bir aylık kapatma cezasının ardından bugün okurlarıyla buluşan Yedinci Gün Gazetesi'ne bir aylık kapatma cezası verildi. Yedinci Gün'ün kapatılması ile birlikte son bir yılda 11 gazete 20 kez kapatma cezası aldı. (ANF – 12 Ocak 08)

Agos'a Yine Dava Açıldı   

Agos Gazetesi imtiyaz sahibi Serkis Seropyan hakkında, Arat Dink ile birlikte bir yıl hapis cezasına çarptırıldıkları 301 davasının gerekçeli kararına yönelik olarak gazetede yayımlanan bir haberle ilgili olarak "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlamasıyla 6 aydan 3 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı. (Birgün – 16 Ocak 08)

Coşkundeniz'e 'Polise Karşı Koyma' Davası

24 Kasım 2007 tarihinde tartıştığı bir polis memuru tarafından darp edildiğini iddia eden gazeteci Mehmet Coşkundeniz hakkında, polise mukavemet ve bir memuru yaralamaktan bir yıl üç ay ile beş yıl üç ay arasında hapis istemiyle dava açıldı. (Radikal – 17 Ocak 08)

Gazetecilere Kandil Dönüşü Gözaltı

Kandil'e gidiş yasağını protesto etmek amacıyla toplu halde Kandil Dağı'na yürüyüş başlatan ancak peşmergelerin engeline takılan gazetecilerden Kandil'e izinli olarak giden 2'si dönüş yolunda gözaltına alındı. Gazetecilerden Eji Cemal ise halen Kandil'de bulunuyor. (ANF – 20 Ocak 08)

'YouTube'a Erişim Engellendi   

Dünyanın en büyük görüntü paylaşım sitesi YouTube'un erişimi 'Atatürk'e hakaret ettiği' gerekçesiyle engellendi. Ankara Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral, Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne dün yaptığı başvuruda Atatürk'e "Turko Maymun" diyen görüntü paylaşım sitesi YouTube'a erişimin engellenmesini istedi. Bunun üzerine Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesi, www.youtube.com sitesine erişimin engellenmesine karar verdi. (Birgün – 20 Ocak 08)

DİHA Muhabiri Murat Kolca Tutuklandı

İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakkında görülen bir dava nedeniyle ifade vermediği için giyabi tutuklama kararı çıkarılan gazeteci Murat Kolca, dün Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gözaltına alındı. Burada ifadesi alınan Kolca, sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi. Kolca, Şanlıurfa 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı. (ANF – 20 Ocak 08)

Agos Gazetesine Dava

Şişli Cumhuriyet Savcılığı, Agos Gazetesi Sahibi Serkis Seropyan ve sorumlu yazı işleri müdürü Aris Nalcı Hakkında, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçundan bir dava daha açtı. Sanıkların 4.5'şar yıla kadar hapsi isteniyor. (ANF – 21 Ocak 08)

'Sansüre Hayır' Açıklaması Davalık Oldu

Hakkâri'nin Yüksekova İlçesi'nde gazetemiz Gündem'e yönelik baskıları protesto eden gazete çalışanımız hakkında dava açıldı. Baskıları protesto etmek için yayın hayatına son veren gazetemiz Gündem'e yönelik Yüksekova'da yapılan basın açıklaması davalık oldu. İlçede, 17 Aralık 2007 tarihinde yapılan basın açıklamasının metnini okuyan gazete çalışanımız Osman Önal hakkında Yüksekova 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. (ozgurgundem – 30 Ocak 08)

YouTube'a Bir Erişim Yasağı da İzmir'den

Yasakla ilgili süreç bir vatandaşın ihbar@izmirpolis.gov.tr adresine gönderilen ihbar mektubu ile başladı. İhbardan sonra harekete geçen İzmir Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amirliği teknik ekibi inceleme yaptı. Ekip, Atatürk, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Türk büyüklerinin resimlerinin başka fotoğraflara montajlanarak hakaret edildiği sonucuna vardı. İzmir 7'nci Sulh Ceza Mahkemesi aynı gün YouTube'a erişimin durdurulmasına karar verdi. (Zaman  - 31 Ocak 08)

TOPLANTI VE GÖSTERİ ÖZGÜRLÜĞÜ

Basın Açıklamasına Gözaltı

Tutuklu Aileler Derneği'ne üye yaklaşık 50 kişilik grup Beyoğlu'nda bulunan Galatasaray Lisesi önünde yaptıkları basın açıklamasında konuşan Tutuklu Aileler Derneği üyesi Melek Mengi Kıran 'Sayın Öcalan' dediği için gözaltına alındı. (Zaman – 02 Ocak 08)

Denizleri Anan Gençlere Dava

Tunceli'de Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını, idam edilişlerinin yıl dönümünde anan üç gence, 'suçu ve suçluyu övmek'ten dava açıldı. (Evrensel – 05 Ocak 08)

Anmaya Gözaltı   

Kamuoyunun yargısız infaz sonucu öldürüldüğü kanaati taşıdığı Kevser Mızrak'ın mezarı başındaki anmaya katıldıkları gerekçesiyle İzmir ve Ankara'da aralarında SES yöneticisinin de bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. (Birgün – 08 Ocak 08)

Kitapevinin Bombalanmasını Protesto Eden 21 Kişi Yargı Önünde

Hakkâri'nin Şemdinli İlçesi'nde Umut Kitapevi'ne bomba atılmasını protesto etmek amacıyla yapılan basın açıklamasına katıldıkları için aralarında Şemdinli Belediye Başkanı Hurşit Tekin'in de bulunduğu 21 kişinin yargılanmasına başlandı. (ANF – 16 Ocak 08)

Basın Açıklamasına Gaz Bombalı Müdahale

DTP tarafından başlatılan 'Operasyon bölgelerine yürüyüş'ün startını vermek için DTP Bağcılar İl Örgütü'nde yapılan basın açıklamasına polis müdahale etti. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı açıklamaya yapılan müdahale sırasında çok sayıda kişi gözaltına alınırken, kullanılan gaz bombalarının girdiği düğün salonunda bulunan onlarca kişi gazdan zehirlenerek ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. (ozgurgundem – 20 Ocak 08)

İHD Adana Şube Başkanı Gözaltına Alındı

İHD Adana Şube Başkanı Ethem Açıkalın, ESP Adana Temsilcisi Dinçer Ergün, HÖC Adana Temsilcisi Şemsettin Kalkan ile Hasan Yüksel, Bayram Bıldırcın ve İlhan Sarıoğlu adlı vatandaşlar, Şakirpaşa ve Meydan mahallelerinde bulunan evlerine yapılan baskında gözaltına alındı. Gözaltına alınanların 17 Aralık tarihinde İnönü Parkı'nda HÖC ve bazı sivil toplum örgütlerinin, 10 Aralık'ta Ankara'da öldürülen Kevser Mızrak'a ilişkin yapılan basın açıklamasına katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındılar. (ANF – 22 Ocak 08)

İHD Adana Başkanı Açıkalın İki Gündür Tutuklu

İHD, Derneğin Adana Şubesi Başkanı Ethem Açıkalın'ın 10 Aralık'ta Ankara'da öldürülen Kevser Mızrak'la ilgili basın toplantısına katıldığı için tutuklandığını açıkladı. (bianet – 25 Ocak 08)

SORUŞTURMA VE GÖZALTILAR

Konya Merkezli Eşzamanlı Operasyon

Konya merkezli eşzamanlı operasyonlarda Konya, Mersin, Diyarbakır ve İstanbul'da 40'tan fazla kişinin Hizbullah örgütüne üye olmak iddiasıyla gözaltına alındıkları öğrenildi… (haksozhaber – 05 Ocak 08)

Gözaltı Zorbalığı Büyüyerek Sürüyor!

Konya'dan sonra Van'da Terörle Mücadele Ekipleri'nin sabaha karşı bazı Müslümanlara ait evlere kapıları kırarak gerçekleştirdiği operasyonda 30'dan fazla Müslüman gözaltına alındı. (haksozhaber – 05 Ocak 08)

Muş'ta 3 DTP'liye 6 Ay Hapis Cezası

DTP Muş İl Kongresi'ne giderken jandarma tarafından durdurularak, kongreye gitmeleri engellenen DTP Bulanık İlçe yöneticisi 3 kişiye, "Askeri alenen aşağılamak" suçundan 6 ay hapis cezası verildi. (ANF – 13 Ocak 08)

Keyfi Gözaltı

Rıdvan Yalın 4 gün önce polis ateşiyle yaralandı, hastaneye yatırıldı, başına 2 polis kondu, "gözaltında" dendi. Avukatı belge istiyor, polis "belge yok, emir aldık" diyor, karakol savcıya yönlendiriyor, savcının kim olduğu belirsiz. (bianet – 23 Ocak 08)

MİLİTER UYGULAMALAR

Okulunuzun Polisi!

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü, 'Okul Polisliği' projesi kapsamında her okulu iki polis memuruna 'zimmetleyecek'. Proje, okullarda şiddetin yanı sıra çocukların zararlı alışkanlıklar edinmesini önlemek amaçlı olarak savunulurken, eğitimciler, bu uygulamanın öğrenciler üzerinde bir baskı unsuru oluşturacağına dikkat çektiler. (Evrensel – 03 Ocak 08)

PKK'nın Dağlıca'da Kaçırdığı 8 Askere 6 Suçtan Dava 

Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde 21 Ekim 2007 günü terör örgütü tarafından askeri birliğe saldırı sonrası PKK tarafından kaçırılan 8 asker hakkında askeri savcı iddianamesini tamamladı. Erlerden Ramazan Yüce, 6 ayrı suçtan ömür boyu hapisle yargılanacak.(Not: Sanıklar tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildiler. Özgür-Der) (Zaman – 04 Ocak 08)

Lise Öğrencilerine Yönelik Polis Konferanslarına Devam   

Namık Kemal Lisesi, Demirel Lisesi, Fen Lisesi, Diyarbakır Özel Amid Koleji'nde yılbaşı kutlaması gerekçe gösterilerek konferans verildiği iddia edildi. Diyarbakır merkez ve ilçelerinde verilen konferanslarda, sinevizyon gösterimi sunuluyor. Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya'nın da katıldığı konferanslarda, PKK üzerine bilgilendirme yapılıyor(!) (Birgün – 04 Ocak 08)

Çocukları Polis Yapıyorlar   

Şırnak'ta bu kez 'gönüllü polis' uygulaması başlatıldı. Gazipaşa İlköğretim Okulu 8. sınıfta okuyan 50 öğrenciyi Şırnak Emniyet Müdürlüğü'ne götüren yetkililer, 'gönüllü polis kartı' verdiği öğrencilerden kentte yapılan toplumsal gösterilere katılarak notlar almasını ve akşamları kimlerin dışarıda dolaştığını kendilerine bildirmesini istedi. (Birgün – 07 Ocak 08)

Avukat: "Üstümü Arayamazsınız, Suç", Polis: "Olsun Biz Yine de Ararız"

Avukatlık Kanunu "Ağır cezayı gerektiren suçüstü halleri dışında avukatın üzeri aranamaz" diyor ama polis dinlemiyor. 19 Ocak'ta Beyoğlu'nda avukatların üstü zorla arandı. (Bianet – 22 Ocak 08)

İki Genç Atatürk Büstüne Afiş Asmaktan Mahkûm Oldu

Atatürk büstüne 'Vajina Monologları' adlı tiyatro oyununun afişini astıkları öne sürülen iki üniversite öğrencisi, 'Atatürk'ün manevi kişiliğine hakaretten 15 ay hapis cezasına çarptırıldı. (Radikal – 30 Ocak 08)

HASTA HAKLARI

Hastane Borcu Yüzünden Hapse Girdi   

Kayseri'nin Yavuzlar Mahallesi'nde oturan 41 yaşındaki Döne Hacer, şeker hastalığı nedeniyle Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altına alındı. Döne Hacer'e hastane döner sermayesi tarafından 1200 YTL tutarında borç çıkartıldı. BağKur'lu olan Döne Hacer, hastane tarafından istenen 1200 YTL'yi ödemeyip düzenlenen senedi imzalayarak evine döndü. Mal beyanında bulunmadığı öğrenilen Hacer, 10 gün hapis cezası verilerek tutuklandı. (Birgün – 21 Ocak 08)

                                                                   

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi

İnsan Hakları İzleme Komisyonu

Önceki ve Sonraki Haberler