Sivas’ta “Dini Allah’a Has Kılmak” Semineri

Sivas’ta “Dini Allah’a Has Kılmak” Semineri

Özgür-Der Sivas Temsilciliği’nde “Dini Allah’a Has Kılmak” Konuşuldu.

 

Özgür-Der Sivas Temsilciliği’nin bu haftaki seminer konusu “Dini Allah’a Has Kılmak ve Konjöktürel İman” idi. Programdan önce geçtiğimiz hafta Suriye’ye iki tır yardım malzemesi gönderen genç arkadaşlardan Soner Kapan, savaş coğrafyasındaki izlenimlerini anlattı. Kısa bir süre içinde Sivas’ın pek çok mahallesinde toplanan yardımların serüvenini anlatan Kapan, yeni yardım çalışmalarına olan ihtiyacın da altını çizdi. Seminerin konuşmacısı ise, Sivas’ta yıllardan beri İslami çaba ve gayretlerin içerisinde yer almış, dönem dönem bedelini ödemiş bir isim olan Tufan Caymaz gerçekleştirdi.

Bangladeş ve Mısır’da yaşanan son süreç ile konuşmasına başlayan Caymaz, “Onlar dini Allah’a has kılmakla emrolundular.” Ayeti paralelinde (Zümer/2-Beyyine/5)  Seyyid Kutub örnekliğine değindi.

Bununla birlikte dini Allah’a has kılmayanların; ruhban sınıfı ve hahamları dinde belirleyici hale getirdiklerini, kendini kurtarılmış görerek sayılı günlerde ateşin kendilerine dokunacağını iddia ettiklerini (2/80-3/23) belirten konuşmacı böyle bir algının dini yozlaştırdığını ifade etti. Bunun dışında Hıristiyanların Hz. İsa’yı Allah’ın oğlu olduklarını inanırken geleneksel anlayışta da Hz. Muhammed’in Allah’ın nurundan yaratıldığı algısının oluşturulmasıyla benzer bir hataya düşüldüğünü de ifade etti. Benzer olumsuz örneklerin anlatıldığı konuşma dinin Allah’a has kılmaya ilişkin somut önerilerle devam etti. Bu bağlamda pazarlıklı imandan pazarlıksız imana geçilmesi gerektiği, yeryüzünün imarı insanın görevi olduğu, ayete muhatap olmak gerektiği, kıssaların anlaşılmasındaki engellerin başında yer alan israiliyyatın aşılması ve gereksiz ayrıntılara takılarak gerçekleri göz ardı etmemek gerektiğinin de altı çizildi. Bunlarla birlikte vahye sımsıkı sarılmanın (Zuhruf/43), şartlı imandan dönmenin (Maide/52), tevhid binasını her alanda kurulmasının, üretilen peygamberden asıl peygambere dönmenin bir gereklilik olduğu vurgulandı.

Seminer son bölümünde Caymaz  “Nuh gemiye hangi hayvanları aldı diye sorarlar da neden gemi yaptı diye sormazlar” cümlesi üzerinde durduktan sonra Ahzab Suresi 23. Ayette geçen, “Müminler arasında öylesi var ki Allah'ın huzurunda verdiği sözü (her zaman) yerine getirir; kimi (ölüme gitmek suretiyle) ahitlerini yerine getirmiştir, kimi de (kararlarından) vazgeçmeden (ahitlerini yerine getirmeyi) beklemektedir.” Cümlelerini okuduktan sonra konuşmasını sonlandırdı.

tufan-caymaz-20131231-01.jpg

tufan-caymaz-20131231-02.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler