Amir Grigoriy Mavrov Rusya’ya İade Edilmemelidir!

Amir Grigoriy Mavrov Rusya’ya İade Edilmemelidir!

Yine bir mültecinin iadesi gündemde. Özgür-Der, Amir Grigoriy Mavrov'un Rusya'ya iadesinin engellenmesi için İçişleri Bakanlığına çağrıda bulundu.

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, mühtedi bir Rus vatandaşı olan Amir Grigoriy Mavrov’un Kumkapı’daki Yabancılar Şube Müdürlüğünde alıkonulması ve Rusya’ya iade edilmesinin gündemleşmesi üzerine İçişleri Bakanlığına açık bir mektup yazdı.

Siyasi kimliğinden ötürü bir insanın baskı göreceği, hayatının tehdit altında olacağı bir ülkeye gönderilmesinin hem uluslararası hukuka hem de vicdan ve adalet ölçülerine uymadığını hatırlatan Kaya, Mavrov’un iade edilmemesi ve Kumkapı’daki Yabancılar Şubesinde zorunlu ikamete tabi tutulması uygulamasına son verilmesi çağrısında bulundu.

Rıdvan Kaya’nın yaptığı açıklama:

İçişleri Bakanlığı’na
Amir Grigoriy Mavrov Rusya’ya İade Edilmemelidir!

18 Mart 2014

Ülkelerinde karşılaştıkları baskılar ve insan hakları ihlallerinden ötürü Türkiye’ye gelen ve burada misafir ya da mülteci konumunda bulunan kişilerin ülkelerine iade edilmesi uygulaması insan hakları ilkeleri ve hukukla çelişen bir uygulamadır. Bir yandan büyük bir nüfusa ev sahipliği yaparak erdemli bir tutum izleyen Türkiye ne yazık ki, bazı mağdurlara bu insani ve vicdani ölçüden uzak bir tavır sergilemektedir. Bilhassa İslami kimliğinden ötürü Türkiye’ye sığınmış bazı kardeşlerimizin zaman zaman Rusya gibi, Çin gibi, Özbekistan gibi sistematik zulümlerin icra edildiği ülkelere iade edilmesi vakalarına üzülerek şahitlik etmekteyiz.

Mühtedi bir Rus vatandaşı olan Amir Grigoriy Mavrov inancından ötürü karşılaştığı baskılar nedeniyle bir yıla yakın bir süredir Türkiye’de yaşamaktadır. Bu kardeşimizin yaklaşık 2 hafta önce ikamet almak için gittiği Emniyet birimlerince gözaltına alındığını öğrenmiş bulunuyoruz. İçişleri Bakanlığının talimatıyla ikamet talebi yerine getirilmeyen Mavrov’un halen Kumkapı’da bulunan Yabancılar Şube Müdürlüğünde tutulduğu biliniyor.

Rusya’da tamamen yasal çerçevede sürdürdüğü tebliğ ve davet faaliyetleri yüzünden ülkeyi terk etmesi istenen Mavrov’un, bilahare Türkiye’de Rusya’da yaşanan zulümleri dillendirmesi üzerine Rusya tarafından geri alınmak istendiği iddia edilmekte. Halen Kumkapı’da tutulan Mavrov’un uçak biletinin temin edilmesi durumunda Rusya’ya geri gönderileceği de iddialar arasında.

Türkiye makamlarını ve bilhassa siyasi sorumluluk sahibi yetkilileri söz konusu şahsın durumunu bir kez daha gözden geçirmeye davet ediyoruz. Siyasi kimliğinden ötürü bir insanın baskı göreceği, hayatının tehdit altında olacağı bir ülkeye gönderilmesinin hem uluslararası hukuka, hem de vicdan ve adalet ölçülerine uymadığını hatırlatıyoruz. Amir Grigoriy Mavrov kesinlikle Rusya’ya iade edilmemeli; Kumkapı’daki Yabancılar Şubesinde zorunlu ikamete tabi tutulması uygulamasına son verilerek serbest bırakılmalıdır.

Rıdvan Kaya
Özgür-Der Genel Başkanı

Önceki ve Sonraki Haberler