Ankara Özgür-Der’de Şeyh Said Konuşuldu

Ankara Özgür-Der’de Şeyh Said Konuşuldu

Özgür-Der Ankara şubesi üniversite gençliğinin haftalık gerçekleştirdiği ‘’Öncü şahsiyetler’’ programının 4.hafta konuğu yazar Bahadır Kurbanoğlu ile ‘’Şeyh Said’’ üzerine konuşuldu.

Emre İsa’nın moderatörlüğünü yaptığı program Şeyh Saidin torunlarından Muhammed Sabr Fırat’ında aktif katılımıyla gerçekleşti.

Bahadır Kurbanoğlu sözlerine Şeyh Said’i tanıtarak başladı:’’ Şeyh Said ailesi bölgede önemli bir ailedir. Medreseler açan, aşiretlerle iyi ilişkiler içerisinde bulunan bir aileden bahsediyoruz. Farklı ailelerle kaynaşmış durumdalar. Şeyh Said varlıklı olduğu için kendisi medrese kurar. 20 öğrenci yerleştirir. Diğer insanlarda buraya yardım ederler.’’dedi ve kıyamı daha iyi anlayabilmek için Şeyh Said’i kıyama götüren Kemalist rejimin tahkim edilmesi sürecini bilmenin gerekli olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cumhuriyet tarihi dendiğinde aklımıza gelmesi gereken ilk konu Şeyh Said hadisesidir. Rejimin sacayaklarını tahkim etmede ve diktatöryel yapının kurulmasındaki en önemli olaydır. İlan edildikten sonra Cumhuriyet Şeyh Said kıyamı, esnası ve bastırılması esnasında kurulmuştur. Malum bütün inkılaplar bu hadisenin bastırılmasının ardından gerçekleştirilmiştir.”

Kemalist rejimin üç önemli olgu üzerine inşa edildiğinin altını çizen Kurbanoğlu, bunları; ‘’İstiklal Mahkemeleri, Takrir-i Sükun Kanunu ve Hıyanet-i Vataniyye kanununun 1.maddesinin değiştirilmesi’’ olarak özetledi.

Kurbanoğlu, "Kıyam hilafet ortadan kaldırıldığı için yapılmıştır" diyen bazı İslamcıların düştüğü hatanın benzerine Kürt ulusalcılarının da düştüğüne dikkat çekerek, milliyetçiler ve Şeyh Said alt başlığı altında şunları söyledi: "Denilmek istenmiştir ki, din sadece alet edilmiş esas mesele Kürdistan'dır. Bağımsız Kürdistan olabilir, muhtariyet olabilir. O olabilir bu olabilir ancak siz bunu ana amaç haline getirirseniz Şeyh Said'e ve arkadaşlarına hakaret etmiş olursunuz.’’ dedi ve ulusal söylemlerin gerçeği yansıtmadığını, üretilmiş cümleler olduğunu belirtip sözlerine devam etti:’’ özellikle metinlerde geçen ulus,özgürlük,başarı yolunda ölmek,gelecek nesiller öcümüzü alacaktır ve şeyh said’in asıl davasının milliyetçilik olduğunu ve dini kullandığı gibi cümleler gibi ulusal söylemlerin sık sık yazıldığını "belirtti.

Şeyh Said Kıyamının başından sonuna kadar İslami bir kıyam olduğunun altını çizen Kurbanoğlu, " Şeyh Said Kıyamı, şeriat adına, medreselerin kapanması   adına, bölgedeki Müslüman Kürt halkına yapılan haksızlara karşı çıkma adına yapılmak zorunda kalınmış bir kıyamdır. Önceden planlanmış bir kıyam değildir" diye konuştu.

 Bahadır Kurbanoğlu ve Muhammed Sabr Fırat konu ile ilgili soruları yanıtladıktan sonra program sona erdi.

HABER: İbrahim Yiğiter

Foto: Mehmet Afşin

Önceki ve Sonraki Haberler