Bera Reyyan İle Filistin ve Ortadoğu Üzerine

Bera Reyyan İle Filistin ve Ortadoğu Üzerine

Filistinli şehit Nizar Reyyan’ın oğlu Bera Reyyan Filistin ve Ortadoğu’daki son durumu anlattı.

Adem Özköse’nin yöneticiliğini yaptığı programda Bera Reyyan, Hamas ile El-Fetih arasında yakın zamanda gerçekleşen anlaşmayı değerlendirdi.  Sisi’nin yaptığı darbenin ardından Mısır tarafından uygulanan kuşatmanın Mübarek döneminden daha ağır olduğunu aktaran Reyyan, bu ambargonun Hamas’ın halkın ihtiyaçlarını karşılamasını zorlaştırdığını söyledi. Hamas‘ın El-Fetih ile yaptığı anlaşmanın,  bir geri adım olarak anlaşılabileceğini ifade eden konuşmacı, bu adımın direnişin himayesi adına önemli olduğunu belirtti. Hamas’ın 8 yıl önce yönetime geldiğini hatırlatan Bera Reyyan seçimle ilgili bu uzlaşmanın Hamas’ın iktidar hırsı olmadığını, direnişi öncelediğini göstereceğini söyledi. Direnişi engellemeye çalışan El-Fetih’in anlaşmaya politik yaklaştığını, Mahmut Abbas’ın siyasi geleceğini öncelediğini dile getiren konuşmacı bu uzlaşmanın yıllardır bir birikime ulaşan direnişe zarar veremeyeceğini vurguladı.

Hamas’ın doğrudan yönetimde olmaması durumunda direnişin sekteye uğramayacağını belirten, Hamas’ın  Gazze’deki askeri ve siyasi gücünü Hizbullah’ın Lübnan’daki pozisyonuna benzeten Reyyan, Hizbullah’ın silahını ümmete çevirdiğini, bu bakımdan kesinlikle Hamas’ın Hizbullah’a benzemeyeceğini vurguladı.

Filistin’deki son durumu aktardıktan sonra Ortadoğu üzerine konuşan bilhassa Suriye direnişi üzerinde durdu. Suriye’de olayların başlamasının ardından Gazze Üniversitesi’nde kendisi ve arkadaşlarının gösteri yaptıklarını, tavır alınmasını talep ettiklerini söyleyen Bera Reyyan, Hamas’ın en başından beri tüm fertleriyle Suriye direnişinin yanında olduğunu ifade etti. Olaylar öncesinde Hamas’ın Suriye’deki konumunun iyi olduğunu fakat katliamlardan sonra “bütün Müslümanların kanı eşittir” ahlaki şiarı gereği bu konumu reddettiklerini söyledi.

Suriye’deki son durum ile ilgili görüşlerini aktaran Bera Reyyan, Baas yönetiminin halkı kendisi ile uzlaşıya mecbur etmeye çalıştığını söyledi.  Müslümanların daha önce yaşadıkları tecrübeleri hatırlatan Reyyan, şiddetin kullanıldığı ve uzun zamana yayılan direnişlerde halkın umutsuzluğa düşebileceğini ifade etti.  Gerçekleşen katliamların ardından katliamı yapanların yıkılmamasının halkı üzerinde çok kötü sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan konuşmacı bu sebeple tüm Müslümanların Suriye’deki İslami hareketi desteklemesi gerektiğini belirtti. Bera Reyyan mücadelenin artırılması gerektiği vurgusu ile konuşmasını sonlandırdı.

Program katılımcıların sorularına verilen cevaplarla sona erdi.

bera_reyyan-20140520-01.jpgbera_reyyan-20140520-03.jpgbera_reyyan-20140520-05.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler