Mültecilere Yönelik Kötü Muameleler Kınandı

Mültecilere Yönelik Kötü Muameleler Kınandı

Adana Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'nde mültecilere kötü muamele iddiaları üzerine çeşitli sivil toplum kuruluşları basın açıklaması düzenledi.

Sivil toplum kuruluşları adına Özgür-Der temsilcisi Recai Ağuş tarafından okunan açıklama da, Adana Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’nde aralarında çeşitli iddialarla tutulan 60'tan fazla mülteci bulunduğu belirtildi.

Adana başta olmak üzere Van, Gaziantep, Iğdır, Hatay, İstanbul illerinde Mültecilere yönelik hukuksuz, insanlık dışı ve kanunlara aykırı uygulamaların devam ettiğini söyleyen Ağuş, Yabancılar Şubesi’nde yaşananları, “Mültecilere sahip oldukları birçok haklar verilmiyor. Telefon kullanmalarına, para almalarına izin verilmiyor. Tuvalet, banyo şartları çok kötü durumda. Kaldıkları yerde havalandırma, temizlik sorunları bulunuyor. Açık alana çıkabilecekleri bir ortam sağlanmıyor.” şeklinde aktardı.

“Ülkelerine gönderilirlerse idamla karşılaşırlar”

Mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesi durumunda birçoğunun idam ve işkence ile karşılaşacağını ifade eden Ağuş, “Tutulan mülteciler arasında Özbekler, Batı ve Doğu Türkistanlılar, Çeçenler, Afganlar, Dağıstanlılar v.s. bulunuyor. Bu mültecilerin ülkelerine gönderildikleri vakit işkence ve idamla karşılaşacakları bilinmektedir. Buna rağmen bu mülteciler her an ülkelerine iade edilecekleri günü korkuyla bekliyorlar.” dedi.

“Aylarca hukuksuz şekilde tutulanlar var”

Yabancılar Şubesi’nde tutulan kişilerin 48 saat içerisinde Valiliğe bildirilmesinin ve bu süre içerisinde söz konusu kişiler hakkında karar verilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çeken Ağuş, tutulan mülteciler arasında aylardır hukuksuzca Yabancı Şubede olup, ancak hakkında bir karar belirtilmemiş kişilerin bulunduğunu söyledi.

“Sadece bir öğün yemek veriliyor”

Söz konusu şubede tutulan mültecilere günde sadece bir öğün yemek verildiğini aktaran Ağuş, “Uygulama bu şekilde devam ederse Mültecilerin ölüm orucuna başlamaları kaçınılmaz olacaktır. Mültecilere bizim medeniyetimizde muhacir bile denilmiyor misafir deniliyor. Böyle bir toplumun polislerinin yaptıkları kabul edilemez.” şeklinde konuştu.

Ağuş, sorumluların derhal cezalandırılması gerektiğini söylediği açıklamasını Özgür-Der olarak Ramazan fitrelerini muhacirlere vermek kararı aldıklarını ifade ederek bitirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler