Şubat 2008 Hak İhlalleri Değerlendirme Raporu

Şubat 2008 Hak İhlalleri Değerlendirme Raporu

Özgür-Der'in topluma ve çağa tanıklığı sürüyor. Özgür-Der Diyarbakır Şubesi'nin büyük bir emekle her ay periyodik olarak hazırladığı aylık insan hakları raporunun tamamını yayınlıyoruz.

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi'nin hazırladığı raporun tam metni:

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi olarak topluma ve çağa tanıklığımız sürüyor. Her ay periyodik olarak hazırladığımız aylık insan hakları raporunu kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Giriş

28 Şubat postmodern darbesinin üzerinden 11 yıl geçti. Ancak, geçen onca zamana rağmen temel hak ve özgürlüklerin önündeki engeller tam anlamıyla ne kaldırıldı ne de hak kısıtlayıcı uygulamalardan vazgeçildi. Söz konusu dönemin mağdurları iktidar oldular ancak, yaşanan gelişmeler muktedir ol(a)madıklarını gösteriyor. Bu durum başörtü yasağının üniversitelerde kaldırılmasına yönelik atılan adımlarda apaçık ortaya çıktı.

Kürt sorununu askere havale eden siyasal iktidarlara karşın AK Parti'nin siyasi çözüm konusunda inisiyatif alacağını düşünen halk sınırötesi kara harekatı ile bir kez daha yanıl(tıl)mış oldu. Sınırötesi operasyon konusunda askerle tam bir fikir birliği içinde olduğunu söyleyen ve dökülen kanları durdurmak yerine bir komutan edasıyla kahramanlık nutukları atan başbakan siyasi çözüm beklentisi içinde olanları tam bir hayal kırıklığına uğratmakla kalmamış, ölen onlarca insanın da vebalini üstlenmiştir.

Şubat ayında, Tuzla tersaneler bölgesinde, ardı ardına yaşanan "iş kazaları" çok sayıda işçinin ölümüne neden oldu. Yaşanan ölümler, yıllarca görülmek istenmeyen emekçilerin iş güvenliğini, çalışma koşullarını ve yaşadıkları iş kazalarını tekrar kamuoyunun gündemine getirdi.

Kolluk öldürmeye devam ediyor! Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümü nedeniyle yapılan protesto gösterisinde kolluk kuvvetleri 16 yaşındaki Yahya Menekşe'nin panzerle ezilerek ölümüne neden oldu.  

Yıllardır acımasızca sürdürülmekte olan başörtü yasağının üniversitelerde kaldırılması yolunda AK Parti ve MHP'nin ortaklaşa hazırladığı anayasa değişikliği Meclis'ten geçti. Yasa, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasına ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın üniversitelere başörtüyle girilmesi konusunda yasal düzenlemeye gerek olmadığı yolundaki açıklamasına rağmen başörtülü öğrenciler, okul kapılarından yine geri çevrildi. Yasağı savunan cunta yanlısı Kemalist medya da boş durmayıp başörtülü avı başlatarak zinde güçlere görevlerini hatırlattı. Medyanın başörtü ihbarlarını, yarattığı mağduriyetler nedeniyle, son iki aydır "inanç özgürlüğü" başlığı altında değerlendiriyoruz.

Panzerle Gelen Ölüm

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümü nedeniyle düzenlenen gösterilere kolluğun aşırı ve orantısız güç kullanımı savaşı andıran görüntülere neden oldu. Hesapsızca göstericilerin üzerine sürülen panzerlerden biri 16 yaşındaki Yahya Menekşe'nin ölümüne neden oldu.

Yapılan ilk açıklamalar, Menekşe'nin göstericiler tarafından atılan bir taş sonucu öldüğü yönündeydi. Görgü tanıkları ve ailesi ise devleti sorumlu tuttular. Olay Yeri Keşfi ve Ölü Muayene Tutanağı ile Malatya Adli Tıp Kurumu raporunda Menekşe'nin 'araç altında kalmasına' bağlı olarak öldüğü tespiti yapıldı.

Gösterilere kolluk kuvvetlerinin bu şekilde müdahalede bulunması kabul edilemez. Eylemde "çocuklar taş atmış" olsalar bile bu taşın karşılığı panzer ve kurşun olmaz-olmamalıdır.

Özgür-Der olarak yaşam hakkına kast eden bu ve benzeri orantısız göç kullanımlarını kınıyoruz. İnsanın ve hele çocukların hayatına kast edenlerin cezalandırılması çağrımızı yineliyoruz. Bu arada çatışma ve kandan medet uman ve bu yolla toplumsal taban kazanmaya çalışan "militarizmin öte kanadı"nı da protesto ediyoruz.

Sınırötesi Kara Harekâtı: Sorunu Derinleştirme Harekâtı

Beş generalin komutasında 10 bin askerle başlatılan harekât, belirsiz sayıda ama en az onlarca insanın ölmesine ve yaralanmasına neden oldu. Harekatta köprü ve oto yollar zarar görürken halkın refahı için kullanılması gereken paralar sınırötesi dağlara gömüldü. Bu arada medyanın kullandığı şoven dile başbakan ve bakanların militer dili de eklenince insani ve ahlaki duygular toz duman oldu. Bu ulusalcı militer zihniyet savaş çığırtkanlığını basketbol maçı skoru bildirir gibi ölü sayıcılığına kadar vardırdı.

Kürt ve PKK sorununda inisiyatif almaktan kaçınan AK Parti hükümeti işi tümden askere devretmekle kalmadı askerin mantığının paydaşı olduğunu ilan ederek akan kanların vebalini üstlenmiş oldu. Sorunun çözümünden yana olanların, savaş ve operasyonların sorunu daha da derinleştireceği uyarılarına rağmen gerçekleştirilen kara harekâtı, daha önce defalarca gerçekleştirilen ancak sonuç alınamayan operasyonlar gibi fiyaskoyla sonuçlandı.

28 Şubat'tan 11 Yıl Sonra Da Değişen Bir Şey Yok!

Laikçi cephe İslami değerlere başörtüsü yasağı üzerinden saldırmaya ve mağduriyetler üretmeye devam ediyor. Halkın yüzde sekseninden fazlasının yasağın kalkmasından yana olmasına rağmen halkın iradesini ve onun siyasal yansımalarını hiçe sayan Kemalist sol ve ulusalcı kesim CHP'nin, çetelerin ve yargı bürokrasinin koruması altında Müslümanların değerlerine fütursuzca saldırırken zinde güçlere açık çağrılar yapmaktan da geri durmuyor.

Yasağı savunan cunta yanlısı Kemalist medya, muhbirliğe başlayarak başörtülüleri ve onlara mani olmayan idarecileri ihbar etmeye başladı. Edirne'deki Ayşekadın Sağlık Ocağı Aile Sağlığı Merkezi'nde aile hekimi olarak görev yapan ve "muh(a)bir"ler tarafından poliklinik içinde başörtülü halde hasta muayene ederken görüntülenen Dr. Zeynep Mahmut hakkında Edirne valisi Nusret Miroğlu'nun talimatı ile soruşturma başlatıldı.

Yasakçılar, iktidarın ürkekliğinden faydalanarak başörtülü öğrenci ve veliler üzerinde şiddet uygulamaya başladılar. Bunlardan biri de Samsun'da yaşandı. Daha önce rektör Ferit Bernay'ın usulsüz atamaları ve yolsuzluklarıyla adı duyulan Samsun 19 Mayıs Üniversitesi bu defa akıl almaz bir darp olayıyla gündeme geldi. Başörtülü kızını okula bırakan baba İdris Gökçek, güvenlik görevlileri tarafından darp edildi.

Elverişsiz Çalışma Koşulları Öldürüyor

Tuzla tersaneler bölgesinde, ardı ardına yaşanan "iş kazaları" çok sayıda işçinin ölümüne ve yaralanmasına neden oldu. Yaşanan ölümlü kazalar iş güvenliği ve işçi sağlığı ile çalışma koşulları bakımından yönetimlerin duyarsızlığını da ortaya koydu.

Tuzla'da vahşi kapitalizmin kanlı çarkları en ağır bir biçimde dönüyor. Bunun acısını, evine bir parça ekmek götürebilmek için ağır ve sağlıksız çalışma koşullarında, sosyal güvencesi olmaksızın ölümle burun buruna çalışan fakir halk ödüyor. Bu konuda bu güne kadar yaşanan kazalara gözünü tıkayan hükümetler bu vahşetin baş sorumlusudur.

İşçinin kendisinin ve ailesinin insanca bir yaşam sürebilmesi için sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları oluşturulmalıdır. İşçilerin emeklerinin karşılığı, adil bir şekilde ve teri soğumadan kendilerine verilmelidir. İnsan onurunun korunması için şart olan koşullar ve olanakların oluşturulması en başta hükümetin sorumluluğundadır.

YAŞAM HAKKI

Tuzla Tersanelerinde Bir İşçi Daha Öldü

Tuzla Tersaneler Bölgesinde, Şahin Çelik tersanesinde bir işçi daha iş güvenliği eksikliği nedeniyle öldü. Limter-İş, 20 yaşındaki Metin Turan'ın 4 Şubat günü saat 18.00'da iskeleden denize düşerek yaşamını yitirdiğini açıkladı. (bianet - 05 Şubat 08)

Yargısız İnfaz 13 Yıl Sonra Aydınlandı   

Siirt'in Eruh ilçesinde PKK tarafından kaçırıldığı belirtilen oğlunu bulmak için dağa çıkan Mehmet Çetinkaya ile yakınları Emin ve Ahmet Aslan, güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. 3 köylünün öldürülmesi 'çatışmada 3 terörist öldürüldü' şeklinde lanse edilerek, olayın üstü kapatılırken, başvurdukları Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi, gerçekleri ortaya çıkardı. Mahkeme, "Köylülerin güvenlik güçleri ile çatışmaya girdiği hususunda ortada yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığı sonucuna varılmıştır" diyerek, köylülerin PKK'li değil, sivil olduğunu kabul etti ve Siirt Valiliği'ni tazminat ödemeye mahkûm etti. (Birgün – 09 Şubat 08)

Panzerin Ezdiği 16 Yaşındaki Yahya Menekşe Öldü

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde 15 Şubat gösterilerinde polis panzerinin ezdiği 16 yaşındaki Yahya Menekşe, kaldırıldığı Cizre Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Yahya Menekşe'nin kafatasının ezildiği, vücudunda çok sayıda kırık olduğu belirtildi. (Özgür-Der: Adli Tıp Kurumu da Cizre'deki olaylarda ölen Yahya Menekşe'nin araç altında ezildiğini raporunda belirtti.) (Taraf – 16 Şubat 08)

"Cevat'ın Ölümünü Gördük"

Tuzla tersanelerinde çalışan Cevat Toy 12 Şubat'ta çalıştığı geminin ambarına düşerek öldü. Bunu protesto eden ve örgütlenmelerini sürdüren işçiler iki gün sonra işten atıldı. (bianet - 16 Şubat 08)

Tersanede Bir Ölüm Daha Gerçekleşti

Tuzla'daki tersanelerde birbiri ardına yaşanan iş kazalarına bir yenisi daha eklendi. Selahattin Aslan Tersanesi'nde çalışan Hasan Köse (24) geçtiğimiz gün yaşam savaşını kaybetti. 15 Şubat'ta temiz su tankının içinde biriken gazın patlamasıyla ağır yaralanan Hasan Köse hemen Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Vücudunda yüzde 80 oranında yanık olduğu belirlenen Köse, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. (Yeni Şafak – 20 Şubat 08)

Taburda Kuşkulu Ölüm   

Şırnak Tabur Komutanlığında sırtından aldığı kurşunla yaşamını yitiren İsmail Taştop'ın intihar etmediği, öldürüldüğü iddia edildi. Taştop'un aile yakınlarının iddiasına göre, Taştop'un öldüğü tabur içersinde aileyi telefonla arayan bir kişi, "Bizi tabur içerisinde taradılar. Haberiniz olsun" dedi. Samsun'da acemi birliğini tamamladıktan sonra 15 gün önce Şırnak'taki Tabur Komutanlığı'na teslim edilen İsmail Taştop üç gün önce sırtında aldığı kurşunla yaşamını yitirdi. (Birgün  - 28 Şubat 08)

İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ

Danıştay'dan Türbana Çifte Fren

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, açık lise sınavlarına türbanla girilmesinin serbest olması gerektiğini savunurken, Danıştay'dan aksi bir karar geldi. Danıştay 8. Dairesi Merkezi Sınav Yönergesi'nde sınava giren öğrencilerin kılık kıyafetiyle ilgili maddedeki 'başı açık' ifadesini kaldırarak türbanın önünü açan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) düzenlemesini iptal etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, kılık-kıyafet kurallarına uymadığı için üniversite sınavı iptal edilen öğrencinin velisinin açtığı davayı geri çevirdi. (Radikal 01 Şubat 08)

Başörtüsü Eylemcilerine 5 yıl Hapis İstediler

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Bursa Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde başörtülü öğrencilerin okula alınmaması yönündeki valilik emrini yerine getiren okul idaresini protesto edip zorla okula giren ve eğitime ara verilmesine neden olan velilerin 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması gerektiğine karar verdi. (Milli Gazete – 05 Şubat 08)

'Yasakçı Profesör' Türbanlılara Ders Vermek İstemiyor

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Yiğitsubay, başörtülü öğrencilere ders vermek istemediğini söyledi. Pazartesi günü 5N 1K programında Cüneyt Özdemir'in konuğu olan Yiğitsubay, "Özgürlük denince bu da benim özgürlüğüm, ben türbanlı öğrenciye ders vermek istemiyorum." şeklinde bir açıklama yaptı. (Zaman – 06 Şubat 08)

Engelli Kızın Annesi Başörtülü Diye Kampüse Alınmadı

Anayasa değişikliğinin ikinci oylamasının Meclis'te yapılacağı günün öncesinde Marmara Üniversitesi'nde yine bir başörtüsü dramı yaşandı. 'Engelsiz Meslek Eğitimi Projesi' kapsamında açılan bilgisayar ve muhasebe kursunu bitirip sertifika almaya hak kazanan Kadriye Ödül'ün (23) annesi Emine Ödül başörtülü olduğu gerekçesiyle törene alınmadı. Baba Mehmet Ödül ise olayı protesto için eşiyle birlikte soğukta dışarıda bekledi. (Zaman – 11 Şubat 08)

Sakallı Diye Askerî Hastaneye Alınmadı

Ankara'da, eşiyle birlikte muayene olmak için askerî hastaneye giden 54 yaşındaki Kıbrıs gazisi, sakallı diye içeriye alınmadı. 34 yıllık gazi Ahmet Cankurtaran, görevlilere neden alınmadığını sorması üzerine, "Yönetmelik yeni çıktı, sakalını kes de gel." denildi. (Zaman  - 13 Şubat 08)

Türbanda 'Hedef Kamu' Diyen AKP'li Vekil Disipline Sevkedildi    

AKP Grup Yönetim Kurulu, Konya Milletvekili Hüsnü Tuna'nın "Uyarı cezası" istemiyle Müşterek Disiplin Kurulu'na sevk edilmesini kararlaştırdı. Grup Başkanvekili Nihat Ergün, milletvekillerinin parti disiplinine göre hareket etmesi gerektiğini belirterek, Tuna'nın "Uyarı cezası" istemiyle Müşterek Disiplin Kurulu'na sevk edildiğini bildirdi. (Birgün – 15 Şubat 08)

Başörtülü Olduğum İçin Arabam Tekmelendi

Üniversite öğrencisi bir genç kız, başörtülü olduğu gerekçesiyle ağır hakarete uğrayıp, arabası tekmelendi. Üniversite öğrencisi Hatice Büşra Kartal, önceki gün annesi ve kız kardeşiyle birlikte Florya Menekşe sahiline gitmek için yola çıktı. Sahile yakın bir yerde aracını park eden Kartal'a 34 ... .. plakalı araçtan inen bir kişi ağır şekilde hakaret etti. Başörtülü insanları görmeye tahammül edemediğini söyleyen şahıs 3 kadının içinde bulunduğu arabayı dakikalarca tekmeledi. (Zaman  - 18 Şubat 08)

Başörtülü Kızların Kimlikleri Toplandı

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğleden önce derse girmelerine izin verilen başörtülü öğrencilerin kampüsten çıkarken kimliklerinin alındığı öğrenildi. Dersleri öğleden sonrada olan başörtülü öğrencilerin kampüse girişine de kimlikleri alınarak izin verildi. Öğrencilerin kimliklerini alan güvenlik görevlileri ise uygulama ile ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. (haksozhaber – 25 Şubat 08)

Başörtülü Kızın Babasına Dayak

Kızını okula bırakan baba idris gökçek, üniversite güvenlikçilerinin önce sözlü sonra da fiili saldırısına uğradı. Daha önce Rektör Ferit Bernay'ın usulsüz atamaları ve yolsuzluklarla adı duyulan Samsun 19 Mayıs Üniversitesi bu defa akıl almaz bir darp olayıyla gündeme geldi. Başörtülü kızını okula bırakan baba İdris Gökçek, güvenlik görevlileri tarafından darp edildi. (samanyoluhaber – 26 Şubat 08)

Validen Başörtülü Doktora Soruşturma

Edirne'deki Ayşekadın Sağlık Ocağı Aile Sağlığı Merkezi'nde 4'nolu Aile Hekimi olarak görev yapan ve gazeteciler (muhbirler) tarafından poliklinik içinde başörtülü hasta muayene ederken görüntülenen Dr. Zeynep Mahmut hakkında Edirne Valisi Nusret Miroğlu'nun talimatı ile soruşturma başlattı. (haksozhaber – 27 Şubat 08)

 

Laikçi Medyadan İhbarlar:

Ispartalı Miniklere Karne Ödülü: Said-i Nursi Propagandası

Gazeteci dövmekten hapis cezası alan, yolsuzluk iddiaları ve 'Türbanlı Belediye Başkanı da olmalı' çıkışıyla adı sık sık gündeme gelen AKP'li Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman'ın son icraatı ilköğretim öğrencilerine Said-i Nursi propagandası yapılan kitabı dağıtmak oldu.

'Küçük Gezgin, Güller ve Halılar Diyarı Isparta'da' adlı çizgi romanda Said-i Nursi için 'keskin zekâsı, harikulade hafızası', 'yüzyılın mütefekkiri (düşünürü)' gibi övücü ifadeler kullanılıyor. (Radikal - 01 Şubat 08)

Özgürlük İçin Atılan İmzaya Rektör Baskısı

Türkiye genelinde birçok üniversiteden akademisyenlerin başlattığı özgürlük hareketine destek çığ gibi artarken, bildiriye imza atan öğretim üyelerine yasakçı rektörler tarafından baskı yapılıyor. Bu baskıların en yoğun yaşandığı yerlerin Akdeniz Üniversitesi, Malatya İnönü Üniversitesi, 19 Mayıs Üniversitesi ve ODTÜ gibi üniversitelerin olduğu ortaya çıktı. (Zaman – 01 Şubat 08)

İÜ Rektörü Şaşırttı: Belki Türbanlı Öğrenciye Hak Ettiği Notu Vermeyeceğiz

Başörtüsü karşıtı açıklamalarıyla gündeme gelen İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Mesut Parlak, şaşırtıcı bir çıkış yaptı. Parlak, başörtülü öğrencilerin üniversiteye girmeleri halinde onlara hak ettikleri notu veremeyeceklerini söyledi. Parlak önceki gün İÜ Senatosu'nda başörtüsü karşıtı bir açıklama yapmış ve bazı öğretim üyelerince ayakta alkışlanmıştı. (Zaman – 01 Şubat 08)

Serbest Bırakılması Halinde İlk Hedef ÖSS

Üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasının ardından türbanlı öğrencilerin ilk hedefi 15 Haziran'da ÖSYM tarafından yapılacak üniversiteye giriş öğrenci seçme sınavı olacak. Bu yıl liseler dört yıla çıkarıldığı için üniversiteye giriş sınavına girenlerin sayısı geçen yıllara göre 500 bin kişi azalacak. Bu durumda geçmiş yıllarda liseyi bitiren ancak türban nedeniyle eğitimine ara vermek zorunda kalan binlerce genç kız bu yıl yapılacak sınavlara katılarak üniversiteye girmeye çalışacak. (Birgün – 02 Şubat 08)

'Özgürlükçü'lük Türbana Kadarmış

Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) toplantısına göreve geldiğinde "Üniversitelerdeki bütün yasakları kaldıracağım" mesajı veren YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan damga vurdu. Türbana serbestlik getiren düzenlemeye tepki göstermek amacıyla yapılan toplantıyı iptal etmek için uğraşan Özcan, başarılı olamayınca kurul üyelerini hukukla tehdit etti. (Radikal – 02 Şubat 08)

Meğer Muhabir, Bayan Doktora Saldırmış

Cumhuriyet Gazetesi, çarpıtma haberlerine bir yenisini daha ekledi. Gazete, zorla fotoğrafını çekmek isteyen muhabirini engelleyen doktorla ilgili haberi 'Türbanlı doktor muhabirimize saldırdı' başlığıyla yayınladı. Adana'nın Mahfesığmaz Mahallesi'ndeki 80. Yıl Sağlık Ocağı'nda 7 aydır görev yapan Dr. Zeynep Oruç, Cumhuriyet Gazetesi muhabirinin kendisini iterek zorla fotoğrafını çekmeye çalıştığını söyledi… (Zaman – 02 Şubat 08)

"Altı Yaşında 'Suçlu' Olmaz, Cezai Sorumluluk Yok"

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Üyesi Avukat Seda Akço, bugünkü (5 Şubat) Radikal gazetesinin ilk sayfadan ve İnternet sitesinden "Altıda hırsız, sekizde yüzücü!" başlığıyla verdiği haberde, çocuğun "hırsız" olarak nitelenmesini eleştirdi. Radikal'in haberini eleştiren Avukat Akço "12 yaşının altındaki çocuklara kovuşturma yasağı var. Halbuki kişi suçlu mu, kovuşturmadan sonra karar verilir" dedi. (bianet – 05 Şubat 08)

YÖK Katsayı İçin Koşturuyor

YÖK Genel Kurulu iki ay aradan sonra ilk kez toplandı. Yoğun gündem nedeniyle imam-hatiplere katsayı eşitliği sağlayacak düzenleme görüşülemedi ancak bunun için 14 Şubat'ta toplanma kararı alındı. Görüşü sorulan Milli Eğitim 'Değişmeli' yanıtı verdi. (Radikal – 08 Şubat 08)

Kısa Etekli Kızlara 'Asit'li Saldırı

Tarsus'ta iki kız öğrencinin, bacaklarına etekleri kısa olduğu için şırıngayla yakıcı sıvı madde atıldığı öne sürüldü. Yarım saat arayla gerçekleşen olayların failleri aranırken bir hemşire aynı şekilde saldırıya uğradığını söyleyerek şikâyetçi oldu. İlçede 'şırıngalı saldırgan' korkusu yaşanıyor. (Özgür-Der; ihbar haberinin yalan olduğu daha sonra ortaya çıktı)  (Radikal- 15 Şubat 08)

'Diyarbakır'da İçki Yasağı' Haberi de Yalanmış

Bugün bazı gazetelerde çıkan 'Diyarbakır'da içki yasağı' şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Diyarbakır İl Dernekler Müdürü Mehmet Selim, lokallere gönderilen kararın Diyarbakır İçkili Yer Tespit Komisyonu tarafından alındığını, komisyonda başta belediye, emniyet, Milli Eğitim'le birlikte birçok resmi kurumun bulunduğunu hatırlattı. Selim, tebligatı 22 değil, içkili bölgeye taşınmayan 17 lokale gönderdiklerini kaydetti. (Özgür-Der: haber 15 Şubat 08 tarihinde Milliyet gazetesinde çıkmıştı) (Zaman – 17 Şubat 08)

Jurnalci Gazeteciliğin Güvenilir Adresi: Milliyet

Milliyet gazetesi, başörtüsüne karşı 'safariye çıkmış vahşi batılı' gibi yaklaşarak jurnalci haberciliğin güvenilir adresi olmaya devam ediyor. Bunun son örneği, 25 Şubat 2008 tarihli "Hastanede ve lisede türbanlı görüntüler" haberi oldu. Spotta ise şu ibareler yer alıyor: "Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çok sayıda çalışan, türbanlı. Hizmet veren türbanlı sağlık görevlileri ve doktorlar var. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde başhekim, türbanlı olarak görev yapan kadın doktorların bulunduğunu kabul ediyor." (haksozhaber – 26 Şubat 08)

Provokatörler Sahnede

Başörtüsü yasağını devam ettirmek isteyen özgürlük düşmanları,  öğrencileri kışkırtarak, provokasyonlara başladılar. İstanbul Aydın Üniversitesi Halit Aydın Kampüsü'nde türbanlı öğrencilerin okula girmesini protesto eden bir grup eylem yaptı. (Milli Gazete – 28 Şubat 08)

Suç aletleri: Seccade, Tespih, Ayet Panosu

Bir Milliyet & DHA klasiği daha: Namaz kılanlar ihbar edildi; mescit 'örgüt yuvası'; seccade, tespih ve Arapça ayet yazılı panolar da 'suç aleti' gibi gösterildi. İkilin son işbirliği, Bolu İl Tarım Müdürlüğü binasındaki bir odanın, namaz kılınması için mescit haline getirilmesi oldu. (haksozhaber – 29 Şubat 08)

 

MİLİTER UYGULAMALAR

"Sünnetsiz" Siyaseti

Bingöl kırsalında TSK'nın yaptığı operasyonda yaşamını yitiren 10 PKK'li için Bingöl Valisi İrfan Balkanhoğlu "İçlerinden bazıları sünnetsizdi" şeklindeki açıklamada bulundu. (Birgün – 08 Şubat 08)

Korucu Çocuklarına Sınavsız Kadro!

Batman'da askerliğini yapmamış korucu çocuklarının sınavsız memur kadrosuna alındıkları iddiası tartışılıyor. İşsizlik ve yoksulluğun sefalet sınırlarını zorladığı bölgede, korucu çocuklarının KPSS'ye girmeden memur kadrolarına atandığı ortaya çıktı. AKP Batman milletvekili, 12 korucu çocuğunun Nüfus, Maliye ve Sağlık müdürlüğü kadrolarına alındığını açıkladı. (Evrensel – 09 Şubat 08)

Alay Komutanından Muhabire 'Ruhsal Dengem Bozuldu' Davası

Malatya'da 18 Nisan 2007'de işlenen misyoner cinayetleri ile ilgili bir ihbar mektubunda adı geçen Malatya İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Mehmet Ülger, Star Gazetesi'nin muhabirine tazminat davası açtı. Albay Ülger, dava dilekçesinde haberler nedeniyle ruhsal dengesinin bozulduğunu ileri sürdü. Ali Arslan imzalı mektupta davanın sanıklarından Emre Günaydın'ı azmettiren isimler arasında gösteriliyordu. (Zaman – 11 Şubat 08)

Vekiller Dinleniyor

Jandarma İstihbarat Teşkilatı'nın (JİT), mahkeme kararıyla, DTP milletvekilleri, kimi AKP'li milletvekilleri ve DTP il başkanlarını dinlemeye aldığı belirtildi.(Evrensel – 22 Şubat 08)

Barışa Bu Kez Kara Bombası   

Daha önce bahar aylarında başlatılacağı belirtilen Kuzey Irak'a kara harekatı oluşturulan beklentinin aksine başladı. Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada önceki gün saat 19:00 itibariyle kara harekatının başladığı bildirildi. Operasyona 10 bin civarında askerin katıldığı ve koordinasyonun Malatya 2. Kolordu Komutanlığı tarafından sağlandığı bildirildi. (Birgün  - 23 Şubat 08)

"TSK'nin Top Ateşlerini Duyan Çocukların Psikolojisi Bozuluyor"

Şemdinli'ye 20 kilometre mesafede, Irak-İran sınırı üçgeninde bulunan Tekeli (Gare) köyünde yaşayanlar sınırötesi kara harekatının başladığı gün yapılan top ateşlerinin çocuklarının psikolojisini olumsuz yönde etkilediğini belirttiler. Köylüler, sınırötesi kara harekatının başladığı ilk gün taburdan yaklaşık 80 top atışının yapıldığını kaydetti. (bianet  - 25 Şubat 08)

Bülent Ersoy'a 'Askerlikten Soğutma' Soruşturması

Pop Star Alaturka adlı yarışma programında söylediği sözler nedeniyle sanatçı Bülent Ersoy hakkında soruşturma başlatıldı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Savcısı Ali Çakır'ın, Ersoy hakkında 'halkı askerlikten soğutma' suçunu işlediği iddiasıyla soruşturma başlattığı öğrenildi. Dava açılırsa Ersoy, bu suçu basın yoluyla işlediği için 9 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. (Zaman  - 26 Şubat 08)

Asker İstedi, Eren Keskin'e Savcılık Dava, Baro Soruşturma Açtı

Genelkurmay'ın talebiyle hukukçu Keskin hakkında bir konuşmada "askeri aşağıladığı" gerekçesiyle dava açıldı; Baro da disiplin soruşturması açtı. Keskin, "Militarist baskıyı eleştirmeyi sürdüreceğim" dedi. (bianet  - 28 Şubat 08)

 

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

'Polis Şehir Dışında İşkence Yaptı'   

Ardahan'da polisin kendilerine işkence yaptığını ileri süren üç genç Ardahan Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Ardahanlı üç genç olan Sertaç Tuzaktepe, Batuhan Şero ve Birtaş Tuzaktepe savcılığa verdikleri ifadelerinde polisin kendilerini bir cafeden alarak, önce karakolda, ardından kent dışına götürüp, ölesiye döverek işkence yaptıklarını ileri sürdüler. (Birgün  - 16 Şubat 08)

Polis Dayağı Rutinmiş

Tartıştığı polis memuru tarafından dövülen üniversite öğrencisi Oğuzhan Ç. hakkını yargıda arayınca karakoldan ilginç bir savunma geldi: "Durum rutin bir olaydır. Polisin zor kullanma yetkisi var." (haksozhaber – 17 Şubat 08)

Batman'da polis çocuk döverken cep telefonuyla görüntülendi

Batman'da geçen hafta yaşanan gösterilerde çocuklarla "şeker ve ayakkabı" diyaloguyla gündeme gelen polisler, çocuklara şiddet uygularken görüntülendi. Pazar günü 3. Lig 1. Grup'ta mücadele eden Batman Petrolspor ve Malatya Belediyespor arasında oynanan maçta, dökülen bozuk paraları almaya çalışan çocuklar, polisler tarafından kolları ve kulakları bükülerek ve kafalarına vurulurken, vatandaşlar tarafından cep telefonu ile görüntülendi.

(DİHA – 20 Şubat 08)

Polisler Sendikacıları Tartakladı

SES Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Meryem Özsöğüt'e destek eyleminde, sivil polisler sendikacıları tartakladı. Ankara'da 10 Aralık 2007 tarihinde yaşanan bir yargısız infaz olayını protesto etmek amacıyla düzenlenen eyleme katıldığı için tutuklanan SES üyesi Meryem Özsöğüt'e, dayanışma amacıyla kart göndermek isteyen SES Ankara Şubesi yöneticileri, Kızılay Postanesi önünde basın açıklaması yapmak istediler. PTT'ye giden yolda barikat kuran sendikacılar, sivil polisler tarafından tartaklandılar. (Evrensel  - 16 Şubat 08)

Tuzla İşçisine Polis Dayağı

Tuzla tersanelerindeki ölümleri protesto etmek için 'Gemileri yaktık' pankartı açıp eylem yapan işçilere polis müdahale etti. Sendika başkanları dahil 76 kişi gözaltına alınıp bırakıldı, 15 kişi olaylarda hastanelik oldu. (Radikal – 28 Şubat 08)

 

DÜŞÜNCEYİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Zarakolu 301'den Yargılandı   

BELGE Yayınları sahibi Ragıp Zar-kolu'nun, George Jerjian'ın "Gerçek Bizi Özgür Kılacak" adlı kitabını yayınladığı gerekçesiyle İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edildi. Dava, savunma hazırlığı için ileri bir tarihe ertelendi. (Birgün – 02 Şubat 08)

Yine İfade Özgürlüğü Yargılanıyor   

Kafkas Üniversitesi Öğrenci Derneği tarafından 4 Haziran 2007'de düzenlenen 'Demokrasinin Öncelikleri' paneline katılarak bir konuşma yapan DTP İl Başkanı Mahmut Alınak hakkında Kars Sulh Ceza Mahkemesi'nin açtığı dava yarın görülecek. (Birgün  - 18 Şubat 08)

Söylediği Türküler Nedeniyle Gözaltına Alındı

Bir konseri sırasında ''terör örgütü propagandası yaptığı'' iddiasıyla hakkında yakalama kararı çıkartılan ve gözaltına alınan Ferhat Tunç serbest bırakıldı. (haksozhaber – 21 Şubat 08)

Yargıtay'dan Eleştiriye Tahammülsüzlük

'Siyasiler eleştirilere katlanmalı' diyen Yargıtay, dün çok tartışılacak bir karara imza attı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bir yazısında Yargıtay üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla AK Parti Milletvekili Hüsnü Tuna'nın tazminat ödemesine hükmetti. (haksozhaber – 21 Şubat 08)

Mahir Çayan'ın Kitabı Örgütsel Doküman Oldu!   

DHKP-C örgütü üyesi oldukları iddiasıyla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 14 sanıkla ilgili iddianamede, sanıklardan birinin evinde bulunan Mahir Çayan'ın "Bütün Yazılar" kitabı "örgütsel doküman" olarak nitelendirildi. (Birgün – 23 Şubat 08)

Hemşireye "Mesleki Eğitim" Cezası

Hemşire olan İHD Siirt temsilcisi Aydın, Barış Günü'nde okuduğu basın açıklaması nedeniyle "mesleki eğitim alma" cezasına çarptırıldı. (bianet  - 28 Şubat 08)

 

KÜRT SORUNU

X ve W Hala Yasak: 'Çoban Ateşi' Gazetesi Toplatıldı   

Kürtçe yazılar içermesi nedeniyle 40. sayısı toplatılan "Çoban Ateşi" Gazetesi'nin 41. sayısı da aynı gerekçeyle toplatıldı. Yayın hayatına başlamadan önce savcılığa yaptığı beyanda gazetenin dilinin Türkçe-Kürtçe olduğunun belirtilmesine karşın, Gaziantep 1. Sulh Ceza Mahkemesi, "Tarihte bir yıl Mehabad", "Kürt dili ve edebiyatı", "Ahmet Arif" başlıklı yazılarında "x" ve "w" harflerinin kullanılmasını gerekçe göstererek söz konusu kararı aldı. (bianet – 05 Şubat 08)

Kürtçe Suç Duyurusu Yapınca Sanık Oldu   

Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Muammer Özcan hakkında, Kürtçe yazdığı dilekçeyle suç duyurusunda bulunan Tevn Yayınları sahibi Mehdi Tanrıkulu "13 sayılı Türk Harflerinin Kabul Tatbiki Hakkında Kanun"a muhalefetten yargılandığı davada 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. (Birgün – 08 Şubat 08)

TRT'de Serbest, F Tipinde Yasak

Başbakan Erdoğan, TRT'nin bir kanalının Kürtçe yayın yapacağını söylemişti. Ancak F tipi cezaevlerinde bile tutuklu ve hükümlülerin, dil yasaklarına maruz kaldığı öne sürüldü. Cezaevi İzleme Komisyonu'na konuşan tutuklu ve hükümlüler, ziyaretçileriyle ve telefonla görüştükleri yakınlarıyla Türkçe dışında konuşmalarına izin verilmediğini, 'Kürt Şiir Antolojisi' kitabının güvenliği tehlikeye soktuğu gerekçesiyle verilmediğini söyledi. (Radikal – 20 Şubat 08)

Kürtçe Konuşan Tanrıkulu'ya Hakimin Sözü: "Bak Tutuklatırım!"

Kürtçe konuşmak isteyen Mehdi Tanrıkulu karakolda, "Kürtçe de dil mi?"; mahkemede de, "Burada sadece Türkçe konuşulur", ""Benim kafamın tasını attırmayın", "Bak içeri atarım" tepkileriyle karşılaşmış. (bianet – 20 Şubat 08)

 

ADİL YARGILANMA HAKKI VE CEZASIZLIK

Yargıtay da Uğur'u Öldüren Polislere 'Beraat' İstedi

Yargıtay Başsavcılığı, Mardin Kızıltepe'de Ahmet Kaymaz ve 12 yaşındaki oğlu Uğur'u "yasal sınırları aşarak öldürdükleri" iddiasıyla yargılanan polislerin beraatına hükmeden mahkeme kararını yerinde buldu. (Evrensel – 01 Şubat 08)

Yargı Mağdur İçin Hızlı, Suçlanan Polisler İçin Ağır

Beyoğlu'nda, gördüğünü iddia ettiği polis şiddeti sonucunda dalağı alınan Mehmet Nezir Çirik ve darpa edildiğini iddia eden Arif Kılınç, şikâyetçi oldukları polislerin yargılanmasını beklerken, haklarında 'Polise direnmek' suçundan altı aydan üç yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Çirik'in teşhis ettiği polis komiseri ve polislerin fotoğrafı kendisine gösterilmezken, bir türlü sonuçlanmayan adli soruşturma ise altıncı ayında. (Radikal  - 18 Şubat 08)

Jandarma Ateşine Takipsizlik

Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde geçtiğimiz yıl 3 Eylül'de iki köylüye jandarma tarafından açılan ateş sonucu başlatılan soruşturmaya, Elazığ 8. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından takipsizlik kararı verildi. (Birgün – 19 Şubat 08)

7 Yılda 11 Hâkime 'Eve Dönüş'   

Bayrampaşa Cezaevi'nde 12 tutuklunun yaşamını yitirdiği "Hayata Dönüş Operasyonu" davasına hâkim dayanmıyor. Dünkü oturumda mahkemenin hâkimi 11. kez değiştirildi. Bayrampaşa Cezaevi'nde 19 Aralık 2000 tarihinde 12 tutuklunun ölümüne ve yüzlerce kişinin sakat kalmasına neden olan "Hayata Dönüş Operasyonu" davası 7 yıl geçmesine karşın dün davanın iki tutuklu sanığı ilk kez ifade verdi. (Birgün  - 22Şubat 08)

 

CEZAEVLERİ

Açık Görüş Alanına da Kamera Konuldu   

İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyesi Sevin Kalman, Tekirdağ 1 ve 2 NoTu F Tipi Cezaevi, Kandıra Cezaevi, ve Sincan 1 ve 2 NoTu cezaevinde açık görüş alanlarına kamera sisteminin getirildiğini belirtti. Kalman, "koridor boyunca her bölümde kamera var. Telefonlar dinleniliyor. Görüş sırasında her şeyleri denetleniyor." dedi. (Birgün – 04 Şubat08)

16 Ameliyat Geçiren Kanserli Tutuklu Tahliye Edilmiyor

Mesane kanseri olan ve cezaevine girdikten sonra hastalığı ilerleyen Erol Zavar'ın 'sağlığı düzelinceye kadar cezasının ertelenmesi' talebine Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin olumsuz yanıt verdi. (Radikal – 04 Şubat 08)

Hükümlüye 'Elin Niye Cebinde' Dayağı

Buca Kırıklar 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde bulunan Kemal Yiğit adlı hükümlü, avukatıyla yaptığı görüşmede gardiyanlar tarafından darp edildiğini iddia etti. Avukat Güneş Kırmızıgül'e, 'elini cebine koyduğu' için dayak yediğini anlatan Yiğit, "Son dönemlerde coplarla sayım yapmaya geliyorlar. Cezaevinde askeri bir düzen hakim kılınmaya çalışılıyor" dedi. (Evrensel – 10 Şubat 08)

Binbaşının Kitabına 'Örgüt Propagandası'   

Emekli Binbaşı Zeki Bingöl'ün "Bayrampaşa Cezaevi Gerçeği" adlı kitabı Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi tarafından "örgüt propagandası" gerekçesiyle tutsaklara verilmedi. DHKP/C davasından tutuklu bulunan Özcan Dutağacı'na gelen "Gladio" kitabına da yine el konuldu. (Birgün  - 25 Şubat 08)

 

TOPLANTI VE GÖSTERİ ÖZGÜRLÜĞÜ

Vekillere Polisten Cop

Cizre'de bir göstericinin ölümüyle sonuçlanan olayları kınamak için Batman'da izinsiz gösteri yapan gruba polis müdahale etti. Göstericileri sakinleştirmek için giden DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız ile aynı partili Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, polis tarafından coplandıklarını iddia etti. Ayakta tedavi gören Yıldız ile Kalan, polisler hakkında davacı olacaklarını söyledi. Başkan Kalkan'a, 'Dört gün iş göremez' raporu verilirken Yıldız rapor almadı. (Radikal – 18 Şubat 08)

Vekile Polisten Cop

Cizre'de bir göstericinin ölümüyle sonuçlanan olayları kınamak için Batman'da izinsiz gösteri yapan gruba polise müdahale etti. Göstericileri sakinleştirmek için giden DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız ile aynı partili Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, polis tarafından coplandıklarını iddia etti. Ayakta tedavi gören Yıldız ile Kalan, polisler hakkında davacı olacaklarını söyledi. Başkan Kalkan'a, 'Dört gün iş göremez' raporu verilirken Yıldız rapor almadı. Milletvekili Bengi Yıldız, "Kafama peş peşe coplar inmeye başladı. Beni tanıdıkları halde feci şekilde dövdüler" dedi. (DİHA – 18 Şubat 08)

Urfa'da Esnafa Polisten Çok Sert Müdahale

Belediye Küçük Sanayi Sitesi'ndeki çok sayıda esnafın, bir süre önce kent dışındaki Evren Sanayi Sitesi'nde yapılan yeni işyerlerine taşınması istendi. Esnafın bir bölümü yeni yerlerine taşınırken, 434 esnaf yeni bölgede iş yapamayacaklarını öne sürerek kararı uygulamadı. Bunun üzerine 1000 kişi kararı protesto etmek için belediyeye yürüdü. Dağılmayan esnafa polis cop, biber gazı ve gaz bombalarıyla müdahale etti. (Radikal  - 19 Şubat 08)

Üçü Çocuk Yedi Kişi Tutuklandı

Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının yıldönümünde Cizre'de çıkan olaylarda gözaltına alınan üçü 15 yaşın altında 17 kişi tutuklandı. 15 Şubat günü başlayıp, üç gün süren ve Yahya Menekşe'nin ölümüyle sonuçlanan olaylarda polis 15- 18 yaş arasında 12, 19- 45 yaş arasında 17 olmak üzere toplam 40 kişiyi gözaltına aldı. 'Terör örgütü propagandası yapmak, suçlu ve suçluyu övmek, izinsiz gösteri yapmak ve polise mukavemet' suçlamalarından gözaltına alınan 40 zanlıdan 17'si dün Adliye'ye sevk edildi. Nöbetçi mahkemede 11 saat süren duruşmanın ardından zanlılardan üçü 15 yaşın altında olan yedisi tutuklanıp cezaevine gönderildi. (Radikal – 22 Şubat 08)

12 Tekel İşçisi Gözaltına Alındı   

Tekel Sigara'nın özelleştirilmesi Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki sigara fabrikalarında çalışan işçiler tarafından protesto edildi. İhaleyi protesto eden İstanbul'daki Tekel işçilerine müdahale eden polis, 12 kişiyi gözaltına aldı. (Birgün  - 23 Şubat 08)

Van'da Operasyon Karşıtı Yürüyüşe Polis Müdahalesi

Van'da kara operasyonunun durdurulması talebiyle DTP'nin düzenlediği yürüyüşte polisle göstericiler arasında çatışma çıktı. 9 kişinin gözaltına alındığı yürüyüşte pek çok kişi yaralandı, bir kişinin sağlık durumu ciddiyetini koruyor. (bianet  - 26 Şubat 08)

Diyarbakır'da Dünkü Açıklama Sonrası 17 Kişi Gözaltına Alındı

DTP Diyarbakır İl Örgütü'nün düzenlediği yürüyüş sonrasında meydana gelen olaylarla ilgili olarak 7'si çocuk 17 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan zanlıların sorgusu halen Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde devam ediyor. (DİHA – 26 Şubat 08)

Panzer Çarpması Sonucu Yaralandı

Van'da dün düzenlenen protesto gösterisinde panzer çarpması sonucu ağır yaralanan 65 yaşındaki Salih Babat'ın Van Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesindeki tedavisi sürüyor. Kulağının yarısı kopan Babat'ın beyninde hasar oluştuğu belirtildi. (DİHA – 27 Şubat 08)

Tersane Eyleminde 82 Kişi Gözaltına Alındı

Tersane işçileri Limter-İş Sendikası'nın çağrısıyla üretimden gelen gücünü kullanarak greve çıktı. İşçilere müdahale eden polis, Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Cem Dinç, Genel Sekreteri Kamber Saygılı, Genel Başkanvekili Hakkı Demiral, Tekstil Sen Genel Başkanı Ayşe Yumli Yeter'in aralarında bulunduğu 82 kişiyi gözaltına aldı. Sendikacı ve işçiler, akşam saatlerinde serbest bırakıldı. (ANF – 27 Şubat 08)

 

BASIN VE HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ

Kaçırılan Askerlerin Davasına Yayın Yasağı 

Mahkeme konuyla ilgili aldığı kararda, "Davanın açık görülen celseleri ile ilgili olarak CMK'nın 187/3'üncü maddesi uyarınca milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenliği, devlet sırrının açıklanmasının önlenmesi amacıyla, ayrıca sanıklar ve ailelerinin saygınlık onur ve haklarına dokunacak nitelikte olumsuz haberlerin ve yorumların engellenmesi amacıyla duruşma içeriği ile sınırlı olarak yazılı ve görsel basında yayın yasağı konulmasına karar verilmiştir.'' denildi. (Zaman – 02 Şubat 08)

Azadiya Welat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Tutuklandı

Azadiya Welat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve İmtiyaz sahibi Vedat Kurşun Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı.(ANF – 05 Şubat 08)

Altan ve Çongar'a Kandil Soruşturması

Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan ve Yardımcısı Yasemin Çongar'a Kandil'de yaptıkları görüşme nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldı. Başsavcılık ayrıca Altan'ın KCK yöneticileriyle nasıl ve neden söyleşi yaptıklarına ilişkin haberi yayınlayan Sabah gazetesine de inceleme başlattı. (Evrensel – 05 Şubat 08)

Azadiya Welat Toplatılarak 9 Çalışanı Gözaltına Alındı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Azadiya Welat Gazetesi'nin Şubat'ın 15'de yayınlanan sayısının i toplatma kararı verildi. Gazetenin toplatma gerekçesi öğrenilemezken 9 çalışanının da gözaltına alındığı bildirildi.(ANF – 15 Şubat 08)

Eksen Yayıncılık'a Polis Baskını!

Kızıl Bayrak, Ekim Gençliği ve Liselilerin Sesi gazete ve dergilerinin yayınevi olan Eksen Yayıncılık'ın Haseki'de bulunan merkez bürosu sabah saatlerinde İstanbul TMŞ'ye bağlı sivil polisler tarafından basıldı. (sendika - 18 Şubat 08)

"Feto ve Apo" Yazısından Gazeteci Boğatekin'e "Terör" Davası

Gazeteci Hacı Boğatekin, özellikle Güneydoğu'da Fethullah Gülen ile Abdullah Öcalan taraftarları arasında bir alan mücadelesi olduğunu yazıp devletin politikasını eleştirdiği için yargılanacak. (bianet  - 28 Şubat 08)

 

SİVİL TOPLUM VE SİYASİ PARTİLERE YÖNELİK BASKILAR

Canlı Kalkan Olmak İçin Güneydoğu'ya Giderken Gözaltına Alındılar

İzmir'de Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TAYDER) Başkanı ile DTP Menemen ilçe başkanının da aralarında bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı. Pazar günü gözaltına alınan TAYDER Başkanı Ş.K., Menemen DTP İlçe Başkanı H.İ., R.Ş., A.D., E.D., S.Ö., Y.E.Y. ile S.E. adlı kadın, 'suç ve suçluyu övmek, terör örgütünün propagandasını yapmak, örgüt üyeliği' suçlamasıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildi. (Zaman – 06 Şubat 08)

DTP Milletvekilleri Yine Yargılanacak   

DTP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Emine Ayna ve Fatma Kurtulan'ın, "suçu ve suçluyu övme" gerekçesiyle yargılanmalarına devam edilmesi kararlaştırıldı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın dünkü duruşmasına, sanık avukatlarından Mehmet Nuri Özmen ve Murat Vargün katıldı. (Birgün – 08 Şubat 08)

Polisten Derneğe Baskın: İki Kişi Gözaltında   

İzmir'de faaliyetlerini yürüten Ege Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği'ne polis tarafından baskın düzenlendi. Derneğin çıkardığı 2008 yılı takvimlerini baskına gerekçe olarak gösteren polisin, çilingirci ile kapıyı açarak binaya girdiği bildirildi. Takvimler ile bazı kitaplara el koyan polis, Umut Durmaz ve Volkan Algül'ü gözaltına aldı. (Birgün – 08 Şubat 08)

Tuncel Hakkında 15 Yıl Hapis İstemi

Cezaevindeyken İstanbul'dan milletvekili seçilen Sebahat Tuncel'in 'terör örgütü üyesi' olmaktan yargılandığı davada 15 yıla kadar hapsi istendi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı Savaş Kırbaş, Tuncel'in, suç tarihinde DTP delegesi olduğunu, yasal yollardan 12 Haziran 2004 tarihinde Habur Sınır Kapısı'ndan Kuzey Irak'a geçtiğini anlattı. (Radikal  - 15 Şubat 08)

Batman Belediye Başkanına 10 Ay Hapis

Los Angeles Times gazetesinde yayımlanan röportajında, "terör örgütünün propagandasını yaptığı" iddiasıyla yargılanan Batman'ın DTP'li Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. (Zaman  - 15 Şubat 08)

İnsan Hakları Savunucusu Cengiz Tehdit Altında!   

Nisan 2007'de gerçekleşen 'Malatya Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin avukatı, insan hakları savunucusu Orhan Kemal Cengiz'in tehdit almaya devam ettiği bildirildi. Kendisine gelen bir ihbar mektubunun ardından çeşitli şekillerde tehditler almaya başlayan Cengiz, konuyla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Savcıhğı'na suç duyurusunda bulundu. (Birgün  - 18 Şubat 08)

Mustazaf-Der Diyarbakır Şubesi'ne Saldırı

Mustazaf-Der'in Diyarbakır Şubesi ile Ehi-Der Okuma Salonu bir grup tarafından saldırıya uğradı. Saldırıda dernek çalışanı bir kişi yaralandı. (haksozhaber – 27 Şubat 08)

 

SORUŞTURMA VE GÖZALTILAR

Alınak'ın Operasyon Eleştirisine 14 Yıl Hapis İstendi

Kağızman Mahkemesi, "Türkiye gibi kendi topraklarını bombalayan kaç ülke var?" ve "Hangi yetkilinin çocuğu operasyon bölgesinde askerlik yapıyor?" diye soran Kürt siyasetçi Mahmut Alınak'a dava açtı. (bianet – 04 Şubat 08)

İşkenceyi Açıklayan Avukata Dava

İzmir Buca Cezaevi'nde 2003 yılında 42 çocuğa yapılan işkence ve kötü muamele iddiaları ile ilgili hiçbir işlem yapılmadı. Çocukların vücudundaki yaraları birebir saptayan İzmir Savcılığı, açlık ve dayak iddialarını görmezden gelirken, işkenceyi dile getiren avukat Nalan Erkem hakkında dava açtı. Erkmen'in yaptığı basın açıklaması nedeniyle 3 yıl hapis cezası ile cezalandırılması istenen davaya 27 Şubat'ta başlanacak. (ANF – 14 Şubat 08)

Halay Çekmenin Bedeli: 73 yıl 4 Ay Hapis Cezası

İstanbul Çağlayan'da 2006 yılında düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliklerine katıldıktan sonra tutuklanan Nurullah Keskin, İnan Bilen, Kadir Güler ile tutuksuz yargılanan Veysel Akdağ ve Erol Kandemir'e katıldıkları çeşitli miting ve basın açıklamalarında halay çekerken çekilen fotoğrafları delil gösterilerek toplam 73 yıl 4 ay hapis cezası verildi. (Evrensel – 28 Şubat 08)

Önceki ve Sonraki Haberler