“Kur’an’da Islah, İnşa ve Şahidlik Önderleri”

“Kur’an’da Islah, İnşa ve Şahidlik Önderleri”

20 Ekim 2014 Pazartesi akşamı, Ümraniye Özgür-Der’in konuğu Ali Değirmenci idi.

Ali Değirmenci, “Kur’an’da Islah, İnşa ve Şahidlik Önderleri” başlıklı bir sunum yaptı.

Değirmenci, öncelikle, “öncülük, önderlik” kavramları üzerinde durarak tanımlamalar yaptı, tespitlerde bulundu.  Bu bağlamda, Kur’an’da yer alan “sâbikun” ve “mukarrebûn” terimlerine açıklamalar getiren Değirmenci; Allah’ın aydınlık ve dönüştürücü vahyinin, Kitabının da “imam” olarak nitelendirildiğini belirtti.  Müslüman “öncüler”in de “imam ve rehber” olan vahye bağlanan, onun ilkeleriyle şekillenen ve insanların sahici hedeflere ilerlemesine katkıda bulunan kişiler olduğunu söyleyen Değirmenci; “sâbikun” ve “mukarrebûn” kavramlarının geçtiği ayetleri okuyup açıklayarak konuşmasına devam etti.

Öncülerin, ıslah ve inşa önderlerinin Kur’an’dan hareketle temel özelliklerini aktaran yazar; küfrün, zulmün, şirkin de önderlerinin de olduğunu, tarihte ve günümüzde “sahte önderler”le sık sık karşılaşıldığını dile getirdi. Ahirette her insan grubunun imamlarıyla çağrılacağının, bizzat Yüce Allah tarafından vahyedildiğini vurguladı.

Kur’an’ın aktardığı geçmişe, tarihe nasıl bakılması gerektiğiyle ilgili temel vurgularda bulunan Ali Değirmenci, “büyük ve süreğen iman ailesinden, onun insanlık tarihi içine serpiştirilmiş şubelerinden” bugün de birçok noktada yararlanılabileceğini, bu örnekliklerin, önemli şahsiyetlerin, davet ve mücadele öbeklerinin yeni, zinde ve günümüz insanına hitap eden bir dil ve perspektifle aktarılması gerektiğinin altını çizdi.  Kıssaların ve diğer örnekliklerin Mekke ve Medine’deki davetle, tebliğ, inşa ve kurumlaşma süreciyle birlikte düşünülmesinin de önemli olduğunu belirtti.

Ali Değirmenci, daha sonra, Hz. Âdem ve Âdem’in iki oğlu kıssalarından başlayarak çeşitli peygamber kıssalarındaki ve diğer örnekliklerdeki önemli noktalara, dikkat edilmesi gereken evrensel ve süreğen gerçekliklere, önderlik türlerine ve anlayışlarına canlı bir anlatımla kısa kısa değinilerde bulundu.  Bu uzun ve dinamik süreç içindeki önemli portrelere, yapılanmalara, hüzünlü sahnelere, karşı hareketlere, insanî ayrıntılara dikkat çekti. Yer yer siyer bilgisiyle ve günümüz dünyasıyla bağlantılarını, paralelliklerini de göstermeye çalıştı.

Program, katılımcıların sorularına verilen cevapların ve katkı mahiyetindeki kısa konuşmalarının ardından sonra erdi. 

Önceki ve Sonraki Haberler