Özgür-Der Adana'da Haksöz Dergisi Konuşuldu

Özgür-Der Adana'da Haksöz Dergisi Konuşuldu

Özgür-Der Adana temsilciliğinde düzenli yapılan Haksöz Dergisi değerlendirme programı bağlamında haksöz dergisinin 285. Sayısı olan Aralık sayısı değerlendirildi.

Özgür-Der Adana temsilciliğinde düzenli yapılan Haksöz Dergisi değerlendirme programı bağlamında haksöz dergisinin 285. Sayısı olan Aralık sayısı değerlendirildi. Program Şehmus YAMAN moderatörlüğünde gerçekleşti

Moderatör  Şehmus YAMAN "gündem" konusu değerlendirmesinde ABD nin Irak sevdasından vazgeçmediğini, abd/iran/esed/maliki&ibadi/pkk&pyd bloğunda hava saldırılarına ek olarak karada bloğun diğer güçlerini taşeron olarak kullandığı, Türkiye'nin ise söz konusu müdahaleye dahil olmamakla beraber incirlik üzerinden oluşan talebin giderek artacak baskıya dayanıp dayanmayacağı noktasında müzlümanların güçlü bir kamuoyu oluşturması gerektiğini değerlendirdi.

Sevim YALINIZ, "Çözüm süreci hangi güzergahtan hangi menzile" konusu değerlendirmesinde çözüm sürecinin neyi ifade ettiği, hangi sorunları doğurduğu, PKK'nin "ben kürt halkının hem savunucusu hem de vekiliyim" sözünden ne anlamamız gerektiğini bildirdi.

"İslami hareketin Tunus deneyimi" konusunu değerlendiren Oral AFŞAR, Tunus seçimlerinin yorumu, Muhammed Buazizi ile başlayan halk hareketi sürecini, Nahda'nın aldığı pozisyonu, İslamcılar ile laiklerin seçim kaybetme davranışını, 26 ekim 2014 Nahda'nın gerçekte başarısız olmadığını, Müslümanlar arası diyalogun nasıl olması gerektiği konularına değindi.

"Suriye islami direnişi karşısında küresel/bölgesel odakların stratejileri ve olasılıklar" konusunu değerlendiren Hakan YALINIZ, islami direnişlerin rolünü, hava saldırıları sonrası esed'in uygulamaya koyduğu iki taktiğini ve muhaliflerin pozisyonunu, suriye direnişinin önemi ve ABD nin değişime zorlanan stratejilerin, Abd-iran yakınlaşmasının politik iflas olduğunu aktardı.

Gülcan AFŞAR değerlendirmesini yaptığı "İslamcılığın siyaset ve mücadele anlayışı değişti mi?" konusunda evrende değişmeyen tek şeyin değişim olduğu, Müslümanların ilkelerini, içtihatlarını, yöntemlerini ve örgütlenmelerini mutlaklaştırmaktan kaçınmalarını, vahyi toplumsal sorunların merkezine getirmek gerektiğini, Müslümanların sokak/eylem kültürünün yeterli olup olmadığı, islami mücadelede stkların yerini, stk türü örgütlenme ile siyaset dışı söylemin ne tür açmazları barındırdığını, cemaat kimliği ile stk mensubiyeti arasındaki farklara değindi.  

"Emperyalizmin eskimeyen taşeronu: Kürt milliyetçiliği" konusunu değerlendiren Abdulkadir Şanlı, Suriye ve Irak'taki durumu anlayabilmek için fotoğrafı tarihsel bütünlüğüyle değerlendirmek gerektiğini, geçmişten bugüne kürtlerin, kürt aşiretlerin bölgesel güçlerle girdiği ilişkilere, halepçe'de aslında ne olduğu konusunun hala tam olarak belirlenemediğini değerlendi.

"Devrimler/intifadalar süreci ve kazanımlarımız" konusunu değerlendirmesini yapan Recai AĞUŞ özetle, "Size ne oluyor da Allah yolunda ve 'ey rabbimiz, halkı zalim olan şu kasabadan bizi çıkar; bize katından bir veli gönder, bize katından bir yardımcı gönder' diyen zayıf düşürülmüş erkekler, kadınlar ve çocuklar uğrunda savaşmıyorsunuz" ayeti bağlamında kanaat önderlerinin tebaalarını nasıl bir yanlışa sürüklediklerini ve toplumsal hareketleri masa başı kurguladıkları ile izlediklerini bildirdi.

"İşgale direnen kudüs Müslümanlarına türkiyeden selam" konusunu değerlendiren Fatih TORTULU, işgal güçlerinin mescidi aksa girişlerini engellemesinden, buna karşılık dünya Müslümanların sessizliğinden ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yükseltilen çabalardan bahsetti.

Önceki ve Sonraki Haberler