"Sorunlar Karşısında Adalet ve Hakkaniyet Hassasiyetimiz"

"Sorunlar Karşısında Adalet ve Hakkaniyet Hassasiyetimiz"

Özgür-Der Batman şubesinde alternatif eğitim seminerleri kapsamında bu hafta Şefik SEVİM tarafından "Sorunlar Karşısında Adalet ve Hakkaniyet Hassasiyetimiz" başlıklı seminer sunumu yapıldı.

Batman merkez şubenin dernek salonunda gerçekleştirilen seminerin giriş bölümünde Şefik Sevim ilk dönem müslümanların ayrışmadığı, ihtilafların Rasulullah yaşarken görülmediği sonraki dönemlerde coğrafi olarak fetihlerle genişlemesi bunun neticesinde de Kur'an eğitimine tabi tutulmamış kitlelerin müslüman olmalarıyla ihtilafların arttığı tespitini yaptı.

Ardından "Adalet" kavramının sosyal, siyasal kavramsal çerçevesini çizen Sevim,özetle şu noktalara değindi:

- Ahlaki olanla hukuki olanın tevhid edilmesi ve buna dayalı bir siyasetin hakim kılınması, bireysel ve sosyal adaletin temelidir. Ahlaki değerlerin işlevsizleştirildiği bir ortamda, adaletin tecellisini beklemek naiflik olur.

- Sorunlu süreçlerde dilin fitneyi körükleyebileceği gibi fitneyi söndürebilecek bir gücü de vardır.Fitne süreçlerinde basiret önemli bir imkandır. Rabbimiz enam 104 te "doğrusu size Rabbiniz tarafından basiretler(idrak kabiliyeti) verilmiştir. .."Sorunlar sükunet ortamını öldürdüğü için gergin ortamda hikmetli bir iletişim geliştirilememektedir. Bu zeminden kurtulmanın tek yolu sükunet, tahammül ve iknadır.

Sorunlu süreçlerde ahlaki sorun önemlidir.

- Sorunlu fitne süreçlerinde fitneyi alevlendirici, tahrik edici noktaları, konuları ve malzemeleri istismar etmekten şiddetle kaçınılmalıdır. Hz. Osman'ın kanlı gömleği ve eşinin kesilen parmaklarının etrafında oluşturulan duygusal ortam Sıffin Savaşının fitilini çeken önemli sebeplerden biri olduğu unutulmamalıdır.

Müslümanlar arasında neye mal olursa olsun bir hakemlik ve hakemlik işleyişinin olması gerekir. ( yaptırım ve irade)Türkiye'deki İslami çabalarda vaki sorunlar karşısında belki de manevi bir hakem olarak kabul edilebilecek örfi inceliklerin arzulanan düzeyde özümsenmemesi sorunların çözümsüz kalmasında etkileyici bir durum olduğu göz ardı edilemez.

- Fitnenin bütün yakıcılığını gösterdiği ortamda bile,Hz. Ali, Cemel ve Siffin olaylarında çarpışan taraflarla ilgili:"Onlar bizlere karşı haksızlık eden kardeşlerimizdir."yaklaşımı kullanılması gereken dille ilgili önemli bir örnektir. 

Soru cevap kısmından sonra sunum tamamlandı.

sefik-sevim1.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler