Muş Özgür-Der’de Cumhuriyet Modernleşmesi Konuşuldu

Muş Özgür-Der’de Cumhuriyet Modernleşmesi Konuşuldu

Muş Özgür-Der’in bugünkü (14.03.2015) konuğu Ercan Çağlayan idi.

Muş Özgür-Der'in bugünkü (14.03.2015) konuğu Ercan Çağlayan idi. Modernizmin temel unsurlarının miliyetçilik, ulusçuluk, particilik ve özgürlük vurgusu olduğunu belirten Çağlayan ulusların hayali cemaatler olduklarını, milletleri de aslında milliyetçilerin ürettiğini belirtti. Ulus devletlerin vatandaşlarının mahremine kadar her şeyi kayıt altına aldıklarını gündeme getiren ve eleştiren Çağlayan merkeziyetçi yönetim anlayışının baskıcı yönlerine işaret etti.

Laiklik konusuna da değinen Çağlayan, pasif ve dışlayıcı laiklik türlerinden ikincisinin Türkiye'de de denendiğini ancak son yıllarda bunun pasif laikliğe doğru bir yol tuttuğunu ifade etti. Foucault'dan alıntı ile ulus-devletin "çoban devlet" olduğunu söyleyen Çağlayan "bahçıvan devlet" şeklinde bir tanımın da varlığından söz ederek, ikincisinin asimilasyonist (yutma) ve dissimilasyonist (kusma) bir politikayı içerdiğini, Türkiye'de bu tarzın etkili olduğunu, Cumhuriyet döneminde Türklerden başka ırkların asimile edildiğini, gayr-i Müslimlerin de Türkiye'den uzaklaştırıldığını ifade etti.

Müslümanların iktidar ilişkilerine muhatap olmasıyla zaman ve mekân algılarında birtakım farklılaşmalar yaşandığını belirten Çağlayan, Müslüman hayatında zamanın 5 vakit namaz arasına yerleştirilmesi, mekânın da camiyi merkeze alan bir tasarımla oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Sorular ve katkılar bölümünün ardından program sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler