Amasya'da "Müslüman ve Zaman" Konulu Seminer

Amasya'da "Müslüman ve Zaman" Konulu Seminer

Özgür-Der Amasya Temsilciliği'nde "Müslüman ve Zaman" konulu seminer verildi.

Özgür-Der Çorum Şubesi'nden Hatice Sildir, tarafından bayanlara yönelik olarak dernek salonunda 21 Mart Cumartesi gecesi verilen seminerde özetle şu hususlara değinildi:

Peygamberimiz bir hadisinde "İki nimet vardır ki insanların bir çoğu bunların kıymeti hakkında aldanmıştır, sıhhat ve boş vakit" buyurarak zaman konusundaki aldanışımıza dikkat çekmiştir.

 

İslam düşmanları kendi zamanlarını çok iyi değerlendirirken, Müslümanların zamanlarını boş işlerle geçirmelerini sağlıyorlar

İslam düşmanı egemen güçler kendi zamanlarını en verimli şekilde değerlendirmeye gayret ediyorlarken, Müslümanları sürekli televizyon, bilgisayar, cep telefonu, müzik, spor, moda ve diğer meşguliyetlerle haddinden fazla zaman harcayan; düşünmeyen, akletmeyen, fikretmeyen yığınlara dönüştürmeye gayret etmektedirler.

Bu gayretleri netice vermekte, özellikle yeni nesil bu boş işlere uzun zaman harcarken, üzerlerine ölü toprağı serpilmişçesine, kendisini diri tutacak okumak, düşünmek, sohbet etmek, faydalı sosyal faaliyetlere ve eylemlere katılmak gibi faydalı iş ve eylemlerle arasına mesafe koymaktadır.

Zamanın değerini bilenler madden, manen, teknik ve medeniyet yarışında açık ara önde giderlerken; zamanını faydasız meşguliyetlerle heba etmenin oluşturduğu boşluğun sebep olduğu amaçsızlık, bıkkınlık, yılgınlık, başarısızlık ve işe yaramazlık gibi olumsuz duygular Müslümanları boşluğa ve isyana sürüklemektedir.

Hayatımızın her anı ya kar ya da zarardır

Ahiret kurtuluşumuz için tek sermayemiz olan hayatımızın her anı, kazanılmış yada kaybedilmiş olarak bizler için vaz geçilmez hayati öneme sahiptir ve ne zaman biteceği belli olmayan ömür sermayemizin en değerli hazinesidir.

İnşirah Suresi 7. ayette Yüce Rabbimiz "Faydalı işlerini tamamlayıp boş kaldığında başka faydalı işlere yönelerek durmaksızın uğraş, yorulmaya devam et" diyerek bizlerin zaman konusunda yolumuzu çizmiş, hayırlı bir işin bitmesi ya da yorulup usanmamız halinde boş durmayarak, bizi dinlendirecek ve dinçleştirecek başka bir hayırlı işe yönelmemizi emretmiştir.

Rabbimiz bu ve benzeri ayetlerle, dünyanın dinlenme, tatil, emeklilik yeri değil, her anı kazanca dönüştürülmeye çalışılması gereken çalışma yeri, ahiretin tarlası olduğunu; asıl dinlenme, tatil ve emeklilik yurdunun ahiret cenneti olduğunu, cenneti kazanmak içinse hayatımızın her anını değerlendirerek, bir anı bile boş geçirmememiz gerektiğini bildirmiştir.

Zamanımızın katili israf 

Müslümanlar zaman azlığından, zamanın kendilerine yetmediğinden şikayet edebilmektedirler. Aslında zaman yeterlidir ama, hayırlı işlerimizi plansız ve verimsiz olarak yaptığımız ve zamanımızın bir kısmını boş işlerle heba etmek suretiyle israf ettiğimiz, yani ahiret kazancı amacı dışında kullandığımızda, zamanmızın bize yetmediğini zannederiz.

Plansız, verimli kullanılmadan yaptığımız hayırlı işler ile, lüzumsuz ve faydasız işlerle uğraşmamız şeklinde zamandan yapacağımız israflar, bizlere zamanın yetmemesine ve hayat sermayemizden zarara uğramamıza neden olacaktır. Bu nedenle lüzumsuz yaptığımız işlerden nasıl pişmanlıkla tevbe ediyorsak, hayırlı işlerimizi yaparken plansız, verimsiz ve yersiz kullandığımız zamanlarımızdan da tevbe etmeliyiz.

Uyku ve sohbete ayırdığımız zamanlarımız dahil hayatımızın her anını yeniden gözden geçirmeli, sadece günah olmasa bile boş ve lüzumsuz işlerden uzak durmakla kalmamalı, hayatımızın her anını planlı ve en verimli şekilde hayırlı işler ve salih ameller ile kullanmanın ve doldurmanın gayretinde olmalıyız.

Peygamberimizin "Kişiye boş işlerden yüz çevirmesi sevap olarak yeter" hadisini hayatımızın her anında ve alanında hakim kılmaya çalışmalıyız.

Önceki ve Sonraki Haberler