Nisan 2008 Hak İhlalleri Raporu

Nisan 2008 Hak İhlalleri Raporu

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi topluma ve çağa tanıklık olarak değerlendirdiği insan hakları raporlarını yayınlamaya devam ediyor. Nisan 2008 hak ihlalleri raporu da hayli kabarık...

NİSAN 2008 HAK İHLALLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

 

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi olarak topluma ve çağa tanıklığımızı sürdürüyoruz. Her ay periyodik olarak hazırladığımız aylık insan hakları raporunu kamuoyuyla paylaşıyoruz.

 

Giriş

 

Genelkurmay Başkanlığınca 27 Nisan gece yarısı yayımlanan "e-muhtıra"nın üzerinden bir yıl geçti. Muhtıranın hedefi olan Ak Parti, 22 Temmuz seçimlerinde daha büyük oy oranı ile iktidar oldu. Ardından bütün engellemelere rağmen Abdullah Gül cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu. Şüphesiz bütün bu gelişmeler, toplumun muhtıralara ve darbelere net cevabı olarak karşımıza çıkmıştı. Toplum, muhtıra ve darbe girimcilerine gereken dersi seçimlerde vermiş ve dersin devamını getirme görevini AK Partiye vermişti. Ancak iktidar, muhtıralar ve deşifre olan açık darbe girişim(ci)lerine dokun(a)muyor.

 

Bu arada yargı verdiği skandal kararlarla darbecileri cesaretlendirmeye devam ediyor. Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanmasıyla ilgili davanın gerekçeli kararı bu bağlamda yeni bir örnek oldu. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Danıştay davasının gerekçeli kararında, oluşturulan çete ve eylemleri "türbana" bağladı. Sanıkların Ergenekon ile olan apaçık bağlantıları görmezden gelindi.

 

Hukuk skandalı, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanmasıyla ilgili açıklanan gerekçeli kararla sınırlı kalmadı. Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 1996 yılında ortaya çıkartılan ve uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, adam kaçırma, fidye, cinayet gibi suçlara karıştıkları belirtilen Yüksekova Çetesi davası, zamanaşımı iki yıl öne çekildiği için düştü.

 

Ciddi bilgi ve bulgularla art arda ortaya çıkan çetelerin bir kısmı aklanıp bir kısmının davaları düşürülürken, muhalif insanlara yönelik keyfi operasyonlara ise devam edildi. Kolluk kuvvetleri, "el-Kaide operasyonu" adı altında Bağcılar merkezli olmak üzere İstanbul'un çeşitli ilçelerinde ve ayrıca newroz kutlamaları ardından Kürtlerin yoğunluklu yaşadığı bölgelerde operasyonlar düzenledi.

 

Yaşam hakkı ihlali bu ayda da hız kesmedi.  Ölümün adresi bu kez, son zamanlarda Kürtlere yönelik saldırı ve linç girişimlerine sıkça sahne olan Sakarya oldu. "Vatan, millet, bayrak" uğruna ölmeye ve öldürmeye yeminli "vatansever kahramanlar", "Barış ve Kardeşlik Gecesi"ne ellerinde Türk bayraklarıyla saldırdılar. Irkçı kalabalık, üç girişi olan binaya girmek için her yolu denedi. Düğün salonunda mahsur kalıp, kalp krizi geçiren Ebubekir Kalkalı, kaldırıldığı hastanede öldü.

 

Sakarya'da Irkçı Saldırı

 

Anayasası, Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası ve ceza yasası ile farklılıklara geçit vermeyen, farklı dillere ve fikirlere tahammül edemeyen, çözüm ve barışın önünü kesen, askerî vesayeti korkular üzerinden içselleştiren bir anlayış ve yapılanma acı meyvelerini vermeye başladı. Yıllardır uygulanan inkâr ve imha politikalarından cesaret alan ırkçı ve milliyetçi gruplar, Sakarya'da "Barış ve Kardeşlik Gecesi"ne saldırdılar.

 

Kürtlere yönelik saldırıların en çok olduğu kentlerin başında gelen Sakarya'da DTP'lilerin yaptığı şölene ellerinde Türk bayrakları olan kalabalık bir grup linç girişiminde bulundu. Kalabalık içerideki insanlara saldırmak için binaya girmeye çalışırken, içeride toplantı yapan DTP'liler salonun kapılarını kapatarak kendilerini korumaya çalıştılar. Havasızlık ve panik nedeniyle içeride fenalaşanlar oldu. Düğün salonunda mahsur kalan yaklaşık 800 DTP'liden kalp krizi geçiren 65 yaşındaki Ebubekir Kalkalı, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Eylemcilerin, fenalık geçiren DTP'lileri hastaneye götüren ambulanslara da saldırdıkları medyaya yansıyan bilgiler arasındaydı.

 

Saldırının, örgütlü bir şekilde ve saldırganların önceden kendi aralarında SMS ve mailler yoluyla haberleşmesiyle olduğu dikkat çekmekte. Şimdiye dek istenilen düzeyde bir türlü başarılamayan Türk – Kürt çatışması için bazı güçler yoğun bir şekilde çalışma yürütüyor. Bu çatışma için seçilen yerlerin başında da Sakarya geliyor maalesef.

 

Hadisenin bu aşamaya varmasında Vali ve Emniyet Müdürünün ihmali araştırılmalı. Yeni Sakaryaların meydana gelmemesi için olayların çıkmasında ihmali olan ve karışanlar hakkında yasal girişimlerde bulunulması zorunludur.

 

Dicle'deki Ölümler Soruşturulmalıdır

 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) Cenevre'deki merkezinden uluslararası kamuoyuna bir duyuru yapıldı. Duyuruda, 23 Nisan 2008 tarihinde Türkiye devleti güvenlik güçleri tarafından kayıtdışı olarak 18 kişinin Irak'a sınırdışı edilmek üzere Habur yakınlarında Dicle Nehri'ni yüzerek geçmeye zorlandığı belirtilerek, bunlardan 4 kişinin akıntıya kapılarak boğulduğu ve hayatlarını kaybettiği iddia edildi.

 

BMMYK tarafından sağ kurtulanlarla ayrıntılı görüşmeler yapıldığı, ölen 4 kişiden birinin BMMYK Türkiye Ofisi tarafından uluslararası hukuka göre "mülteci" olarak tanınmış bir İran vatandaşı olduğu; ayrıca nehri geçmeye zorlanan 18 kişi arasında BMMYK tarafından "mülteci" olarak tanınmış aynı durumda 4 kişi daha bulunduğu bildirildi.

 

Olayda, 18 kişinin hukuksuz ve kayıtdışı olarak, üstelik boğulmaları pahasına Dicle Nehrini geçmeye zorlandıkları görülmekte. Son derece insanlık dışı ve vahim bir olayla karşı karşıyayız. Bu insanlık dışı olayı şiddetle kınıyoruz.  Şunu da belirtmek gerekiyor ki hemen hemen tüm dünyada mültecilerin durumu maalesef farklı değil. Yaşadığımız çağın ve dünyanın en büyük ancak bir türlü görülmek istenmeyen sorunu olan mülteci sorunu Türkiye'de de gözlerden ırak tutulmak isteniyor.

 

İlgili bakanlık, hukuksuz bir şekilde, zorla sınırdışı edilirken Dicle Nehrinde boğulduğu rapor edilen 4 kişiyle ilgili derhal bir açıklama yapmalıdır. Olayın sorumluları hakkında resmi soruşturma başlatılması "çağrısını" biz de yineliyoruz.

 

Danıştay Saldırısı Kararına Hukuksuz Gerekçe

 

Danıştay saldırısının gerekçeli kararı açıklandı. Karar, Ergenekon tipi çetelerin nasıl korunduğunu gözler önüne serdi. Danıştay Davası'nda "Ergenekon bağlarını" görmezlikten gelen mahkemenin gerekçeli kararı hukuk katliamı olarak tarihe geçti.

 

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Danıştay saldırısı ile ilgili gerekçeli kararında "Saldırı türban gerekçesiyle işlendi. Ergenekon soruşturmasıyla bağlantı tespit edilemedi" denilerek Ergenekon ve benzeri derin çetelere göz kırpıldı.

 

Danıştay saldırısı davasında karanlıkta kalan noktalardan bazıları:

 

1.     Saldırganın Ergenekon çetesi ile ilişkileri.

 

2.     Veli Küçük ile Alparslan Arslan'ın beraber aynı karede bulunduğu fotoğraf.

 

3.     Danıştay saldırısının diğer sanığı Osman Yıldırım'ın, Ergenekon çetesi ile Danıştay saldırısı arasında bağlantı olduğunu verdiği ifade ve mahkemeye gönderdiği dilekçede itiraf etmesi.

 

4.     Osman Yıldırım'ın, Küçük'ten aldıklarını açıkladığı Cumhuriyet gazetesine atılan bombalarla Ümraniye'de ele geçen bombaların aynı seri numarasına sahip olması.

 

Danıştay saldırısının gerekçeli kararında Ergenekon çetesi ile ilişkiler yok sayıldı. Alparslan Arslan ve diğer sanıkların Ergenekon çetesi ile olan ilişkisi ve Veli Küçük ve Muzaffer Tekin ile direk kurulan bağlantılar da delil olarak değer görmedi. Böylesine önemli bir davada mahkemenin önüne gelen belge ve delilleri görmezlikten gelmesi düşündürücüdür.

 

 

YAŞAM HAKKI

 

Bitlis'te Askerin Şüpheli Ölümü 

TSK'nin son dönemlerde art arda 'kaza kurşunuyla öldü' diyerek ailelerine gönderdiği asker cenazelerine bir yenisi Bitlis'in Mutki İlçesi'nde Kürt asker jandarma Er Tolga Kandemir'in, 'yanlışlıkla ateş alan silahından çıkan kurşunla' öldüğü ileri sürüldü. (ANF - 1 Nisan 08 )

 

Askere Gitmemek İçin Kendini Yaktı 

Edirne'de askerlik yapan Engin Çelik adlı gencin intihar ettiği öne sürüldü. Ayrıca Ankara'da Acemi Birliğini tamamlayarak izin için İstanbul'a gidip, arkadaşlarına askerlik sırasında gördüğü işkenceleri anlatan 22 yaşındaki Celal Derviş, askere gitmemek için kendini yaktı. (ANF - 3 Nisan 08 )

 

Kayseri'de Kürt Askerin Şüpheli Ölümü 

Mart ve Nisan aylarında basına yansıyan verilere göre 'kaza kurşunu' ve 'intihar etti' denilerek ölen asker sayısı 6'ya yükseldi. Kayseri Garnizonu Kara Kuvvetleri Komutanlığı İsmail Seydişehir Kışlası Mühimmat Bölüğünde askerlik yapan H.K.'nin nöbet sırasında tüfeğiyle başına ateş ederek intihar ettiği açıklandı. (ANF - 4 Nisan 08 )

 

İşkence Edilip Öldürüldü

Edinilen bilgiye göre, Hakkari'den 40 kilometre uzaklıkta bulunan Hakkari-Van karayolu Yeni köprü mevkii yakınlarında bir erkek cesedi bulundu. Şahsın, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından işkence yapılarak tırnakları çekildikten sonra kafasına sıkılan kurşun ile öldürüldüğü belirlendi. Hakkari Emniyet Müdürlüğü ekipleri, şahsın kimler tarafından ve neden öldürüldüğünün bulunması için soruşturma başlattı. (Haksözhaber - 6 Nisan 08)

 

Asker Götürdü Kemikleri Bulundu

Diyarbakır'da 14 yıl önce askerin götürdüğü Mehmet Selim Örhan ve Hasan Örhan'ın cesetlerinin Kulp'ta ortaya çıkan toplu mezarda olduğu adli tıp raporuyla kanıtlandı. (Evrensel - 10 Nisan 08)

 

Newroz Olaylarında Yaralanan Bir Kişi Daha Yaşamını Yitirdi 

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde Newroz kutlamaları sırasında çıkan olaylarda yaralanan Fahrettin Şedal (37) yaşamını yitirdi. (ANF - 10 Nisan 08 )

 

Askeri Alanda Patlama, 3 Yaşındaki Çocuk Öldü 

Orduya ait askeri artıklar yine can aldı. Erzurum'un Pasinler ilçesinde askeri alanın yakınında meydana gelen bir patlamada 3 yaşında bir çocuk hayatını kaybetti. (ANF - 13 Nisan 08 )

 

Tersanelerden Bir Ölüm Haberi Daha

Yalova, Altınova tersane inşaatında çalışan 18 yaşındaki işçi Hakan Oğuz 3 metre yüksekten düşerek hayatını kaybetti. TİB-DER: Her gün bu ülkenin inşaatlarından, tersanelerinden tedbirler alınmadığı için ölüm haberleri geliyor. (Bianet - 23 Nisan 08)

 

Töre Kurbanı Kadın 7 Aylık Hamileydi

Evli bir erkekle kaçtıktan sonra baba evine geri dönen, ancak bir süre sonra dağlık bir bölgede cesedi bulunan Eruh'lu 24 yaşındaki Leyla Gök'ün 7 aylık hamile olduğu ortaya çıktı. (Radikal - 25 Nisan 08)

 

Mültecileri Polis Nehire Dökmüş

10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde 'insanlık karaya vurmuş', 46 mültecinin büyük umutlar besleyerek başladıkları yolculukları, faciayla sonuçlanmıştı. Bu insanlık tradejisi akıllara kazınırken ikinci olay ise 23 Nisan'da gerçekleşti. Yoksulluklarından kurtulmak isteyen mültecilerin batı ülkelerinde ekmek kavgası daha başlamadan ölümle noktalandı. Türkiye'ye sığınmak isteyen 18 mültecinin polisler tarafından nehirde yüzmeye zorlandıkları ve Türkiye'ye alınmadıkları iddia edildi. 4 mülteci boğularak can verdi. (Evrensel - 27 Nisan 08)

 

Sakarya'daki Saldırıda Bir Kişi Hayatını Kaybetti 

DTP Sakarya İl Örgütü'nün düzenlemek istediği Kültür Sanat Şöleni'nin yapılmak istendiği düğün salonunun çevresini kuşatan ırkçı bir grubun saldırısı sonucu içerde mahsur kalanlardan 65 yaşındaki Ebubekir Kalkan geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. (ANF - 28 Nisan 08 )

 

 

MAYIN VE PATLAYICILAR

 

Şırnak'ta Mayın Patlamasında İki Genç Yaralandı 

Şırnak'ın Uludere ilçesi kırsalında hayvanlarını otlatan Ömer Sağ (18) ve Sezgin Sağ (17) adlı gençler yaşanan mayın patlamasında yaralandı. (ANF - 2 Nisan 08 )

 

Askeriye'ye Ait Cisim Patladı: 3 Çocuk Yaralı 

Bitlis'in Tatvan İlçesi'nde arazide buldukları cismin elerinde patlaması sonucu 3 çocuk yaralandı. Yaralı çocukların aileleri patlayıcının askeriyeye ait olduğunu söylediler. (ANF -  20 Nisan 08 )

 

 

HASTA HAKLARI

 

Hastanede Tek Başına İkiz Bebek Doğuran Kadın, Hayatını Kaybetti

Başında hiçbir sağlık görevlisi ve doktor olmadan doğum yaptığı ileri sürülen anne Güldane Tarakçı (36), doğum sonrası fenalaşınca başka bir devlet hastanesine sevk edildi. Ancak hastanenin ambulanslarından birinin bozuk olması, diğerinin de il dışında olması sebebiyle ambulans bulunamadı. Hastane çalışanlarından birinin özel otomobiliyle devlet hastanesine sevk edilen kanamalı anne, yolda pıhtı atması (emboli) sonucu hayatını kaybetti. (Zaman - 25 Nisan 08)

 

Para İçin Üçüncü Derece Yanıkla Beklettiler   

Adana'da, tüpgaz satışı yapan bir işyerinde çıkan yangında yaralanan ve yakınları tarafından özel bir tıp merkezine kaldırılan 1'i çocuk 2 yaralı, tedva masraflarınını ödeyemedikleri için başka bir hastaneye sevkedilmek istenmedi. Patlama sonucu çıkan yangında, işyerinde bulunan ve yakınlarına yardıma gelen ilköğretim öğrencisi İbrahim Yıldırım (8) ile Ahmet Gökoğlu (19) yanarak yaralandı. 2 yaralı Özel Hacettepe Cerrahi Tıp Merkezi'ne kaldırıldı. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından yakınları, yaralıların tam teşekküllü bir hastaneye sevkedilmelerini istedi. İbrahim Yıldırım'ın babası Mehmet Yıldırım, masraf olarak kendilerinden 230 YTL istendiğini ve bu nedenle tıp merkezinin sevk işlemini yapmak istemediğini söyledi. (Birgün - 17 Nisan 08)

 

Hastaneler 'Yerimiz Yok' Dedi, Minik Asiye Can Verdi

Günler  önce Orhangazi, can çekişerek bir hastaneye sevk bekleyen küçük bir kız çocuğunun dramına sahne oldu. Düşme sonucu götürüldüğü ilçe hastanesinde, sevk edilecek hastane bulunamadığı için bir saat bekletilen iki buçuk yaşındaki Asiye Beyza, öldü. (Radikal - 23 Nisan 08)

 

Hastanede Önce Senet, Sonra Kuduz Aşısı

Kedi ısırması sonucu hastaneye götürülen 12 yaşındaki Halil İbrahim Kahraman'a, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna üye olmadığı için senet imzalamadan kuduz aşısı yapılmadığı öne sürüldü. Suçlanan hastanenin yetkilileri ise kuduz aşısının ücretsiz olduğunu, ancak, pansuman sırasında kullanılan malzeme ve ilaç için ücret istenmiş olabileceğini belirtti. (Radikal - 29 Nisan 08)

 

 

KÜRT SORUNU

 

Kürtçe Davetiye Yargılanıyor 

Diyarbakır'da yapılan Kültür ve Sanat Festivali için bastırılan Kürtçe-Türkçe davetiyeler için, Diyarbakır 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında dava açıldı. (ANF - 9 Nisan 08 )

 

Tanrıkulu'nun Kürtçe İfade Talebi Engellendi   

Kasım Çakan tarafından yazılan ve Tevn Yayınevi tarafından yayınlanan Astsubayken Er Olmak' adlı kitap nedeniyle hakkında dava açılan yayınevi sahibi Mehdi Tanrıkulu'nun Kürtçe savunma talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi. (Birgün - 9 Nisan 08)

 

1 Yaşındaki Çocuğuna Kürt Renkleri Saran Baba Tutuklandı 

Diyarbakır'da 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen mitingde, 1 yaşındaki bebeğine kırmızı, yeşil ve sarı renklerden oluşan bezi saran Mehmet Can, 'PKK propagandası yaptığı' iddiasıyla tutuklandı. (ANF - 10 Nisan 08 )

 

Diyarakırspor'a Bölücü Sataşma

Diyarbakırspor'un rakibine üstünlük kurduğu neredeyse her deplasman maçında klasikleşen bölücü hakaret yine tekrarlandı. Bank Asya 1. Lig'de Altay, kendi sahasında Diyarbakırspor ile 2-2 berabere kaldı. Karşılaşmanın ilk yarısının son bölümlerinde Altay taraftarlarının 'PKK dışarı' sloganları atması, Diyarbakırspor Başkanı Adnan Öktüren'i kızdırdı. Diyarbakırspor Kulübü Başkanı Adnan Öktüren, maç sonrası yaptığı açıklamada, "Bir daha bu tip tezahüratlar uzun süreli olarak tekrarlanırsa ben bu takımı ligden çekeceğim…" (Aktifhaber – 14 Nisan 08)

 

Kürtçe Dergi Sorumlusuna 1 Yıl 10 Ay Hapis Cezası 

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Kürtçe-Türkçe yayın yapan Şopa Rojê Dergisi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Nazım Hikmet Akşahin'i 1 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. (ANF - 16 Nisan 08 )

 

Baydemir Bu Kez 'Temizlik Broşüründen' Yargılandı 

Roj Tv davasında ve 28 Mart olayları davasından yargılanıp mahkum edilen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, bu kez Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler ile birlikte Kürtçe-Türkçe temizlik broşürü nedeniyle yargılandı. (ANF - 18 Nisan 08 )

 

 

SORUŞTURMA VE GÖZALTILAR

 

Van'da 30 Kişi Gözaltına Alındı 

Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne bağlı ekipler, sabah saatlerinden itibaren yaptığı ev baskınlarında 30 kişiyi gözaltına aldı. Newroz kutlamasına katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 30 kişinin emniyetteki sorgusu sürüyor. (ANF - 1 Nisan 08 )

 

Kürt İllerinde Gözaltı Furyası      

Antep'te dün gece saatlerinde yaşanan ev baskınlarında aralarında çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı. Newroz sonrasında Antep'in Nizip ilçesinde gözaltına alınan 5 kişi mahkemece tutuklanmıştı. Siirt'te evlerine baskın düzenlenen 4 kişi gözaltına alındı. Batman'da ise Petrolkent ve İpragaz mahallelerinde yaşanan ev baskınlarında 7 kişi gözaltına alındı. Terörle Mücadele Şubesi'ne götürülen 7 kişinin gözaltına alınma nedeni öğrenilemedi. (Atılım – 2 Nisan 08)

 

'Emniyetteki Sorguları CIA Yapıyor!'

Önceki gün, eş zamanlı olarak İstanbul'un birçok ilçesinde gerçekleştirilen operasyonlarda el-Kaide örgütü üyesi olma iddiasıyla gözaltına alınanları CIA'nın sorguladığı iddia ediliyor. El Kaide örgütünün Türkiye yapılanması oldukları iddiası ile İstanbul'un Bağcılar, Bahçelievler, Ümraniye, Fatih, Beyoğlu, Üsküdar, Gaziosmanpaşa ve Avcılar gibi değişik ilçelerinde 2 Mart gecesi yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 50'den fazla kişinin sorgulamalarına devam ediliyor. (Haksözhaber - 3 Nisan 08)

 

Çayan Anmasına Baskın: 24 Gözaltı

İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde toplanan grup, Mahir Çayan'ı anmak için etkinlik düzenledi. Ancak polis izinsiz gösteri yaptıkları gerekçesiyle öğrencilere müdahale etti. Gruptan 24 kişi gözaltına alınarak, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesine götürüldü. (Haksözhaber - 3 Nisan 08)

 

Dağıtmadıkları Bildiriye Bile Soruşturma Açıldı

İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsünde okuyan beş öğrenciye dağıtmadıkları bildiriyi dağıttıkları gerekçesi ile soruşturma açıldı. Üniversite öğrencileri, ifadelerinin göz önünde bulundurulmayıp, kamera kayıtlarının incelenmemesinin keyfi bir soruşturmanın göstergesi olduğunu belirtirken, bildiri dağıtmadıkları halde orada olmalarından kaynaklı soruşturma açılıp ceza aldıklarını söylediler. (Evrensel - 16 Nisan 08)

 

Belediye Başkanlarına Gözaltı   

Adana'da belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 30 kişi gözaltına alındı. PKK'li Fuat Turgay'ın cenaze törenine katıldıkları gerekçesiyle jandarma ve polis tarafından yapılan baskınlarda, Küçükdikili Belediye Başkanı Leyla Güven, Yakapınar Belediye Başkanı Burhan Aras ve Turgay ailesinin de aralarında bulunduğu 30 kişi gözaltına aldı. (Birgün - 29 Nisan 08)

 

Cenaze Taşımaya Soruşturma

Şırnak"ın Kato dağında çıkan çatışmada yaşamını yitiren Diyarbakırlı Eren Yıldırım ile Urfa nüfusuna kayıtlı Ömer Samur'un cenazelerinin, Büyükşehir Belediyesi'ne ait cenaze aracıyla Beytüşşebap'tan alınıp Diyarbakır'a getirilmesi nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Mezarlıklar Şube Müdürü Cüneyt Gültekin ve eski Çevre Koruma Daire Başkanı Memduh Iğırcık hakkında "Görevi kötüye kullanmak' suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. (Haberdiyarbakır - 30 Nisan 08)

 

İzmir'de Newroz Operasyonu: 14 Gözaltı 

İzmir'de yapılan Newroz kutlamaları sonrasında polisin yapmış olduğu operasyonlarda DTP Menemen İlçe Başkanı ve parti yöneticilerinin de bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı. (ANF - 2 Nisan 08 )

 

Emine Ayna'ya Newroz Soruşturması

DTP Eş Başkanı Mardin Milletvekili Emine Ayna hakkında, Kars'ta yapılan Newroz kutlamalarındaki konuşmaları nedeniyle soruşturma açıldı. (ANF - 3 Nisan 08 )

 

Erzurum'da 3'ü Çocuk 6 Kişi Gözaltına Alındı 

Erzurum'un Karaçoban İlçesinde Newroz kutlamaları sırasında 'yasadışı slogan attıkları attıkları' gerekçesiyle 3 çocuğun aralarında bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı. (ANF - 7 Nisan 08 )

 

Urfa'da Newroz'a Katılan 25 Kişi Gözaltına Alındı 

Urfa'nın Viranşehir ve Siverek ilçelerinde, Newroz kutlamalarına katıldıkları ve slogan attıkları iddiasıyla gözaltına alınan 25 kişi adliyeye sevk edildi. (ANF - 15 Nisan 08 )

 

Şemdinli'de 106 Kişiye 'Newroz' ve '8 Mart' Soruşturması 

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde Newroz'a yönelik polis saldırılarını protesto amacıyla yapılan basın açıklamasına katıldığı gerekçesiyle yaklaşık 100 kişi ile 8 Mart Tertip Komitesi'nde yer alan 6 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. (ANF - 16 Nisan 08 )

 

Newroz'da Said-i Kurdi Posteri Açan 14 Kişi Gözaltına Alındı 

Batman'da 21 Mart günü yapılan Newroz kutlamalarında Said-i Kurdi'nin posterlerini açan 14 kişi gözaltına alındı. (ANF - 18 Nisan 08 )

 

Batman Belediye Başkanı Kalkan'a 5 Yıl Hapis İstemi 

Roj TV'nin kuruluş yıldönümü resepsiyonuna katıldığı için DTP'li Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan hakkında 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. (ANF - 21 Nisan 08)

 

 

İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ

 

Yasaklar Kervanına Yeni Bir Halka

Bolu'da, Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumunca düzenlenen masa tenisi turnuvasına katılan başörtülü üniversite öğrencisinin lisansı iptal edildi. Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fizik Bölümü öğrencisi Necibe Bozkurt, Bolu'da düzenlenen Bölgeler Arası 13'üncü Masa Tenisi Turnuvası için seremoniye çıktığında, başhakemlerin bulunduğu masadan itiraz geldi. Hakemler komitesi, 'kamusal alanda başörtü taktığı ve turnuva kurallarına aykırı hareket ettiği' için üniversiteli gencin adını listeden çıkartıp tribüne yolladı. (Haksözhaber – 8 Nisan 08)

 

İstanbul Barosu Peruğu da Siyasi Buldu

İstanbul Barosu, yargı kararlarının uygulama kapsamını genişleterek yeni bir yasak daha icat etti. Başörtülü stajyer avukatlara 'yargı kararına uymak zorundasınız' diyen baro yönetimi, staj eğitimi sırasında peruk takmayı da yasakladı. (Zaman – 10 Nisan 08)

 

Jandarma Fişledi Rektörlük Uyguladı

28 Şubat sürecinin bir ayıbı daha gün yüzüne çıktı. Malatya İl Jandarma Komutanlığı, irticaî faaliyetlere karıştıklarını öne sürdüğü 7'si profesör 41 öğretim üyesinin ismini, 'gereğinin yapılması' için İnönü Üniversite Rektörlüğü'ne iletiyor. (Zaman – 13 Nisan 08)

 

Kemalist Medyanın Kışkırtma ve İhbarları:

 

Namaz Kılmadığı İçin Yurttan Attılar

Kars'ta, maddi durumu iyi olmadığı için özel bir kız öğrneci yurduna(Özel Zekiye Hatun Kız Öğrenci Yurdu'nda yerleştirilen ) yerleştirilen Marta Uğuz (17), türban takmadığı ve namaz kılmadığı için yurttan ayrılmak zorunda kaldı. (Evrensel - 1 Nisan 08)

 

Yargı Yine Hedefte

Özgür-Der üyesi bir grup AKP'nin kapatılması istemiyle açtığı davanın Anayasa Mahkemesi'nde kabul edilmesini İstanbul'da protesto etti. Fatih'teki Saraçhane Parkı'nda toplanan 100 kişilik grup 'Yargı kendine yeni bir halk bul', 'Kahrolsun yargı despotizmi' sloganları attı. (Radikal - 2 Nisan 08)

 

Resmi İnternet Sitesinde Küçüklere Saidi Nursi Büyüklere Gülen

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde bulunan Fethullah Gülen'in hayatı büyüklere, Şırnak İl Müftülüğü'nün sitesindeki Saidi Nursi çizgi filmi küçükler için hazırlanmış. İngilizce kaleme alınan hayat öyküsünde 'düşünce adamı ve şair' olarak tanıtılan Fethullah Gülen'in üzerindeki baskının 28 Şubat döneminde arttığı ve sağlık sorunları nedeni ile New York'a gittiği anlatılıyor. Çizgi filmde Saidi Nursi'nin doğumundan, itibaren hayatı çocukların anlayacağı dilde ekrana yansıyor. (Radikal - 3 Nisan 08)

 

Gebze'de İki Lisede Öğrencilere Kuran-ı Kerim Dağıtıldı

Dağıtılan Kuran-ı Kerim'i "okuyan ve anlayan" öğrencilere ücretsiz dershane vaat ediliyor. Eğitim-Sen uygulamanın farklı düşünenlere baskı uygulanmasına neden olacağını söylüyor. (Bianet - 11 Nisan 08)

 

23 Nisan'da Skandal

23 Nisan etkinlikleri yine skandala sahne oldu. Etkinlikler sırasında öğrencilere ezan okutan ve namaz kıldıran okul müdürü, dans eden bir kız öğrencin göbeğinin açık olmasını 'kaldıramadı.' (Evrensel - 25 Nisan 08)

 

Okul Önü Dini Sergi Yeri Oldu, Öğrenciler 'görevli'

İdil ilçesindeki Anafartalar İlköğretim Okulu alışılmadık bir sergiye sahne oldu.

Bener Cordan İlköğretim Okulu Müdürü Ali Kemal Ganioğlu'nun başkanlığını yaptığı İdil Eğitimciler Derneği, Anafartalar İlköğretim Okulu önünde 'Kutlu Doğum Haftası' nedeniyle 'Kutsal Emanetler Sergisi' açtı. Serginin duyuruları okulun bahçesini çevreleyen duvara asıldı. Ders saatlerinde sürekli dini müzik çalındı, 'görevli' yelekleri giyen öğrenciler broşür dağıttı ve kolonya ikramında bulundu. 'Görevli'lerin Ganioğlu'nun okulundan olduğu öne sürüldü. Dağıtılan broşürlerde Fethullah Gülen'in 'Medine'nin Gülü' adlı şiiri de yer aldı. (Radikal - 29 Nisan 08)

 

Atıldığı Türbanıyla Döndü

Sultan Kekeç, İskenderun ilçesinde sınıf öğretmeni olarak görev yaparken sekiz yıl önce derslere türbanlı girdiği gerekçesiyle, Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla memurluktan çıkarıldı. Ancak daha sonra memurlarla ilgili aftan yararlanarak öğretmenlik mesleğine geri döndü. Kekeç okulda yine türbanlı görüntülendi. (Radikal - 30 Nisan 08)

 

 

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

 

Polis Başıbüyük'te Pervasızca Saldırdı

Maltepe'nin Başıbüyük Mahallesi'nde "Kentsel Dönüşüm Projesi" kapsamında yapılacak olan inşaat çalışmalarını engel olmak isteyen mahalleliye polis saldırdı. 7 kişi gözaltına alınırken çok sayıda kişi gazdan etkilendi. TOKİ'nin malzemelerini taşıyan 2 tır, polis eskortu eşliğinde mahalleye girdi. (Evrensel - 1 Nisan 08)

 

Sokak Yetmedi Camide Dövdüler

Orası ABD işgali altındaki Irak değil... Başıbüyük'te savaş yok. Onlar Türkiye'deki milyonlarca yoksul insan gibi sadece yuvalarını korumaya çalışıyorlar. Günlerdir polis ablukası altında yaşayan Başıbüyüklüler, savaş görüntülerini, televizyonlarda izlediğimiz işkence sahnelerini aratmayacak zamanlar yaşıyor son günlerde. Önceki gün yıllar önce diktikleri ağaçları söktürmek istemeyince başlarına gelmeyen kalmadı. İşlerinden çıkıp mahallerine gelenlerin cami de işkenceye maruz kaldıkları iddia edildi. (Evrensel - 3 Nisan 08)

 

Kızıldere Anmasına Polis Müdahalesi

İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat fakültesinde Kızıldere anması gerçekleştirmek isteyen öğrencilere polis müdahale etti. 3'ü yaralı olmak üzere 26 öğrenci gözaltına alındı. (Evrensel - 3 Nisan 08)

 

Polis, Newroz'da Bir de Omuz Çıkartmış

Hakkâri'nin Yüksekova ilçesindeki Nevroz kutlamaları sırasında polisler, kameralar önünde 15 yaşındaki C.E.'yi gözaltına alırken kolunu kırmıştı. Bu olaydan iki gün önce benzer bir olayın Cizre'de yaşandığı öne sürüldü. Olaylardan sonra tutuklanan ve cezaevine konulan 19 yaşındaki İdris Üzen benzer bir olay yaşadığını öne sürdü. İdris Üzen, savcılığa verdiği ifadede 20 Mart'ta dört beş sivil polis tarafından gözaltına alınmak istendiğini belirterek, "Bir polis beni kolumdan yakaladı. Daha sonra elime kelepçe takmak için kolumu çevirince omuzum çıktı. Beni hastaneye götürdüler. Ben bu sırada yarı baygın vaziyetteydim" dedi. (Haksözhaber – 16 Nisan 08)

 

Başıbüyük'te Polis Bir Kadını Felç Etti

Başıbüyük'te günlerdir yaşanan polis şiddeti, bir kadının felç olmasına neden oldu. Evlerinin Kentsel Dönüşüm Projesi'ne kurban gitmemesi için mücadele eden Başıbüyük halkı, her gün yeni bir polis saldırısıyla karşı karşıya kalıyor. 13 Nisan Pazar günü yaşanan olayda polisin acımasızca saldırısı mahallede yaşayan bir kadını felç etti. (Evrensel - 24 Nisan 08)

 

 

DÜŞÜNCEYİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

 

Demirtaş'ın Yargılanmasına Vize   

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş'ın ROJ TV'de yaptığı konuşma nedeniyle PKK propagandası yaptığına karar vererek, yargılanmasına hükmetti. De-mirtaş, yargı sürecinde ve yargılama sonucunda mahkûm olduğu halde milletvekili dokunulmazlığından yararlanamayacak. (Birgün - 9 Nisan 08)

 

Leyla Zana'ya Hapis Cezası

Geçen yıl Diyarbakır'daki nevruz kutlamaları sırasında yaptığı konuşma nedeniyle eski milletvekili Leyla Zana, 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. (Haksözhaber - 10 Nisan 08)

 

Mahalle Baskısının Son Kurbanı Ali Nesin Oldu 

Aziz Nesin'in büyük oğlu Prof. Dr. Ali Nesin, üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasıyla ilgili bildiriye imza atınca 'mahalle baskısı'nın kurbanı oldu. Nesin'in özgürlüklerden yana tavır almasını kabullenemeyenler Aziz Nesin Vakfı'na yapılan yardımları engelleyince 46 çocuk mağdur oldu.(Zaman - 11 Nisan 08)

 

28 Mart'ın Faturası Baydemir'e Kesildi   

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e, PKK'liler için düzenlenen cenaze törenleri sonrasında çıkan olaylarda eylemcileri yatıştırmak için yaptığı konuşmada, "Acımız 14'tü 17 oldu, 18 olmasın" dediği gerekçesiyle 1 ay 20 gün hapis cezası verildi. (Birgün - 18 Nisan 08)

 

 

ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ

 

İHD Şube Başkanına Tahliye Yok 

Polisin düzenlediği bir operasyonda yaşamını yitiren Kevser Mızrak için Adana'da basın açıklaması yaptıkları gerekçesiyle tutuklu olarak yargılanan 7 kişiden sadece, ikisi tahliye edildi. İHD Adana Şube Başkanı Ethem Açıkalın ise tahliye edilmedi. (ANF - 21 Nisan 08 )

 

Polis Kapıyı Kırarak Denizlerin Posterini İndirdi   

EMEK Partisi'nin (EMEP) il binasına astırdığı Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan posteri Tunceli'de gerginliğe neden oldu. Polis, suçu ve suçluyu övmek gerekçesiyle EMEP tarafından asılan posteri indiremeyince savcılıktan indirme kararı çıkardıktan sonra posteri bulunduğu yerden alarak işlem yaptı. (Birgün - 28 Nisan 08)

 

 

CEZAEVLERİ

 

Tekirdağ F Tipi'nde Hak İhlalleri Diz Boyu

Tekirdağ 2 Nolu F tipi'nde mahpusların hala sohbet hakkından yararlanamadığı; suların akmadığı, yemeklerin kötü ve az olduğu öğrenildi. (Haksözhaber - 3 Nisan 08)

 

Sincan'da 'Süngerli Oda' İşkencesi 

Kırıklar F Tipi Cezaevi'nde adli tutukluların konulduğu "süngerli oda"nın bir benzeri, Sincan 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde de kuruldu. Siyasi tutuklular "süngerli oda"ya konulmaya başlandı. (ANF - 4 Nisan 08 )

 

"Genelge Uygulanmıyor, F Tipinde Mahkûmlar Sohbet Bile Edemiyor"

TAYAD, F tipi cezaevlerinde tecridin kısmen zayıflaması için geçen yıl çıkarılan ve mahkumlara bir araya gelip sohbet hakkı tanıyan genelgenin uygulanmadığını söyledi. ÖDP'li Ufuk Uras soru önergesi verdi. (Bianet - 4 Nisan 08)

 

Hayata Dönüş'ün İzleri Silinmedi 

Wernicke Korsakofflu İsmet Özdemir, cezasının affedilmesi için Cumhurbaşkanına başvurdu. Cumhurbaşkanlığı, Özdemir'in durumunun değerlendirilmesi için başvuruyu Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Ancak Bakanlık, keyfi biçimde başvuruyu reddetti. (ANF - 5 Nisan 08)

 

Papatya Yasaklar Listesinde   

22 Mart'ta gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Buca Kırıklar 1 No'lu F Tipi Cezaevi'ne gönderilen DTP İzmir İl Başkanı Mehmet Bayraktar'ı ziyarete giden avukatı Nezahat Paşa Bayraktar ve 3 yaşındaki oğlu Renas Bayraktar, papatya yasağı ile karşılaştı. Bayraktar'ın 3 yaşındaki oğlu Renas, babasına vermek üzere cezaevi bahçesinden 5 papatya topladı, ancak cezaevi yetkililerinin çiçek yasağıyla karşılaştı. (Birgün - 10 Nisan 08)

 

Gazeteci İbrahim Çiçek'e F Tipinde Sansür 

Tekirdağ 2 Nolu F tipi Hapishanesi'nde bulunan tutuklu Atılım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Çiçek'e gönderilen çeşitli yayın organlarında çıkan makalelere el konuldu.  (ANF - 10 Nisan 08 )

 

Çeyrek Asırdır Evli Çifte "Görüşme" Yasağı 

Gebze M Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Füsun Erdoğan, Tekirdağ F Tipi Cezaevi'ndeki eşi İbrahim Çiçek ile görüşmek için yaptığı bütün başvurular sonuçsuz kalınca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu. (ANF - 21 Nisan 08 )

 

Hakkari Cezaevinde Tutuklulara Çifte Ayrımcılık 

Hakkâri'de büyük bölümü dökülen Hakkâri cezaevi idare tarafından tamamen ticarethaneye dönüştürüldü. Kantinde alışveriş yapılan kâğıtların dahi parayla satıldığı cezaevinde tutuklular arasında da ciddi ayrımcılıklar uygulanmakta. Cezaevinde bulunan siyasi tutuklular son olarak özellikle cezaevinde bulunan ve ÖSS'ye hazırlanmak amacıyla açılan kurslardan men edildiler. Tutuklular, 2 yıldır gördükleri eğitimden Nisan ayı başlarında adli ve siyasi tutukluların bir arada bulunmasının sakıncalı olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Yasaklamayla birlikte siyasi tutukluların eğitim hakları ellerinden alındı. (ANF - 23 Nisan 08 )

 

F Tipinde Yasağa Bahane Mi Yok!

Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Cezaevindeki tutukluların savcıya ilettikleri şikâyetlerine cezaevi yönetiminin verdiği yanıtlar enteresan: Sular terör örgütü mensupları muslukları kasıtlı açık bıraktığı için kesiliyor. Elektrik kesintisinin nedeni de gündüz kasıtlı yakılan lambalar! (Radikal - 29 Nisan 08)

 

 

BASIN VE HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ

 

DİHA Muhabirleri Ertaş ve Çelik Tutuklandı

Dicle Haber Ajansı () Mersin muhabiri Mehmet Ali Ertaş ve Malatya muhabiri Ersin Çelik tutuklandı. (DİHA - 2 Nisan 08)

 

Özgür Gündem'in İnternet Sitesine de Yasak Geldi   

Kapatılan "Özgür Gündem" gazetesinin internet sitesi ozgurgundem.org'a erişim, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 20 Mart'ta aldığı kararla engellendi.(Birgün - 3 Nisan 08)

 

Cezaevlerinde 23 Gazeteci

Cezaevinde bulunan gazeteci-yazarların sayılarının 23'ü bulduğunu bildiren Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu yaptığı açıklamada 1 Nisan tarihi itibariyle cezaevlerinde tutuklu bulunan gazeteci ve yazar sayısının 23 olduğunu açıkladı. (Haksözhaber – 5 Nisan 08)

 

"YedinciGün" gazetesine "Övgü" Davası

Hapisteki PKK lideri Öcalan'dan "Kürt Halk Önderi" diye söz eden haberlerden dolayı YedinciGün gazetesi Yayın yönetmeni Hüseyin Aykol ile imtiyaz sahibi Ali Turgay'ın hapsi isteniyor. (Bianet - 8 Nisan 08)

 

DEM TV ve Yürüyüş Dergisi'ne Yayın Durdurma

Dem Tv yetkilileri, yayınlarının uyarısız ve gerekçesiz şekilde kesilmesini kınadı. Yürüyüş dergisi de, Kızıldere ile ilgili yazıda "DHKP-C örgütü propagandası yapıldığı" iddiasıyla toplatıldı. (Bianet - 9 Nisan 08)

 

YouTube'den Sonra Google da Türkiye'de Yasaklandı! 

Dünyanın en büyük paylaşım sitesi YouTube'den sonra arama devi Google hizmetlerinden biri Türkiye'de mahkeme kararı ile yasaklandı. (ANF - 10 Nisan 08 )

 

Basın Konseyi'nden Şaşırtıcı Açıklama

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin olarak şaşırtıcı ve taraflı bir açıklama yaptı. Ergenekon terör örgütü ile ilgili olarak yaşananları 'çirkin bir tertip' olarak değerlendiren kurul, bazı medya organlarını siyasi güç odaklarıyla 'işbirliğine' girip 'oyunun aktörü' olmakla suçladı. (Zaman - 11 Nisan 08)

 

Türkiye'de Tutuklu Gazeteci Sayısı 25'e Yükseldi 

Adıyaman'da yayın yapan Gerger Fırat Gazetesi Sahibi Hacı Boğatekin, 'Feto ve Apo' yazısı nedeniyle 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçundan tutuklandı. Gazeteciler açısından bölgenin en büyük cezaevi olan Türkiye'de tutuklu gazeteci sayısı 25'e yükseldi. (ANF - 14 Nisan 08 )

 

Vakit Muhabiri Askeri Savcılığa Çağrıldı

Vakit Gazetesi'nde çıkan 'Kim bu binbaşı B.Ş.' haberinin ardından Genelkurmay Askeri Savcılığı harekete geçti. Vakit muhabirinin ifadesi alındı. Vakit Gazetesi'nde 9 Mart tarihinde yer alan 'Kim bu binbaşı B.Ş.' haberinin ardından Genelkurmay Askeri Savcılığı harekete geçerek soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında haberde imzası bulunan muhabir Aslan Değirmenci'nin ifadesine başvuruldu. (Aktifhaber – 16 Nisan 08)

 

 

TOPLANTI VE GÖSTERİ ÖZGÜRLÜĞÜ

 

Emekçilerin Eylemine Polis Müdahale Etti 

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın iptalini isteyen DİSK ve TMMOB üyelerine polis Ankara'da panzerlerle yolu kapatarak, cop kullanarak müdahale etti.   (ANF - 1 Nisan 08 )

 

Zafer İşaretiyle Saygı Duruşuna 10 Ay Hapis

Dicle Üniversitesi öğrencisi Ümit Mercan'ın, üniversitede düzenlenen Newroz etkinliğinde zafer işareti yaparak saygı duruşunda bulunmasını "Örgüt propagandası yapmak" olarak değerlendiren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Mercan'ı 10 ay hapis cezasına çarptırdı. (DİHA - 4 Nisan 08)

 

Dikkat polis çıkabilir!

Ankara polisi 1 Nisan'da, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Tasarısı'na karşı Meclis'e yürümek isteyenleri coplamakla kalmadı, "dikkat iş makinesi çıkabilir" uyarısını, "dikkat polis çıkabilir" diye değiştirmeyi gerektirecek bir olaya da imza attı. Kızılay'da karşıya geçmek için trafiğin açılmasını bekleyen Ayser Canpolat, emekçilerin Kızılay'a girmesini engellemek için önüne geleni yıkarak koşan çevik polislerin çarpıp, üzerinden geçmeleri nedeniyle, 10 gündür evinde leğen kemiği iki yerinden kırık, yatıyor. (Evrensel - 12 Nisan 08)

 

Polisten Gazetecilere Hakaret   

KESK, DİSK, TMMOB, TTB gibi kurumlar tarafından "Sosyal Güvenlik Reformu"na karşı yapılan basın açıklaması, İzmir polisinin tahammülsüzlüğüne sahne oldu. Konak PTT Müdürlüğü'nden TBMM'ye faks çekmek için toplanan emekçileri görüntülemek isteyen basın mensupları, İzmir Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlerinin hakaretlerine ve tehditlerine maruz kaldı. (Birgün - 16 Nisan 08)

 

Özel Hastane Protestocularına Darp   

Nişantaşı'ndaki özel bir hastane önünde SSGSS ile Adana'da bir özel hastanede 230 YTL için bir yangında yaralanan biri çocuk iki kişinin bir saat boyunca müdahale edilmeden bekletilmesini protesto eden ÖDP üyelerine hastanenin güvenlik görevlileri saldırdı. Saldırıda 2 kişi yaralandı. Kendilerini demir korkuluklara bağlayarak protesto gösterisi yapan ÖDP'liler güvenlik görevlilerince darp edildi. (Birgün - 20 Nisan 08)

 

Çukurova'da 1 Mayıs Afişine Yasak Geldi  

Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) okuyan 18 öğrenci 1 Mayıs Bayramı dolayısıyla afiş asınca üniversitenin Özel Güvenlik Birimlerinin (ÖGB) çağırdığı polisler tarafından dövülerek gözaltına alındı. Fırat Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerin de evlerine baskın düzenleyen Terörle Mücadele Şubesi polisleri 7 öğrenciyi gözaltına aldı. (Birgün - 29 Nisan 08)

 

 

YARGI VE CEZASIZLIK

 

2. Veli Küçük Vakası

Askerler Meclis'e gelmedi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Hrant Dink Cinayeti Alt Komisyonu, bilgisine başvurmak üzere çağırdığı, aralarında dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı olan Albay Ali Öz'ün de bulunduğu 5 askeri dinleyemedi. Komisyona gelmeyen 5 kişinin dinlenmesi için İçişleri Bakanlığı'na yeniden yazı yazılacak. Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük de Susurluk skandalının ardından kurulan Meclis Komisyonu'na ifade vermeyi reddetmişti. (Haksözhaber – 3 Nisan 08)

 

Fitre ve Zekâtları Zimmete Geçirdiler

THK müfettişlerinin, şikâyet üzerine başlatılan inceleme ve soruşturma sonucunda, şube sekreteri olan eski sayman Celal Güngör'ün 2004-2005 yıllarında toplanan fitre ve zekât zarflarıyla, yardım paralarında yolsuzluk yaptığı belirlendi. Güngör'ün, bu olayın ardından 2005'te emekli olduğu, ancak THK yönetiminin isteği üzerine görevine devam ettiği belirtildi. (Haksözhaber – 3 Nisan 08)

 

Mayını Oyuncak Sanma Kararı

1997 yılında Diyarbakır'a bağlı Ovabağ Köyü'nde 11 yaşındayken oyuncak diye eve getirdiği, ancak babasının "başkasının oyuncağı" zannederek dışarı attığı mayınla oynarken patlama sonucu sağ kolunu kaybeden çocuğun davasında baba Kasım Yüksel kusurlu sayıldı. Danıştay'a göre baba mayını imha etmeliydi. (Taraf - 4 Nisan 08 )

 

'Albay Ali Öz Yargılansın' Diyen Hakim Görevden Alındı 

Hrant Dink suikastında ihmalleri olduğu iddiasıyla yargılanan jandarma astsubaylar Okan Ş. ve Veysel Ş.'nin davasına bakan hakim görevden alındı.(Zaman - 5 Nisan 08)

 

JİTEM'ci Sütçü'ye 'Af' Gibi Ceza

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 12 sayfalık gerekçeli kararında JİTEM'den bahsedilmezken, eski Uzman Çavuş Sütçü'nün cezası kesinleşirse Rahşan Affı'ndan yararlanacak ve 30 yıllık ceza 12 yıla inecek. (Haksözhaber –  9 Nisan 08)

 

"2 YTL" Davasında Çocuklara Hapis Cezası

Arkadaşlarından zorla 2 YTL para aldıkları gerekçesiyle "gasp" suçlamasıyla yargılanan çocuklara, ceza verildi. "İki kez gaspla" suçlanan 5 çocuktan 1'i önce 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Çocuğun cezası, yasa gereği 4 yıl 2 aya indirildi. Diğer 4 çocuk ise, 2 yıl 9 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırıldı. Çocuklar yasa gereği tahliye edildi. Çocukların avukatları, Yargıtay'a başvurarak kararı temyiz edecek. (Bianet - 21 Nisan 08)

 

Çeteye Zamanaşımı Kıyağı

Aralarında binbaşı, üsteğmen, korucu, PKK itirafçısı, özel harekatçı, belediye yöneticisi bulunan derin çete zamanaşımından bir güzel aklandı. Çete kurmak, gasp, faili meçhul cinayet, bombalama ve haraç iddialarını içeren Yüksekova Çetesi davası, zamanaşımı iki yıl öne çekildiği için düştü. (Aktifhaber – 27 Nisan 08)

 

Danıştay Saldırısında 4 Karanlık Madde

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Danıştay saldırısı ile ilgili gerekçeli kararında "Saldırı türban gerekçesiyle işlendi Ergenekon soruşturmasıyla bağlantı tespit edilemedi" demesine karşın, olayla ilgili birçok bağlantının araştırılmamış olması tartışma yarattı. Danıştay savcısı, cinayeti işleyen Alparslan Arslan'ın Ayhan Parlak, Muzaffer Tekin ve Veli Küçük ilişkileriyle ortaya çıkan Ergenekon örgütü bağlantısını iddianameye yansıtmazken, 8 kişilik adı bile olmayan "dinci örgüt" bağlantısını daha mantıklı bulup yargılamayı bu açıdan gerçekleştirdi. (Aktifhaber – 30 Nisan 08)

 

 

MİLİTARİZM

 

Hedef Ergenekon Savcısı

Emekli general, albay ve subayların da aralarında olduğu 47 kişinin tutuklu olduğu Ergenekon çetesi soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz'ün, 'dinci' ve 'AKP'li' olduğu suçlamalarından sonuç alınamayınca tehdit edilmeye başlandı. "Sonun Savcı Ferhat Sarıkaya gibi olur" yollu SMS mesajları gönderilen Savcı Öz'ün bazı istihbarat birimleri tarafından da takibe alındığı, bütün özel hayatının ve geçmişinin kurcalandığı belirtiliyor. (Taraf - 7 Nisan 08 )

 

Hiç İşiniz Mi Yok, Vaktiniz Mi Çok?

Genelkurmay'da birileri, basın ve internete bakıp, gazeteci, yazar, işadamı ve akademisyenlerle sivil örgütleri 'AB veya ABD destekli' diyerek listelemiş.(Radikal - 08 Nisan 08)

 

Görmüş Beraat Etti; Örnek Yargılansın!

Emekli Oramiral Özden Örnek'e ait 'Darbe Günlükleri' notlarını yayınlayan Nokta Dergisi'nin Yayın Yönetmeni Alper Görmüş beraat etti. Bu durumda Oramiral Örnek darbecilikten yargılanmalı! (Haksözhaber – 11 Nisan 08)

 

Ergenekon'da İlginç Belge

Üniversitelerde çıkan olayların altından da Ergenekon çıktı. Operasyon kapsamında tutuklanan kişilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalar sonucu ele geçirilen bazı belgeler, ülkü ocaklarına giden gençlerin kandırılarak örgütün içine çekilmesi için çalışma yürütüldüğünü gözler önüne serdi. (Samanyolu – 14 Nisan 08)

 

Şemdinli Belediye Başkanı'na Suikast Mektubu   

Hakkari Şemdinli Belediye Başkanı Hurşit Tekin'e Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından suikast düzenleneceğine dair mektup gönderildi. Tekin'in aracını park edeceği yerlere dikkat etmesi şeklinde uyarıldığı mektupta, Yıldırım'ın Karaman'da yaşadığı bilgisine yer verildi. (Birgün - 22 Nisan 08)

 

Yine Polis Yine "Cinnet" Vakası!

Adana'nın Ziyapaşa Mahallesi, "cinnet" getiren emekli özel harekat polisinin, gece yarısı ailesine karşı düzenlediği el bombalı kalaşnikoflu saldırısıyla sarsıldı. Tüm emekli ikramiyesini genç sevgilisiyle yiyen 3 çocuk babası emekli polis memurunun saldırısında 20 yaşındaki oğlu parçalanarak can verirken, 48 yaşındaki eşi Necmiye Yılmaz, 46 yaşındaki baldızı Hanife Avcı ve Hanife Avcı'nın 9 yaşındaki kızı Emine Avcı yaralandı. Olaydan sonra otomobiliyle kaçan 50 yaşındaki emekli polis memuru Hasan Yılmaz, yolda jandarma karakoluna giderek teslim oldu. (Haksözhaber – 23 Nisan 08)

 

 

EĞİTİM HAKKI

 

Zülfikar' İşareti ve Silahla Adeta Poz Verdi

ÜAK Başkanı Prof. Dr. Akaydın'ın rektörü olduğu üniversite, 12 Eylül öncesi görüntülere sahne oldu. Bir kişi 'Zülfikar' işareti ve silahla adeta poz verdi. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Yerleşkesi'ndeki öğrenci yurdunda, karşıt görüşlü öğrenciler arasında kavga çıktı. Bıçak ve sopaların da kullanıldığı kavgaya, öğrenci olmadıkları belirtilen bir grup da katıldı. Grup içinde alnında 'Zülfikar' işareti bulunan ve öğrenci olmadığı belirtilen Ömer U. silahla öğrencilerin üzerine rastgele ateş etti. Kavga eden gruplar, Antalya Emniyeti ekiplerinin müdahalesiyle dağıldı. Kavgada 1'i ağır 3 kişi yaralandı. Yaralanan Yakup Ş. ile Kaan K, Akdeniz Üniversitesi Hastanesine kaldırıldı. (Yeni Şafak - 7 Nisan 08)

 

Bu Nasıl Öğretim Görevlisi?

Celal Bayar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Bekir Sami Özsoy'un, öğrencileri dersten geçirmek vaadiyle kitap, bayrak ve takvim sattığı, para vermeyen öğrencilere de küfür edip dersten bırakmakla tehdit ettiği iddia ediliyor. (Evrensel - 14 Nisan 08)

 

Güvenlik Bahanesiyle Fişliyorlar!

Akdeniz Üniversitesi'nde yaşanan ülkücü saldırının ardından 'güvenlik' adı altında yapılan uygulamalar iyice çığırından çıktı. Saldırının ardından polis ablukasına alınan üniversitede şimdi de öğrencilerin parmak izi alınıyor. Öğrenciler, 'güvenlik' adı altında fişlenirken uygulamalar bununla da sınırlı kalmıyor. Okul içerisinde çevik kuvvet polislerinin kuşatması altında kalan öğrencilerin evleri de sivil polisler tarafından sürekli gözetleniyor. (Evrensel - 17 Nisan 08)

 

Öğrencilere Ajanlık Baskısı

Sivas'ta, özellikle üniversitelerde muhalif görüşlü öğrenciler tehdit yoluyla 'ajanlaştırılmak' isteniyor. Ajanlık teklifi ile karşı karşıya kaldıklarını belirten öğrenciler, kabul etmeleri halinde kendilerine devlet desteği verileceği aksi halde ise meslek ve can güvenliklerine yönelik tehditlerde bulunulduğunu kaydettiler. (Evrensel - 25 Nisan 08)

 

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi

İnsan Hakları Komisyonu

Önceki ve Sonraki Haberler