“Modern Çağın Kimsesizlerine Ensar Olabilmek”

“Modern Çağın Kimsesizlerine Ensar Olabilmek”

Antalya Özgür-Der’de bu hafta Çarşamba derslerinde “Modern Çağın Kimsesizlerine Ensar Olabilmek” konusu işlendi.

Her hafta Çarşamba günleri Özgür-Der Antalya Temsilciliği'nde düzenlenen seminerlerin bu haftaki konuğu Hanen Kaymakçı idi. Kendisi Antalya'da mültecilere yardım etmek için yaptığı çalışmalarla tanınan bir isim. Sunuma kendini tanıtarak başlayan Kaymakçı, aslında Ürdünlü bir muhacir olduğunu, 1985 yılında Türkiye'ye geldiğini ve 2006 yılında vatandaşlık hakkını kazandığını belirttikten sonra yaptığı çalışmalarından bahsetti.


6.500 Suriyeli ile ilgilendiğini söyleyen Kaymakçı, Suriyeli mültecilerle genellikle facebook üzerinden iletişim kurduğunu, onların sağlık, barınma, yiyecek, ilaç gibi ihtiyaçlarının yanında hukuki sıkıntılarına da yardım etmeye çalıştığını ve bun yardımların çoğunu aracı olarak yapmaya çalıştığından bahsetti.


Kaymakçı, muhacirlerin Türkçe bilmedikleri için çok büyük sıkıntılar çektiğini belirtti. Bunun yanında Antalya'da oturma izni verilmediği için hukuki anlamda haklarını arayamadığını, buna örnek olarak ise yaşanmış bir durumu örnek vererek özellikle Suriyelilerin terk edilmişliğe mahkum edildiğini ve böyle bir ortamda hayatlarını sürdürmek zorunda olduklarını söyledi. 


Aynı zamanda toplumda oluşan bir Suriyeli algısının olduğunu, bunun oluşmasında ard niyetli insanların çabalarının yanında içlerinde çıkan kötü bir insanın, yapmış olduğu yanlış bir durumun tüm Suriyelileri karalama gibi bir durumu doğurduğundan bahseden Kaymakçı, bu algıyı yıkamaamktan ve bundan dolayı yaşanılan sıkıntılardan bahsetti.


Daha sonra dinleyicilerden gelen sorulara da cevap vererilerek çeşitli çözüm önerileri sunuldu. Mültecilerin konumunda bizlerin de olabileceği üzerinde durularak, "Mültecilere nasıl yardım etmeliyiz?" konusu hakkında konuşuldu.

Sunum soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.

 

unnamed-(3)-024.jpg

unnamed-(1)-032.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler