Özgür-Der'den Diyanet'e Sürgün Tepkisi

Özgür-Der'den Diyanet'e Sürgün Tepkisi

Özgür-Der, Oflu Hoca olarak bilinen Esenyurt Büyük Osmanlı Camii İmam Hatibi Yasin Gündoğdu'nun sürgün edildiği iddiasıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Özgür-Der, Charlie Hebdo dergisinin karikatürlerini yayınlayan Cumhuriyet gazetesini yırtarak Müslümanların hislerine tercüman olan ve Oflu Hoca olarak bilinen Esenyurt Büyük Osmanlı Camii İmam Hatibi Yasin Gündoğdu'nun, Cumhuriyet'in karalama kampanyası ve CHP'li bir vatandaşın şikayeti sonrasında Diyanet tarafından Denizli'ye sürüldüğü iddiasına dair bir basın açıklaması yaptı.

Basın Açıklamasının Tam Metni:

Diyanet İşleri Başkanlığı'na Soruyoruz:

YASİN GÜNDOĞDU'NUN CHARLİE HEBDO REZALETİNE GÖSTERDİĞİ TEPKİ NEDENİYLE DENİZLİ'YE SÜRÜLDÜĞÜ İDDİASI DOĞRU MUDUR?

21 Nisan 2016

Paris'te yayınlanan Charlie Hebdo adlı İslam'a ve Müslümanlara düşmanlığıyla maruf dergi Resulullah'ı (s) hicvetmeye yönelik karikatürlerden ötürü geçtiğimiz yıl saldırıya uğramış, bu olay üzerine Cumhuriyet Gazetesi de söz konusu İslam düşmanı dergiyle dayanışma adına bu derginin kapağını sayfalarına taşımıştı. Türkiye çapında büyük infiale neden olan Cumhuriyet Gazetesinin bu edepsizliğine tepki gösterenlerden biri de Esenyurt Büyük Osmanlı Camii İmam Hatibi Yasin Gündoğdu olmuştu. Görev yaptığı camide konuya dair cemaati bilgilendiren Yasin Gündoğdu Charlie Hebdo adlı paçavranın Resulullah (s) aleyhine yayınladığı rezil karikatürü iktibas eden Cumhuriyet Gazetesini de yırtarak tepkisini ortaya koymuştu.

İmam Yasin Gündoğdu'nun bu tepkisinin başta Cumhuriyet olmak üzere kimi medya organlarında gündemleşmesi üzerine hakkında bir dizi soruşturma açılmıştı. Bu çerçevede Esenyurt Müftülüğünce uyarı cezası ve kürsü yasağı getirilen Yasin Hoca hakkında ayrıca Büyükçekmece Başsavcılığınca 'halkı kin ve düşmanlığa sevketmek' ve ayrıca Adalet ve İçişleri Bakanlığınca da 'hakaret' suçlamalarıyla davalar açılmıştı.

Hakkında açılan mesnetsiz, anlamsız davalardan beraat eden Yasin Gündoğdu bu süre zarfında Müftülük kararıyla görevden alıkonulmuş, bu yetmezmiş gibi, Diyanet İşleri Başkanlığınca da mağdur edilmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığınca yürütülen ve 8 Nisan'da tamamlandığı bildirilen soruşturma neticesinde Yasin Hoca'nın görevine Denizli'nin Çivril ilçesinde müezzin olarak devam etmesine karar verildiği açıklanmıştır.

Bu karar açık bir cezalandırma ve sürgün kararıdır. Kararı temellendirme adına "vaazı uzatmak", "mevzuatı çiğnemek" gibi bir dizi gerekçe üretilmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır. Oysa tüm bunlar inandırıcılıktan uzak şeylerdir. Sonuçta Yasin Gündoğdu'nun yaptığı şey Resulullah'a (s) hakarete yeltenen müptezel bir yayın organına her Müslümanın göstermesi gereken tepkiyi göstermekten ibarettir.

Yasin Gündoğdu imamlıktan müezzinliğe tayinini ve sürgün edilmesini gerektiren hangi suçu işlemiştir? Beklenen, istenen nedir? Kürsüde, namazda, sohbette cemaate sürekli olarak "marufu emretme ve münkerden nehyetme" tavsiyesinde bulunan bir kişinin açık bir münkere karşı sessiz kalması mı gerekiyordu? Asıl suç, günah bu değil midir?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın geçmişteki hantal, ruhsuz yapısından sıyrılarak son yıllarda tebliğ ve irşad alanında ortaya koyduğu nitelikli, göz dolduran çabalarına herkes gibi bizler de sevinerek şahitlik etmekteyiz. Ne var ki, Yasin Gündoğdu hakkında verilen karardan ötürü duyduğumuz hayal kırıklığını iletmeyi de bir sorumluluk olarak görüyoruz. Aslında Yasin Gündoğdu'nun şahsında cezalandırılan şeyin şahitlik sorumluluğu ve bilinci olduğunu belirtiyor, söz konusu kararın gözden geçirilmesini talep ediyoruz.

Rıdvan Kaya

Özgür-Der Genel Başkanı

Önceki ve Sonraki Haberler