“Sad Suresi 29.Ayet Işığında Kur'an Üzerine Düşünme”

“Sad Suresi 29.Ayet Işığında Kur'an Üzerine Düşünme”

Sivas Özgür-Der’de bu hafta Sad suresi 29. ayeti bağlamında Kur’an Üzerine Düşünme konusu konuşuldu.

Dernek binasında yapılan derste Tufan Caymaz'ın sunumunu özetlersek:

Değerli kardeşler Sad 29.ayet ışığında Kur'an yani kitabımızı ele almaya gayret edeceğiz inşallah!

"Bu, sana indirdiğimiz Kur'ân, hayrı öğreten, insanlara faydalı mübarek bir kitaptır. Akıl ve vicdan sahipleri âyetlerini ciddi ciddi düşünüp, kendilerine neler kazandırabileceğini hesap etsinler, öğüt alsınlar diye indirdik." Sad-29

1) Kur'an kalpleri itmina/mutmain eder. Mü'min ancak onda huzur bulur, tatmin olur.

2) Urvetul Vuska'dır. Hayatı kuşatan bir kitaptır. Hayatın her alanında olan bir kitap.

3) Kitap, birleştiricidir. Yol gösterir ve ümmeti bir kılar. Bugün Kur'an çalışması adı altında birçok grup ya da çalışma bulunuyor. Birleştirmesi gereken kitap neden parçalıyor? Elbette ihtilafa düştüğümüz konular olacak ama ümmeti parçalayan bir anlayış kabul edilemez ve tehlikelidir. Kitabın anlaşılması ve okunması adına güzel şeyler oluyor. Ama tarihsellik vb.görüşler hastalıktır. Tevrat ve İncil'de görülen tahrif malesef bu anlayışlarda da mevcut.Onun için çok uyanık olmak zorundayız.

4) Hayatın her alanında olması gereken Kur'an-a parçacı bakılamaz. Kulluğun hayatın bütününde olması kitabın emridir. Vahiy bütün ele alınıp öylece de uygulanmalıdır.

5) Vahyin her bir emri/uygulaması Allah'ın buyruğudur. Peygamber ise bunu uygulayan en güzel örnektir. Tevhitten tutun en küçük şeye kadar yapmakla mükellefiz.Bazıları çıkıp ibadetlere ritüel deyip hayattan çıkarma gayretindeler. Bu çok tehlikelidir ve kitap ve sünnette yeri yoktur.

6) Kur'anı ele alırken daha öncekilerin yaptıklarını kesinlikle unutmamalıyız. Yahudiler ve Hıristiyanlar kitap üzerinde oynayarak her türlü çıkarlarını yapmışlardır.Yani kitaba değil kitabına uydurmuşlar. Allah muhafaza bu sapıklık ve gazaba uğrama Fatiha suresinin sonunda ve daha bir çok yerde işlenmiştir.

 7) Kur'an-ı Kerim'i sekülerist bir bakış açısıyla okuyanlar bulunuyor malesef. Dünyevileşen bir hayat tarzını müslümanlara dayatan bu anlayış ve okumalar asla vahyi temele almaz. Sonu ise hüsrandır. Bizzat bunu kitaptan duyuyoruz. Sekülerist bir yaşamı Kur'an asla kabul etmez.

8) Kur'ana zarar veremeyenler ise peygamberi ortadan kaldırıp kendilerini o konuma koyarak güya islama hizmet ettiklerini düşünüyorlar. Vahyin bakış açısı nettir ve peygamberimizin konumu ve duruşu da bellidir.

9) Kitap insanlara yol gösterendir. Belirlenen değil belirleyendir.Hayata yön verendir. Dünyayı ve ahireti bir bütün olarak görendir.

10) Allah'ın sözü bitmez. Nitekim ağaçlar kalem,denizler mürekkep olsa rahmanı ve yarattıklarını yazmaya yetmez.Bize düşen vahye temiz ve sağlam bir kalple/akılla yaklaşmaktır. Kur'anla irtibatı kuvvetli tutmaktır.

11)Kitap, zalimi asla desteklemez. /desteklememiştir. Nice Firavunlar, Belamlar, Karunlar ve Nemrutlar olsa da Allah hiçbir zulmü ve zalimi sevmez. Onların soyları da kesiktir zaten.

 12) Tek kaynak olmayan kitabımız temel kaynaktır. Yani Kuran-ı Kerim en temel kaynağımızdır. Sünnet de bunun çizgisinde ortaya çıkan uygulamalar, fiiller ve sözlerdir.

 Dostlar beni dinlediğiniz için Rabbim sizden razı olsun. Teşekkür ederim.

4-083.jpg

5-061.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler