Başakşehir Özgür-Der’de Aylık Dergi Değerlendirmesi

Başakşehir Özgür-Der’de Aylık Dergi Değerlendirmesi

Başakşehir Özgür-Der şubesinin 2017-2018 düzenli programlarında bu sene ilk defa düzenlenen Aylık Haksöz Dergisi Okumaları isimli program dikkati çekiyor.

Her ayın son Perşembe akşamı düzenlenen programda Haksöz dergisinin son sayısı tanıtılıyor. Program sunumlar görsel içerikler ile desteklenerek ilgi uyandırıyor.

Program gündemi değerlendirmede ana eksen olarak dergi yazılarını ele alıyor. Programın amacı derginin çıkan yazılarının özetlenmesi ve sunumunun yapılması değil. Program ile amaçlanan öncelikle derginin son sayısında çıkan yazıların tanıtımıdır. Gündemimizde neler var, hangi konular ele alınmış, İslam dünyasından haberler gibi konulara değiniliyor.

Gündemin değerlendirilmesi, güncelin takip edilmesi, ortak akıl ve tavrın geliştirilmesi motivasyonu ile başlatılan program tarzı ve kapsamı ile ilgi çekiyor. Kollektif okumada yeni bir açılım sağlayan program her ayın son Perşembe akşamı günceli konu edinerek devam edecek.

Kasım ayı programı Başakşehir Özgür-Der şubesinde gerçekleştirildi.

Program her ayın son Perşembe akşamı Başakşehir Özgür-Der şubesinde saat 20:30'da başlayıp 22:00'da bitmektedir. Programın ve diğer faaliyetlerin kayıtları Başakşehir Özgür-Der şubesinin Youtube kanalından izlenebilir. Aylık Haksöz Dergi Okumaları programı yoğun içeriğinden dolayı 1 buçuk saatte hızlı tempoda gerçekleştiriliyor. Program dört ana bölümden oluşuyor. İlk 20 dakikalık bölümde derginin son sayısı tanıtılmaktadır. Son sayıdaki yazılar kategorik olarak sınıflandırılarak sunuluyor. Gündem yazısı, serlevha yazılar, dosya konuları, Kur'an çalışmaları, çeviri yazılar, İslam coğrafyasından haberler, edebiyat gibi bölümlerde yazılar tanıtılıyor. Programda yazılar özetlenmeden izleyicilerin ilgisini yazının kendisine çekerek bireysel okuma faaliyetlerini zenginleştirmek ve güçlendirmek amaçlanıyor. Görsel sunumlar eşliğinde yazı tanıtımları yapılıp dergideki Gündem yazısı özetleniyor. Bu ayki programda dergi tanıtımı ve gündem değerlendirmesi Mehmet Suyuti Dindar tarafından yapıldı.

İkinci 20 dakikalık bölümde Haksöz dergisinin son sayısında ele alınan dosya konusu detaylandırılarak tanıtılıyor. Birinci bölüme göre yazıların ve konunun biraz daha detayına girilme fırsatı bulunabiliyor. Bu ayki oturumda Haksöz dergisinin Kasım 2017 sayısında ele alınan "Yerlilik ve Millilik" dosyasında bulunan yazılar tanıtıldı. Programın bu bölümü Murat Yörükoğulları tarafından sunuldu.

Program üçüncü bölümde bir dergi yazarını konuk ediyor. Her ay davet edilen farklı bir dergi yazarı gündemle ilgili değerlendirmelerini sunuyor. Bu ayki programım konuğu Selahaddin Eş Çakırgil idi. Selahaddin Eş Çakırgil derginin dosya konusu olan "Yerlilik ve Millilik" konusunda görüşlerini dinleyiciler ile paylaştı. Konuk yazarın dinlendiği bu bölüm keyifli ve verimli bir sohbet havasında geçti. Konuğumuz katkılarında; Rasullerin hicretleri örnekleri ile coğrafyanın tevhid mücadelesi açısından önemi perspektifinden Yerellik konusunu değerlendirdi. Coğrafyamızda da İslami kimliğin oluşumunda katkısı bulunan siyasi ve sosyal liderlerin millilik konusundaki yaklaşımlarının ırk ve toprak temelinde değil genellikle ümmeti üreten "İbrahimi millet" perspektifinde gerçekleştiği belirtildi.

Son bölümde izleyicilerin katkı, soru ve cevaplarıyla program tamamlandı.

Programın nihayetinde Başakşehir Özgürder'de gerçekleştirilen faaliyetlerin tanıtımı yapıldı. Başakşehir Özgürder'de farklı alanlarda bir çok etkinlik ve faaliyet yürütülmektedir. Ayrı komisyonlar tarafından katkı sağlanan esnaf, STK, gençlik faaliyetlerinin yanında düzenli programlar da gerçekleştirliyor.

Her ayın birinci ve üçüncü Perşembe akşamı Siyer-i Nebi çalışmaları yapılıyor. Her ayın ikinci Perşembe akşamı Kur'an'ın Temel Kavramları işleniyor. Son Cumartesi akşamları Ayetler Işığında Hayat başlığında temel kavramlar işleniyor. Cumartesi Sabah Namazı Mescid Sohbetleri ile sabah namazı ve kahvaltı toplu katılımla gerçekleştiriliyor. Bayanlar için Cumartesi günleri Nüzul Sırasına Göre Tefsir çalışmaları devam ediyor.

Ortaokul, lise ve üniversite gençlik grupları çalışmaları ve faaliyetleri yapılıyor. Bir sonraki Haksöz Dergi Okumaları programı Aralık ayının son Perşembe akşamı, 28 Aralık 2017'de saat 20:30'da Başakşehir Özgürder'de gerçekleştirilecek.

img_7769.jpg

img_7758.jpg

img_7763.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler