Tatvan Özgür-Der’de “Kudüs ve Müslümanlar” Konuşuldu

Tatvan Özgür-Der’de “Kudüs ve Müslümanlar” Konuşuldu

Tatvan Özgür-Der tarafından düzenlenen programda eğitimci Hasip Ece’nin sunumuyla “Kudüs ve Müslümanlar” konusu konuşuldu.

Eğitimci Hasip Ece'nin konuşmacı olduğu "Kudüs ve Müslümanlar" konulu seminer Tatvan Özgür-Der'de gerçekleştirildi. Program, Enes Ece'nin okuduğu Kur'an-ı Kerim ve mealinin ardından başlarken Hasip Ece, konuşmasında şu hususlara değindi:

Arapça'da el-Kuds, İbranice'de Yeruşalim olan Kudüs; kelime manasıyla selamet yurdu olarak bilinir. Kudüs kelime manasıyla selamet yurdu olarak bilinse de gerçekte birçok katliam ve zulümlerin yaşandığı bir şehir olmuştur. Kudüs, insanlığın ilk yerleşim yerlerinden biridir ve büyük medeniyetlerin birçoğu da Akdeniz kıyısında Kudüs dolaylarında var olmuştur. Kudüs, hakkında çok şey bildiğimizi sandığımız fakat çok az bilgi sahibi olduğumuz bir yer. Kudüs, üç semavi din için de kutsal addedilen bir yer. Kur'an-ı Kerim'in Tin suresine göre ise de üzerine yemin edilen önemli bir mekan. "İncir ağacı ve zeytin (diyarı) şahittir! Ulu Sina Dağı şahittir!" (Tin1,2)

Emperyalizm, Müslüman toplumlar arasında mezhebi ve etnik çatışmaların, kırılmaların ortaya çıkmasını ister ve bunun için çaba da gösterir. Bunun yanı sıra dinler arası bir çatışma da öngörür. Bugün Amerika'nın yapmaya çalıştığı şey de tam olarak bu, hem Müslümanlar arası çatışmalar hem de dinler arası çatışmalar. Emperyalizmin İslam coğrafyası üzerindeki karanlık emellerinden bahseden ve buna karşı mücadele eden şahsiyetler olmuştur ancak hepsi de bir şekilde yaftalanmış ve ötekileştirilmiştir. Cemaleddin Afgani, Ali Şeriati, Hasan el-Benna gibi önderlerimizi buna örnek verebiliriz. Kudüs konusunda halkımızı, özellikle de gençlerimizi bilinçlendirmeli, onlara tarih ve mekan bilinci kazandırmalıyız. Onları Kudüs'e, Mekke'ye, Medine'ye gitmeye teşvik etmeliyiz. Ayrıca belirtmek gerekir ki biz Müslümanların mücadele etmesi gereken husus, Yahudilik değil Siyonizm ve Emperyalizm'dir. Kur'an-ı Kerim'de geçen Yahudilerle ilgili ayetler, Yahudileşmeyi anlatır ve zımnen "Ey insanlar, Yahudileşmeyin." der.

Seminer, soru cevap faslının ardından sona erdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler