Bursa’da “Modern Dünyada Şahitlik Bilinci” Konuşuldu

Bursa’da “Modern Dünyada Şahitlik Bilinci” Konuşuldu

Bursa’da Asır-Der, Busey-Der, İHH ve Özgür-Der gençliklerinin birlikte organize ettiği  "Modern Dünyada Şahitlik Bilinci" başlıklı seminer, Ramazan Kayan'ın katılımıyla Ördekli Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Kur'an ve mealinin okunmasıyla başlayan program, sinevizyon ve şiir okunmasıyla devam etti, ardından Ramazan Kayan'ın konuşmasıyla program son buldu.

    Konuşmasına "Rabbimiz! Senin indirdiğine iman ettik ve peygambere uyduk. Artık bizi (hakikate) şahitlik edenlerle beraber yaz. 3/53 " ayetiyle başlayan Ramazan Kayan, hepimizin şahitliğimizi sorgulamamız gerektiğini vurguladı. Ramazan Kayan, şahitliğin bir sonuç olduğunu ve bu sonucun tecellisi için bazı kavramlara dikkat etmememiz gerektiğini  söyleyerek, bu kavramları "şahsiyet, aidiyet, hareket" olarak sıraladı.

   1-Şahsiyet

    İslam, önce şahısları muhatap alır, onlara tebliğle bir şuur kazandırır, bu şuur üzerine de  şahsiyet inşası gerçekleştirir. Örneğin peygamber insanlara tebliği bir şuur vermek için yıllarca uğraştı ve bir şahsiyet mektebi kurdu. Daha sonra o şahsiyetli kullar Allah'ın davasını temsil de edebildiler, tebliğ de edebildiler. Bugüne bakarsak, Dünyada 1.8 milyar müslüman yaşıyor ama bana sorarsanız şahsiyetli birey kıtlığı yaşıyoruz. Şuan ümmetin en büyük sorunlarından biri şahsiyet sorunudur, 150 yıllık sefaletin, esaretin ve sömürülmüşlüğün temelinde şahsiyet yozlaşmasının yattığını düşünüyorum diyerek şahsiyetin önemini vurgulayan Ramazan Kayan aidiyet kavramıyla konuşmasına devam etti.

   2-Aidiyet

    Sadece şahsiyet sahibi olmakta yetmez, bu şahsiyetin aidiyetinide netleştirmek gerekir. Yani biz kime aidiz sorusunu kendimize sormalıyız. Bu soruya en güzel cevabı yine Kur'an veriyor " De ki: Benim namazım, [bütün] ibadetlerim, hayatım ve ölümüm [yalnızca] bütün âlemlerin Rabbi olan Allah içindir 6/162." Ardından şu iki soruyu kendimize sormalıyız : Nasıl bir Allah'a iman ediyoruz? Allah ile aramız nasıl? Aidiyetimiz Allah'a ait olacaksa önce Allah'a teslim olmamız gerekiyor. 

    Unutmayalım ki siyasette hüküm Allah'ındır, ekonomide mülk Allah'ındır, kültürde de söz Allah'ındır diyebilmeliyiz. Bir cümleyle toparlamak gerekirse, andolsun varlığım Allah'ın adına armağan olsun.

    Ramazan Kayan aidiyet kavramını da açıkladıktan sonra hareket kavramıyla konuşmasının son kısmına geçti.

   3-Hareket

    Şahsiyetimiz güzel olabilir, aidiyetimiz sağlam olabilir lakin hareketimiz olmazsa, yok hükmündeyizdir. Hedefimiz yoksa, eylemimiz yoksa, cihadımız yoksa yok hükmündeyizdir.

    Allah'a gittiğimizde, Allah adımıza bakmayacak adımımıza bakacak, tenimize bakmacak terimize bakacak, sadece gayemize bakmayacak gayretimize de bakacak. İşte bu yüzden yürüyüş halinde olmalıyız, sadece toplantı yapmak değil, toplantıdan topluma geçiş yapmayı bilmeliyiz. Yüreklere dokunabiliyor muyuz, bunu kendimize sormalıyız.

    Ramazan Kayan konuşmasını İslam diyarlarindaki bazı mazlum coğrafyalardan örnekler vererek sonlandırdı.

108.jpg

109.jpg

    Haber-Foto: Muhammed İkbal Kızılaslan

Önceki ve Sonraki Haberler