"Allah İçin Harcamak ve Öfkeyi Yutmak"

"Allah İçin Harcamak ve Öfkeyi Yutmak"

Akhisar Özgür-Der 2017-2018 yılı programlarının sonuncusunu "Allah İçin Harcamak ve Öfkeyi Yutmak" başlığıyla Akit Gazetesi yazarı Kenan Alpay gerçekleştirdi.

Kenan Alpay Asr süresi bağlamında müminler olarak iman edip salih amel işleyip hakkı ve sabrı tavsiye etmenin bizim temel düsturumuz olması gerektiğini vurgulayarak başladığı konuşmasında konu hakkında şunları anlattı:

Kenan Alpay Mü'minlerin darlıkta ve bollukta infak etmelerini, kızgınlıkta öfkeyi yutkunmalarını ve kusurları affedici olmalarını Al-i İmran Suresi 134. ayet bağlamında değerlendirdi. Konuya ayetin siyak ve sibakına dönük değerlendirmelerle başlayan Alpay, takva sahibi olmanın sadece kapsamı daraltılmış büyük günahlardan kaçınmakla sağlanamayacağını, bunun ancak önüne ve arkasına Kur'an'da muttakilerin nitelikleri olarak zikredilen vasıflarla gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Takvaya İçin Öfkeden de Allah İçin Tasadduk Edilmelidir!

Bu vasıflardan biri olan infak boyutunun sadece değerli olan bir takım mallarla yapılmasının sınırlı olmadığını ve asıl olanın Allah yolunda harcamak olduğunu vurgulayan Alpay, her mü'minin kendi imkânları dâhilinde infak etmesinin bir vecibe olduğunu ve ancak bunun kişiyi muttaki kılabileceğini ifade etti. Aynı zamanda mü'minlerin önemli vasıflarından bir diğeri olan öfkeyi yutkunmaya da dikkat çeken Alpay yutkunmanın acziyetin itirafı anlamına gelmediğinin altını çizerek "Tersine kişi şerefli, güçlü, imkânlı ve varlıklı olduğu halde Allah için öfkesini yutkunması anlamına gelir." dedi. Mü'minler açısından taşkınlığı dışarıya vurmamanın Allah rızası için olması gerektiğinin altını çizen Alpay, öfkeyi yutkunmanın ve sabr-ı cemilin güzel örneklikleri bağlamında Yakup ve Yunus peygamberlerin kıssalarını karşılaştırdı.

Muttaki Olmak Affedici Olmayı, Af Yolunu Tutmayı Gerektirir!

Son vasıf olarak affediciliğin önemine değinen Kenan Alpay, bu vasfın bir kusur, yanlış ya da anormalliğe karşı takınıldığı takdirde iyilik olduğunu ifade etti. Kişinin kötülük yapana karşı iyilikle karşılık vermesinin ona karşı mücadelesi olduğunu söyleyen Alpay, affetmenin kişiyi olgunlaştırdığına dair örnekler verdi. Bu bağlamda affetmeyi azımsamayıp bir vasıf olarak üstlenmemiz gerektiğine vurgu yapan Alpay, son olarak yaptığımız işlerde kulluk şuurunu unutmamamız gerektiğini ifade etti. Program sorulan soruların cevaplanması ile son buldu.

p_20180414_213220.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler