“Her Eylemimiz ve Her Anımız Allah İçin Olmalıdır”

“Her Eylemimiz ve Her Anımız Allah İçin Olmalıdır”

Özgür-Der Tatvan Şubesinde bu haftaki Cuma seminerinin konusu “Düşünce, Eylem ve İlişkilerimizde Ölçü” idi. Semineri Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya sundu.

Her hafta dernek salonunda yapılan seminer, bu hafta The Crater Hotel'in konferans salonunda yapıldı. Seminer Kur'an-ı Kerim ve mealinin okunmasıyla başladı. Sinan Kıranşal'ın  moderatörlüğünde devam etti. Halkın yoğun ilgi gösterdiği seminerde Rıdvan Kaya özetle şu konulara değindi:

-Bizler, Allah tarafından kulluk için yaratıldık ve yaptıklarımızdan sorumluyuz. Bu yüzden son nefesimize kadar Allah'ın emrettiği şekilde yaşamalıyız. Rabbimiz ayetinde şöyle buyurmaktadır: "O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır." (Mülk / 2)

-Yanlış kıyaslamalar bizi yanlış yola iletebilir. Toplumun bir kesimi namaz kılmıyor ve biz de bu insanlara bakarak kıldığımız namazın yeterli ve ideal olduğunu kabul edersek yanlış yapmış oluruz. Biz hedef noktasına insanları ve davranışları değil Kur'an-ı Kerim'i ve Hz. Peygamber'i koymalıyız.

-"Hayatımızı şekillendiren, önceliklerimizi belirleyen, vaktimizi büyük oranda tüketen ve gerçekleşmesi için çaba sarf ettiğimiz şeyler gerçekten çaba sarf etmemiz gereken şeyler midir?  Kim için ve ne için yaşıyoruz?" sorularını kendimize sormalı ve ardından öz eleştiri yapmalıyız.

-Rabbimiz ayette şöyle buyuruyor: "De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi Allah içindir." (En'am / 162) Her eylemimiz ve her anımız Allah için olmalıdır. Adamın birisi şecaat (kahramanlık, yiğitlik, cesurluk) için, birisi hamiyyet (kavmiyet, milliyet, vatan gayreti) için, birisi riya (gösteriş) için savaşıyor. "Hangisi Allah yolundadır?" diye sual ettiler. Peygamberimiz (s) buyurdu ki: "Kim Allah kelamı yücelsin diye savaşırsa, o Allah yolundadır."

-İnsanlar arasında ihtilaflar bulunmaktadır. Kendi aramızda nefsi ve insani olan noktalardaki ayrışmalarda nefsimizden ödün vererek problemlerimizi çözerken; Allah'ın emrettiği muhkem konularda ihtilafa, ayrışmaya düşmeden emredilen doğrularla yaşamalıyız. Hayatta hangi konumda olursak olalım düşüncelerimiz ve eylemlerimizde asla Allah'ın hudutlarını aşacak eylemlere yer vermemeliyiz.

Rıdvan Kaya; son olarak Düşünce, Eylem Ve İlişkilerimizde Ölçümüzün; Allah'ın mesajı Kur'an ve Peygamberimizin örnekliği olmalı diyerek "Allah'a çağıran, salih amel işleyen ve 'Kuşkusuz ben Müslümanlardanım' diyenden daha güzel sözlü kimdir?" (Fussilet / 33) ayeti ile konuşmasını sonlandırdı.

Seminer katılımcıların sorularının cevaplanmasını müteakip bitti.

img-20181123-wa0004.jpg

img-20181123-wa0011.jpg

img-20181123-wa0014.jpg

img-20181123-wa0018.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler