Kur'an’ın Anlaşılmasıyla İlgili Sorumluluk ve Zaaflar

Kur'an’ın Anlaşılmasıyla İlgili Sorumluluk ve Zaaflar

Her hafta Cuma akşamları Özgür-Der Tatvan şubesinde gerçekleştirilen Cuma seminerlerinin bu haftaki konusu “Kur’an’ın Anlaşılmasıyla ilgili Sorumluluk ve Zaaflar” idi.

Cahit Oktay'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen seminer Zekeriya Arslan kardeşimizin Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Ahmet Özbay seminerde özetle şu konulara değindi:

Kuran'ı okumak ve anlamak herkesin üzerine farzdır. Kuranı okuyup, anlayıp hayatımıza tatbik etmeliyiz. Anlamak okumanın gayesidir, yaşamak ta anlamanın gayesidir. Kur'an hayat kitabıdır, hayatın müfredatıdır.

Kuranı, Sıradan insanların anlayamayacağı düşüncesi sıkıntılı bir anlayıştır. Bu düşünce insanları Kuran'ı anlama sorumluluğundan uzaklaştırıp, Allah'a yalan isnat etmek manasına gelir. Zira Allah Kuranın apaçık ve anlaşılır bir kitap olduğunu bize bildiriyor. Allah anlaşılmayan bir kitap gönderecek hem de anlamadığı için insanın sorumlu tutacak bu Allah'a yapılmış büyük bir iftiradır.

Kur'anı sadece mukaddes bir eşya olarak görüp rafa kaldırma anlayışı doğru bir anlayış değildir. Peygamber efendimiz Kur'an-ı kerimde ''Rabbim ümmetim Kur'an'ı terk edilmiş, (işlevsiz-yalnız bırakılmış) bir kitap olarak bıraktı.'' diyerek sitem etmektedir.

Peygamberimiz, ümmetimin en şereflileri Kur'an'ı Taşıyanlardır diye buyuruyor.

Kur'an kendisiyle amel edilsin diye gönderilmiştir, fakat insanlar onu anlamadan okumayı amel edinmişlerdir. Amacımız sadece hafız yetiştirmek değil aynı zamanda Kur'an muhafızları da yetiştirmek olmalıdır. Kuranı ezberlemekle kalmayıp onu hayatımıza aktarmalıyız. Kuran'ı öğrenmek, yaşamak ve yaşatmak her kadın ve erkeğe farzdır.

Kur'an'ı nasıl okumalıyız;

Tertil ile, önyargısız, tümevarım yoluyla, severek ve diyalog kurarak okumalıyız. Tilavet dilin  okumasıdır, kıraat aklın okumasıdır, Tertil ise Kalbin okumasıdır.

Kur'an'ın anlamları; Kur'an apaçık ve anlaşılırdır. Kuran dirilere indirilmiştir, doğru ile yanlışı, hak ile batılı ayıran bir kitaptır. Burhandır, Furkandır, ahlak ve  şeriat kitabıdır.

Günümüzde ne yazık ki sadece ölülere okunan bir kitap haline getirilmeye çalışılan Kur'an, Yasin süresinde dirilere indirilen bir kitap olduğunu rabbimiz dile getirmektedir.

Kuranın maksatı; Tevhid temelini sağlamlaştırmak, İnsan hukukunu vurgulamak, insanı insana kulluktan kurtarıp sadece Allah'a kulluğa davet etmek ve beşeriyeti inşa etmektir…

Kur'an'ın anlaşılmasında ideal Yöntem; Nüzül sırasına göre, siyak ve sibakı dikkate alarak, dirayet ve rivayeti göz önünde bulundurarak okumalıyız.

Ahmet ÖZBAY, son olarak Kuran rehberimiz ve anayasamızdır, hüküm ve davet düsturumuzdur. Evrenseldir hayat kitabımızdır diyerek konuşmasını sona erdirdi.

Seminer soru ve cevap faslının ardından son buldu.

2244.jpg

2245.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler