Yarınlar Yorgun Olanların Değil Rahatından Vazgeçenlerin Olacaktır

Yarınlar Yorgun Olanların Değil Rahatından Vazgeçenlerin Olacaktır

Tatvan Özgür Der’de haftalık rutin olarak devam eden seminerler dizisinden bu hafta mücadele ahlakı ve motivasyon sorunumuz konuşuldu. Semineri Eğitimci Şaban HAYRAN sundu.

Kuran tilavetiyle başlayan seminerde Sırasıyla mücadele ahlakı ve motivasyon sorununa değinen HAYRAN özetle şu konulara değindi.

"Fitne ortadan kalkıp din yalnız Allah'ın oluncaya kadar onlarla savaşın. Eğer vazgeçerlerse bilin ki düşmanlık ancak zalimlere karşıdır." (Bakara, 2/193),''İçinizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir', ayetleri dile getirerek şirkle, küfürle, fesatla, yani İslam'ın karşısında olan her ideolojiyle mücadele etmemiz gerektiği ifade etti.

Mücadelede bir ölçü var mıdır? sorusuna ise Kur'an'dan ayetlerle örnekler vererek açıklamada bulundu.  ''Dinde zorlama yoktur'', "Biz onların ne dediklerini çok iyi biliyoruz. Sen, onlara karşı bir zorba değilsin. O hâlde sen, benim uyarımdan korkan kimselere Kur'an ile öğüt ver."gibi ayetlerde mücadele alanında bir ölçünün olduğunu görmekteyiz. Bizim mücadele ölçümüzü Kur'an ve peygamberimizin ahlakı belirlemelidir. Peygamber Efendimiz mücadelesinde kimi zaman ilmi ve kimi zaman cihadı kimi zamanda hicreti yöntem olarak seçmiştir. Peygamberimiz'in yöntemlerin asıl amacı insan kazanmaktır.

Ne yazık ki şu anda Müslümanlar Kur'an'dan ve peygamberden uzaklaştığından mücadele ahlakında sıkıntılar olduğunu görmekteyiz. Günümüzde İslam korkunç gösterilip suçlanmakta ve insanlara yanlış İslam anlatılmaktadır. Aliya İzzet BEGOVİÇ şöyle söylemektedir."Savaş ölünce değil düşmana benzeyince kaybedilir."Bu noktada biz Müslümanlara büyük sorumluluklar düşmektedir. Hayat kitabımız Kur'an'ı günümüz fıkhı ile tekrardan okumalıyız, insan öldürmeyi değil yaşatmayı hedef almalıyız,zorlaştırıp nefret ettirerek değil kolaylaştırıp sevdirelim, diyerekbu noktada yapılması gerekenleri maddeler halinde sıralayarak açıkladı.

HAYRAN, motivasyonunuz ile ilgili de şunları dile getirdi; motivasyon olumlu olumsuz bir etki karşısında gösterilen tepkidir. Bizler duygusu olan insanlarız ailevi ekonomik, eğitim, sağlık sorununuz olabilir bunların da motivasyonunuzu etkisi normal olarak kabul edilir. Fakat ne zaman ki motivasyon düşüklüğü süreklilik arzedipdavamızı, dinimizi yaşamamıza engel durum teşkil ediyorsa o zaman problem teşkil etmektedir.

HAYRAN, Müslüman coğrafyalarda olan durumlar, savaşlar bizi olumsuz anlamda etkilemektedir. "İnsanlar ölür, devletler yıkılır, ama İslam davası ölmez" diyerek Peygamberimizin dahi kendi döneminde problemler yaşadığını, işkenceler gördüğünü fakat hiçbir zaman davasından vazgeçmediğini sabrettiğini ifade ederek Hasan el Benna, Seyyid Kutup, Şeyh Ahmet Yasin gibi İslam alimlerinin mücadelelerinden örnekler vererek konuşmasını sürdürdü.

Hasan ElBENNA öğretmen olarak atanıp rahatlık yerine, sokak sokak, kahve kahve dolaşıp insanlara İslam'ı anlatıp, işgalci zihniyete karşı mücadele ettiğini görmekteyiz. "Yarınlar yorgun olanların değil rahatından vazgeçenlerin olacaktır." diyerek bize yaşantısıyla mücadelesiyle örnek olmuştur. Seyit Kutub'a baktığımızda da aynı mücadeleyi görmekteyiz medreseyi Yusufiye de olmasına rağmen bizlere örneklik teşkil etmiş ve birbirinden değerli eserler bırakmıştır.

Hayat meşakkatler ile doludur, hep bir hedefimiz hayalimiz var. Okul, aş, iş, ev derken dertler bitmiyor, ihtiyaçlar bitmiyor. Ömrümüz Allah yolunda verimli bir şekilde geçmesi gerekirken bu gibi dertler bizi Allah yolundan alıkoyuyorsa kendimize çeki düzen vermeliyiz. Kur'ana sımsıkı sarılıp peygamberi örnek almalıyız. Diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Seminer dinleyicilerin soru ve katkıları ile sona erdi.

img-20190201-wa0010.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler