Mayıs 2007 Hak İhlalleri Değerlendirme Raporu

Mayıs 2007 Hak İhlalleri Değerlendirme Raporu

Bu rapordaki bilgiler basından taranarak derlenmiştir. Haberler, içeriklerine dokunulmaksızın özetlenmiştir. Tüm haberlerin kaynakları ayrıca gösterilmiştir.

Bu rapordaki bilgiler basından taranarak derlenmiştir. Haberler, içeriklerine dokunulmaksızın özetlenmiştir. Tüm haberlerin kaynakları ayrıca gösterilmiştir.

 

Mayıs Ayı Tartışmalı Cezalar ve Hukuksuzlukların Gölgesinde Geçti

 

Genelkurmay başkanlığınca 28 Nisan geceyarısı yayımlanan e-muhtıra ile ülke yeniden bir askeri vesayet rejimine sokulmak istenmiştir. Muhtıradan hemen sonra anayasa mahkemesinin meclis iradesine ipotek koyan siyasi nitelikli kararı, mesajın gerekli yerlerce alındığını göstermektedir.

 

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde işlenen cinayetlerin bir benzeri Ankara Ulus'ta yaşandı. Masum insanları hedef alan saldırıda Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının patlama yerini ziyaret etmesi ve burada yeni saldırıların olabileceği yönünde açıklamalarda bulunması toplumda "derin" kaygı ve kuşku uyandırdı.

 

Mayıs ayında tartışmalı bir karar da Şemdinli sanıklarıyla ilgili olarak Yargıtay tarafından verildi. Bu karar Şemdinli dava sürecinde yaşanan skandallar zincirinin son halkası oldu.

Hukuk skandallarının son örneğini, yazar Mehmet Pamak'ın "Kemalizm Laiklik Şehidlik" adlı kitabı nedeniyle cezalandırılması oluşturdu.

 

Diğer yandan Cumhurbaşkanlığı görevi Mayıs ayında sona eren A. Necdet Sezer'in görevini sürdürmesi ve tartışmalı bir şekilde bürokrat atamaları yapması, hukuksuz uygulamaların nereden güç aldığını bir kez daha ortaya koydu.

 

Bunlara ek olarak bu ay da özellikle, siyasi parti yöneticilerine ve belediye başkanlarına yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamalar sürdü. 1 Mayıs kutlamaları kolluk kuvvetlerinin sınırsız güç kullanımına sahne olurken, kutlamalarda çok sayıda kişi darp sonucu yaralandı ve gözaltına alındı. Bir kadının diplomasını almak için gittiği üniversitede başörtüsünden dolayı okul güvenliğince darp edilmesi, başörtü zulmünün ulaştığı boyutu göstermesi açısından önemli bir örnek. Yine Kürtçeye dönük yasaklar ve muhalif basına yönelik baskılar Mayıs ayının dikkat çeken ihlal konuları oldu.

 

Meclis Kararına Yargı Darbesi!

 

Türkiye mayıs ayına ciddi bir hukuksuzluk örneği ile girdi. Cumhurbaşkanı seçiminde toplantı yeter sayısı 184 olduğu ve birçok cumhurbaşkanı böyle seçildiği halde bu seçimde tüm kural ve teamüller çiğnendi. Anayasa mahkemesinin CHP'nin tezi doğrultusunda verdiği bu ideolojik ve siyasi kararda genelkurmay başkanlığının yargı sürecinde verdiği muhtıranın etkisini görmemek mümkün değil. Bütün bürokratik-oligarşik yapılanmalar elbirliği ile meclis iradesine ipotek koydular.

 

Anayasa mahkemesi almış olduğu bu kararla bağımsız olmadığını, aksine hukukun ve toplumsal iradenin önünde bir engel olduğunu göstermiş oldu. Tekrar görüldü ki Türkiye'de oligarşik yapılanma yerini sapasağlam korumakta ve en küçük bir tehdit algılamasında tüm kurumlarıyla toplumu baskı altına almakta ve toplumsal talepleri ve iradeyi boğmaktadır. Türkiye'nin anayasa mahkemesinden de mevcut anayasadan da kurtulması gerekmektedir. Sivil siyasetin öncelikli işi bu olmalıdır. Aksi takdirde Kemalist oligarşi siyaset üzerindeki vesayetini devam ettirecektir.  

 

Ankara Ulus'taki Patlamayı "İyi Düşünmek"

 

Şemdinli'den Malatya'ya kadar işlenen cinayetler silsilesinin bir benzeri Ankara Ulus'ta meydana geldi. Ankara Ulus'ta sivilleri hedef alan bir saldırı sonucu 7 vatandaşımız hayatını kaybederken 100 civarında kişi de yaralandı. Eylemin zamanlaması düşündürücüdür. Son zamanlarda dozu artırılan siyasi gerilime toplumsal gerilimin de eklenmek istendiği görülmektedir. Eylemin, kim hangi sebeple yaparsa yapsın onaylanması mümkün değildir. Eylemi ve yapanları kınıyor, protesto ediyoruz.

 

Olaydan hemen sonra kuvvet komutanlarıyla birlikte patlama yerini ziyaret eden Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın büyükşehirlerde benzeri olayların olabileceği yönündeki açıklaması toplumda derin bir korku ve kaygı uyandırmaktan başka bir işe yaramamıştır. Büyükanıt'ın bu açıklaması, genelkurmayın bu olay üzerinden siyaseti yönlendirme ve etkileme gayreti içine girdiğini düşündürmektedir.

 

Özgür-Der olarak, saldırgan odakların toplumu korkutarak baskılamaya çalışmalarının  yeni bir örneği olan Anafartalar Çarşısına yönelik bombalama eylemini kınıyoruz.  Bundan sonra yaşanabilecek kirli süreçlerin önüne geçilmesi için derin odakların işlediği bu cinayetlerin tüm boyutlarıyla aydınlatılmasını talep ediyoruz.

 

Düşünceye 15 Ay Ceza

 

Ekin Yayınları tarafından yayınlanan "Kemalizm Laiklik Şehidlik" adlı kitap nedeniyle Fatih 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada yayıncı Hamza Türkmen beraat ederken yazar Mehmet Pamak'a  216. maddeden 15 ay hapis cezası verildi.

 

27 Nisan muhtırasıyla edilgen konumları belirginleşen hukukçular darbe girişiminde bulunanlar hakkında en ufak bir adım atmazken düşünceyi cezalandırabilmektedir. Darbeciler karşısında "boynu bükük" kalan yargının kitaptaki fikirlerinden dolayı yazar Mehmet Pamak'ı mahkûm etmesi düşünce ve ifade özgürlüğüne vurulmuş bir darbedir.

 

Ülkede açıkça öldürme ve ölme yemini eden ulusalcı-milliyetçi yapılanmalar, gece yarısı muhtıra niteliğinde bildiri yayımlayanlar, Şemdinli'de Umut kitapevinin bombalanması ve Hrant Dink'i katledenlere arka çıkanlar hakkında soruşturma dahi açmakta aciz kalan anlayışın, şiddettin her türlüsünü reddeden Mehmet Pamak'a 15 ay hapis cezası vermiş olması Türkiye'de hukukun bir avuç güç odağının tekelinde olduğunun appaçık kanıtı olmuştur. Bu karar Türkiye'de düşünce ve ifadenin suç sayıldığını bir kez daha ortaya koymuştur.

 

Olayda esas vahim olan bu mahkumiyet kararı karşısında medyanın, insan hakları kuruluşlarının, aydın ve yazarların derin bir sessizliğe gömülmesidir. Benzer olaylar karşısında gerekli tepkileri veren, konuyu günlerce gündemde tutan bu kesimlerin Mehmet Pamak'a verilen ceza karşısındaki çifte standartlarını ve suspus olmalarını ibretle izliyoruz.

Bizler Özgür-Der olarak mahkûmiyet kararını darbe gölgesinde verilmiş bir karar olarak değerlendiriyoruz. Mehmet Pamak'ın şahsında İslami düşüncemizin yargılandığını ve cezalandırıldığını düşünüyoruz. Verilen mahkûmiyet kararını düşünce ve fikir hürriyetine açık bir müdahale olarak alıgılıyor ve bir kez daha kınıyoruz.

 

Şemdinli'nin "İyi Çocuklar"ı Askeri Mahkemeye Emanet

 

'Şemdinli Davası' sürecinde olaylara karışanların derin bağlantılarını deşifre edenlerin cezanladırılması ve olaya karışanların korunması gibi hukuk skandallarının bir örneği tekrar yaşandı. Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'e Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ''adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs'' suçlarından verilen 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası, askerlerin 'terör' ile mücadele kapsamındaki bütün faaliyetlerinin askeri nitelikte olduğu gerekçesiyle Yargıtay tarafından bozularak davaya askeri mahkemenin bakmakla yükümlü olduğunu belirtti.

 

Verilen bu kararda, asker / sivil ayrımı yapılmıştır. Bu ayrım giderek, olayları "asker kişileri yine ancak askerler yargılar" noktasına getirmekte, ne yazık ki sivil yargı organları(!) da adil bir hukuk devletinde kabul edilemeyecek bu ayrımı verdiği kararlarla pekiştirmektedir.

'Olay yerinde keşif yapılması dahi asker kişi ya da kişilerin ateş açması ile engellenmiş; soruşturmayı yürüten savcı meslekten ihraç edilmiş; yargılama sürecinde devletin en yüksek makamlarındaki kişilerin söylemleri bütün yargılama faaliyetleri üzerine baskı oluşturmuştur.

Bu koşullarda yapılan soruşturma ve davalar sonucunda verilen kararlar kamu vicdanını yaralamakta, hukuka olan güveni sarsmaktadır. Yeni Şemdinli vakalarının ortaya çıkmaması için suçu sabit bu şahısların hak ettikleri cezaya çarptırılmaları ve derin bağlantılarıyla hesaplaşılması çağrımızı bir kez daha yinelemek istiyoruz. 

 

Cumhurbaşkanı Sezer Hukuksuz Kadrolaşmaya Devam Ediyor

 

Cumhurbaşkanlığı görev süresi 16 Mayıs'ta dolan, ancak haksızca Köşk'te oturmaya devam eden Sezer, "üniversitelerdeki ideolojik kadrolaşma"yı bütün hızıyla sürdürüyor.

 

Sezer, Türkiye'nin bir hukuk devleti değil, resmi ideoloji diktatörlüğü olduğunu teyid eden yeni bir uygulamaya imza attı. Kararı henüz meclisten çıkan, yasal olarak kurulan ancak fiilen var olmayan üniversitelere Sezer'in, 2'şer 3'er oy almış kişileri rektörlüğe ataması yeni bir hukuksuzluk örneğidir. Seçilen bu isimlerin; ulusalcı, laik, darbe yanlısı ve en az oy almış kişiler olması dikkat çekmektedir. Sezer, seçimlerde kendisinden başka sadece 1 kişinin desteğini alan Bahri Gökçebay'ı ve Genelkurmay'ın eski hukuk müşaviri, emekli bir binbaşını rektörlüğe atayarak temsil ettiği laik-kemalist sistemin tutarsızlığını ortaya koymaktadır.

 

Görev süresi dolan Sezer'in, etkileri yıllar boyu sürecek uygulamalara üstelik de aşırı bir tarzda şahsi inisiyatifini devreye sokarak giderayak imza atması öncelikle siyasi ahlak açısından kabul edilemezdir. Ayrıca meclisin görev süresinin dolmasına daha altı ay olmasına rağmen cumhurbaşkanını bu meclisin değil, oluşacak yeni meclisin seçmesini isteyenlerin, görev süresi dolan ve metazori olarak cumhurbaşkanlığı makamını işgal eden birinin yaptığı atamalar karşısında sessiz kalması şeklindeki çifte standart, ancak ideolojik yaklaşımların siyasete ve hukuka hakim olması ile açıklanabilir.

 

Basından İhlal Bilânçosunun Ayrıntıları:

 

SİVİL TOPLUMA VE SİYASİ PARTİLERE DÖNÜK BASKILAR

 

Alınak'a 10 Ay 301 Hapsi  

DTP Kars İl Başkanı, "Şemdinli kontrgerilla cumhuriyetinin tetikçileri tarafından bombalandı" şeklindeki sözleri nedeniyle TBMM ve Genelkurmay Başkanlığı'nı aşağılamak ve küçük düşürmekten dolayı 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. (Yenişafak - 07 Mayıs 07)

 

Barış Talebine 3 Yıl Hapis İstemi

İHD Trabzon Şubesi üyesi 5 kişi hakkında, basın açıklaması yaptıkları ve ardından yürüyüşe geçtikleri gerekçesiyle '2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanunu'na muhalefet' suçundan açılan davanın görülmesine başlandı. (Evrensel - 09 Mayıs 07)

 

Dersim'de 19 Kişi Gözaltına Alındı         

Dersim'in Ovacık İlçesi'nde "Örgüte yardım ve yataklık ettikleri" iddiasıyla 19 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında, DTP İlçe Başkanı Hasan Ayata ile Ovacık Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Gür de bulunuyor. (Atılım – 09 Mayıs 07)

 

Baydemir Hakkında Çifte Soruşturma  

DTP yöneticileri, bazı belediye başkanları ve meclis üyelerinin 17 Aralık 2006'da Diyarbakır'dan başlattıkları "Ankara Yürüyüşü" nedeniyle Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir hakkında Gaziantep ve Adana'da soruşturma başlatıldı. (Yenişafak -10 Mayıs 07) 

 

Cizre Belediye Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı

Cizre ilçesinde Newroz kutlamaları sırasında yaptığı konuşma nedeniyle, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçundan tutuklanarak Mardin Cezaevi'ne konulan DTP Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak 8 Mayıs günü tahliye edilmişti. İçişleri Bakanlığı, Anayasa'nın 127/A maddesi ve 5393 Sayılı kanunun 47. maddesi gereğince Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak'ı görevinden uzaklaştırdı. (kurdishinfo – 10 Mayıs 07)

 

Eren Keskin'e Bir Dava Daha   

Yaptığı konuşmalar ve yazdığı yazılar nedeniyle hakkında birçok dava açılan avukat Eren Keskin'e 2004 yılında Viranşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Kadına Yönelik Şiddet konusunun işlendiği toplantıda "Kürdistan" kavramını kullandığı gerekçesiyle TCK'nın 216/1 maddesi gereğince 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.(Birgün -11 Mayıs 07)

 

DTP'lilere 'W' Soruşturması 

DTP Van il yöneticileri hakkında Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak'ın tutuklanmasıyla ilgili yapılan basın açıklamasında 'Newroz' kelimesinde yer verilen "W" harfi nedeniyle soruşturma açıldı. (ANF – 15 Mayıs 07)

 

Leyla Zana'ya Dava Açıldı 

Diyarbakır'daki Newroz kutlamaları sırasında yaptığı konuşma nedeniyle hakkında soruşturma açılan ve dün ifade veren DEP eski milletvekili Leyla Zana hakkında, "PKK propagandası yapmak" suçundan 5 yıl istemiyle bir gün sonra dava açıldı.(DİHA – 16 Mayıs 07)

 

DTP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Farisoğulları Gözaltında 

DTP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Musa Farisoğulları, Şanlıurfa'da yargılandığı bir davada ifade vermek için gittiği Diyarbakır Adliyesi'nde gözaltına alındı. (ANF - 22 Mayıs 07)

 

ÖDP'lilerin Pikniğine Jandarma Engeli   

ÖDP Kocaeli il örgütü tarafından Adapazarı İl Ormanı'nda düzenlenen 'Dostlar Buluşuyor' pikniği, Jandarma engeline takıldı. Otobüs ve araçlarından indirilerek kimlikleri incelenen partililer, Jandarma ekipleri tarafından üst aramasından geçirildikten sonra piknik alanına alındı. (Birgün - 22 Mayıs 07)

 

DTP Bursa İl Binasına Molotoflu Saldırı

DTP Bursa İl Başkanı Nurettin Turgut, önceki gece il binasına molotflu saldırı düzenlendiğini belirtti. (DİHA – 22 Mayıs 07)

 

ÖDP Bayrağına Saldırı

ÖDP Sincan İlçe Örgütü'nün parti binasına astığı bayraklar on gün içinde 3 kez saldırıya uğradı. (Birgün - 23 Mayıs 07)

 

İzmir'de 8 Kişi Tutuklandı

İzmir'in Menemen ilçesine bağlı Asırlık Beldesi'nde 15 Ağustos'u kutlamak amacıyla yapılan eyleme katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 9 kişi savcılığa çıkarıldı. DTP Menemen İlçe Başkanı Hasan İla'nın da aralarında bulunduğu 9 kişiden 8'i Abdullah Öcalan lehine slogan atarak 'Suç ve suçluyu övdükleri' ve 'PKK/Kongre Gel propagandası yaptıkları' gerekçeleriyle çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. (Gündem – 26 Mayıs 07)

 

BASIN VE HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ

 

Vakit'e Para Cezası İstendi  

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan bazı generalleri terör örgütlerine hedef gösterdikleri iddiasıyla yargılanan Anadolu'da Vakit Gazetesi sahibi Nuri Aykon ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Harun Aksoy'un para cezasına çarptırılması istendi. (Yenişafak - 03 Mayıs 07)

 

Sorun Yayınlarına 301 Davası    

Sorun Yayınlarınca yayımlanan "Osmanlıdan Günümüze Ordunun Evrimi" isimli kitabın yazarı Osman Tiftikçi ve yayınevinin sorumlusu Sırrı Öztürk hakkında Genelkurmayın talebi doğrultusunda açılan dava sürüyor. (Atılım – 04 Mayıs 07)

 

Kızıldere'yi Anmak "Suçu Övmek"miş!

"Tek Yol Devrim Hareket" yazı işleri müdürü Bozkurt, Kızıldere Katliamı'nda yaşamını yitirenleri yazıyla andığı için "suçu övmek" iddiasıyla yargılanıyor. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı Kızıldere'de anmak isteyen 38 kişi gözaltına alındı.(Bianet – 10 Mayıs 06)

 

Gündem Gazetesi Çalışanı Gözaltına Alındı 

Gündem Gazetesi Batman Bürosu dağıtıcılarından Ahmet Kültür, sabah saat 05.00 sıralarında evine baskın yapan İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alındı. Gözaltına alınan Kültür'ün nereye götürüldüğü hakkında bilgi alınamazken, gözaltına alınma nedeni ise öğrenilemedi. (ANF – 15 Mayıs 07)

 

Yol İhalesi Haberinden Gazeteye Soruşturma

Savcılık "Köylülerden yolsuzluk iddiası" haberinde Kaymakam Ağbal'ın "şahsına, kurumuna iftira attığı" gerekçesiyle "Bingöl Ab-ı Hayat" yetkilisi Faysal Sonakalan 'la, temsilcisi Müştak Eroğlu hakkında soruşturma açtı. Sonakalan ifade verdi; "Görevimizi yaptık" dedi. (Bianet – 15 Mayıs 07)

 

Çölaşan'ın Haberine Hapis Cezası  

Gazeteci Emin Çölaşan'ın, banka hesaplarıyla ilgili gizli bilgileri açıklamaktan yargılanan Kırmızı Çizgi Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Muhammet Kutlu, 10 ay hapis ve 16 bin YTL adli para cezasına çarptırıldı. (Yenişafak - 18 Mayıs 07)

 

Nokta Dergisine 301 Davası Açıldı   

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı kapatılan Nokta dergisi muhabiri Ahmet Şık ile Şık'a röportaj veren savunma uzmanı Lale Sarıibrahimoğlu hakkında TCK 301. maddeden dava açtı. Güvenlik güçlerine hakaretle suçlanan her iki sanığın 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. (Birgün - 23 Mayıs 07)

 

Ülkede Özgür Gündem'e 'Örgüt Propagandası' Cezası 

Ülkede Özgür Gündem gazetesinde yeralan 'Cudi ve Bingöl'de çatışma, 8 ölü' ve 'Armageddon mu?' başlıklı yazılarda örgüt propagandası yapıldığı gerekçesi ile yargılanan gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü Özlem Aktan 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. (ANF – 23 Mayıs 07)

 

CEZASIZLIK

 

Yargıtay'ın Bozduğu Şemdinli Davası Askeri Mahkemeye Havale 

Yargıtay 9. Ceza Dairesi Şemdinli davasında sanık astsubaylar hakkındaki kararı 'eksik soruşturma' gerekçesiyle bozdu. Davanın temyiz incelemesini sonuçlandıran Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Kaya ve İldeniz'i ''adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs'' suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapse mahkum eden kararının usul yönünden bozulması sonucuna vardı. (Haksöz – 16 Mayıs 07)

 

Özel Harekat, Görevi Gereğince Öldürmüş!

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde kamyon şoförlüğü yapan babası Ahmet Kaymaz ile birlikte 21 Kasım 2004 günü öldürülen Kızıltepe Dicle İlköğretim Okulu 5'inci sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Uğur Kaymaz davasıyla ilgili 4 özel harekat polisi hakkında verilen beraat kararının gerekçesi açıklandı. Karara göre polisler görevleri gereği öldürdü. (Haksöz – 22 Mayıs 07)

 

Koşuyolu'nun Failleri Dokuz Aydır Meçhul!

Diyarbakır'da 12 Eylül 2006 tarihinde Koşuyolu Parkı'nda 7'si çocuk 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamanın üzerinden 9 ay geçmesine rağmen katliamın sorumlularına ilişkin bugüne kadar bir gelişme kaydedilmedi. (Evrensel – 24 Mayıs 07)

 

SORUŞTURMALAR, GÖZALTILAR VE CEZAEVLERİ

 

Cenazeye Katılıma Gözaltı   

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde HPG'li Jehat Binici'nin cenazesine katıldığı iddia edilen 24 kişi güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. (Birgün - 04 Mayıs 07)

 

Şenliğe Geldiler, Gözaltına Alındılar   

Tokat'a bağlı Almus İlçesi Kızıldere Köyü'nde her yıl Mayıs'ın 7'sinde geleneksel olarak kutlanan Hıdrellez Şenlikleri'ne gelen 32 kişilik bir grup, önceki gün Kızıldere'de Mahir Cayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü evi ziyaret ettikleri için Jandarma tarafından, "suçu ve suçluyu övmek" suçlamasıyla gözaltına alındı. (Birgün - 07 Mayıs 07)

 

F, H Derken Şimdi De T Tipi Cezaevleri Açıldı 

E, F, H tipi cezaevlerinden sonra bu kez T Tipi cezaevleri açıldı. Geçtiğimiz ay hizmete giren ve bilgisayar teknolojisiyle olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı Ümraniye T Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda mahkumların dışında ziyaretçiler dahil herkes göz taramasından geçirilerek ve kimlik bilgileri bilgisayara kaydedilerek içeriye alınıyor. (ANF – 07 Mayıs 07)

 

"Hakaret"ten Tutuklandı, Şimdi Yargılanacak

"AB'ye Böyle Mi Girmeliydik? Görevlerini Kötüye Kullanıyorlar" yazısıyla polisi eleştiren ve polisle trafikte tartışan gazeteci Mustafa Koyuncu, bir hafta hapis yattı; şimdi de yargılanacak. 24 Mayıs'ta hakim karşısına çıkacak. (Bianet – 10 Mayıs 06)

 

Malatya'da Newroz Soruşturması         

Newroz kutlamaları kapsamında 21 Mart günü düzenlenen mitinge katılan 27 kişi hakkında "yasadışı slogan atıp, PKK propogandası yapmak" iddiası ile soruşturma açıldı. (Atılım – 12 Mayıs 07)

 

Sanatçı Tunç'a Bir De "Propaganda" Davası

Alanya'da verdiği bir konserde , "Bu ülkede ölen askerler nasıl bu ülkenin evladı sayılıyorsa, öldürülen her gerilla da bu ülkenin evladıdır" dediği için Sanatçı Ferhat Tunç'a, "PKK propagandası yaptığı" iddiasıyla 15 yıl hapis istemiyle dava açıldı. (Bianet – 14 Mayıs 07)

 

İstanbul'da Yeni Gözaltı Furyası

Bu sabah Avcılar, Bağcılar, Ümraniye ve Küçükçekmece'de Terörle Mücadele Ekipleri'nin gerçekleştirdiği operasyonlarda 11 Müslüman gözaltına alındı. Bugün sabah namazı vaktinde evlere baskın düzenleyen TEM ekipleri, "Neden bu gözaltı; nereye götürüyorsunuz?" sorularına hiçbir cevap vermeden 11 Müslümanı oturdukları evlerinden gözaltına aldı. (Haksöz – 30 Mayıs 07)

 

YAŞAM HAKKI

 

Miting Öncesi İzmir'de Semt Pazarına Bomba: 1 Ölü, 17 Yaralı 

İzmir Cumhuriyet mitingine hazırlanırken, dün sabah şiddetli bir patlamayla sarsıldı. Bornova'daki Mansuroğlu Semt Pazarı'na bırakılan bomba, 1 kişinin ölümüne, 17 esnafın yaralanmasına yol açtı. (Zaman – 13 Mayıs 07)

 

Ankara Ulus'ta Patlama: 7 Ölü, 100'den Fazla Yaralı

Ankara'nın işlek merkezlerinden Ulus'taki Anafartalar Çarşısı'nda saat 18.45 sıralarında şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamada ilk belirlemelere göre 6 kişi öldü, 79 kişi de yaralandı. (Haksöz – 22 Mayıs 07)

 

KÜRTÇEYE DÖNÜK YASAKLAR

 

Bu Seçimde De Kürtçe Yasak

Türkiye yeni bir seçim atmosferine girerken, bölgedeki siyasetçilere "Rojbaş" (Günaydın) ve "Silav ji were" gibi Kürtçe selamlamalar ve Türkçenin dışındaki her kelime yasak. Miting alanlarında, kapalı açık toplantılarda, afiş, pankart, bildiri, plak, ses ve görüntü bantları ile her türlü propaganda malzemesinde Kürtçe yasağı devam ediyor. (Evrensel – 16 Mayıs 07)

 

Baydemir'e İki Soruşturma

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Baydemir hakkında, Adana'da DTP İl Başkanlığı önünde toplanan gruba Kürtçe hitap ettiği iddiasıyla soruşturma başlattığı belirtildi. Baydemir, Gaziantep ile Adana Cumhuriyet başsavcılıklarının açtığı soruşturmalar kapsamında Diyarbakır'da ifade verdi. (Evrensel – 10 Mayıs 07)

 

Alınak'a Kürtçe Afiş Davası

Eski DEP Milletvekili Mahmut Alınak hakkında, DTP Kars İl Başkanı olduğu sırada parti binasında bulunan Kürtçe afişler nedeniyle dava açıldı. (Haksöz – 29 Mayıs 07)

 

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

 

Genelkurmay'a Dava Açan Avukat, Baro Vekilliğinden Azledildi 

Genelkurmay Başkanlığı'nın 27 Nisan 2007 tarihinde internet sitesinde yayınladığı bildiriyle ilgili Ankara 5. İdare Mahkamesi'ne tazminat davası açan Ankara Barosu avukatlarından Kemal Vuraldoğan, baro başkanlığı vekilliğinden azledildi. (Zaman – 03 Mayıs 07)

 

Genelkurmay'ı Eleştirenlere Soruşturma  

Şanlıurfa'da, Genelkurmay Başkanlığının açıklamalarına "tepki göstermek amacıyla" basın açıklaması yapanlar aleyhinde "Devletin askeri kuvvetlerini alenen tahkir" iddiasıyla soruşturma başlatıldı. MAZLUM-DER, TMMOB, DİSK, İHD, Şanlıurfa Hukukçular Derneği, KESK ve Ruha-Der Şanlıurfa Şube Başkanları kendilerini destekleyen bazı siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütü üyeleriyle birlikte adliye binasına gelerek, Cumhuriyet Savcısına ifade verdi. (Yenişafak - 05 Mayıs 07)

 

Mehmet Pamak'a 15 Ay Hapis Cezası

Ekin Yayınları tarafından yayınlanan "Kemalizm Laiklik Şehidlik" adlı kitabı nedeniyle 216. maddeden yargılanan Mehmet Pamak'a hapis cezası verildi. Fatih 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada kitabın yazarı Mehmet Pamak'la yayıncısı Hamza Türkmen yargılandı. Hamza Türkmen beraat ederken Pamak'a 15 ay hapis cezası verildi (Haksöz – 23 Mayıs 07)

 

Temel Hak Ve Özgürlüklere Yine Darbe   

Ankara Ulus'ta yaşanan "terör" saldırısının ardından Kuzey Irak'a operasyon düzenlenmesi tartışılırken, AKP polisin yetkilerini genişletmek üzere harekete geçti. AKP Sivas Milletvekili Selami Uzun ve 3 AKP milletvekili Meclis Başkanlığına sunulan yasa teklifi ise polise arama izninden, parmak izi almaya kadar pekçok konuda geniş yetkiler tanıyor. (Birgün - 26 Mayıs 07)

 

Meclis'te Sezer Eleştirisini Yumruklar Karşıladı!

CHP'liler sadece sokakta değil, Meclis'te de tahammülsüz, saldırgan ve hırçın…

Denizli milletvekili Ümmet Kandoğan, Cumhurbaşkanı Sezer'i eleştirince CHP'lilerin hışmına uğradı. CHP'liler, Kandoğan'ı korumaya çalışan AK Partili milletvekillerini yumrukladı. (Haksöz – 29 Mayıs 07)

 

ÜNİVERSİTELER VE EĞİTİM HAKKI

 

Katliamı Lanetlemek Suç Sayıldı

Akdeniz Üniversitesi'nde öğrenci ve akademisyenlere yönelik soruşturma ve disiplin cezalarının ardı arkası gelmiyor. Üniversitede, 60 öğrenci hakkında daha soruşturma açıldı. Rektörlük tarafından açılan soruşturmaların gerekçesi ise "Halepçe Katliamı'nın yıldönümü dolayısıyla yapılan eyleme katılmak, okul yönetmeliğine karşı gelmek, bunun için toplantı yapmak ve okul içinde bildiri dağıtmak" olarak sıralandı.(Evrensel - 06 Mayıs 07)

 

Öğrenci Şenliğine Polis Baskını

İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsünde, öldürülen rektör Bedri Karafakioğlu anısına düzenlenen 21. alternatif öğrenci şenliğinin bitimine 1 gün kala, polis müdahalesiyle 20'ye yakın öğrenci gözaltına alındı.(Birgün - 08 Mayıs 07)

 

Ülkücülerden Top Sakal Saldırısı

Elazığ Fırat Üniversitesi'nde 3 öğrenci "top sakal"larını kesmelerini isteyen ülkücülerin saldırısına uğradı. Karakola ve rektörlüğe başvurularından sonuç alamayan öğrenciler dün düzenledikleri 'sessiz yürüyüşle' saldırıları protesto etti. (Evrensel -12 Mayıs 07)

 

Sezar'dan Giderayak Hukuksuz Kadrolaşma!

Cumhurbaşkanı Sezer, giderayak 15 yeni üniversiteye ideolojik yandaşlarını atayarak, rektör atamalarında laikçi kadrolaşmayı sürdürdü. Sezer'in, 15 üniversite rektörlüğüne atadığı isimlerin ulusalcı, laikçi, darbeci ve en az oyu alan kişiler olması dikkat çekti. Sezer, seçimlerde kendisinden başka sadece 1 kişinin desteğini alan Bahri Gökçebay'ı rektörlüğe atadı. Atanan rektörler arasında Genelkurmay'ın eski hukuk müşaviri, emekli bir binbaşı da var! (Haksöz – 19 Mayıs 07)

 

İNANÇ VE BAŞÖRTÜ ÖZGÜRLÜĞÜ

 

Başörtülü Gazeteciye Hakaret  

Kırşehirşehir'de Belediye Meclis toplantısını takip ederken "göz zevkimi bozuyorsun, çık dışarı" diye hakarete maruz kalan yerel Kırşehir Çınar Gazetesi muhabiri Fatma Alkan, CHP'li Belediye Meclis Üyesi Saadet Balcı'yı mahkemeye verdi. (Yenişafak - 07 Mayıs 07)

 

Namaz Kitabına Soruşturma

Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Ekici, yatılı okulda dağıtıldığı iddia edilen "Dinin Direği Namaz" adlı kitapla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi. Ekici, kitabın Din Kültürü Öğretmeni ve okulun pansiyondan sorumlu müdür yardımcısı Mehmet Yıldız'ın bilgisi dahilinde dağıtıldığı iddialarının da araştırıldığını söyledi. Müfettişlerin gerekli incelemeyi yaptığını dile getiren Ekici, "Suç varsa işleyen kişi cezasını çekecek" dedi. (Haksöz – 17 Mayıs 07)

 

Okulda Düzenlenen Dini Programa Ceza

Genelkurmay Bildirisi'nde yer alan, Denizli'deki Kutlu Doğum Haftası etkinlikleriyle ilgili soruşturma sonuçlandı. Vali yardımcısına yazılı uyarı cezası verildi, sorumlu görülen görevliler hakkında çeşitli idari cezalar uygulandı. (CNN TÜRK – 22 Mayıs 07)

 

Başörtüsü Zulmü Yeşil Sahalara da mı İniyor?!

Başörtüsü yasağı sporun ve kardeşliğin adı (!) olarak tanımlanan futbola da girdi. Beşiktaşlı yöneticiler, Ertuğrul Sağlam'ın teknik direktörlüğünü eşinin başörtülü olması nedeniyle veto etti. (Haksöz – 30 Mayıs 07)

 

İlahi Okuyan Kızların Hocasına Kınama Cezası  

Genelkurmayın gece yarısı bildirisine de konu olan Denizli'deki Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinde türbanlı kızların ilahi okuması, dini irşat programı ve Dinin Direği Namaz isimli kitabın dağıtılmasıyla ilgili başlatılan inceleme sonuçlandı. Valilik inceleme sonucunda Denizli'de, Bereketler Camii imam hatibi Hasan Koç'a programda yer almadığı halde yetkililerden talimat ve izin almaksızın çocuk ilahi grubuna yer verdiği için kusurlu davranıştan "Kınama" cezası verildiğini belirti. Tavas İlçe Müftüsü Duran Turgut hakkında 1 yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildiği belirtildi. Ayrıca açıklamada Yeşilköy İbrahim Cengiz Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda görevli öğretmen Mehmet Yıldız tarafından 'Dinin Direği Namaz' isimli kitabın dağıtılmasıyla ilgili olarak da İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından idari soruşturma başlatıldığı ve adı geçen öğretmenin görev yerinin değiştirildiği belirtildi. (Yenişafak - 23 Mayıs 07)

 

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

 

1 Mayıs'ta Habercilere Cop ve Zehir!

1 Mayıs etkinliklerini Taksim ve Okmeydanı'ndan izlemeye çalışan en az 7 haberci polis saldırısıyla, 1'i de taşla yaralandı. Demet Bilge Ergün'e cop ve tekmelerle saldırıldı, gazeteci eşi gözaltına alınmak istendi. (Bianet - 02 Mayıs 07)

 

Bu Uygulama İnsanı Öldürür

Adalet Bakanlığı, Wernice Korsakoff hastası tutukluları koyacak "yer" bulamadı. Hastalıklarına rağmen aylarca cezaevinde tutulan Korsakoff'lular, önce serbest bırakıldılar, daha sonra yapılan bir düzenlemeyle "yüksek güvenlikli hastanelere konacak" denilerek yeniden tutuklandılar. (Evrensel -14 Mayıs 07)

 

Savda Vicdani Retçiler Günü'nde Hücreye Kondu

Çorlu Askeri Cezaevi, vicdani retçi Halil Savda'ya Dünya Vicdani Retçiler Günü'nde "emirlere uymadığı" gerekçesiyle dokuz günlük hücre hapsi cezası verdi. (Bianet – 15 Mayıs 07)

 

Silahlarını Bırakan Koruculara 'TRT 1 Önünde Geri Alın' Tehdidi

Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin sınıra sıfır noktada bulunan 300 hanelik Andaç (Elemune) Köyü sakinleri, baskıları protesto etmek amacıyla Federal Kürdistan Bölgesi'ne geçmek istemelerinin engellenmesi sonrası tepki olarak silah bırakmaları ardından, askerlerin köylülere, "TRT 1 Gelecek, davul zurnalarla, sloganlar eşliğinde silahlarınızı geri alacaksınız. Yoksa dünyayı başınıza yıkarız" şeklinde tehdit ettikleri iddia edildi. Köylüler, GÖÇ-DER, İHD gibi kurumların kendilerine sahip çıkmamasından yakındı. (kurdishinfo–15 Mayıs 07)

 

Avukata Karakolda Dayak   

Avukat Celil Gürkan Sarayönü polis karakolunda işkence yapan polisleri suçüstü yakaladı. 4 kişiyi yere yatırıp coplarla döven polisleri cep telefonu ile görüntüleyen Gürkan tekme tokat düvüldü. Avukatın bir gözü kapandı. (Birgün - 19 Mayıs 07)

 

Askerler Kadınları Aramak İsteyince…

Urfa'nın Viranşehir ilçesinden Mardin'in Derik ilçesine giden araçları durduran ve kimlik kontrolü yapan askerler, araçta bulunan bir kadının üstünü elle aramak isteyince gerginlik yaşandı. Eşinin elle aranmasına karşı çıkan Mehmet Yıldız tartaklanarak gözaltına alındı. (ANF - 23 Mayıs 07)

 

Trabzon'da Fişleme Gibi Kimlik Kontrolü

Trabzon'da pikniğe giden 70 KTÜ öğrencisinin Vazelon Manastırı civarında jandarma tarafından kimliklerinin toplanması üzerine tartışma yaşandı. Jandarma,  topladığı öğrenci kimliklerini merkeze bildirerek işlem yapmak istedi... (Birgün – 29 Mayıs 07)

 

'Yetkisiz' Polis Böyle Yaparsa

Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'nde görevli resmi polislerce üzerinde kimliği yok diye feci şekilde dövülen Ferhat Yalçınkaya, İHD İstanbul Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısıyla, maruz kaldığı işkenceyi anlattı. (Evrensel - 30 Mayıs 07)

 

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi

   İnsan Hakları İzleme Komisyonu

Önceki ve Sonraki Haberler