Özgür-Der MART 2009 Hak İhlalleri Raporu

Özgür-Der MART 2009 Hak İhlalleri Raporu

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi İnsan Hakları Komisyonu her ay periyodik olarak aylık hak ihlalleri bilançosu ve değerlendirme raporunu kamuoyu ile paylaşıyor. Mart 2009 ayı yine hak ihlalleri ile dolu!

MART 2009 İNSAN HAKLARI RAPORU

Ümraniye ilçesinde bir evde ele geçirilen askeri mühimmat nedeniyle başlatılan ve ''Ergenekon'' adı verilerek genişletilen soruşturma kapsamında hazırlanan ikinci iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Ergenekon yapılanmasının kurucuları, örgütlenme tarzı, faaliyetleri ve hedefleriyle ilgili her ay yeni bir bilgi, belge ve bulgu ortaya çıkmaya devam ederken, soruşturmanın Kürt illerine sıçrama emareleri nihayet görünmeye başladı.

Yıllarca OHAL uygulamalarına sahne olan bölgede özellikle 1990'lı yıllarda çok sayıda faili meçhul cinayet işlendi. Bu cinayetleri kimin nerde ve nasıl işlediği ile ilgili iddialara bu ay yenileri eklendi. Öldürülen insanlardan bazılarının "asit kuyuları"na atıldığı bazılarının ise "ölüm tarlaları"na gömüldüğü iddiaları üzerine bölgede kazılara başlandı.

Türkiye'de dine inanç özgürlüğü sık sık ihlal edilmekte. İnanç özgürlüğü konusundaki ihlaller sessiz ama derin yaralar açarak devam etmekte. Başörtülü olduğu için aşağılanan, hakları gasp edilen vakalara bu ay yenileri eklendi.

Diyarbakır ve Adana başta olmak üzere bir çok kentte yaşları 13-17 arasında değişen çok sayıda Kürt çocuğu, Terörle Mücadele Kanunu'nun "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenler örgüt üyesi gibi cezalandırılır" diyen maddesi yüzünden yargılandı.

Diğer yandan her ay raporlarımıza yansıyan işkence ve kötü muamele vakaları bu ay da devam etti. Cezaevlerinin içinde de dışında da insan onurunu ayaklar altına alan işkence uygulamaları meydana geldi. Birçok insanın da kolluğun şiddetine maruz kaldığı görüldü.

Ölüm Kuyuları Açıldı; Failler Nerde?

Mart ayında Ergenekon soruşturmasının bölge illerine sıçradığı izlenimini uyandıracak gelişmeler yaşandı. Önce Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde kuyular açıldı. Faili meçhul şekilde öldürülenlerin atıldığı öne sürülen kuyularda, kemik parçaları, saç teli, terlik ve elbise parçaları bulundu. Sonra Şırnak'ın Cizre ilçesine bağlı Kuştepe köyündeki boş bir arazide kazılar gerçekleştirildi. Arazide yine kemik parçaları tespit edildi. Yine itirafçı Abdulkadir Aygan'ın 1990'lı yıllarda 2 kişinin öldürülüp merkez Karaçalı Köyü yolu üzerine gömüldüğü iddiaları üzerine Diyarbakır Deveboylu Mevkii'nde yapılan kazıda kemik parçaları bulundu. Görüntüler 25 yıllık iç savaş sürecinin acı hatıraları olarak hafızalara nakşedildi.

Hepsi kuyularda olmazsa da, Diyarbakır-Cizre-Silopi güzergâhında kimliği saptanmadan gömülen ya da halen kimsesizler mezarlığında bulunan yüzlerce cesedin olduğu tahmin ediliyor. Bu kişilerin JİTEM infaz grupları tarafından tek tek veya bazen birkaç kişi toplu olarak alınıp götürüldükleri, kimliklerinin teşhisine yarayan her türlü eşyalarının alınarak infaz edildikleri ve cesetlerinin bırakıldıkları iddia ediliyor.

Ergenekon operasyonu bağlamında bölgede kısmi operasyon serisi başlatıldı. Cesetlere ait kemiklerin taşındığı iddiaları altında Cizre ilçesine bağlı Kuştepe köyünde yapılan kazılar sonrası aralarında korucu başı Kamil Atak'ın da bulunduğu 6 korucu gözaltına alındı. Ardından Silopi'deki asit kuyularıyla alakalı olarak JİTEM tetikçileri Koçero Saluci ile Lokman Gündüz sorguya çekildi. Aradan 6 gün geçtikten sonra bu kez de 1993 ila 1996 yılları arasında Silopi, Cizre, Şırnak hattında yüzlerce faili meçhul cinayet ve kitlesel katliamlar gerçekleştirdiği dile getirilen Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz, gözaltına alındı.

Kuşkusuz 1990'lı yıllarda gözaltında kayıp, kitlesel katliam, köy yakma, yargısız infaz, işkence vs. hukuksuzluklara imza attıkları ifade edilen söz konusu şahısların gözaltına alınması önemli bir adım. Ancak bu adımın yeterli olmadığı açık. Her şeyden önce, bulgular, belgeler ve dosyalar incelendiğinde Ergenekon soruşturmasının JİTEM'i de kapsamadan sağlıklı yürümeyeceği ortada. Bu arada, açılan kuyuların önceden temizlendikleri iddiaları da yabana atılacak cinsten değil. Diğer yandan savaş suçu işleyen aktörlerin TSK bünyesinden çıkmaları gözlerin bu kuruma çevrilmesine neden olmakta. Savaş suçu yaratan aktörlere o fiil emri veren sistem ve mekanizma ifşa edilmeden militer uygulamaların önüne geçilmesi ve toplumsal rızanın üretilmesi beklenemez.

Başörtü Yasağı Devam Etti

Türkiye'de "din ve vicdan özgürlüğü"ne yönelik ihlallere her ay yenileri ekleniyor. Müslümanların inanma ve inandıkları şekilde yaşama hakları çeşitli gerekçelerle sürekli gasp ediliyor. Daha çok başörtü yasağında somutlaşan bu tahammülsüzlüğe bu ay yenileri eklendi.

Başörtü yasağı hayatın çeşitli alanlarında yakıcı bir şekilde devam ederken CHP'den "çarşaf açılımı" gelmişti. Bunun din istismarının somut bir tezahürü olduğu gerçeğinin anlaşılması fazla zaman almadı. CHP çarşaf açılımı yapıp başörtülü hanımlara rozet takarken; CHP otobüsüne binmek isteyen Kıymet Özgür isimli yaşlı kadın, CHP'liler tarafından acımazsızca sokak ortasında linç girişimine uğradı. Seçim otobüsüne binip Kılıçdaroğlu ile görüşmek isteyen çarşaflı kadın bir süre sonra partililerce zorla aşağıya indirildi. Tahammülsüzlük bununla da sınırlı kalmadı; CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi, başörtülü fotoğraf verdi diye, paso almak için başvuran Gülgün Burşuk adlı öğrenciyi geri çevirdi.

Başörtülülere yönelik tehdit ve kısıtlamalar bunlarla da sınırlı kalmadı. Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi'ne giden hukuk dernekleri, ses kayıtları internette düşen Genelkurmay eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı hakkında suç duyurusu yaparken suç duyurusu yapan avukatlar arasında bulunan Gülden Sönmez'e başörtülü olduğu için adliye koridorunda bir avukat tarafından sözlü saldırıda bulunuldu. Yine İstiklal Marşı'nın kabul edilmesinin 88. yıldönümü münasebetiyle Diyarbakır'da düzenlenen törende askerî erkân, salonda bulunan 2 başörtülüden dolayı törene katılmadı. Diğer yandan YSK bir genelge yayınlayarak, marta yapılacak seçimlerin sandık alanlarının da kamusal alan olması nedeniyle görev alacakları, kılık ve kıyafet konusunda uyardı. ODTÜ'de ise 2 başörtülü öğrencinin okula girmesine izin veren güvenlik görevlisi Soner Ercim önce "temizlik" ekibine dâhil edildi, sonra "maaş kesme" cezasına çarptırıldı, bu ay ise "işinden" atıldı.

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi

İnsan Hakları Komisyonu

 

 

MART 2009 İNSAN HAKLARI BİLÂNÇOSU

 

YAŞAM HAKKI

 

Polis Emekli Askeri Vurdu

Antalya'nın Finike İlçesi'nde trafik polis memuru A.Ç. ile emekli asker Avni Yeniay arasında belirlenemeyen bir nedenden ötürü çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucu A.Ç., tabancasıyla Yeniay'ı vurarak ağır yaraladı. Yeniay'ın beyin ölümünün gerçekleştiği bildirildi (ntvmsnbc.com- 6 Mart)

Hazro'da Korucular Bir Çobanı Öldürdü

Diyarbakır'ın Hazro İlçesi'nin Kırmataş (Zorxin) Köyü'nde hayvanlarını otlatırken geçici köy korucularıyla kavga eden Leyla Orakçı (19) 26 Mart 2009'da geçici köy korucuları tarafından vurularak öldürüldü. Orakçı'nın kızkardeşi de olaydan sonra silahlı saldırıda ağır yaralandı. (ANF- 27 Mart)

 

İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ

 

CHP'lilerden Örtülü Bayana Linç Girişimi

CHP otobüsüne binmek isteyen Kıymet Özgür isimli yaşlı kadın, sokak ortasında CHP'lilerin saldırısına uğradı. Seçim otobüsüne binip Kılıçdaroğlu ile görüşmek isteyen çarşaflı kadın bir süre sonra partililerce zorla aşağıya indirildi. (haksozhaber.net- 02 Mart)

Örtülü Avukata Çirkin Saldırı!

Darbe konuşmaları internete düşen Genelkurmay eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ile ilgili dün Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi'ne gelen hukuk dernekleri, Karadayı hakkında suç duyurusu yaparken suç duyurusu yapan avukatlar arasında bulunan Gülden Sömez'e başörtülü olduğu için adliye koridorunda bir avukat sözlü saldırıda bulundu. (Vakit- 7 Mart)

Askerîn Başörtü Protestosu

İstiklal Marşı'nın kabul edilmesinin 88. yıldönümü münasebetiyle Diyarbakır'da düzenlenen törende tatsız anlar yaşandı. Salonda iki başörtülü kadın gören askerî erkân, törene katılmadı. (Zaman- 12 Mart) 

Kariye Camii'ne Saygısızlık!

1945 senesinde müzeye çevrilen tarihi Kariye Camii'nin bahçesinin bir bölümü, Kültür Bakanlığı'na bağlı DÖSİM tarafından, caminin yanında bulunan ve içki servisi de yapan Kariye Oteli'ne tahsis edildi.  (Vakit- 16 Mart)

'Kariyer Günleri'nde Başörtüsü Zulmü!

Çukurova Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu tarafından Balcalı Yerleşkesi'ndeki Mithat Özsan Amfisi'nde düzenlenen "Kariyer Günleri '09" etkinliği kapsamında verilen bir konferansa katılmak isteyen mühendis Esin A. başörtülü olduğu gerekçesiyle salondan çıkarıldı. (haksozhaber.net- 10 Mart)

YSK'dan Başörtü Genelgesi

YSK Başkanı Aydın bir genelge yayınlayarak, sandık alanlarının da kamusal alan olması nedeniyle görev alacakları, kılık ve kıyafet konusunda uyardı. Sandık kurulu üyelerinin "sandık alanının kamusal alan olması ve sandık kurullarında görev alanların da hizmet veren konumunda bulunmaları nedeniyle, sınırları yasalarla ve yargı kararlarıyla çizilmiş bulunan

kılık ve kıyafet ölçülerine, hizmet verme süresince uymaları gerekir" diyerek siyasi partilerden gönderilecek kişilerin de bu kurala uymalarını istedi.(haberx.com- 19 Mart)

ODTÜ'de Yargısız İnfaz!

ODTÜ'de 2 başörtülü öğrencinin okula girmesine izin veren güvenlik görevlisi Soner Ercim geçtiğimiz yıl "temizlik" ekibine dâhil edildi, sonra "maaş kesme" cezasına çarptırıldı, şimdi de "işinden" atıldı.(Vakit- 20 Mart)

CHP'nin Başörtü Açılımı 'Paso'ya da Takıldı!

CHP çarşaf açılımı yapıp başörtülü hanımlara rozet takarken; CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi, sırf başörtülü fotoğraf verdi diye, paso almak için başvuran Gülgün Burşuk adlı öğrenciyi geri çevirdi.(haksozhaber.net- 20 Mart)

 

MİLİTARİZM 

 

Mahkeme İzin Verdi, JİTEM İzledi

ODTÜ'de öğrencilerin fotoğraflarını çekerken sahte kimlikle yakalanan JİTEM elemanının mahkeme kararıyla 'teknik takip' yaptığı ortaya çıktı. Olayın faturası ise onu yakalayıp hesap sorulmasını isteyen öğrencilere kesildi. Beş üniversiteli, "Kamu görevlisini engellemek-tehdit-hakaret, yağma, hürriyetini engelleme, mala zarar ve anadilde eğitim talep etmek" suçlarından tutuklandı. (Taraf- 4 Mart)

Botaş Kazılarında Kafatası Bulundu

Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı'nın denetiminde Silopi'de BOTAŞ tesisleri ve kum ocağında geçen pazartesi başlatılan, kazı çalışmalarında toplam 18 kemik parçası, bir eldiven, saç teli, terlik, kot pantolon parçası, domuzbağı düğümlü ip , bir bere,  bir çorap ve bir parça yanık elbise bulundu.(Birgün- 15 Mart)

Cizre'de 20'ye Yakın Kemik Parçası

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine Şırnak'ın Cizre İlçesi ile İdil İlçesi arasındaki bulunan Kuştepe Köyün'de kazılara başlandı. Cizre eski Belediye Başkanı ve geçici köy korucusu Kamil Atak'ın evinde de başlayan aramalarda 20'ye yakın kemik parçası bulunduğu ve Atak'ın 2 oğlunun gözaltına alındığı belirtildi. Kazıların bir itirafçının ifadeleri üzerine başlatıldığı öğrenildi (Radikal- 16 Mart)

Albay Temizöz Tutuklandı, Şırnak Barosuna 50 Yeni Kayıp Başvurusu

Şırnak Barosu'na başvuran kayıp yakını sayısı 110 oldu. Baro Başkanı Elçi, Ergenekon soruşturmasının Fırat'ın doğusuna uzanmasının kayıp yakınlarına umut verdiğini söylüyor. Silopi'deki kimsesizler mezarlığının seçimden sonra kazılması bekleniyor.(bianet.org- 25 Mart)

Ergenekon Davası 2. İddianame…

Ergenekon Davası'nda 21'i tutuklu 56 sanık hakkında hazırlanan 1909 sayfalık ikinci iddianame, davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 25 Mart 2009'da kabul edildi. İddianamede "Yakamoz" ve "Eldiven" kod adlı darbe girişimleriyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yeniden düzenlenmesinin planlandığı ileri sürüldü.İddianamede Danıştay Saldırısı , Cumhuriyet Gazetesi'ne el bombası atılması , Akın Birdal'a suikast girişimi , Hrant Dink Suikastı ve Gazi Mahallesi olayları yer alıyor. (islahhaber.com- 25 Mart)

Gözaltına Alınan Jitem Tetikçisi…

PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan'ın, JİTEM tetikçisi olduğunu söylediği "Koçero" kod adlı Cindi Acet Salucin'in Silopi'deki evinde çok sayıda silah ve bir adet el bombası bulundu. Koçero ile birlikte gözaltına alınan diğer kişilerin adları ise şöyle: Hasan Salucin, İzzet Erkan, Ramazan Erkan, Sadık Düzgün, Lokman Gündüz ve Ramazan Altay. Bu kişilerin JİTEM'e çaşıtlıkları ve sayıda kürdün infaz edilmesinden sorumlu oldukları iddia ediliyor. (islahhaber.com- 19 Mart)

Cizre'deki Kazılarla İlgili Gözaltı

Cizre'deki ölüm kuyularında yapılan ve bir miktar kemiğe ulaşılan kazılarla ilgili Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Cemal Temizöz gözaltına alındı. JİTEM itirafçısı Abdülkadir Aygan'a göre örgüt adına infazları gerçekleştiren kişi ve sonrasında itirafçı olan Abdülhakim Güven, Cizre'de o dönemde görevli yüzbaşı Cemal Temizöz'ün emrinde bir ekip kurmuş ve birçok faili meçhul cinayet işlemişti. (islahhaber.com- 23 Mart)

TSK'den Üstün Başarı ve Hizmet Ödülü Alan Korucubaşı Tutuklandı

BOTAŞ kuyularında yapılan kazılar kapsamında gözaltına alınan eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak tutuklandı. İddialara göre Atak 1986'da, Van'ın Çatak ilçesine bağlı Öveçli köyünde anlaşmazlık nedeniyle, Agit Güllü ve Halil Tınıç adlı çobanları öldürdü, iki çobanı da yaraladı. 1987'de evinde yemek yiyen 7 PKK'lıyı zehirleyerek güvenlik güçlerine teslim etti. Bu olaydan sonra Şırnak'ta görev yapan ve JİTEM'in kurucusu olarak bilinen Cem Ersever'in yardımıyla korucubaşı yapıldı. Atak, 1994'te DYP'den Cizre Belediye Başkanı oldu. Beş yıl sonra RP'ye ardından da ANAP ve MHP'ye geçti. ANAP'tayken ikinci kez kazandığı belediye başkanlığı, ilkokul diplomasının sahte olduğunun anlaşılması üzerine geri alındı. Atak, 2 ay önce emekliye sevk edildiği ve TSK Üstün Başarı ve Hizmet Ödülü de aldığı belirtiliyor. (islahhaber.com- 25 Mart)

Temizöz Eşimi Öldürdü!

Ölüm kuyuları ile ilgili tutuklanan Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Temizöz'e, 16 yıldır kayıp olan Mehmet İlbasan'ın eşinden şok suçlama geldi.16 yıldır kayıp olan kocası için Cizre Cumhuriyet Savcılığı'na dilekçe veren Kariye İlbasan'ın anlattığına göre eşi Mehmet İlbasan, 1993 yılında sattığı 100 koyunun parasını almak için Temizöz'ün ilçe jandarma komutanı olarak görev yaptığı Cizre'ye gidiyor. Bir daha da kendisinden haber alınamıyor. (Zaman- 27 Mart)

Silopi Kayıpları Bir Cümleyle de Olsa Ergenekon İddianamesinde

Gizli tanık ifadesine göre, Osman Gürbüz, Levent Ersöz'ün emrinde Cizre ve Silopi'de işkencelere katıldığını, "iki HADEP'linin kaybolması olayını gerçekleştirdiklerini" söylüyor. Kaybedilenlerden Serdar Tanış'ın kardeşi Müdür Tanış "Asıl konuşması gereken Levent Ersöz" diyor.(bianet.org- 29 Mart)

Anter ve Sincar Cinayetleri de Ergenekon İddianamesinde

Gizli tanık "Emek", ifadesinde Anter cinayetini Veli Küçük'le bağlantılı "Yıldız Timi"nin öldürdüğünü, eski PKK'li Kanat'ın, DEP milletvekili Mehmet Sincar'ı "kendilerinin öldürdüğünü söylediğini" anlatıyor.(bianet.org- 29 Mart)

Ergenekon: Dink Cinayetinden JİTEM ve Veli Küçük Sorumlu

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kabul ettiği ek iddianamede Dink cinayetinden JİTEM ve Veli Küçük sorumlu tutuldu. 56 sanık arasında Mustafa Balbay, Tuncay Özkan ve Ufuk

Büyükçelebi de var. Kemal Kerinçsiz ve Levent Temiz, "oluşumun başındakiler" olarak nitelendi.(bianet.org- 25 Mart)

 

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

 

Polis Memurunun Çayını Geç Getirene Darp

Aydın'ın Karpuzlu İlçesi'nde H.Y. adlı polis memurunun, çayını geç getiren kahvehane işletmecisi Dursun Köken'i darp ettiği ileri sürüldü. (ntvmsnbc.com- 5 Mart)

Polis 3 Öğrenciyi Yaraladı

İstanbul'da aşırı sağcı grupların Fındıklı Lisesi öğrencilerine saldırısına müdahale eden polis ekiplerinin 3 öğrenciyi yaraladığı bildirildi. (bianet.org- 6 Mart)

Jandarma Karakolunda Kötü Muamele

İstanbul'un Sarıgazi İlçesi'nde 7 Mart 2009'da Milliyetçi Hareket Partisi'nin seçim bayraklarını indirdikleri iddiasıyla gözaltına alınan 12 kişinin, jandarma karakolunda kötü muameleye maruz kaldığı belirtildi. (ozgurradyo.com- 8 Mart)

İşkencenin Anlatıldığı Mektuba Elkonuldu

Adana Karataş Kadın Cezaevi'nde bulunan Sevda Taş'ın (22) gözaltındayken Emniyet Müdürlüğü'nde ve tutuklandıktan sonra cezaevinde kendisine yapılan işkence ve kötü muameleyi İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi'ne bildirmek için yazdığı mektuba, cezaevi yönetimi tarafından, Taş'ın "yalan beyanda bulunduğu" iddiasıyla el konulduğu öğrenildi. (Gündem- 10 Mart)

Sosyalist Partili Gençlere Taksim'de 'Polis Şiddeti'

5 Mart'ta Taksim'den Fındıklı'ya inen Saray Arkası sokakta, Beyoğlu Emniyeti Müdürlüğü'ne ait motorsikletli polisler kimlik kontrolü yapmak amacıyla Sosyalist Parti MYK üyesi Ufuk Göllü, il yöneticisi Ufuk Erhan ve yanlarındaki bir kişiyi durdurdu. Gençlerin polise kimlik sorması sonrası ise gençler polis tarafından darp edildi. Göllü'nün burnu, Erhan'ın ise kolu kırıldı.(Birgün- 10 Mart)

Astsubayları Hipnoz Uzmanları da Sorgulamış

Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi ile 12. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığı'nda görev yapan ve nedeni henüz açıklanmayan bir sebeple gözaltına alınan Astsubay Ali Balta, Orhan Güleç ve İsmail Dağ'ın Ankara'ya getirilerek sivil bir parapsikoloji ve hipnoz uzmanına sorgulattırıldığı öğrenildi. (Vakit- 18 Mart )

Bursa Polisinden Ölümüne İşkence

Bursa'nın Kestel ilçesinde bir polisi vurduğu iddiası ile tutuklanan Ender Bulhaz Aktürk, gözaltında gördüğü yoğun işkence üzerine hastaneye kaldırıldı. "Ters ve düz askı, falaka, buz üzerinde yürütme, tazyikli su sıkma ve kaba dayak" işkencelerine maruz kalan Aktürk'ün, kaburga kemikleri kırıldı, vücudunun pek çok yerinde yara ve ezikler oluştu, falaka nedeniyle ayakları şişti. (islahhaber.com- 25 Mart)

Koşuyolu Katliamının Üstlenilmesi İçin İşkence  

Diyarbakır'da 10 kişinin ölümü ve 68 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan ve Türk İntikam Tugayları'nın üstlendiği bombalı saldırıyla ilgili olarak saldırıyı PKK adına düzenledikleri iddiasıyla 22 Mart 2009'da Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nce Diyarbakır, Konya, Gaziantep, Mersin, Mardin, Batman, Sakarya ve Şanlıurfa'da düzenlenen eşzamanlı operasyonda gözaltına alınanlardan B.G. ve M.E., savcılık ifadelerinde haklarında ileri sürülen suçlamaları kabul etmeyerek gözaltında bulundukları sırada suçlamaları kabul etmeleri için kendilerine işkence yapıldığını ileri sürdüler. (Zaman- 26 Mart)

DİHA Muhabirine İşkence Belgelendi

23 Mart 2009'da Siirt'teki Newroz kutlaması sonrasında gözaltına alındıktan sonra 25 Mart 2009'da "yasadışı örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla tutuklanan Dicle Haber Ajansı muhabiri Abdurrahman Gök'ün gözaltında işkence ve kötü muamele gördüğü Adli Tıp Kurumu'ndan verilen raporda yer alan Gök'ün vücudunun çeşitli yerlerinde darp izleri olduğuna dair ifadelerle belgelendi. (Günlük- 28 Mart)

 

ŞÜPHELİ ÖLÜMLER

 

Urfa'lı Gencin Askerde Şüpheli Ölümü

Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Bayırdüzü Karakolu'nda görev yapan jandarma er Hüseyin Çiftçi (21)'nin kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiği iddia edildi. (ANF- 24 Mart)

 

ÇOCUK HAKLARI

 

Polis Motosikleti Çocuk Çarptı

25 Şubat 2009'da İstanbul'un Yenibosna İlçesi'nde Mahsun Çelik (16), bisikletiyle evine giderken arkadan gelen bir polis otomobilinin kendisine çarpması sonucu bacağının kırıldığını savundu. (Hürriyet- 3 Mart)

Çocuklara 17,5 Yıl Hapis Cezası

Adana'da 2008 yılında yapılan Newroz kutlamalarında "güvenlik güçlerine taş attıkları" iddiasıyla yargılanan U.E. (14), E.T. (16), C.D. (16) ve H.Ç.'ye (16) Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 26 Şubat 2009'daki karar duruşmasında TMY'nin 7/2. maddesi ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 220. maddesi uyarınca "yasadışı örgüt propagandası yaptıkları" ve "yasadışı örgüte üye olmamakla beraber yasadışı örgüt adına hareket ettikleri" suçlamasıyla toplam 17,5 yıl hapis cezası verildi. (ANF- 6 Mart)

3 Lise Öğrencisine 6'şar Ay 20'şer Gün Hapis

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 8 Mart 2008'de açılışı yapılan Nujiyan Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi'nin açılışında halay çekerek "yasadışı örgüt propagandası yaptıkları" iddiasıyla haklarında dava açılan M.B., E.B. ve N.G. adlı 3 lise öğrencisine 6 Mart 2009'da Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 7/2. maddesi uyarınca 6'şar ay 20'şer gün hapis cezası verildi. (Gündem- 6 Mart)

Jandarma Çocuk Dövdü

Adana Pozantı Cezaevi'ndeki bulunan Ş.Ö (17), A.B (16), A.T (16) ve A.B.'nin (15) aileleri, çocukların genel arama sırasında jandarma erleri tarafından dövüldüğü belirttiler. (Gündem- 8 Mart)

Taş Atma Cezası: 32.5 Yıl Hapis

Diyarbakır'da taş atan çocuklara ceza yağmaya devam ediyor. Geçen yıl yapılan gösterilerde polise taş attıkları gerekçesiyle yargılanan 3 çocuktan biri 10 yıl, diğer ikisi ise 11'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. (ANF- 11 Mart)

Adana'da 9 Çocuğa 42 Yıl 6 Ay Hapis Cezası Verildi

15 Şubat 2008 tarihinde Adana'da yapılan gösterilere katılarak yasa dışı slogan attıkları gerekçesiyle A.C (14), A.E (15), M.K (15), M.A (17), R.D (17) , M.G (15) ve H.D (17) adlı çocuklara toplam 42 yıl 6 ay hapis cezası verildi. (ANF- 18 Mart)

Kürt Çocukları Cezaevinde Unutuldu

Adana'da 12 Mart günü duruşmaları görülen iki Kürt çocuğunun mahkemeye getirmeleri için cezaevine yazı yazılması unutulduğu için duruşmanın ertelendiği ortaya çıktı. (ANF- 23 Mart)

Adana'da Çocuklara Hapis Cezası

Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi, 13 Ocak 2008'de düzenlenen bir protesto gösterisi sonrasında tutuklanıp 3 ay sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan D.T. (14), 0.Ç. (15), Ç.S. (17), E.A. (17), H.A. (15) ve S.A. (14) adlı 6 çocuğa "yasadışı örgüte üye olmamakla birlikte yasadışı örgüt adına suç işlemek" suçunu içeren Türk Ceza Kanunu'nun 314/2. maddesi uyarınca ve Terörle Mücadele Yasası'nın "yasadışı örgüt propagandasını yapmak" suçunu düzenleyen 7/2. maddesi uyarınca toplam 25 yıl 10 ay hapis cezası verildi. İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi'nden yapılan açıklamaya göre, Adana'da son beş ay içinde 41 çocuğa toplam 143 yıl hapis cezası verilmiş oldu (Radikal- 26 Mart)

 

YARGI VE CEZASIZLIK

 

İşkenceli Ölüme 16 Yıl Sonra Dava

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde 16 yıl önce gözaltında makatına cop sokulması sonucu yaşamını yitiren Abdulkadir Kurt adlı köylüye işkence yaptıkları iddiasıyla haklarında dava açılan o dönem asker olan 15 kişinin, olaydan 16 yıl sonra ağır ceza mahkemesinde yargılanmalarına karar verildi. (haksozhaber.net- 03 Mart)

Demirtaş Mahkemeye Zorla Getirilecek

DTP Diyarbakır Milletvekili ve Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, dokunulmazlığı olduğu halde yargılandığı davada ifade vermeye gitmediği için polis zoruyla mahkemeye götürülecek.(Taraf - 6 Mart )

İşkence Cezasız Kaldı, Mağdurlar Yargılandı

3 Kasım 2008'de İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nden hastaneye sevk edildikleri sırada Fehmi Çapan, İleri Kızılaltun ve Orhan Yüksel'i ring aracında darp eden jandarma erleri hakkında Çapan, Kızılaltun ve Yüksel'in yaptığı suç duyurusu Buca Kaymakamlığı'nın jandarma erleri hakkında soruşturma izni vermemesi üzerine sonuçsuz kaldı.(ANF- 24 Mart)

Cep Telefonu Mesajına 25 Gün Hapis

Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde bir arkadaşına cep telefonundan attığı kısa mesajdan dolayı hakkında TCK'nin 215. maddesi uyarınca "suçu ve suçluyu övdüğü" gerekçesiyle Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılan A.K. (31), 27 Mart 2009'da 25 gün hapis cezasına çarptırıldı. (Radikal- 29 Mart)

 

KÜRT SORUNU

 

DTP adaylarına Kürtçe Konuştukları İçin Soruşturma

DTP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı Osman Baydemir ile Yenişehir İlçe Belediye Başkan Adayı Selim Kurbanoğlu'na seçim propagandalarında Kürtçe konuştukları için Seçim Kurulu'nun suç duyurusu üzerine soruşturma açıldı. ( ANF -18 Mart )

Newroz Kutlamasına "W" Harfi Yasağı

Osmaniye Valiliği, Newroz Tertip Komitesi'nin 21 Mart 2009'da yapılması planlanan Newroz kutlaması için yaptığı başvuru dilekçesini "W" harfini gerekçe göstererek reddetti (Gündem- 19 Mart)

"W" Harfi Yine Yasak Gerekçesi

Kars Valiliği, Newroz Tertip Komitesi'nin, 24 Mart 2009'da yapılması planlanan Newroz kutlaması için yaptığı başvuru dilekçesini "W" harfini gerekçe göstererek reddetti (Radikal- 20 Mart)

Kürtçe Konuşmaya Gözaltı

Mardin'in Midyat İlçesi'nde 24 Mart 2009'da yapılan Newroz kutlamasının ardından gözaltına alınan bir kişinin durumunu öğrenmek için İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne giden, Demokratik Toplum Partisi Midyat İlçe Başkanı Abdulaziz Bilgin "kutlamada Kürtçe konuşma yaptığı" gerekçesiyle gözaltına alındı. (Gündem- 24 Mart)

 

CEZAEVLERİ

 

Onun GATA'sı yoktu!

Ergenekoncu generaller GATA'nın verdiği sahte sağlık raporları ile serbest kalırken, hasta siyasi tutsaklar tedavileri engellendiği için cezaevlerinde ölüyor. Beşir Özer, cezaevinde yaşamını yitiren son siyasi tutsak oldu. (haksozhaber.net- 03 Mart)

E Tipi Cezaevi'nde Gardiyan Saldırısı

2 Mart 2009'da Sivas E Tipi Cezaevi'nde bulunan 6 mahkûmun gardiyanların fiziki saldırısına uğradığı açıklandı. (halkinsesi.tv- 4 Mart)

Gördüğü İşkence Sonucu Sağlığı Bozuldu

Ukraynalı bilgisayar korsanı Maksim Yastremski'nin Antalya'da kaldığı cezaevinde gördüğü işkence ve kötü muameleden ötürü sağlığının bozulduğu ileri sürüldü. Baba Leonid Yastremski iddialarla ilgili olarak, "Türkiye'de tutuklu yargılandığı 2,5 yıl boyunca oğlumuz çok zayıfladı. Hücrede birkaç kez dayağa maruz kaldı. Defalarca büyükelçiliğimize başvurdum. Oğlumun kalp yetmezliği var. 'Herhalde bir daha görüşemeyiz' diyerek eşiyle vedalaştı. Cezaevi yetkilileri doktor çağırmayı reddediyor" dedi. (Radikal- 5 Mart)

Ölmesini Bekliyorlar

Ergenekon tutuklusu paşalar sağlık sorunları gerekçesiyle bir bir tahliye edilirken, siyasi tutuklular ise ölüme terk ediliyor. 13 yıl önce tutuklanan ve müebbet hapse mahkum edilen 70 yaşındaki M. Emin Özkan'ın sağlık durumu her geçen gün biraz daha kötüleşiyor. Kalp, tansiyon, guatr ve bağırsak başta olmak üzere birçok hastalığı olmasına rağmen Özkan ne tahliye, ne de tedavi ediliyor.(Gündem- 14 Mart)

3 Hükümlüye Dayak ve Sürgün

Erzurum H Tipi Cezaevi'nde 154 tutuklu ve hükümlünün cezaevindeki uygulamaları protesto etmek amacıyla başlattığı açlık grevinde yer alan Ebedin Abi, Serdar Güzel ve Ahmet Kırboğa adlı 3 hükümlünün 11 Mart 2009 gecesi önceden bildirilmeden Trabzon'a sürgün edildiği öğrenildi. Edebin Abi'nin akrabası Haluk Abi, sürgünle ilgili olarak "sevki kasalı üstü tel örgüyle kapatılmış bir kamyonla yapmışlar. Yol boyunca dövmüşler. Ebedin Abi'nin dişi kırılmış." dedi.(Günlük- 16 Mart)

F Tipi Cezaevi'nde Kitaba El Konuldu

19 Mart 2009'da Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde, Ceylan Yayınları'ndan çıkan "Demircioğlu Önce Ben Olmalıyım" adlı kitaba, Cezaevi Eğitim Kurulu tarafından el konularak mahkûmlara verilmediği bildirildi. (atilim.org- 19 Mart)

Metris Cezaevi'nde Tek Kişilik Hücre İşkencesi

Engin Çeber'in işkenceyle öldürüldüğü Metris Cezaevi'nde siyasi tutuklular, tek kişilik hücrelerde tutuluyor, havalandırma ve iletişim hakkı kısıtlanıyor. Açık görüş sırasında görüşme odasında jandarma bulunduruluyor ve tutuklular avukat görüşüne ayakkabı araması dayatması nedeniyle yalınayak ya da terlikle çıkıyor. (ANF- 24 Mart)

Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nden Mektup Var

Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nden Atılım Gazetesi'ne mektup gönderen Vedat Düşküner, cezaevindeki uygulamaları ve hak ihlallerinin devam ettiğini söyledi. Düşküner mektubunda, 20 Mart 2009'da talebi olmadığı halde zorla ve fizikî müdahaleyle yerinin değiştirildiğini ifade etti. (atilim.org- 25 Mart)

 

HABER ALMA VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

 

Atılım Gazetesi Çalışanı Gözaltına Alındı

4 Mart 2009'da İstanbul'da Atılım Gazetesi'nin çalışanı Sonnur Sağlamer, hakkında arama kararı olduğu gerekçesiyle Güneş Ajans önünden İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne bağlı polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. (atilim.org- 4 Mart)

Basına F Tipi ayrımcılık

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Sincan'da F Tipi Cezaevi'ne yapılacak ziyarete Güncel, Evrensel, Birgün ve Taraf gazetelerini çağırmayarak, ayrımcı bir uygulamaya imza attı. (ANF- 5 Mart)

'Olmayan Davadan Suçlanıyorum'

Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu dün Ergenekon davası başta olmak üzere, Dağlıca baskını ve Özden Örnek'e ait günlükler dolayısıyla Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemisi'nde "gizliliğin ihlali ve yargıyı etkileme" suçlamasıyla on ayrı davada ifade verdi.(Taraf- 6 Mart)

DİHA Muhabirine 10 Ay Hapis

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Dicle Haber Ajansı Adana muhabiri Ersin Çelik'e, 21 Haziran 2005'te izleyici olarak katıldığı bir basın açıklamasında "yasadışı örgüt propagandası yaptığı" suçlamasıyla Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2. maddesi uyarınca 9 Mart 2009'da 10 ay hapis cezası verildi. (Gündem- 9 Mart)

Emperyalizme ve Oligarşiye Karşı Yürüyüş Dergisi'ne Toplatma

Emperyalizme ve Oligarşiye Karşı Yürüyüş Dergisi'nin yayını, derginin 8 Mart 2009 tarihli 8. sayısında yer alan haberler nedeniyle, 9 Mart 2009'da İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından durduruldu. Mahkeme derginin 8. sayısının toplatılmasına da karar verdi (halkinsesi.tv- 9 Mart)

Atılım Gazetesi ve ESP'ye Polis Baskını

Atılım Gazetesi ve Ezilenlerin Sosyalist Platformu bürolarına polis baskını gerçekleşti. Baskınlar Ankara, İzmir, Adana, Hatay ve İstanbul'da terörle mücadele şubesi ekiplerince sabah erken saatlerde eşzamanlı olarak gerçekleştirildi. Polisin Limter-İş Sendikası Genel

Başkanı Cem Dinç'in evine de baskın düzenlediği ve bilgisayarına el koyduğu bildirildi. (haksozhaber.net- 10 Mart)

DİHA Muhabiri Gök Gözaltına Alındı

Siirt'te Çakmak Mahallesi'nde Newroz kutlamaları izleyen DİHA muhabiri Abdurrahman Gök, tartaklanarak gözaltına alındı. (ANF -23 Mart)

Gazeteci Bedri Adanır'a 3 Yıl Hapis Cezası

Ülkeye Bakış Gazetesi'nin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Bedri Adanır, gazetede yayınlanan yazılardan nedeniyle hakkında açılan davada, 3 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. (ANF- 24 Mart)

Sendika Toplantısını İzlemek İsteyen İki Gazeteciye Saldırı

Belediye-İş Sendikası'nın Atatürk Spor Salonu'nda düzenlediği toplantıyı izlemek isteyen Kanal D muhabiri İbrahim Gündüz ile Star TV muhabiri Özden Erkuş saldırıya uğradıkları gerekçesiyle şikâyetçi oldu.(bianet.org- 26 Mart)

 

SORUŞTURMA, GÖZALTI VE TUTUKLAMALAR

 

DTP Sultangazi İlçe Başkanı Tutuklandı

DTP Sultangazi (İstanbul) İlçe Başkanı İsmail Adamış, hakkında tutuklama kararı olduğu gerekçesiyle 2 Mart 2009'da tutuklanarak Metris Kapalı Cezaevi'ne gönderildi (ANF- 2 Mart)

60 Gazete Yöneticisi ve Çalışanı Gözaltına Alındı

İstanbul, Ankara, İzmir, Hatay, Mersin ve Adana'da güvenlik güçleri, Ezilenlerin Sosyalist Platformu , Sosyalist Genlik Derneği , Emekçi Kadınlar Derneği  üyelerinin; Atılım Gazetesi, Güneş Ajans, Bilim, Eğitim, Estetik, Kültür, Sanat Araştırmaları Vakfı çalışanlarının ve yöneticilerinin evlerine düzenlediği eşzamanlı baskında 60 kişi gözaltına alındı. (ozgurradyo.com- 10 Mart)

Vicdanî Retçi Mehmet Bal'a Soruşturma

Vicdanî retçi Mehmet Bal'ın serbest bırakılması ve tutulduğu Beşiktaş Jandarma Bölük Komutanlığı'nda gördüğü işkence ve kötü muamelenin sorumlularının yargılanmasını talep etmek için İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi'nin 12 Haziran 2008'de yaptığı basın açıklamasıyla ilgili olarak Adile Erkan, Serpil Köksal ve Mehmet Ali Tosun hakkında "halkı askerlikten soğuttukları" iddiasıyla TCK 318. maddesi uyarınca soruşturma açıldığı 27 Mart 2009'da öğrenildi. (TİHV- 27 Mart)

 

ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ

 

İHD Şube Başkanı'nın Evinde Arama

İHD Adana Şube Başkanı Ethem Açıkalın'ın bu sabah evi aranarak ve gözaltına alınma istendi. (İHD- 10 Mart)

TUHAD-DER Şube Başkanına 10 Ay Hapis

Yaptığı bir basın açıklamasından dolayı yargılanan Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği Muş Şubesi Başkanı Mehmet Ali Karagüzel'e 13 Mart 2009'daki karar duruşmasında Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Karagüzel'in "yasadışı örgüt propagandası yaptığı" suçlamasıyla Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2. maddesi uyarınca 10 ay hapis cezası verildi. (Gündem- 13 Mart)

Seçim Bürosuna Jandarma Baskını

İstanbul'da DTP Esenyurt İlçe Örgütü tarafından hazırlanan broşürler hakkında Büyükçekmece 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin aldığı toplatma kararı üzerine DTP'nin seçim bürosu jandarma ekipleri tarafından basılarak büroda bulunan broşürlere el konuldu (Gündem- 27 Mart)

 

IRKÇI SALDIRILAR

 

DTP Seçim Bürosuna Saldırı

Antep'te DTP seçim bürosuna ülkücü oldukları tahmin edilen bir grup tarafından saldırı düzenlendi. (ANF -1 Mart)

Kocaeli'nde Ülkücü Saldırı, 5 Yaralı

Kocaeli Üniversitesi'nde bildiri dağıtan SDP üyesi 5 kişi, ülkücü bir grubun saldırısına uğradı.

(ANF- 27 Mart)

 

TOPLANTI VE GÖSTERİ ÖZGÜRLÜĞÜ

 

Polis, Mitingden Dağılan Kadınlara Saldırdı

Mersin'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yapılan mitingin ardından, evlerine dağılan kitleye polis saldırıda bulundu. (ANF- 7 Mart)

Su Parayla, Dayak Bedava

İstanbul'da gerçekleştirilen 5. Dünya Su Forumu'nu protesto etmek için Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nde basın açıklaması yapmak isteyen sendikacı ve demokratik kitle örgütü yöneticileri polis şiddetine maruz kaldı. 17 kişi gözaltına alındı.(Birgün- 17 Mart)

Erzincan Valiliğinden Newroz İzni Çıkmadı

DTP Erzincan İl Örgütü'nün, Newroz'u kutlama başvurusunun Erzincan Valiliği tarafından "genel asayiş ve kamu düzeni" gerekçe gösterilerek reddedilmesinin ardından yaptığı 2. başvuru da 19 Mart 2009'da Erzincan Valiliği'nin Newroz Komisyonu programında yer almadığı için reddedildi. (Gündem- 19 Mart)

Adana Valiliği Newroz Kutlama Talebini Reddetti

Adana Valiliği, Newroz Tertip Komitesi'nin, 22 Mart 2009'da kutlaması için yaptığı açık alan talebini 19 Mart 2009'da reddetti. (Gündem- 19 Mart)

Şemdinli'de Halka Saldıran Polis Bir Çocuğu Yaraladı

Şemdinli de Moda mahallesinde Newroz kutlaması yapan halka polis panzerler eşliğinde müdahale etti. Kitleye gaz bombası atıp dağıtmak isteyen polisler, gaz bombasının gözüne isabet etmesi sonucu Sinan Oğuz (9) adlı bir çocuğun gözünden yaralanmasına neden oldu.

(ANF- 21 Mart)

İdris Danışlı'nın Mitingine Baskın

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nin Turgutreis Beldesi'nde DTP'nin Belde Belediye Başkan adayı İdris Danışlı'nın mitingi diğer siyasî partiler tarafından basılarak DTP'nin miting yapması engellendi. 3 kişinin yaralandığı, 4 kişinin gözaltına alındığı olayda mitingi basan siyasî partilerin "Mehter Marşı"nı, "Onuncu Yıl Marşı"nı ve "Genç Osman" türküsünü çalarak Türk bayrakları salladıkları öğrenildi. (Radikal- 27 Mart)

Seçim Kutlamalarına Polis Müdahalesi

Diyarbakır'da DTP'nin Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kazanmasını kutlayan bir gruba müdahale eden polis ekiplerinin açtığı ateş sonucu Safinaz Ulaş (20) ağır yaralandı (ANF- 30 Mart)

 

DÜŞÜNCEYİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

 

6 Kişiye 10'ar Ay Hapis Cezası

17 Haziran 2008'de yapılan bir toplantıda konuşma yapan İbrahim Güçlü, Fuat Önen, Arif Sevinç, Nadir Yektaş, Eyyüp Karageçi ve Mehmet Oğuzlu hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettikleri", "suçu ve suçluyu övdükleri" ve "cumhuriyeti alenen aşağıladıkları" suçlamalarıyla Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 216., 215. ve 301. maddelerinden açılan davanın karar duruşmasında sanık 6 kişiye 10'ar ay hapis cezası verildi .(Günlük- 5 Mart)

'Askere Gitmek Kötüdür' Diyene 916 TL Ceza

Savaş karşıtı Doğan Özkan, İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında 10 Aralık 2008'de İstanbul'da Selimiye Kışlası önünde yaptığı açıklama nedeniyle hakkında "halkı askerlikten soğuttuğu" iddiasıyla TCK'nin 318. maddesinden açılan davanın 19 Mart 2009'da Üsküdar 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen 2. duruşmasında 916 TL para cezasına çarptırıldı (atilim.org- 19 Mart)

"Ülkeye Bakış" Sorumlu Müdürü Adanır'a  3 Yıl 2 Ay Hapis

Haftalık yayınlanan Ülkeye Bakış Gazetesi'nin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Bedri Adanır, 12-17 Ekim 2008 ve 18-24 Ekim 2008'de gazetede yayınlanan yazılardan nedeniyle hakkında Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 7/2. maddesi uyarınca "yasadışı örgüt propagandası yaptığı" suçlamasıyla Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 24 Mart 2009'da görülen duruşmasında 3 yıl hapis cezasına mahkûm oldu. (bianet.org- 24 Mart)

 

KİŞİ ÖZGÜRLÜĞÜ VE GÜVENLİĞİ

 

Zihinsel Engelli Genç Askere Alınıp Tutuklandı

İstanbul Gümüşsuyu Askeri Hastanesi Baştabipliği'nin "zihinsel engelli" olduğuna dair rapor verdiği Hüseyin Alp isimli askerin 23 Şubat'tan bu yana Ankara Mamak Askeri Hapishanesi'nde tutulduğu açıklandı. Baba Mustafa Alp Oğlunun tutuklanırken işkence gördüğünü iddia etti. (Birgün- 9 Mart)

Asker Kurşunu Ağır Yaraladı

Siirt'te operasyona çıkan askerlerin açtığı ateş sonucu Eldin Bağdem (47) yaralandı. Yetkililer su almaya giden Bağdem'e "dur" ihtarında bulunulduğunu fakat uyarıyı duymayan Bağdem'e HPG militanı olduğu zannedilerek ateş açıldığını bildirdiler. (Gündem- 22 Mart)

"Dur" İhtarın Sonucu Ağır Yaralandı

22 Mart 2009'da Konya'da Kadir Düzgün (24) otomobiliyle giderken polis ekiplerinin Düzgün'ün "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle açtığı ateş sonucu ağır yaralandı (Vatan- 23 Mart)

Korucu ve Yakınları 15 Kişiyi Yaraladı

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde muhtarlık seçimini kaybeden korucu ve yakınları, seçimi kazanan muhtar İrfan Çetinkaya ailesine saldırdı. Saldırıda 15 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı.(ANF- 30 Mart)

HASTA HAKLARI

 

Minik Umut'a 4 Hastane Gezdirildi!

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde, üzerine çaydanlıktaki kaynar su dökülen bebek, götürüldüğü 4 hastanede de yanık ünitesi bulunmadığı için tedavi edilemeyip İzmir'e gönderildi.(haber7.com- 1 Mart)   

Boş Yatak Olmadığı Gerekçesiyle Ameliyat İçin Acil Serviste Bekletiliyor

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde ultrason çekimi sırasında stajyer doktorlar tarafından karnındaki kistin patlatıldığını öne süren 28 yaşındaki Fatma Çınar, doktorların ''acilen ameliyat olması gerektiğini'' söylediğini, ancak ''boş yatak olmadığı' gerekçesiyle 3 gündür acil serviste beklediğini söyledi.(Zaman- 5 Mart) 

 

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi

İnsan Hakları Komisyonu

Önceki ve Sonraki Haberler