Özgür-Der NİSAN 2009 Hak İhlalleri Raporu

Özgür-Der NİSAN 2009 Hak İhlalleri Raporu

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi İnsan Hakları Komisyonu her ay periyodik olarak aylık hak ihlalleri bilançosu ve değerlendirme raporunu kamuoyu ile paylaşıyor. Nisan 2009 ayı yine hak ihlalleri ile dolu!

NİSAN 2009 İNSAN HAKLLARI RAPORU

 

29 Mart yerel seçimlerinin ardından ihlallerde gözle görülür bir artış gözlenmekte. Bu ay yaşam hakkı, çocuklara yönelik ihlaller, keyfi gözaltılar, yargıda cezasızlık, ifade özgürlüğü, işkence ve kötü muamele ve Kürtçe yasakları başta olmak üzere yoğun hak ihlallerine tanık olduk.

 

Kürt sorununda siyasi inisiyatif alınması ve çözüm yolunda adım atılması beklenirken, bu ay da operasyonlardan, dipçiklerden, silahlardan ve kandan medet umuldu. Her ay raporlarımıza yansıyan çocuklara yönelik hak ihlalleri bu ay işkenceye dönüştü ve sokaklara taştı.

 

7 Kasım 2008 tarihinde Özgür-Der Genel Merkezi tarafından yayınlanan ve birçok derneğin de destek verdiği "İnancımızın ve Kimliğimizin Aşağılandığı, Resmi İdeolojinin Dayatıldığı Törenlere Tavır Alalım!" başlıklı bildiri nedeniyle derneğimiz hakkında açılan kapatma davasının ilk duruşması Nisan'da görüldü.

 

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ "İletişim Toplantısı"nda siyasetten medyaya, yargıdan Baro'ya takip edilmesi gereken güzergâhı belirledi. Ergenekon davasının yeni avukatlığına soyunan Genelkurmay Başkanı, "gizli tanık ve itirafçılara dayanıyor" diyerek davayı küçümsedi. "Dileriz sanıklar beraat eder" diyerek, sanıkların beratını talep etti ve Meclisi boykot etmeye devam edeceklerini deklare etti.

 

29 Mart yerel seçimleri ve ABD Başkanı Barak Obama'nın ziyareti ardından, El-Kaide ve PKK ile "irtibatlı olmak" iddiası ile Türkiye genelinde gözaltı ve tutuklama furyası başlatıldı. Yakalama ve gözaltına alma sırasında hukuk kurallarının ciddi bir şekilde ihlal edildiği görüldü.

 

Yakın tarihte farklı inanç ve kültürlere, her düşünceden muhaliflere karşı gerçekleştirilen inkâr, ayrımcılık ve yok etme politikaları, geride binlerce faili meçhul cinayet, kayıp ve toplu mezar bıraktı. Üstü örtülen olaylarla ilgili itiraflar bu ay da birbirini izledi. Ancak, failler gizlenmeye devam ediyor. 

 

Bu arada güvenlik güçlerinin, işkence ve yargısız infaz suçlaması altında olan görevlilerin yargılanmadığı, az da olsa açılan davada ceza verilmediği, ceza verilse bile af veya zamanaşımı ile bu kişilerin "kurtarıldığı" acı bir gerçek. Bunlara bu ay Bayrampaşa Cezaevi'nde 2000 yılında düzenlenen ve 32 kişinin katledildiği ''Hayata Dönüş Operasyonu''nun ardından 167 tutuklu ve hükümlü hakkında açılan davanın, zaman aşımı nedeniyle düşmesi eklendi.

 

Yaşam Hakkı İhlalleri Devam Etti

 

Kürt sorunu; siyasal, kültürel, kimliksel, ekonomik, sosyal ve psikolojik sebeplere bağlı olarak yakıcı bir şekilde devam ediyor. Bu sorun var oldukça, askeri oligarşinin siyaset ve toplum üzerindeki sosyal ve siyasal etkisi devam edecektir.  

 

Bu ay devlet kaynaklı şiddet birçok kentte karşımıza çıktı. Şanlıurfa'da, Abdullah Öcalan'ın doğum gününü kutlamak için, doğum yeri olan Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesi'ne bağlı Ömerli Köyü'ne gitmek isteyen aralarında DTP'li milletvekilleri ile belediye başkanlarının da bulunduğu gruba güvenlik güçleri müdahale etti. Çıkan olaylarda Mustafa Dağ ve Mahsum Karaoğlan hayatını kaybet.

 

Hakkâri'nin Bağlar Mahallesi'nde ise DTP operasyonlarına karşı yapılan protestolarda yaşanan olaylar sırasında polisin attığı gaz bombasından kaçarken Katramas Deresi'ne düşen 14 yaşındaki Abdulsamet Erip adlı çocuk yaşamını yitirdi.

 

Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde ise Emre Günay, polis ekiplerine ateş ettiği ve "dur" ihtarına uymadığı iddiasıyla öldürüldü.

 

Kahramanmaraş'ta, askerî tatbikat alanında oynayan iki kardeşin bulduğu havan topu mermisinin patlaması sonucu kardeşlerden Medine Avcı (2) yaşamını yitirdi.

 

İstanbul Bostancı'da ise polis yaptığı operasyonda şov yapayım derken 3 insanın ölümüne zemin hazırladı. Operasyon sırasında gerekli önlemleri almayan polis, sokaktan geçen bir kişi, bir eylemci ve bir polisin ölümüne neden oldu.

 

Özgür Düşünce Susturulmak İsteniyor!

 

Genel merkezimiz tarafından yayınlanan ve birçok derneğin de destek verdiği "İnancımızın ve Kimliğimizin Aşağılandığı, Resmi İdeolojinin Dayatıldığı Törenlere Tavır Alalım!" başlıklı bildiri nedeniyle Özgür-Der hakkında İstanbul Valiliğinin talebi üzerine Savcılıkça Fatih 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan kapatma davasının ilk duruşması 29 Nisan 2009'da yapıldı. Duruşmada kısa bir sözlü savunma dışında sözlü savunmaya izin verilmeyip, savunma yazılı olarak alındı ve duruşma 10 Haziran tarihine ertelendi.

 

Düşünceye düşünce ile cevap veremeyenler yasak ve tehditlere başvururlar. Özgür düşünceye açılan bu dava, Kemalist rejimin düşünsel tükenişini gösteriyor. Özgür-Der'in kapatılması talebiyle açılan dava, düşünce ve örgütlenme özgürlüğüne yönelen açık bir saldırıdır. Söz konusu kapatma davası, laik-Kemalist resmi ideolojik dayatmaların, otoriter tahammülsüzlüğün tipik bir tezahürüdür.

 

Özgür-Der olarak kurulduğumuz günden beri yapmaya çalıştığımız gibi; eğitim alanında uygulanan tek tipçilikten Kürt sorununa, cezaevlerinde siyasi tutukluların tecridinden işkence ve kötü muameleye, düşüncenin özgür bir şekilde ifade edilmesinden vicdani redde kadar, Kemalist rejimin çarpıklıklarını deşifre etmeye devam edeceğiz. İslami kimliğin açık ve net ifadesine gösterilen bu tepki gösteriyor ki, Kemalist sistem İslam'ın vicdanları aşmasına ve görünür olmasına, görece özgürleşme sürecine rağmen eskiden olduğu gibi bugün de, tahammül edememektedir.

 

Çocuklara Yönelik Şiddet Devam Etti

 

Her ay raporlarımıza yansıyan çocuklara yönelik devlet şiddeti tüm tepkilere karşın devam ediyor. Bugüne dek çeşitli defalar yargısız infazlara hedef olan Kürt çocukları, son yıllarda medyaya yansıdığı üzere sokak eylemlerinde orantısız güce, sokak işkencelerine ve kurşunlara hedef oluyor.

 

Hakkâri'nin Bağlar Mahallesi'nde DTP'ne yönelik operasyon ve tutuklamalara karşı gösteri yapan gruba müdahale eden Özel Harekat polislerinden biri, 14 yaşındaki Seyfi Turan'ın başına silah dipçiği ile vurarak ağır bir şekilde yaraladı. Basın mensuplarının gözleri önünde cereyan eden olayda polis elindeki uzun namlulu silahın dipçiğiyle çocuğun kafasına vurarak parçalamak istedi. Başından aldığı darbeler sonucu ağır yaralanan Seyfi Turan, kaldırıldığı hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedavi edildi.

 

Bu olaylarda emniyet güçlerinin intikam ve hınç duygusuyla hareket ettiği gözleniyor. Yaşları 12 ile 18 arasında değişen çocuklara karşı uygulanan bu şiddet hiçbir şekilde kabul edilemez. Özgür-Der olarak polisin özellikle çocuklara karşı uyguladığı bu şiddeti bir kez daha kınıyoruz.

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi

İnsan Hakları Komisyonu

 

 

NİSAN 2009 İNSAN HAKLLARI BİLÂNÇOSU

 

YAŞAM HAKKI

Şanlıurfa'da Öcalan Gerginliği: 2 ölü

Şanlıurfa'da, Abdullah Öcalan'ın doğum gününü kutlamak için, doğum yeri olan Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesi'ne bağlı Ömerli Köyü'ne gitmek isteyen aralarında DTP'li milletvekilleri ile belediye başkanlarının da bulunduğu gruba güvenlik güçleri müdahale etti. Çıkan olaylarda Mustafa Dağ ve Mahsum Karaoğlan hayatını kaybederken, 20 kişi de yaralandı. (islahhaber.com- 5 Nisan)

 

İskenderun'da "Dur" İhtarı Sonucu Ölüm

5 Nisan 2009'da Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde polis ekipleri, kimlik sordukları Emre Günay'ın (30) polis ekiplerine ateş ederek kaçması üzerine yapılan "dur" ihtarına uymadığı iddiasıyla Günay'ı öldürdü (Radikal- 6 Nisan)

 

Kahramanmaraş'ta Patlama

16 Nisan 2009'da Kahramanmaraş'ta, askerî tatbikat alanında oynayan iki kardeşin bulduğu havan topu mermisinin patlaması sonucu Medine Avcı (2) yaşamını yitirdi; Nidal Kürkçüeri (18), Sultan Avcı (24) ve Salih Avcı (4) da yaralandı (ntvmsnbc.com- 16 Nisan)

 

Hakkari'de 23 Nisan: Bir Çocuk Öldü

Hakkâri'nin Bağlar Mahallesi'nde DTP operasyonlarına karşı yapılan protestolarda dün yaşanan olaylar sırasında polisin attığı gaz bombasından kaçarken Katramas Deresi'ne düşen 14 yaşındaki Abdulsamet Erip kaldırıldığı Van Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. (bianet.org- 24 Nisan)

 

İstanbul'da Ev Baskını

27 Nisan 2009'da İstanbul'un Kadıköy İlçesi'nde bağlı Bostancı Semti'nde bir eve baskın düzenleyen polis ekipleriyle evde bulunan ve Devrimci Karargâh Örgütü'nün militanı olduğu iddia edilen bir kişi arasında yaklaşık 7 saat süren bir çatışma meydana geldi. Çatışmada polis telsizinden yaptığı konuşmada adının Orhan Yılmazkaya olduğunu ileri sürerek, "'teslim olmayacağını, yeteri kadar el bombası ve mermisinin olduğunu" iddia eden kişi, bir başkomiser ve çatışmayı izleyen Mazlum Şeker yaşamını yitirdi. NTV Kameramanı İlhan Kandaz'ın ve 7 polis memurunun da yaralandığı baskınla ilgili olarak Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yayın yasağı kararı aldı. İstanbul Valisi Muammer Güler ise baskının yapıldığı evle birlikte 60 ayrı yere polis ekiplerinin baskın düzenlediğini açıkladı (ntvmsnbc.com- 27 Nisan)

 

ÇOCUK HAKLARI

İki Çocuğa 20'şer Yıl Hapis İstemi

Şırnak'taki bir eylemde görüntülenen iki çocuğun 20 yıl hapsi istendi. TRT'nin Kürtçe kanalının 1 Ocak'ta yayına başlamasıyla ilgili basın açıklamasına katıldıktan sonra güvenlik güçlerine taş attıkları polis kamerasıyla tespit edildiği öne sürülen 15 yaşındaki M.B. ile 16 yaşındaki T.N. hakkında, iddianame hazırlandı. (islahhaber.com- 8 Nisan)

 

"Kalbi Hızla Atan" Çocuğa "Terör" Cezası

"Terör" mahkûmu olarak 5 yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra tahliye olan 3 çocuğun, kapleri hızlı attığı ve terli oldukları için gözaltına alındıkları belirtildi. Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi, 'PKK üyeliği' ve 'örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla yargıladığı 16 yaşlarındaki O.N., T. S.ve M. B.'ye 5 yıl 2'şer ay hapis cezası verdi. Yaşlarının küçüklüğü ve iyi hal nedeniyle cezayı önce 6 ay 20 güne indiren mahkeme, 1 Nisan 2009'da görülen karar duruşmasında, cezaevinde geçirdikleri süreyi göz önüne alarak çocukların tahliyelerine hükmetti. Geçen ekimde gözaltına alınan çocuklar altı aydır Pozantı Cezaevi'nde tutuluyordu. (islahhaber.com- 8 Nisan)

 

23 Nisan'da Güldürecektiniz, Ağlattınız!

Eskişehir ve İstanbul'da soğuk ve yağmurlu hava, törene katılan çocukları ağlattı. Eskişehir'de üzerlerindeki incecik kostümleri ile yağmur altında saatlerce bekletilen çocuklar sırılsıklam oldu. Birçok öğrenci soğuk ve yağmur altında ıslandıkları için rahatsızlanırken, bazı çocuklar ablunaslarda tedavi altına alındı. Üşüdükleri için ağlayan öğrencilerin durumu karşısında öğretmenleri ve velileri çaresiz kaldı. (Vakit- 23 Nisan)

 

Kürt Çocuklara 23 Nisan'da Polis Dayağı

Hakkari'de, Türkiye genelinde DTP' ye yönelik başlatılan operasyonları protesto etmek amacıyla eylem yapıldı. Olaylar sırasında bir özel harekât polisinin dövdüğü çocuk ağır yaralandı. Seyfi Turan adlı çocuğun bayıldığını gören polisler çocuğu bırakıp giderken; Yaralı ve baygın vaziyette yerde yatan çocuğu gazeteciler yol kenarına taşıdı. Mahalle aralarında atılan biber gazından zehirlenen bazı kadın ve çocuklar ise hastaneye kaldırıldı. Çıkan olaylarda polis, 15 kişiyi gözaltına alırken, olaylarda 4'ü ağır 8 kişi de yaralandı. (islahhaber.com- 24 Nisan)

 

On Yaşındaki Çocuğa Kurşun

Şırnak'taki gösterilerde 10 yaşındaki Şükrü Bağana başına isabet eden plastik mermilerle ağır yaralandı. (Taraf- 29 Nisan)

 

Adana'da 23 Çocuğa Hapis Cezası

Mahkemeler Newroz kutlamaları sırasında gözaltına alınan 23 çocuktan 22'sine "örgüt adına suç işlemek" ve "örgüt propagandası" gerekçesiyle hapis cezası verdi. (bianet.org- 29 Nisan)

 

SORUŞTURMA, GÖZALTI VE TUTUKLAMALAR

Eskişehir'de 30 Kişi Gözaltında

El-Kaide üyesi olmak ithamı, mağdur etmeye ve yeni hukuksuzluklara kapı aralamaya devam ediyor... Eskişehir Terörle Mücadele polisleri, Sümer, Zincirlikuyu ve Sazova mahallelerindeki bazı evlere eş zamanlı baskın yaptı. Operasyonlarda, el-Kaide'ye yardım ve yataklık yaptıkları iddiasıyla aralarında kadınların da bulunduğu 30 kişiyi gözaltına aldı. (haksozhaber.net- 10 Nisan)

 

Dicle Üniversitesi'nde 15 Öğrenci Gözaltına Alındı

Dicle Üniversitesi'nde sabah saatlerinde dersleri boykot edip Fen Edebiyat Fakültesi önünde bir araya gelen öğrencilere polis müdahale etti. Polis ve öğrenciler arasında yaşanan gerginliğin ardından 15 öğrenci gözaltına alındı. Polisin müdahalesinin ardından tekrar bir araya gelen öğrenciler, Halfeti'de çıkan olaylarda hayatını kaybeden Dicle Üniversitesi Matematik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Mahsun Karaoğlan ve gözaltına alınan öğrenciler için oturma eylemi yaptı. (islahhaber.com- 07 Nisan)

 

Bir Haftada 305 Gözaltı

29 Mart yerel seçimleri ve 5-6 Nisan tarihleri arasında ABD Başkanı Barak Obama'nın Türkiye ziyareti ardından, Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ'un yıllık değerlendirme toplantısının yapıldığı 14 Nisan günü DTP'ye yönelik Türkiye genelinde operasyonlar başlatıldı. 14 Nisan'da 15 ilde eş zamanlı baskınlarda aralarında DTP Eşbaşkan yardımcıları ve Gün TV müdürünün de olduğu 53 kişi gözaltına alındı. Sonraki günlerde eş zamanlı operasyonlar, hem batı metropollerinde hem de Kürt kentlerinde devam etti. Operasyonlarda son bir hafta içerisinde en az 305 kişi gözaltına alındı ve bunlardan en az 149'u tutuklandı. (islahhaber.com- 21 Nisan)

 

Keyfi Gözaltılar Devam Ediyor

Vasat ve İhya-Der'e yönelik Gaziantep merkezli olmak üzere 10 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Baskınlarla birlikte 70'i aşkın kişi gözaltına alındı. Operasyonlar Gaziantep, Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Osmaniye, Malatya, Erzurum, Bitlis ve Elazığ illerinde bu sabah erken saatlerde yapıldı. (islahhaber.com- 27 Nisan)

 

KÜRT SORUNU

Maçta Kürtçe 'Pas at' Dedi, Polis Saldırdı

Van"ın Muradiye ilçesi"nde, Emniyet Müdürlüğü"nde görev yapan polislerle lise öğrencileri arasında yapılan "dostluk maçı"nda kavga çıktı. Kavgada, polis dört öğrenciyi yaraladı. Polisler hakkında soruşturma başlatıldı. (Birgün- 14 Nisan)

 

'Kürtçe Ajanda' Davasına Devam Edildi             

Diyarbakır Barosunca geçen yıl hazırlanan Kürtçe ajanda nedeniyle haklarında ''görevi kötüye kullandıkları'' iddiasıyla dava açılan eski baro başkanı Sezgin Tanrıkulu ve avukat Nesip Yıldırım'ın yargılanmasına devam edildi. (islahhaber.com- 17 Nisan)

 

Kürtçe Konuştuğu İçin Görüş Hakkı Elinden Alındı

17 Nisan 2009'da Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan oğlunu görmeye giden anne Hayic Yağarcık (60), Türkçe bilmediği için oğluyla Kürtçe konuşmak istediğini fakat konuşmaya izin verilmediğini ve görüşmeni sonlandırıldığını söyledi (Evrensel- 21 Nisan)

 

11 Siyasetçiye Kürtçe Soruşturması

Ağrı'da, yerel seçimlere yönelik Kürtçe propaganda yaptıkları gerekçesiyle 11 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Kürtçe konuştukları için haklarında soruşturma başlatılanlar şunlar: DTP adayı Celal Tanrıverdi, DTP Parti meclis üyesi Orhan Artuç, Demokrat Parti Diyadin İlçe Belediye Başkan adayı Rıfat Polat ile Ak Parti Ağrı Milletvekili Cemal Kaya, Ak Parti Diyadin Belediye Başkan adayı Seyfettin Yaşlı, Anavatan Partisi adayı Yakup Yaşar, DSP adayı Hakan Çiftçi, Eski Ağrı Belediye Başkanı Hüseyin Yılmaz, Liberal Demokrat Parti adayı Seyithan Tanrıverdi, Halkın Yükseliş Partisi adayı Mehmet Ali Yenigün ve CHP adayı İsmail Polat. (islahhaber.com- 26 Nisan)

 

Cezaevinde Kürtçe Konuştu, Dayak Yedi

Ankara Bayburt Cezaevi'nde kalan Mehmet Dağkuşu, telefonda Kürtçe konuştuğu için cezaevinde dayak yedi, ardından telefonla görüşme hakkı yasaklandı. Olayda iki parmağı kırılan Dağkuşu, ameliyat oldu. Ölümle tehdit edildiğini söyledi. (ANF- 30 Nisan)

 

MAYIN VE PATLAYICILAR

Silopi'de Patlama

5 Nisan 2009'da Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde açık arazide bir cismin patlaması sonucu 2 çocuk yaralandı (ANF- 5 Nisan)

 

Uludere'de Patlama

5 Nisan 2009'da Şırnak'ın Uludere İlçesi'nde arazide buldukları el bombasının patlaması sonucu Engin Yıldız (15) ve Reber Bayram (14) adlı 2 çocuk ağır yaralandı (Zaman- 6 Nisan)

 

Şemdinli'de Patlama

6 Nisan 2009'da Hakkâri'nin Şemdinli İlçesi'nin Tanyolu (Gelişen) Köyü'ne akrabalarını ziyarete gelen iki İranlı mayına bastı. Patlamada adları öğrenilemeyen 2 kişiden 1'i yaşamını yitirirken 1'i de yaralandı (ANF- 6 Nisan)

 

DSİ Kanalından 15 Bomba Çıktı

Sivas karayolu Tepeköy mevkisinde DSİ 'ye ait sulama kanalından çıkarılan balçığın içinde bulunan bir kutuda 14 adet el bombası, 1 adet sis bombası bulundu. Jandarma, çevre güvenliği alarak, kanalın çevresinde kazı yaptı.(Birgün- 13 Nisan)

 

Silopi'de Bir Patlama Daha

14 Nisan 2009'da Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde askerî mühimmat taşıyan bir kamyonun geçişi sırasında önceden döşenmiş mayının patlaması sonucu kamyonun şoförü İsmail Bülbül yaşamını yitirdi (Sabah- 15 Nisan)

 

Uzman Çavuş Bombaları Hatıra Olsun Diye Almış!

Trabzon 'da yol kenarına bırakılan bir çantada 4 adet el bombası bulunmasına ilişkin, eskiden jandarma uzman çavuş olarak görev yapan bir kişi gözaltına alındı. Boztepe Mahallesi Kaptan Sokak'ta üç gün önce ''bond'' tipi bir çanta içinde, MKE ve Alman yapımı 4 adet el bombası ile 2 adet 9 mm çapında mermi bulunmasına ilişkin soruşturmayı yürüten Trabzon Emniyeti E.S. adlı kişiyi gözaltına aldı. (Birgün- 15 Mart)

 

Poyrazköy Cephaneliğinde 4 Muvazzaf Subaya Gözaltı

Bedrettin Dalan'ın başkanlığını yaptığı istek Vakfı'na ait arazide bulunan cephanelikle ilgili olarak dördü muvazzaf subay, 10 kişi gözaltına alındı. Arazide dün de kazı yapıldı.(Birgün- 23 Nisan)

 

Dalan'ın Arazisinde Ceset Ararken, Cephanelik Çıktı

Bu telefon kaydı üzerine Ergenekon savcıları harekete geçerek görüşmenin deşifresini İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne vererek kroki bilgilerinin çıkarılmasını istedi. Polis, araziyi tespit ettikten sonra kazı çalışması başlatıldı. Kazıdan önce tuzak bomba ihtimaline karşı alanda dedektör cihazları ve köpeklerle arama yapıldı. 80 dönümlük arazide yapılan ince aramada ceset aranırken cephanelik bulundu. Toprak altında 10 lav silahı, 5 roketatar, 10 el bombası, 20 ses, 10 sis ve 3 gösteri bombası, 700 G3 tüfek ve tabanca mermisi, 10 dinamit lokumu, 250 gram C-4 patlayıcı ve 19 aydınlatma fişeği çıkarıldı. (islahhaber.com- 23 Nisan)

 

Bombalar Özel Harekâtçının Çıktı

İzmir'in Çiğli ilçesinde boş bir evde önceki gün bulunan 2 el bombası ve çok sayıda mermiyle ilgili, evden 3 ay önce taşınan bazı suçlardan sabıkalı kişi ile birlikte kaldığı emekli bir özel harekât polisi gözaltına alındı.(Birgün- 24 Nisan)

 

Çiftlik Evinden Cephanelik Çıktı

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı İstanbul'un yeni ilçelerinden Arnavutköy'ün Yeniköy bölgesinde saklanan çok sayıda silah ve mühimmatı ortaya çıkardı.Operasyonda Tayfun K. isimli şahsın, Orhan Ç. ve Kamil P. isimli şahıslara ait çiftlik ve evlerde silah ve mühimmat sakladığı belirlendi..Gözaltına alınan şahısların ve işyerlerinde yapılan aramalarda 4 adet Kaleşnikof, 1 adet bilye atar tabanca, 7 adet av tüfeği, 359 adet kaleşnikof fişeği, 22 adet G-3 piyade tüfeği fişeği, 8 adet M 16 Piyade tüfeği fişeği, 2 adet 9.65 mm. tabanca fişeği, 6 adet bilye tabanca mermisi, 2 adet Kaleşnikof şarjörü, ele geçirildi. Adliye'ye çıkarılan zanlılar tutuklanarak cezaevine gönderildi.(Birgün- 25 Nisan)

 

Beykoz Hâlâ Kazılıyor, Şüpheliler Adliyede

Ergenekon soruşturması kapsamında, İstanbul'un Beykoz ilçesine bağlı Poyrazköy'deki kazı çalışmaları dün yeniden başladı.(Birgün- 25 Nisan)

 

Beyoğlu'nda Ses Bombası Patladı

Beyoğlu'nda bir internet kafenin önüne bırakılan ses bombasının patlaması sonucu 3'ü çocuk 5 kişi hafif yaralandı. (Birgün- 25 Nisan)

 

Ergenekon Cephanesi Tükenmek Bilmiyor!

Ergenekon soruşturması kapsamında Poyrazköy'de yapılan kazılarda, 15'i dolu 22 adet lav silahı, 14 el bombası, 24 adet el bombası fünyesi, 450 gram C3 patlayıcı madde ile çok sayıda mühimmat ele geçirildiği açıklandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğünde basın mensuplarına dağıtılan bilgi notunda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının Ergenekon soruşturması kapsamında Beykoz ilçesi Poyrazköy Keçilik Mevkisi'nde İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince verilen arama kararlarına istinaden 21 Nisan günü kazı çalışmalarına başlandığı belirtildi.(Birgün- 26 Nisan)

 

CEZAEVLERİ

Cezaevinde Baskılar

İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Nizam Algünerhan ve Mehmet Nayan, İnsan Hakları Derneği'ne ve Çağdaş Hukukçular Derneği'ne yazdıkları mektuplarda, cezaevi birinci müdürü Nemci Üçler'in göreve başladığı günden itibaren bir dizi keyfî uygulama başlattığını; tutuklu ve hükümlülerin uyması gereken 30 maddelik bir talimatname hazırlayarak, talimatnamelerin odalara asılmasını zorladığı; asmayanların disiplin işlemlerine tabi tutulduğunu ileri sürdü. (Günlük- 1 Nisan)

 

Cezaevinde Kürtçe Yasağı

1 Nisan 2009'da Elbistan (Kahramanmaraş) E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan Mustafa Kaya'nın gönderdiği mektupta, Kürtçe yazılan mektuplara el konulduğu öğrenildi (Gündem- 1 Nisan)

 

Cezaevlerinde Keyfi Muameleler Devam Ediyor

6 Nisan 2009'da Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan 350 tutuklu ve hükümlünün gönderdiği mektupta; Kürtçe ifadelerin yer aldığı mektupların yırtıldığı, sağlık sorunu olan tutuklu ve hükümlülere gerekli tedavilerin uygulanmadığı, 70'in üzerine tutuklu ve hükümlünün mutlaka tedavi edilmesi gerektiği, 3 kişilik koğuşlarda 9 kişinin kaldığı, keyfi disiplin cezalarının uygulandığı belirtildi (Gündem- 6 Nisan)

 

Diyarbakır D Tipi Cezaevinde Mektuba Sansür

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi bulunan Sedat Akgök'ün gönderdiği ve Dicle Haber Ajansı'na 8 Nisan 2009'da ulaşan bir mektubun, Cezaevi Mektup Okuma Komisyonu tarafından bir kısmı karalandıktan sonra postaya verildiği öğrenildi (Gündem- 8 Nisan)

 

Duvara Resim Asmak da Suç!

İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde hükümlü bulunan Nazmi Algünerhan'ın, odasının duvarına astığı çocuk ve kaplumbağa fotoğrafları nedeniyle 12 gün hücre cezasına çaptırıldığı 9 Nisan 2009'da öğrenildi (Gündem- 9 Nisan)

 

Cezaevinde Darp Edildi

17 Nisan 2009'da Kırıkkale F Tipi Cezaevi'nde bulunan İlker Eygi'nin gardiyanlar tarafından darp edildiği öğrenildi. Eygi'nin aldığı darbeler sonucu vücudunda şişlik ve morluklar oluştuğu öğrenildi. (Gündem- 17 Nisan)

 

İhlal Protestosuna İhlalle Karşılık Gördüler

Erzurum H Tipi Cezaevi'ndeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla başlatılan açlık grevinin 20. gününde Trabzon Cezaevi'ne sürgün edilen Ebedin Abi, Serdar Güzel ve Ahmet Kırboğa adlı 3 hükümlünün sürgün edildikleri cezaevinde de telefon görüşmelerinin kesilmesi, havalandırma haklarının kullandırılmaması gibi hak ihlallerine maruz kaldıkları 17 Nisan 2009'da öne sürüldü (Günlük- 17 Nisan)

 

Günlük İhtiyaçları Bile Karşılanmıyor

17 Nisan 2009'da TİHV Genel Merkezi'ne Bolu F Tipi Cezaevi'nden ulaşan bir mektupta yer alan ifadelerde, cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlülerin temizlik isteklerinin cezaevi yönetimi tarafından karşılanmadığı, çamaşırların 2 veya 3 ay aralıklarla yıkandığı ayrıca temiz bir şekilde yıkanmayan nevresimlerin tutuklu ve hükümlülere karışık olarak verildiği bilgileri yer aldı (TİHV- 17 Nisan)

 

Cezaevinde Arama ve Yer Rezaleti

23 Nisan 2009'da, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Cezaevi İnceleme Komisyonu'nun Van Cezaevi'nde yaptığı incelemelerde tutuklu ve hükümlülerin güvenlik gerekçesiyle üstlerinde elbise olmaksızın arandıkları öğrenildi. Komisyonun bir başka tespiti de mahkûm sayısının fazlalığından ötürü 22 kişinin beton zeminde uyuması oldu (haksozhaber.net- 23 Nisan)

 

Kapıyı Kırdığı İçin Cezası Uzadı

22 Nisan 2009'da, Sincan (Ankara) Kadın Kapalı Cezaevi'nde bulunan Raife Algül'e tahliyesine 9 ay kala kaldığı koğuşun kapısını kırdığı iddiasıyla 5 gün hücre cezası, 6 ay açık görüş cezası ve Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 1 yıl hapis cezası verildiği öğrenildi. (Günlük- 22 Nisan)

 

Gardiyanlar Tarafından İşkence Yapıldı

23 Nisan 2009'da, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan Resul Çakır'a gardiyanlar tarafından koğuş değişikliği esnasında işkence ve kötü muamele yapıldığı iddia edildi (Gündem- 23 Nisan)

 

Siirt E Tipi'nde İsyan

SİİRT E Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan tutuklular baskı ve tecrit politikalarına karşı isyan etti. Cezaevi çatısına çıkıp ateş yakan ve yaklaşık 15 kişiden oluşan grup üyeleri ''Demokrasi istiyoruz, baskı istemiyoruz'' diye bağırdı.(bianet.org- 28 Nisan)

 

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

Kolluk Güçlerinin Aşırı Güç Kullanımı

29 Mart 2009'da Beyoğlu Tarlabaşı Kömürcü Zeynel Sokak'ta polisin yüzüne şişe atan bir kişiyi arayan ekipler çoğunlukla bekarların kaldığı bir eve baskın düzenledi. Baskın sırasında evde uyuyan Hakim Adlığ (37), sivil polisler tarafından öldüresiye dövüldüğü iddia etti. (Radikal- 1 Nisan)

 

Yine Polis Dayağı

2 Nisan 2009'da İstanbul'un Kadıköy İlçesi'nde Malik Zengin adlı avukat ile Zengin'in asistanı Damla Taş, polis otomobiliyle yaptığı kaza sonrasında 8 polis memuru tarafından dövüldüğünü savunarak savcılığa suç duyurusunda bulundu. (Evrensel- 4 Nisan)

 

Gözaltında İşkence ve Kötü Muamele

Şanlıurfa'da meydana gelen olayları protesto etmek amacıyla Mersin'in Akdeniz İlçesi'ndeki gösterilere katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınan M.K.'ye (16) 9 Nisan 2009'da gözaltında işkence ve kötü muamele yapılması sonucu M.K.'nin kafasına 6 dikiş atıldığı ileri sürüldü (Günlük- 11 Nisan)

 

İşkencecinin Taciz Cüreti

Engin Çeber davasında tutuksuz yargılanan ceza infaz memuru Salim Geniş'in duruşma sırasında Çeber'in kız kardeşi Şerife Tekin'i elle taciz ettiği iddia edildi. (Taraf- 16 Nisan)

 

Konsolosluk Merdivenine Oturduğu İçin Darp Edildi

Berfu Beysanoğlu (35), 18 Nisan 2009'da İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde Fransa Başkonsolosluğu'nun önünde nöbet tutan polis memuru tarafından dövüldüğünü öne sürerek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Beysanoğlu, konsolosluğun merdivenlerine oturduğu için darp edildiğini ve orada bulunan polis ekibinin kendisini bir taksi durağına attığını belirtti (Hürriyet- 22 Nisan)

 

Kimlik Sorduğu İçin Darp Edildi

22 Nisan 2009'da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi  halk otobüsüne ücretsiz binmek isteyen sivil polis memuruna kimlik soran halk otobüsü şoförü Felat Dalmızrak, 3 sivil polis memuru tarafından dövüldü. Dalmızrak'ı darp eden polis memurlarının "memura mukavemet ettiği" iddiasıyla Dalmızrak'tan şikâyetçi olduğu öğrenildi (Gündem- 22 Nisan)

 

Polis Dayağı Bingöl'de

21 Nisan 2009'da Bingöl'de Serkan Buzğan, kendisine kimlik soran sivil polis ekibine kimliklerini sormasının ardından çıkan tartışma sonucu sivil polis memuru 3 kişinin kendisini dövdüğünü ve gözaltına alınmak için bindirildiği polis otosundan çarşıda serbest bırakıldığını savundu (İHD Bingöl- 23 Nisan)

 

Mersin'de "Dur" İhtarı

24 Nisan 2009'da Mersin'de polis ekipleri "yasadışı örgüt üyesi oldukları" gerekçesiyle boş bir arazide yürüyen iki kişiye "dur" ihtarının ardından ateş açtı. Cebrail Ancar'ın ağır yaralandığı olayın ardından iki kişinin evine operasyon düzenleyen polis ekipleri, evde bulunanlarla birlikte toplam 6 kişiyi gözaltına aldı (Zaman- 24 Nisan)

 

Gazete Dağıtırken Polis Tarafından Dövüldü

25 Nisan 2009'da Van'da iki sivil polis memurunun gazete dağıtımcılığı yapan İ.K.'yi (14) dövdükleri ileri sürüldü. Darp edilen İ.K.'nin yüzünde ve boynunda yaralar oluştuğu belirtildi (Gündem- 26 Nisan)

 

KAYIPLAR VE FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER

Diyarbakır'da Kayıplar İçin Yeniden Kazı Başladı

Abdülkadir Aygan'ın JİTEM'in işkence yapıp öldürdüğünü anlattığı Yıldırım ve Kaya'dan kalanların bulunması için Karaçalı köyü yakınlarında kazı başladı. İş makineleri Diyarbakır-Silvan karayolunda iki noktada çalışıyor. (bianet.org- 2 Nisan)

 

Diyarbakır'daki Faili Meçhul Kazısında 100'e Yakın Kemik Bulundu

Ziyarettepe mevkisinde yapılan kazıda, yüze yakın kemik parçası bulundu. Kazı bölgesine gazeteciler yaklaştırılmıyor. Kazılarda, 1994'te kaybedilen Fethi Yıldırım'dan ve 1996'da kaybedilen Hakkı Kaya'dan kalanların bulunması bekleniyor.(bianet.org- 2 Nisan)

 

Cizre'de Bulunan Kemikler

16 Mart 2009'da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine Şırnak'ın Cizre İlçesi ile İdil İlçesi arasındaki bulunan Kuştepe Köyü'nde yapılan kazılarda bulunan 20 kemik parçasından 7'sinin insan kemiği olduğu 8 Nisan 2009'da İstanbul Adlî Tıp Kurumu tarafından belirlendi. İstanbul Adlî Tıp Kurumu, insan kemiklerinin detaylı olarak incelenmesi için kemikleri Fizik ve Kimya İhtisas Daireleri'ne gönderdi. Bulunan insan kemiklerinin kaç kişiye ait olduğunu ise Biyoloji İhtisas Dairesi tespit edecek (Zaman- 8 Nisan)

 

Ergenekon Kara Kutusu Göktaş'ın İcraatları     

Harp Okulu'ndan devre arkadaşı Z.S., Ergenekon'da tutuklanan emekli albay Göktaş aleyhine tanık oldu. Z.S., Göktaş için, "Cesetleri havadan attılar. Güçlükonak katliamını da o yaptı" dedi.(islahhaber.com- 10 Nisan)

 

11 Köylüyü JİTEM Yaktı

1996'da Güçlükonak'ta 11 köylüyü JİTEM'in öldürdüğünü açıklayan eski Devlet Bakanı Ekmen'in ifadeleri üzerine dosya yeniden açıldı. (Taraf- 12 Nisan)

 

Kayıp Hasan Ergul'un Cesedi 14 Yıl Sonra Bulundu

Abdülkadir Aygan'ın JİTEM'in 1995'te öldürüp Hazar Gölü'ne attığını söylediği Hasan Ergul'un cesedi Elazığ Kimsesizler Mezarlığı'nda bulundu. Ailesi fotoğraflardan teşhis etti.(bianet.org- 13 Nisan)

 

Cizre'de Bulunan Kemikler

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde faili meçhul şekilde öldürülen İzzet Badır ile Abdullah Özdemir'in gömüldüğü yer olduğu iddia edilen baz istasyonu ve televizyon vericisinin bulunduğu bölgede Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine 17 Nisan 2009'da kazı çalışması başlatıldı. Çalışmalar sonucunda bölgede 60 kemik parçası, 18 boş mermi kovanı bulundu. 18 Nisan 2009'da devam eden kazı çalışmasında ise 3 kemik parçası daha bulundu. (ntvmsnbc.com- 18 Nisan)

 

Nusaybin'de Kazılan Kuyuda İnsan Kemikleri

Mardin'in Nusaybin ilçesi yakınlarında bir kuyuda insan kemikleri bulunduğu öğrenildi. Nusaybin'de bir köyün yakınlarındaki harabe içinde yer alan ve 4-5 metre kadar derinlikteki kuyuda bulunan insan kemiklerinin 1993 yılında öldürüldükten sonra toplucu bu kuyuya atılan 5 kişiye ait olduğu tahmin ediliyor. (islahhaber.com- 24 Nisan)

 

25 Faili Meçhulle Suçlanacak

Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz, Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak, oğlu Temel Atak ile itirafçılar Abdülhakim Güven, Hıdır Altuk ve Adem Yarkın'ın dosyasıyla, Cizre'de işlenen 25 faili meçhul cinayet dosyası birleştirildi.(Birgün- 25 Nisan)

 

MİLİTARİZM

Haberal, Manisalı ve Altı Kişi Tutuklandı

Mahkeme, Ergenekon Soruşturması'nda Prof. Dr. Haberal, Prof. Dr. Yurtkuran Prof. Dr. Bernay Prof. Dr. Manisalı, Prof. Dr. Hilmioğlu Prof. Dr. Yüksel, Ecevit ve Okyıltırık'ı tutukladı.(bianet.org-17 Nisn)

 

Cinayetin Tanıkları Cerrah'ı Gösterdi

Silivri Cezaevi'nde yatan 5 tanık dünkü duruşmada aylarca aynı hücreyi paylaştıkları İstanbul eski Emniyet Müdürü Şürkü Balcı'nın oğlu Ertuğrul Balcı'nın kendilerine "Bunu Samast yapmadı, bu cinayetten Celalettin Cerrah'ın haberi vardı" dediğini açıkladı(Birgün- 21 Nisan)

 

Darbe Mitingine Katılmayana Burs Yok!

Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında aramalar yapılan Çağdaş Eğitim Vakfı'nın (ÇEV) bir vakıftan çok CHP'nin şubesi gibi çalıştığı tespit edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetimde, vakfın amacı dışında birçok siyasi faaliyette bulunduğu belirlendi. ÇEV'in, burs verdiği öğrencilere Cumhuriyet mitinglerine katılım zorunluluğu getirdiği; bu yönde bir de yönetim kurulu kararı aldığı belirlendi. (islahhaber.com- 21 Nisan)

           

Yarsav Başkanı'ndan Ergenekon Savcılarına Suç Duyurusu

Ergenekon iddianamelerini hazırlayan savcılar hakkında HSYK'na suç duyurusunda bulunduğunu söyleyen YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, dava kapsamında basına yansıyan telefon görüşmeleriyle ilgili soruları ise cevapsız bıraktı. Eminağaoğlu, Adalet Bakanlığı tarafından hakkında başlatılan soruşturmayla ilgili dosyanın kendine açılması durumunda cevap vereceğini söyledi.(bianet.org- 28 Nisan)

 

Ergenekon'un Yeni Avukatı

İlker Başbuğ, Ergenekon davasıyla ilgili "Yargı süreciyle ilgili yorum yapmam beklenemez" deyip bol bol yorum yaptı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, dün karargâhta yaptığı "İletişim Toplantısı"nda 2. Ergenekon İddianemesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. İddianamede yer alan gizli tanık ve itirafçı ifadelerinin "İnsanı düşünmeye sevk ettiğini" belirten Başbuğ, "Silahlı Kuvvetler olarak bizler de bu süreci takip edeceğiz, yargı sürecine saygılıyız" dedi. Orgeneral Başbuğ, Poyrazköy'deki kazılarla gündeme gelen silah ve mühimmatla ilgili olarak da açıklamalarda bulundu. Bugüne kadar soruşturma boyunca ele geçen 45 silahın TSK envanterine kayıtlı olmadığını belirten İlker Başbuğ, Beykoz'daki kazılarda ortaya çıkan LAW silahlarından kafile numarası ile stok numarası olanlardan birinin SAT komutanlığının envanterinde bulunmadığını ancak diğer mühimmatlarla ilgili de henüz net bir sonuca ulaşılmadığını ifade etti. Başbuğ, Makina Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından üretilen aynı kafiledeki silahların sadece TSK'ya verilmediğini, aynı kafileden mühimmatın emniyete de gönderildiğine dikkat çekerek Emniyet Genel Müdürlüğü'nü açıklama yapmak zorunda bıraktı. (islahhaber.com- 30 Nisan)

 

YARGI VE CEZASIZLIK

Tekmeyle Öldürdü, 5 Yıl Aldı

İstanbul Avcılar'da bir parkta tartıştığı Feyzullah Ete'nin göğsüne tekme ile vurarak ölümüne yol açtığı gerekçesiyle yargılanan polis memuru Ali Mutlu, 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.(Birgün- 10 Nisan)

 

Oğulları Öldürülen Aileden Yargıya Adalet Dersi

Adana 6. Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevinde er Murat Polat'ın işkenceyle öldürülmesi sonucu açılan ve biri yarbay toplam 30 sanığın yargılandığı davanın tek tutuklu sanığı olan er Hüseyin Güldaşı, Murat Polat'ın babası Kenan Polat'ın isteği üzerine tahliye edildi. Kenan Polat, "Emri veren subaylar ellerini kollarını sallayarak geziyor. Mademki diğerleri tutuklanmıyor bu da serbest kalsın" diyerek sanığın serbest kalmasını sağladı.(Birgün- 25 Nisan)

 

32 Ölümlü Dava Zamanaşımına Uğradı

2000 yılında düzenlenen ''Hayata Dönüş Operasyonu''nun ardından 167 tutuklu ve hükümlü hakkında açılan dava, zaman aşımı nedeniyle düştü. 19 Aralık 2000 tarihinde 20 cezaevine birden yapılan operasyonda, 2'si asker 30'u tutuklu 32 kişi ölmüştü. (haksozhaber.net- 28 Nisan)

 

HABER ALMA VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Taraf Yazarına Çirkin Saldırı

Taraf yazarı Rasim Ozan Kütahyalı Kanal 7'de katıldığı programın ardından Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı'nca yumruklandı. Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümünün tartışıldığı İskele Sancak'ın bitiminde Kanal 7 binasına giren Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Mustafa Kayatuzu'nun saldırısına uğrayan Kütahyalı geceyi hastanede geçirdi. (haberx.com- 11 Nisan)

 

Gazetecilere SAT Engeli!

Beykoz'da İstek Vakfı Arazisindeki Ergenekon Kazısını Görüntülemek İçin Ormanlık Alana Giren Çok Sayıda Basın Mensubunun Kimliklerine El Konuldu. (Vakit- 24 Nisan)

 

DÜŞÜNCEYİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Nil Demirkazık İçin 8 Yıl Hapis Cezası İstendi

Nil Demirkazık'ın, ""halkı ırk ve bölge bakımından kin ve düşmanlığa tahrik"" suçlarından yargılandığı davada, 8 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.(ANF- 1 Nisan )

 

AKP Milletvekiline "PKK" Soruşturması

AK Parti Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan hakkında "PKK propagandası yapmak" iddiasıyla soruşturma başlatıldı. (islahhaber.com- 8 Nisan)

 

Öğretmen, "İnsan Hakları" Dedi, Kovuldu!

İstanbul K.Çekmece'deki Kadriye Moroğlu Lisesi'nde bu yıl göreve başlayan Berivan Zeren, 'Demokrasi ve İnsan Hakları' dersinde dağıttığı notlarda "Atatürk aleyhine" sözler olduğu "yasadışı yayınlardan faydalandığı" öne sürülerek, müdür tarafından okuldan atıldı. (haksozhaber.net- 12 Nisan)

 

Dilipak'ın 30 Yıllık Birikimi Haraç-Mezat

MGK toplantısında "illa içki istiyorum" dayatmasında bulunan Güven Erkaya'nın varisleri, yazar Abdurrahman Dilipak'ın eleştirel yazısını dava ederek evini hacizle satışa çıkarttırdı. Savunması dahi alınmadan Abdurrahman Dilipak'ın gıyabında verilen 30 milyarlık tazminat, faiziyle birlikte 100 milyarı aşıyor. Kadıköy 4. İcra Dairesi, Dilipak'a ait evi 230 milyar lira üzerinden bugün satışa çıkaracak. (haksozhaber.net- 17 Nisan)

 

IRKÇI SALDIRILAR

Kürtlere Yönelik Irkçı Saldırı

30 Mart 2009'da Batman-Antalya seferini yapan Batman Star firmasına bağlı otobüs, Antep'in Nizip İlçesi'nde, Hundai marka bir otomobil tarafından önü kesilerek durduruldu. Araçtan çıkan 6 kişi otobüstekileri PKK'lı olmakla suçlayarak hakaret ve saldırılarda bulundu. Daha sonra Sanayi Bölgesinde yaklaşık 50 kişinin otobüse taşlarla saldırdığı ve çok sayıda yolcunun yaralanmasına yol açtığı öğrenildi (Günlük- 1 Nisan)

 

HASTA HAKLARI

Ameliyatlı Hastaya Fark Şoku

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yayınladığı Sağlık Uygulama Tebliği, bağırsak ve mesane ameliyatı geçiren hastaların mağdur olmasına neden oldu. Bu hastalar kolostomi ve ürostomi torbaları ile adaptörlerini daha önce küçük bir katkı payı ile alırken şimdi her ay 100 liraya yakın fark ödemek zorunda kalıyor.(Birgün- 8 Nisan)

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi

İnsan Hakları Komisyonu

Önceki ve Sonraki Haberler