Temmuz 2009 Hak İhlalleri Raporu

Temmuz 2009 Hak İhlalleri Raporu

Hasta Mahpuslar Öl(dürül)üyor! Özgür-Der Diyarbakır Şubesi periyodik olarak hazırladığı aylık hak ihlalleri değerlendirme raporunu kamuoyu ile paylaştı. 2009 Temmuz ayı hak ihlallerinin yer aldığı raporda hapishanede ölümü bekleyen siyasiler öne çıkarıldı

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi İnsan Hakları Komisyonu'nun 2009 Temmuz Ayı İnsan Hakları Raporu ve Hak İhlalleri Bilançosu:

 

TEMMUZ 2009 İNSAN HAKLARI RAPORU

 

Türkiye'deki cezaevlerinde yaşanan ihlaller ve bunlara karşı idarenin keyfi tavırları mahpusların yaşamlarının son bulmasına neden oluyor. Cezaevlerinde Ergenekon tutuklusu paşalar için tahliye kararları rahatlıkla verilirken, ağır hasta olan siyasi tutuklu ve hükümlüler ölüme terk ediliyor.

 

Adım adım geliyorum diyen ölüme bu ay yeni ölüm vakası eklendi. Adlî Tıp Kurumu'nun aylardır tahliye edilmesi için rapor vermediği kanser hastası İsmet Ablak, tedavi gördüğü hastanenin bodrum katındaki mahkûm koğuşunda yaşamını yitirdi.

 

Diğer yandan Ablak ve diğer mahkûmların ölmüş olmaları yetmemiş olmalı ki Adli Tıp, yeni ölümlere davetiye çıkardı.

 

Cezaevleri ölüm evlerine çevrilirken, dışarıda ise keyfi operasyonlara devam edildi. Resmi ideolojinin zayıflığının ve çürümüşlüğünün yarattığı korku emniyet ve yargı organlarını keyfi davranışlara itiyor. Hizb-ut Tahrir'e yönelik Van, Aksaray, Ankara, Diyarbakır, Kocaeli, Urfa, Bursa, Yalova gibi şehirlerin de olduğu 23 ilde operasyon düzenlendi. Sabaha karşı düzenlenen operasyonlar TEM ekiplerince her zamanki usulüyle gerçekleşti. Operasyon kapsamında ülke genelinde 200 kişi gözaltına alındı.

 

Bu ay şüpheli ölüm vakalarında da gözle görülür bir artış oldu. Yurdun değişik yerlerinde ya "kaza" ya da "intihar" denilen ölüm vakaları yaşandı. Çoğunlukla askeri kışlalarda ve cezaevlerinde karşımıza çıkan şüpheli ölüm olaylarında bu ay, 8 kişi hayatını kaybetti.

 

Bu arada başörtüye olan tahammülsüzlük,  ciddi hukuksuzlukları da beraberinde getiriyor. İnanmayı ve inandığı şekilde yaşamayı yasaklayan yasakçı zihniyet, bu yasağa karşı çıkmayı da içine sindiremiyor.  Antalya'da 3 Kasım 2007 tarihinde gerçekleştirilen başörtüsü eyleminde çocukların katılımını bahane eden polis, çocuklarıyla beraber 27 veliyi gözaltına almıştı. İki yıl sonra Antalya 6. Sulh Ceza Mahkemesi 17 kişi hakkında "velayet hakkını kötüye kullanmak" suçundan dava açtı.

 

Kemalist sistem, baskılarla, yasaklarla ayakta kalmak için didinirken, geride de enkaz yığını bırakıyor. Ağustos ayında da tüyler ürperten itiraflar birbirini izledi. İtiraflar doğrultusunda kazılar yapıldı, bu kazılarda insanlara ait kemik parçalarına ulaşıldı. Ulaşılan kemikler, "kutsal devlet"in korkunç yüzünü ortaya koyuyor. Kayıp yakınları yakınlarını arıyor. Yakınlarına ait kemik parçaları arıyor; adalet, insanlık arıyor. Elleri devletin yakasında; Yakınım nerede? Faili belli cinayetlerin hesabı sorulsun!   Diyorlar.

 

Hasta Mahpuslar Öl(dürül)üyor!

 

Türkiye'deki cezaevleri insan hakları ihlalleri ile ilgili olarak sık sık gündeme gelir. Bu ihlaller neredeyse her ay raporumuza da konu oluyor. Cezaevinde kötü muamele ve keyfi uygulamaların giderek artması, tutsakların yaşamlarını işkenceye dönüştürmüş durumda. Sağlığı yerinde cezaevine girenler cezaevinin insanlık dışı koşullarından dolayı çok ağır hastalıklara yakalanabilmekteler. Hasta olan insanların hasta olmaları da adeta suç kabul edilmek istenmekte, tedavileri engellenerek ölüme terk edilmektedirler.

 

JİTEM'in kurucusu oldukları iddia edilenler ve yüzlerce failli meçhul cinayetin failleri basit sebeplerle tahliye edilirken, hasta olan muhalif mahkûmların ölüleri ailelerine teslim edilmektedir. Sadece bu yılın başından beri cezaevlerinde Mustafa El Elçi, Gurbet Mete, Hasan Kert, Beşir Özer, Recep Çelik sorumsuzluğun, vurdumduymazlığın, keyfi uygulamaların kurbanı oldular. Bunlara bu ay İsmet Ablak eklendi. Bütün girişimlere rağmen Adlî Tıp Kurumu'nun aylardır tahliye edilmesi için rapor vermediği kanser hastası mahkûm İsmet Ablak, tedavi gördüğü hastanenin bodrum katındaki mahkûm koğuşunda yaşamını yitirdi. Ailesinin "Son günlerini bizim yanımızda geçirsin" taleplerine rağmen tahliye edilmeyen Ablak, son nefesini, doktorların "Bu koşullarda iyileşmesi mümkün değil" dediği güneş görmeyen ve havalandırma sistemi olmayan koğuşta verdi.

 

Diğer yandan Ablak ve diğer mahkûmların ölmüş olmaları yetmemiş olmalı ki Adli Tıp, yeni ölümlere davetiye çıkarıyor. Özel Harekât Dairesi eski Başkanı İbrahim Şahin'e Susurluk davasında rapor vererek kurtaran Adli Tıp 3. İhtisas Dairesi, ölümle pençeleşen Güler Zere için, "İleri düzeyde kanser hastası ama hastane koğuşunda kalabilir" diyerek ölüme mahkûm etti. Zere ile beraber Erol Zavar ve A. Samet Çelik gibi çok sayıda mahkûm ölümü bekliyor.

 

Mahpusların ölümünde en büyük sorumluluğun mevcut adli tıp idaresinin anlayışında olduğu görülmektedir. Ölümlere sebep olan ve seyirci kalan anlayışı kınıyor, bütün onurlu insanları bu ölümlere "dur" demeye çağırıyoruz.

 

İnsanları İntihara Götüren Nedenler Kaldırılsın!

 

Tüm söylemlere karşı yaşam hakkı ihlalleri her ay artarak devam ediyor. Bu ay da faili belli olmayan yada açıklanmak istenmeyen ölümlere tanık olduk! Bu ölümlerin askeri kışlalar, cezaevleri, karakollar ve Kürt illerinde gerçekleşmesi, kaygıyla takip ettiğimiz bir husus.

 

Türkiye'deki zorunlu askerlik uygulaması öldürüyor. Bu ay, Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde Yücel Özyer, Yalova'da Sait Özdemir ve Kıbrıs'ta Davut Yıldırım "intihar etti" denilerek ölüleri ailelerine teslim edilen askerler oldular. Şırnak'ta askerliğini yapan Ömer Dirik'in ise elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdiği öne sürüldü.

 

Şüpheli ölüm olaylarının yaşandığı diğer bir yer de cezaevleri ve Kürt coğrafyası. Cezaevlerinde bu ay, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi'nde müebbet hapis cezasına çarptırılan siyasi tutsak Recep Çelik koğuşunda iple asılı halde bulundu. İzmir'de ise polis tarafından gözaltına alınan Abdurrahman Sözen, nezarethanede esrarengiz bir şekilde polise ait silahtan çıkan kurşunla yaşamını yitirdi. Çok sayıda faili meçhul cinayetin aydınlanmayı beklediği Şırnak'ta ise, Necman Ölmez ile Ferhat Ediş başları taşla ezilip göğüslerine birer kurşun sıkılarak öldürüldüler.

 

Bu türden olaylardan birinci derecede devlet sorumludur. Askere ve cezaevlerine sağ giden insanların "intihar etti" denilerek ölülerinin ailelerine teslim edilmesi kabul edilemez. Bu ölümlerden bazılarının "intihar" etmediği yönünde kamuoyunda ciddi bir kanaat var. Yaşanan ölümler "intihar" olsa bile, yine de devlet suçludur. Zira insanları intihara götüren nedenleri yaratan da bu dayatmacı devletin ta kendisidir.

 

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi

İnsan Hakları Komisyonu

 


 

TEMMUZ 2009 İNSAN HAKLARI BİLÂNÇOSU

 

YAŞAM HAKKI

 

Ergenekoncu Olmayan Hasta Mahpuslar Ölüme!

Adlî Tıp Kurumu'nun aylardır tahliye edilmesi için rapor vermediği kanser hastası mahkûm İsmet Ablak, tedavi gördüğü hastanenin bodrum katındaki mahkûm koğuşunda yaşamını yitirdi. Ailesinin "Son günlerini bizim yanımızda geçirsin" taleplerine rağmen tahliye edilmeyen Ablak, son nefesini, doktorların "Bu koşullarda iyileşmesi mümkün değil" dediği güneş görmeyen ve havalandırma sistemi olmayan koğuşta verdi. (haksozhaber.com- 20 Temmuz)

 

Tuzla İşçi Mezarlığı

Bugüne kadar 100'den fazla işçinin kazalarda hayatını kaybettiği Tuzla tersanelerinde dün de bir geminin kazan dairesinde patlama oldu. Bir işçi öldü, biri ağır iki işçi yaralı. İşçiler Süleyman Kargı ve Sait Ahmet yaralı olarak kurtarıldı. Hüseyin Kırgül'ün ise cesedi bulundu. Kargı'nın durumu ağır. (Taraf- 9 Temmuz)

 

ŞÜPHELİ ÖLÜMLER

 

Batman Cezaevi'nde Siyasi Tutsak Ölü Bulundu

Batman M Tipi Kapalı Cezaevi'nde PKK davasından müebbet hapis cezasına çarptırılan siyasi tutsak Recep Çelik (48) koğuşunda iple asılı halde bulundu. (ANF- 7 Temmuz)

 

Dicle'de Bir Asker İntihar Etti

Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde Kralkızı Jandarma Taburu'nda görevli piyade komando er Yücel Özyer'in, nöbet tuttuğu sırada başına tüfekle bir el ateş ederek intihar ettiği bildirildi. (ANF- 7 Temmuz)

 

Şüpheli Asker Ölümü: İntihar Denildi, Cesedinde 6 Kurşun İzi Çıktı

Yalova'da askerlik yaptığı sırada intihar ettiği iddia edilen Batman nüfusuna kayıtlı Sait Özdemir Batman'da toprağa verildi. Cenazesini getiren yetkililerden biri Özdemir'in 6 kurşunla intihar ettiğini söyledi. (ANF- 9 Temmuz)

 

Kıbrıs'ta Kürt Askerin Şüpheli Ölümü

Askeri makamlar Kıbrıs'ta askerliğini yapan Muş-Varto nüfusuna kayıtlı Davut Yıldırım'ın intihar ettiğini ailesine bildirdi. Gencin ailesi ve arkadaşları ise, Yıldırım ile sık sık konuştuklarını, herhangi bir psikolojik veya sağlık sorunu olmadığını söyledi. (Gündem- 21 Temmuz)

 

Şırnak'ta Şüpheli Asker Ölümü

Şırnak'ta Maden Tabur Komutanlığı'nda görevli İzmir nüfusuna kayıtlı Ömer Dirik adlı askerin elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdiği öne sürüldü. (ANF- 22 Temmuz)

 

Nezarethanede Esrarengiz Ölüm

İzmir'de polis tarafından gözaltına alınan Abdurrahman Sözen, nezarethanede esrarengiz bir şekilde polise ait silahtan çıkan kurşunla yaşamını yitirdi. Olayın intihar olduğu iddia ediliyor. (Taraf- 23 Temmuz)

 

Beytüşşebap'ta Korkunç Cinayet

ŞIRNAK'ın Beytüşşebap İlçesi'nde, başları taşla ezilip göğüslerine birer kurşun sıkılarak öldürülen 35 yaşındaki Necman Ölmez ile aynı yaştaki Ferhat Ediş'ın cesetleri dere kenarında bulundu. (Radikal- 26 Temmuz)

 

SORUŞTURMA, GÖZALTI VE TUTUKLAMALAR

 

"Yasağı Çözemedik, Direnenleri Çözelim!"

3 Kasım 2007 tarihinde Antalya Başörtüsü Platformu'nun gerçekleştirdiği başörtüsü eyleminde çocukların katılımını bahane eden polis, çocuklarıyla beraber 27 veliyi gözaltına almıştı. İki yıl sonra Antalya 6. Sulh Ceza Mahkemesi 17 kişi hakkında "velayet hakkını kötüye kullanmak" suçundan dava açtı. (haksozhaber.com- 2 Temmuz)

 

Baba Fotoğrafına 'Öcalan' Soruşturması

'Abdullah Öcalan'a benzer tuzluk vakası' belleklerden silinmek üzereyken Ankara Barosu avukatlarından L.K.'nın bürosuna astığı 'baba fotoğrafı' başına akla zarar işler açtı.'Avukat bürosuna Abdullah Öcalan'ın fotoğrafını astı' ihbarı alan Terörle Mücadele ekipleri, L.K.'nın bürosunu bastı ve saatlerce arama yaptı. Polisler, L.K.'nın bürosunda Atatürk portresinin yanına Öcalan'ın portresini astığı yolunda bir de tutanak hazırladı. L.K. ifadesinde o fotoğrafın ölen babasına ait olduğunu söylese de durumu değiştiremedi ve hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açtı. (haksozhaber.net- 14 Temmuz)

 

DTP Siirt İl Binasına Polis Baskını

DTP Siirt İl binasına İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı sivil polisler tarafından baskın düzenlendi. Savcılık kararıyla yapıldığı belirtilen baskının nedeni öğrenilemezken, binada yaklaşık bir saat arama yapan polisler, YDG M çalışanı olduğu belirtilen Habip Bilen adlı bir genci gözaltına aldı. (Gündem- 23 Temmuz)

 

23 İlde Hizb-ut Tahrir Operasyonu: 200 Gözaltı!

Hizb-ut Tahrir'e yönelik Van, Aksaray, Ankara, Diyarbakır, Kocaeli, Urfa, Bursa, Yalova gibi şehirlerin de olduğu 23 ilde operasyon düzenlendi. Sabaha karşı düzenlenen operasyonlar TEM ekiplerince her zamanki usulüyle gerçekleşti. Operasyon kapsamında ülke genelinde 200 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. (haksozhaber.net- 24 Temmuz)

 

MAZLUMDER Eski Başkanı Ülek Gözaltına Alındı

MAZLUMDER eski Genel Başkanı Şeyhmus Ülek, Hizbul-Tahrir örgütüne yönelik gerçekleştirilen operasyon kapsamında gözaltına alındı. (Gündem- 24 Temmuz)

 

KAYIPLAR VE FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER

 

Kemikler Bulundu

Diyarbakır'a giderken gözaltına alınan baba ile oğlunun 12 yıl sonra Lice'de cesedi bulundu. İHD'nin başvurusuyla yapılan kazıda iki kafatası bulundu. Savcılığın ilk tesbitlerine göre kemikler 12 yıl önce kaybolan Sadık Ulumaskan ile oğlu Seyithan'a ait. (Taraf- 3 Temmuz)

 

İnfaz Emrini Abim Verdi

Albay Temizöz'e dokuz kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle açılan davanın iddianamesindeki gizli tanık M.N.B'nin ifadesine göre 1995 yılı şubat ya da mart aylarında  Cizre'de Ağabeyi Kamil Atak, PKK sempatizanı olduğu gerekçesiyle Abdurrahman Afşar'ın öldürülmesi talimatı verdi. (Taraf- 17 Temmuz)

 

"Cemal Temizöz'ün Talimatıyla Öldürüldüler"

Diyarbakır'da, eski Cizre JİTEM komutanı Cemal Temizöz'ün, JİTEM'ci ve koruculardan oluşan altı sanığın birlikte yargılanacağı davanın iddianamesinde, tanıklar davada geçen cinayetlerin talimatını Temizöz'ün verdiği anlatıyor.(bianet.org- 17 Temmuz)

 

Binbaşıyı Ordu Öldürdü

Hanefi Avcı, JİTEM Davası'ndaki ifadesinde anlattı: Binbaşı Cem Ersever'in katili JİTEM. 1984-1992 döneminde Diyarbakır Emniyet İstihbarat Şube Müdürü olan Hanefi Avcı talimatla verdiği ifadede, 1993'te cesedi bulunan Ersever'in, kurucusu olduğu JİTEM tarafından öldürüldüğünü söyledi. Avcı, Cem Ersever'in kullandığı 522 kodlu gizli araç telefonunun, öldürülmesi sonrasında "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'a verildiğini ve Yeşil'in o dönemde JİTEM ajanı olduğunu da mahkemeye açıkladı. (Taraf- 20 Temmuz)

 

Asker'den Korkunç İtiraflar

12 korucunun öldürüldüğü iddiası gündemi sarsarken o dönemin erlerinden birinin itirafları kan donduruyor. Askerliğini Derecik İçkale Güvenlik Taburu'nda yapan itirafçı eski asker, 11 köy korucusunun 6 gün süren işkenceden sonra bir gece yan yana kurşuna dizildiğini iddia etti. (islahhaber.com- 21 Temmuz)

 

YARGI VE CEZASIZLIK

 

Murat Kasap'ı "Durmadı" Diye Öldüren Polise "Ödül Gibi" Ceza

Adana'da "Dur ihtarına uymadığı" gerekçesiyle Murat Kasap'ı öldürmekten yargılanan polis memuru Halil İbrahim Yıldırım'a, Mahkeme heyeti 1 yıl 8 ay hapis cezasına ve beş yıl süreyle hükmün geri bırakılmasına karar verdi. (islahhaber.com- 1 Temmuz)

 

Albay Dursun Çiçek Tahliye Edildi

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ve 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nda imzası bulunduğu iddia edilen Albay Dursun Çiçek'in tutuklanmasına itiraz edildi. İtirazı değerlendiren nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti Çiçek'i tahliye etti. (Vakit- 1 Temmuz)

 

Hayata Dönüş: Çifteli Nerede

32 kişinin yaşamını yitirdiği 'Hayata Dönüş Operasyonu'nun kamera kayıtları ortaya çıktı. Operasyona katılan askerler birbirlerine "Çifteli nerede", "Birazdan geleceğiz, bekleyin" diyor. Dün görülen davada avukatların, DVD izleme talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi. (Taraf - 7 Temmuz)

 

Diyarbakır'da Öğrenci Döven Uzman Çavuşa Komik Ceza

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Şehit Albay Güner Ekici İlköğretim Okulu'nu silahla basarak bir öğrenciyi döven uzman çavuş ''Kavga eden öğrencileri ayırmak için okula gittim. Öğrenciyi dövmedim, karga sırasında yüzünü duvara çarpmış'' savunması yaptı. (ANF- 9 Temmuz)

 

Yedi PKK'liyi Öldürdü Meşru Savunma

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde bir mağarada yedi PKK'lıyı öldürdükten sonra teslim olan ve yargılandığı mahkemede, "meşru savunma'' şartlarından yararlanarak beraat eden örgüt üyesi Galip Enyüce ile ilgili gerekçeli karar tamamlandı. (Taraf- 15 Temmuz)

 

Arif Doğan Tahliye Edildi

Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan JİTEM'in kurucularından emekli Albay Arif Doğan, sağlık nedeniyle tahliye edildi. (Taraf - 17 Temmuz)

 

Adeta Soykırım

1994'te Şemdinli'ye bağlı Ormancık Köyü'nü basan askerler korucuları öldürdü, köylülere zulüm yaptı ve bu korkunç katliamın hesabını adalet önünde hâlâ vermedi. Öte yandan Taraf'ın 12 korucunun gömüldüğü yerin krokisini yayımlaması üzerine, Şemdinli İçkale Derecik Taburu'nda 'hafriyat' başlatıldığı ihbar edildi. (Taraf- 19 Temmuz)

 

'Şekerler Güzeldi Teşekkür Ederim' Şifreli Mesaj Sayıldı

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde okuyan 11 öğrenci hakkında PKK/Kongra-Gel'e üye olmak ve propagandasını yapmak suçlamasıyla açılan davanın iddianamesinde, bir öğrencinin arkadaşına gönderdiği "Biz ne kadar mutlu olduk bilemezsin. Bu şeker bu çikolatalar muhteşem çok teşekkür ederiz" telefon mesajı, şifreli örgüt mesaj sayıldı. Öğrenciler ise ilk duruşmalarında, mesajda belirtilen şeker ve çikolatanın gerçek anlamda kullanıldığını belirterek, şifreli konuşmadıklarını söylediler. (ANF- 20 Temmuz)

 

CEZAEVLERİ

 

F Tipi'nde Devletin 'Ahlaksız' Oyunu!

F tipi cezaevlerinde tecrite karşı başlatılan ölüm orucu eylemlerinin son bulması için 22 Ocak 2007 tarihinde Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan 'sohbet genelgesinde' kelime oyunu yapıldığı ortaya çıktı. Taraflara sunulan genelgenin taslağında sohbet süresi "10 saat" olarak belirtildi ancak genelge "10 saate kadar" şeklinde yayınlandı. (ANF- 4 Temmuz)

 

Çıplak Ayakla Dolaşan Tutsağa Görüş Yasağı

Kırıklar 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde Cezaevi yönetimi, ayakkabılarının çıkartılarak aranmasını protesto etmek için çıplak ayakla avukat görüşüne çıkmak isteyen Uğur Kayacı adlı tutukluya, "uygunsuz kıyafetle dolaştığı" ve "çıplak ayakla dolaşmasının sağlığına zararlı olacağı" gerekçesiyle, görüş yasağı verdi. (ANF- 9 Temmuz)

 

Tutsakların Azadiya Welat Okumasına İzin Verilmiyor

PKK davasından 36 yıl hapse mahkum edilen Cebrail Vural, kaldığı Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde toplatma kararı olmamasına rağmen "Azadiya Welat" gazetesinin kendisine ulaşmadığını bildirdi. Vural ayrıca ailesine yazdığı mektupların da iletilmediğini söyledi. (ANF- 16 Temmuz)

 

Bağışlayın, Yoksa Oğlum Samet Ölecek

Sincan F Tipi Cezaevi'nde 16 yıldır hükümlü olan kan kanseri Samet Çelik'in annesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den oğlunun affedilmesini istedi: Cezaevi şartlarında oğlum daha fazla yaşayamaz. Hastalığa direnemiyor. Ölmeden onu bağışlayın. (Taraf- 17 Temmuz)

 

Güler Zere Ölüme Mahkûm Edildi!

Adli Tıp Ergenekon'a çalışıyor! Emekli paşalara anında tahliye verenler; siyasi tutukluları cezaevlerinde ölüme mahkum ediyor. Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Dairesi, DHKP tutuklusu Güler Zere için "İleri düzeyde kanser hastası ama hastane koğuşunda kalabilir" dedi. (haksozhaber.net- 18 Temmuz)

 

Korkunç İkili

Kanser hastası Güler Zere'ye "infazına devam" raporu veren Adlî Tıp uzmanı Nur Bilgen'in daha önceki tartışmalı raporlarında Ali Suat Ertosun etkisi var. HSYK'da Ergenekon'u ve JİTEM'i soruşturan savcılara tavır alan Ertosun, tartışmalı raporları öncesinde Adlî Tıp 3. İhtisas Kurulu Başkanı Bilgen'i ziyaret etti. Bilgen, 2000'de ölüm orucu yapan sağlam mahkûmlara "Korsakoff hastası," 2002'deyse Korsakoff hastalarına "iyi" raporu verdi. (Taraf- 19 Temmuz)

 

MİLİTARİZM

 

İkinci 'İyi Çocuk' Vakası

Hrant Dink Davası tanığı Şahin, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'nda Hayal için "iyi çocuk" dendiğini anlattı. Malatya Cezaevi tutuklusu tanık Veysel Şahin, Jandarma'da gördüğü Yasin Hayal için subaylara "Bu kim" diye sorduğunu, yanıt olarak "İyi çocuklar" dendiğini söyledi. Suikastın tetikçisi Ogün Samast ise "Beş yıl bekleyin, göreceksiniz" diyerek Dink Ailesi'ni tehdit etti. Bir diğer tanık Samast'ın suikastta yalnız olmadığını savundu. (Taraf- 3 Temmuz)

 

Hanefi Avcı: Jitem Vardı

Eski Diyarbakır Emniyet İstihbarat Şube Müdürü Hanefi Avcı Diyarbakır'da görev yaptığı dönemde JİTEM ekibinin Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'nda çalıştığını, bu ekibin Vedat Aydın cinayetini işlediğini söyledi.(Birgün- 20 Temmuz)

 

Suikast Emir Albaydan

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli iki oramirale suikast hazırlığı yaparken tutuklanan teğmenlerden Sinan Efe Noyan ve Faruk Akın'ın kaldıkları evde ele geçirilen suikast talimatını içeren pusulayı, Deniz Kurmay Albay Tayfun Duman'ın gönderdiği ortaya çıktı. Duman, teğmenlerden suikast için emekli Albay Levent Bektaş ile Albay Orhan Yücel'den haber beklemelerini istemiş. ( Taraf – 23 Temmuz)

 

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

 

Tekstil İşçisine Öldüresiye İşkence

İstanbul'da yaşayan tekstil işçisi İsmail Aydoğdu yanında kimliği olmadığı için polisler tarafından tenha bir yere götürülerek işkence yapıldı. Aydoğdu polisler hakkında şikayetçi oldu. (ANF- 15 Temmuz)

 

Askeri Cezaevi'nde İnsanlık Dışı İşkence!

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlayan 'işkence' davasında, 7. Kolordu Komutanlığı'nın Askeri Cezaevi'ndeki tutuklulara insanlık dışı işkenceler yaptığı ortaya çıktı.

Davada 40 asker 'mağdur' sıfatıyla ifade verdi. Askerler ifadelerinde cezaevinde kalan mahkûmlara, komutanların bilgisi ve talimatı doğrultusunda cinsel ve fiziksel işkenceler yapıldığı, tekme-tokat ve copla dayak atıldığını belirttiler. (ANF- 17 Temmuz)

 

Karakolda Dayak İddiası    

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül'e Erzurum Kongresi'nin 90'ıncı yıldönümü kutlamaları nedeniyle 23 Temmuz'da kentte bulunduğu sırada, çocuğunun ölümünde ihmalleri olduğunu iddia ettiği doktorlar hakkında şikayet mektubu vermek isteyen Semra- Suat Aydın çifti, karakola götürülüp dövüldüklerini iddia ettiler. (haber1.com- 25 Temmuz)

 

TOPLANTI VE GÖSTERİ ÖZGÜRLÜĞÜ

 

Slogan Atan 8 Kişiye 2 Yıl Hapis İstendi

Eskişehir'de Başbaşbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı pankart açarak protesto eden ÖDP'li 8 kişinin 2'şer yıla kadar hapsi istendi. (ANF- 9 Temmuz)

 

Harcında Şiddet Var

YÖK'ün üniversite harçlarına yaptığı yüzde 500'ü bulan zammı protesto için dün bir grup öğrenci Taksim'e çıktı. Ancak polis bu haklı protestoyu şiddetle dağıttı.Polis tarafından şiddet kullanılarak engellenen 11 kişi yaka paça gözaltına alındı. (Taraf- 26 Temmuz)

 

Ergani'deki Protesto Yürüyüşüne Katılan 6 Kişiye Hapis Cezası

Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'nde yapılan basın açıklaması nedeniyle aralarında Eğitim Sen Ergani Temsilcisi Servet Pala, ESP'li Ramazan Karakaya ve DTP Ergani eski İlçe Başkanı Ahmet Kınık'ın da aralarında bulunduğu 6 kişi, 1'er yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı. (Gündem- 29 Temmuz)

 

ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ

 

Tatvan Belediyesi'ne Polis Baskını

Bu yıl 41'insi düzenlenen Tatvan Doğu Anadolu Fuarı ve Kültür Sanat Festivali'nin ikinci gününde coşku yerini gerginliğe bıraktı. İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polisler, fuar organizasyon komitesinden aranan bir kişinin bulunduğu gerekçesiyle, savcılık izni olmadan belediye binasına baskın düzenledi. (ANF- 1 Temmuz )

 

Zıplayana Örgüt Cezası

Batman'da DTP'nin iki ayrı aday tanıtım etkinliğinde, PKK lehine atılan sloganlara 'zıplayarak', çalınan bir şarkıya da 'halay çekip, alkış tutarak' eşlik ettiği gerekçesiyle yargılanan ve 20 ay hapis cezasına çarptırılan sanık Kenan Doğru hakkındaki gerekçeli karar tamamlandı. (Taraf-3 Temmuz)

 

DTP Denizli İl Binası Ateşe Verildi

DTP Denizli İl binasına sabah 06.30'da kimliği belirsiz kişi veya kişilerce yakıldı. Polis konuyla ilgili inceleme başlattı. (ANF- 4 Temmuz)

 

Kapatma Davası Yavruladı

Demokratik Toplum Partisi hakkında açılan kapatma davası başka bir dava doğurdu. Yargıtay Başsavcılığı kapatma iddianamesiyle yetinmeyip, iddianamedeki eylemlerle ilgili ayrıca suç duyurusunda bulundu. (Taraf- 18 Temmuz)

 

HABER ALMA VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

 

HPG'ye 'HPG' Diyen Gazeteciye Hapis Cezası

Günlük gazetesi muhabiri Rüştü Demirkaya, ROJ TV'de katıldığı haber bültenlerinde HPG'ye "HPG" dediği ve operasyonları anlattığı gerekçesiyle Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 1 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. (ANF- 16 Temmuz)

 

Kazıları İzleyen 2 Gazeteci Gözaltına Alındı

Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik Taburu'nda bugün yapılan kazı çalışmalarını izleyen iki gazeteci askerler tarafından gözaltına alındı. (ANF- 21 Temmuz)

 

İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ

 

Düğme, Çıt Çıt, Başörtüsü Yok

Öğrenci Kıyafetlerini Değerlendirme Çalıştayında  hazırlanan raporda, "öğrenci kıyafetine gereksinim var" dendi. Raporda, okul kıyafetlerinde pedagojik ve toplumsal gerçekler ışığında belirli bir serbestlik getirilmesi, mevsim şartlarına göre düzenlenmesi ve "dinî, ideolojik etnik sembol ve renkleri içermemesi" gerektiği vurgulandı. (Taraf- 1 Temmuz)

 

Türban Engeli Endişesi Kışlada Tek Başına Bıraktı

Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Burdur 58. Piyade Er Eğitim Alay Komutanlığı'nda 28 gün bedelli askerlik yapacak oğlu Bilal Erdoğan'ın yemin törenine katılmadı. (Taraf- 11 Temmuz)

 

ÇOCUK HAKLARI

 

15 Yaşındaki Kız Çocuğu PKK Üyesi Olmaktan Tutuklandı

Siirt'te 15 yaşındaki M.G. adlı kız çocuğu, PKK üyesi olduğu ve örgüte eleman kazandırdığı gerekçesiyle tutuklandı. (ANF- 15Temmuz)

 

95 Gündür Konuşamıyor

Hakkâri'de Özel Harekât polisi tarafından dipçikle dövülen 14 yaşındaki Seyfi Turan, aradan 93 gün geçmesine rağmen konuşmakta zorlanıyor. (Taraf- 26 Temmuz)

 

Adana'da Polis Bir Çocuğu Daha Hastanelik Etti

Adana'nın Seyhan İlçesi Barbaros Mahallesi'nde dün akşam yapılan eyleme müdahale eden polislerin kullandığı plastik mermi bir çocuğu hastanelik etti. Plastik merminin sağ gözüne isabet ettiği 15 yaşındaki S.K.'nin görme yetisini kaybedebileceği belirtildi. (Gündem- 31 Temmuz)

 

KÜRT SORUNU

 

Korucular Yaylalarına Dönen Köylülere Saldırdı

Ağrı'nın Taşlıçay ilçesinde 17 yıl aradan sonra askerlerin izniyle yaylalarına dönen köylülere korucular saldırdı. (ANF- 9 Temmuz)

 

Azadiya Welat Okudu, 20 Saat Gözaltında Tutuldu

Ağrı'dan özel aracı ile Eleşkirt İlçesi'ne giderken polisler tarafından durdurulan Halis Kılıçcı adındaki vatandaş, arabasında Azadiya Welat bulundurduğu gerekçesiyle 20 saat gözaltında tutuldu. (ANF- 13 Temmuz)

 

Baydemir Ve Kurbanoğlu'na Kürtçe Konuşmaktan Dava

Osman Baydemir ile Selim Kurbanoğlu'na, 29 Mart yerel seçimlerinde bir televizyon kanalında Kürtçe konuştukları için seçim kanununu ihlal ettikleri gerekçesiyle birer yıl hapis istemiyle dava açıldı. (ANF- 15 Temmuz)

 

Kürtçe Konuşan Bismil Belediye Başkanı'na Soruşturma

Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu hakkında yerel seçimler öncesinde Kürtçe konuştuğu gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. (islahhaber.com- 20 Temmuz)

 

DTP Kızıltepe Belediye Başkanı Türk Hakkında 'Kürtçe Konuşma' Davası

Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk hakkında DTP İlçe kongresinde yaptığı Kürtçe konuşma nedeniyle dava açıldı. Açılan davaya tepki gösteren Türk, Kürt sorununun çözüm tartışmalarının yapıldığı bir dönemde Kürtçe ile ilgili açılan davaların iptal edilmesi gerektiğini söyledi. (Gündem- 31 Temmuz)

 

DÜŞÜNCEYİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

 

Mahir Çayan'ın Yazıları İçin Hapis Cezası

Mahir Çayan'ın 'Toplu Yazılar' adlı eserini yayınlayan Su Yayınevi'nin sahibi Sahip Tatar, 'terör örgütü' propagandası yapmak suçlamasıyla 1 yıl 6 ay ceza aldı. (ANF- 3 Temmuz)

 

Akademik Çalışmaya Bölücülük Suçlaması

Marmara Üniversitesi'nde "Türkiye'de Kürtçe Dil Hakları" konulu tez yazan akademisyen Nesrin Uçarlar mahkemelik oldu. Üniversite yönetimi tarafından 'bölücülük' yapmakla suçlanan Uçarlar'a seviye durdurma cezası verildi. YÖK'ün tepkisine rağmen üniversite geri adım atmadı. (Taraf- 3 Temmuz)

 

Polis "Andımız Kaldırılsın" Afişlerini Kaldırdı

Mazlum-Der Diyarbakır Şubesi tarafından Diyarbakır'da ilköğretim okullarında her sabah okutulan "Andımız"ın kaldırılması için kentin değişik noktalarındaki bilboardlara asmış olduğu afişler polis tarafından kaldırıldı. (islahhaber.com- 13 Temmuz)

 

Azadiya Welat Yayın Yönetmeni'ne Hapis Cezası

Türkiye'de yayın yapan ilk Kürtçe günlük gazete olan Azadiya Welat Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tayip Temel'e yaptığı bir konuşmadan dolayı 1 yıl hapis cezası verildi. (ANF- 22 Temmuz)

 

Leyla Zana'ya 1 Yıl 3 Ay Hapis Verildi

Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi, Leyla Zana'ya, Londra'daki bir konuşmasından dolayı 'örgüt propagandası' yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. (Gündem- 28 Temmuz)

 

MAYIN VE PATLAYICILAR

 

Şırnak'ta Mayın Dört Can Aldı

Şırnak'ın Silopi ilçesinde işçileri taşıyan minibüsün mayına çarpması sonucu meydana gelen patlamada Ramazan Koç, Velat Koç, Ramazan Koç ve Murat Dinç isimli dört kişi hayatını kaybetti. Patlamada dokuz işçi de yaralandı. (Taraf- 7 Temmuz)

 

Yüksekova'daki Patlamada 1 Kişi Yaralandı

Hakkari'nin Yüksekova ilçesi şehir merkezi Karayolları 117. Şube Şefliği önünde meydana gelen patlamada 1 kişinin yaralandığı bildirildi. (ANF- 26 Temmuz)

 

HASTA HAKLARI

 

Urfa'daki Doğum Hastanesinde 12 Günde 8 Bebek Öldü

Urfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde son 12 gün içerisinde 8 bebek öldü. SES, bebeklerin hastane enfeksiyonu nedeniyle hayatlarını kaybetmiş olabileceğini bildirdi. (ANF- 11 Temmuz)

 

İŞÇİ HAKLARI

 

Sigortada Sigortasız

Sosyal Sigortalar Kurumu Adana Bölge Müdürlüğü'nde dokuz yıl çaycılık yapan Murat Gedek, kurumun kendisi için sadece 30 gün sigorta primi ödediğini öğrendi.(Taraf- 20 Temmuz)

 

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi

İnsan Hakları Komisyonu

Önceki ve Sonraki Haberler