"Masum İnsanların Katline Yol Açan Çınar Saldırısını Lanetliyoruz!"

"Masum İnsanların Katline Yol Açan Çınar Saldırısını Lanetliyoruz!"

Diyarbakır Özgür-Der Başkanı Murat Koç, yayımladığı basın açıklamasıyla Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde PKK tarafından gerçekleştirilen katliamı lanetliyor.

Basın açıklamasının tam metni:

Masum İnsanların Katline Yol Açan Çınar Saldırısını Lanetliyoruz!

15.01.2016

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde 13.01.2016 tarihinde gece saat 23.30 sularında ilçe emniyet müdürlüğü lojmanlarına bombalı saldırı yapılmıştır. Bombalı saldırıda biri beş aylık bebek olmak üzere üçü çocuk, beş sivil ile bir polis yaşamını yitirmiştir.

Etrafı savaş alanına çeviren saldırıda yaklaşık bir tonluk patlayıcı kullanıldığı belirtilmektedir. Patlama, lojmanların yanı sıra sokaktaki diğer evlere de büyük hasar vermiş ve bu evlerden birinin çökmesiyle üç kişi enkaz altında kalarak yaşamını yitirmiştir. Dün sabah saatlerinde Mardin'in Nusaybin ilçesinde de bomba düzenekli bir motosiklet, polis aracının geçişi sırasında patlatılmış ve yoldan geçen Ahmet Yiğit isimli bir sivil yaşamını yitirmiştir. Maalesef son dönemlerde şehir merkezlerinde kazılan hendekler nedeniyle yaşanan çatışmalarda da bu tür sivil ölümler gözlemlenmektedir.

Bölgede "Çözüm Süreci" olarak tanımlanan görüşme sürecinin sona ermesinin ardından yaşanan çatışmaların şehirlere taşınması, her geçen gün yaşam hakkı ihlallerini artırmaktadır. PKK'nin, yaşam alanlarında devlet güçlerine yönelik planlandığı belirtilen saldırılar, sosyal ve ekonomik hayatı altüst ettiği gibi mütemadiyen sivillerin hayatlarına mal olmakta, birçok insan bu sebeple hayatını yitirmektedir.

Bu çatışmalar ve saldırılarla amaçlanan hedef ya da saldırıların gerekçesi her ne olursa olsun; sivillerin yaşam alanlarında tonluk bombaların patlatılması, havan topları ve roketlerin kullanılması, hendek ve barikatlarla yaşamı durdurmaya ve halkın canlı kalkan yapılmaya çalışılması herkes tarafından kınanması gereken insanlık dışı uygulamalardır. Şehir merkezlerinde kazılan hendek ve örülen taş yığınlarıyla ve aylardır yaptıkları silah ve patlayıcı stoklarıyla kurtarılmış bölge hayal eden PKK'nin eylemlerinin zararını yine mazlum halk çekmektedir. PKK'nin hendek ve barikat siyasetine karşılık devletin bazı yerlerde tanklarla ve toplarla sürdürdüğü "terörü bitirme operasyonları" da halkı mağdur ettiği gibi sivil yaşam alanlarında kalan halkın hayatını tehlikeye atmaktadır.

Bu bağlamda bebek ve çocukların da içinde bulunduğu ve sivillerin yaşamını yitirdiği Çınar'daki PKK katliamını lanetliyoruz. Çatışmaların sivil yaşam alanlarına çekilmesi sonucu mazlum halkın hayatını tehlikeye atan her tür eylemin karşısında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. Sivillerin katline ve yüz binlerce insanın mağdur olmasına neden olan bu çatışma ortamından sıyrılarak sorunun çözülmesi gerektiğine inanıyoruz.

Murat KOÇ

Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı

Önceki ve Sonraki Haberler