Muş Özgür-Der’de “Şeyh Said” Semineri

Muş Özgür-Der’de “Şeyh Said” Semineri

Özgür-Der Muş Temsilciliğinin konuğu Fuat Yetişsin, Muş İlim Yayma Cemiyeti Kitap Kafe’de “Şeyh Said” adlı bir seminer verdi.

Şeyh Said'in, 1865 yılında Elazığ'da doğduğunu, Palu, Diyarbakır ve Muş bölgelerinde öğrenim gördüğünü, Nakşibendi Tarikatı'na mensup olduğunu,  I. Dünya Savaşı sırasında Rusya'nın Doğu Anadolu'yu işgal etmesi üzerine Piran'a taşındığını, daha sonra Hınıs Kolhisar'a yerleştiğini ve 29 Haziran 1925 tarihinde Diyarbakır'da idam edildiğini belirten Yetişsin sözlerini şöyle sürdürdü:

Şeyh Said, Seyyid asıllı bir aileden gelmekteydi. İlk evliliğini dedesi Şeyh Ali Septi'nin halifelerinden Şeyh Ahmed-i Çani'nin kızı Amine Hanım ile yapmıştır. Bu evlilikten beş kız beş 5 erkek olmak üzere toplam on çocuğu olmuştur. Çocuklarından Ali Rıza Efendi'nin oğlu Mehmet Fuat Fırat, 1973 yılında Erzurum ilinden bağımsız milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine girmiştir. Said'in ilk eşi Rus Harbi'nden dolayı Hınıs'tan Piran'a göç ettiği zaman rahatsızlanmış ve vefat etmiştir. Daha sonra Kürt Miralayı Hamidiye Alaylarının liderlerinden Cibranlı Halit Bey'in kız kardeşi Fatma Hanım ile ikinci evliliğini gerçekleştirmiştir.

Şeyh Said, bölge insanına dönük siyasetlerin ivme kazandığı ve Piran hadisesiyle katmerlendiği bu süreçte, anın vacibini gözeterek, bölge halkının malı, canı, namusu, yani hukukunu koruma amacıyla tozun dumana katıldığı olayların başına geçmişti. Ve ardından artık bu işten geri dönüş olmadığının farkına varmıştı. İşte kıyam, Piran'dan sonra başlayan bu hadiselerin Şeyh'i sürüklediği ve ardından da şehadetine kadar yönettiği askeri-siyasi sürecin adıdır.

Şeyh'in vasiyeti şu idi: "Arkamdan ağlayıp da zalimleri sevindirmeyin, kıyamımızı iyi anlayın ve bizden sonrakilere aktarın. Şüphesiz benim ölümüm Allah ve İslam içindir."

Program sorular bölümünün ardından sona erdi.

mus-20171126-02.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler