Kur’an Kıssalarının Amacı

Özgür-Der Çorum Şubesi alternatif eğitim seminerlerinde bu hafta "Fasık Bir Toplulukta Tevhidi Mücadele ve Nuh (as)" başlıklı seminer Serdar Efe tarafından sunuldu.

Özgür-Der Çorum Şubesi alternatif eğitim seminerlerinde bu hafta " Fasık Bir Toplulukta Tevhidi Mücadele ve Nuh (as)" başlıklı seminer Serdar Efe tarafından sunuldu. Serdar Efe Kuran'da Hz. Nuh (as)'u anlatan ayetlerin bulunduğu slâyt gösterisiyle yaptığı konuşmada Kuran'da kıssalarının önemine değindi. Efe konuşmasında şu tespitlerde bulundu:" Allah kıssaları bizlere tarih bilgisi olsun diye değil, öğüt almamız ve olaylardan ders çıkarmamız için bildirmiştir. Özellikle Hz. Muhammed (as) ve ilk Müslümanların başlarına gelen olayların ilk defa yaşanmadığını belirtmiştir. Hz. Muhammed (as) mücadele ederken ona tabi olanların sayısı oldukça azdı. Nuh (as)' bin yıldan elli yıl eksik diyerek uzun bir zaman tebliğde bulunmasına rağmen Nuh'a (as) inananlarında çok az olduğu belirtilmiştir. Bu mücadelenin zor olduğu ve karşılığının Allah tarafından verileceği tekrar hatırlatılmıştır. Bu kıssa ve ayetler ilk vahye muhatap olan ve zorluklarla karşılaşan Müslümanlara bir teselli olması için bildirilmiştir.

Kuran'da anlatılan kıssalara bakıldığında tüm peygamberler özellikle Allah'ın varlığına değil, Allah'ın birliğine dikkat çekmişlerdir. Zaten sorun Allah'ı gereğince takdir edememektir. Allah elçilerini seçerken de rast gele değil güvenilir ve dürüst insanlardan seçmiştir. Nuh (as)'da olduğu gibi Hz. Muhammed (as)'da özü sözü bir, emin bir insandı. Bu Allah'ın dinini anlatmaya çalışan tüm insanların olmazsa olmaz bir karakteri olmalıdır. Tüm Müslümanlar bulundukları bölgelerde Nuh peygamberin yaptığı gibi kendi gemilerini inşa etmekle yükümlüdürler " diyerek sözlerini tamamladı.

İkinci konuşmacı Ömer İslam ise " Sistem içinde Tavır ve Yusuf (as) " konulu seminerini sundu. İslam konuşmasında şu tespitlerde bulundu " Hz.Yusuf adına sure bulunan ve en önemli kıssalardandır. Çocukluğundan itibaren sınamalara muhatap olan Hz. Yusuf tüm sınamalardan Allah'ın izni ile başarılı bir şekilde çıkmıştır. Allah bizlere Hz Yusuf (as) kıssasıyla öğüt almamızı istemiştir. Çocukluğunda kuyuya atılarak ölüme terk edilen Yusuf (as) sadece kuyuda değil çıktıktan sonra da birçok kez denenmiştir. Yetişkin çağa geldiğinde iffetiyle denenen Yusuf (as) iffetini kaybetmektense zindanı tercih etmiştir. Zindanda bile Allah'ı sürekli anan Yusuf (as) zindan arkadaşlarının rüya yorumlarına bile önce Allah'ı anlatarak cevap vermiştir. Neden zindan da olduğunu ve toplumun din algısını hatırlattıktan sonra bilgiyi Allah'ın sayesinde edindiği söyleyerek arkadaşlarını doğru yola çağırmıştır. Kendisine iletilen rüyayı yorumladıktan sonra zindandan kurtulma imkânı bulan Hz.Yusuf (as) kendisinin suçsuz yere cezalandırıldığını ispat etmeye çalışmıştır. Ve bundan sonraki süreçte sistem içinde saygın bir yere sahip olan Yusuf (as) sergilediği tavırla tüm sınamalarında başarılı bir şekilde geçmiştir. Sistem içinde mücadele araç ve imkânlarını belirlerken Allah'ın ilettiği ilkeler doğrultusunda içtihatlarımızla hareket etmeliyiz" diyerek sözlerini tamamladı.

Program, İnsanı Yardım Vakfı İHH'nın Çorum Temsilcisi İlke-Der Başkanı Selim Özkabakçı'nın tanıtımı ile devam etti. Filistin'de yaşanan dramı sinevizyon gösterimi ile bir kez daha ortaya koydu. İHH'nın Gazze'de ki çalışmaları hakkında bilgiler sunduktan sonra program sona erdi.

Etkinlikler Haberleri

Çorum’dan Refah çağrısı: Gazze nefes alsın!
“Filistin dünyanın alnına çakılmış bir pankarttır!”
Çorum’da Filistin Fotoğraf Sergisi açıldı
Çorum'lu gençlerden İsrail'e destek olan markalara boykot çağrısı
Çorum Özgür-Der depremzedelere Ramazan Kumanyası dağıttı